Tuesday, 5 November 2013

The Best Kailan Ever for Awal Muharram

Peace be upon you all.. my dear readers..:)

Muqaddimah..

Salam Maal Hijrah rakan-rakan & pembaca semua. Pastinya meriah kan sambutan maal hijrah di Malaysia samada diperingkat kebangsaan mahupun negeri..dengan perhimpunan, perbarisan..ceramah dan sebagainya. Kalau kat sini sambutan Maal Hijrahnya tiada ..dan tiada cuti..tidak seperti sambutan Maulidurrasul...barangkali kerana ramai pahaman Milad (yang mengagungkan Maulud) termasuklah dalam pentabdiran organisasi Fiji Muslim League. Namun begitu ade juga pihak sekolah muslim yang mengambil inisiatif tuk mengadakan program sempena awal Muharram. 

Berbalik kepada tajuk N3. Kailan yang ditanam asalnya dari benih yang dikirimkan oleh Olive pada tahun lepas. Beberapa kali menanam hasilnya tidaklah seperti yang diharapkan..kurang subur serta lambat membesar, kadang terlebih tempoh..tunggu punya tunggu nak tuai tengok2 dah matang dan pahit tuk dimakan.

Naumun yang membuka tirai tahun baru Islam 1435 nie..



Tuaian kailan dipagi nie alhamdulillah yang paling subur, gemok2 dan memuaskan hati so far..daun besar tp belum pahit lagi. Mungkin kerana hujan yang kerap kebelakangan ini cepat jer mereka membesar.


Kailan nie sendiri tanam dan Abuaidan tolong sedia dan bersihkan batas. Sebulan lebih setelah anak kailan dialihkan kebatas, sedia untuk dituai..so far dah 3 kali tuai termasuk yang nie..yang balance mungkin dalam 2 kali  tuai lagi inshaallah.


Yang dituai hari ni buat stir fry ngan baby corn, carrot dan letak ayam sikit instead of buat kailan ikan masin jer manjang..mmmphhh lebih sedap dari kailan ikan masin rupanya..:)


p/s - tuk resepi tepung apam dah diletakkan linknya pada entry..selamat mencuba, pasti nak lagi..:)


21 comments:

  1. Salam maal Hijrah..utk ummu sekeluarga...nmpaknye sayur kailan sbg menu sambutan maal hijrah 1435...so healthy syukur semoga kita diberikan iman dan kesihatan yg baik..

    ReplyDelete
  2. Salam maalhijrah... awal mama fiyya datang hari ni.. jengah sini tengok kailan yg segar bugar... mr mama and mama cuti.. nak kuar jap sebelum projek mengacau bubur asyura anjuran taman ni...
    :) sedap sayur tu ummu... makan ngan nasi panas.. lagi terangkat.. kan.. :)
    ok ummu.. hari ni mama bertambah sihat.. :) alhamdullillah,. berkat tahun baru..
    take care..

    ReplyDelete
  3. Hi sis, i though your kailan seeds dah habis! Really nice kailan harvest. I am not good at tanam kailan. Sis, u didn keep the kailan seed? i saw a red color bayam there...oh, ur stir fry vege look so nice to me, so colorful! i want!

    ReplyDelete
    Replies
    1. i didn keep yet..lucky u remind me...this time must preserve...

      Delete
  4. Salam maal hijrah ummu..
    enak lauk tu..

    ReplyDelete
  5. Salam Maal Hijrah Ummu..........sedap sayur kailan tu.

    ReplyDelete
  6. salam maal hijrah dari kami sekeluarga..kalian sememangnya enak digoreng... kalau kena panas dia pahit... kena teduhkan juga untuk hasil yang enak! hari hujan membantu pembesarannya kan!

    ReplyDelete
  7. salam maal hijrah kak.sayur kailan salah satu sayur kegemaran saya kak sedap klu letak dlm nasi goring ikan masin.semlm sya bru alih ank2 pokok kailan.....

    ReplyDelete
  8. salam Maal Hirah UA..waa menu tahun baru lah ni ye...ni kalau balik mesia nnti ..kena dok Cameron Highlands..senangg nak bertani!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nekcik..bestnya kalau dpt dok CH..:)

      Delete
  9. Nampaknya semua yg subur di Malaysia, juga subur di Fiji. Cuma yg membezakan kita ialah sama ada kita rajin seperti UA atau malas seperti saya...hehehe...

    ReplyDelete
  10. Salam Maal hijrah... sy suka tengok pokok kailan yg gemok2 tu dan kalo masak stir-fry cam tu sangatlah syiook. Sy juga minat bertanam tapi dalam pasu je.. pernah tanam ketumbar tapi yg hidup cuma 3 pokok nak masak pun tak sampai hati lak sbb benih pakai ketumbar biji Kijang!...skrg sy tukar tanam kunyit, kesum aje....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah dr ana,
      Heheh..takper next time cuba lagi..ketumbar nak benih yg fresh baru cepat tumbuh..

      Delete
  11. sama la, kat sini pun xde sambutan awal muharam.....
    Dah lama jugak tak makan kalian.... tak pernah lagi jumpa kat sini... nak tanam sendiri, mmg mimpi aje la... hihihi

    ReplyDelete
  12. salam maal hijrah...teruja tengok kailan UA..harap kailan yg sy semai pun jadi subur spt itu..

    ReplyDelete
  13. Kailan oyster pun sedap.
    Ikan masin nanti langsir berbau...hehehe

    ReplyDelete
  14. Lama dah tak makan kailan UA.... Tengok kailan UA yang muda tu sure sedapkan tak keras...Yelah dpd buat kailan ikan masin je ada baiknya masak tukar tukar resepikan....

    ReplyDelete
  15. walla jeles sgt.. mg terbaiklah !

    ReplyDelete
  16. Salam Maal Hijrah Ummu...
    wahh! suka sayur Kailan... mmg sedappp :)

    ReplyDelete
  17. Ummuaidan!!! sedapnya nampak stir fry kailan. Kailan kalo goreng celup tepung mcm bayam tu sedap tak agak2nya?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads