Thursday, 7 November 2013

Cubaan 20 Citarasa Daging - Minggu ke 3

Percubaan-percubaan pada minggu lepas, lambat sikit nak update..gambar dah lama ready.

Hari-hari biasa daging tak disentuh, cuma hujung minggu jer tambah ngan long weekend cuti Diwali.

Cubaan ke 7- Meatball spaghetti


Anyway hari jumaat malam sabtu yang lepas our wester night dengan spaghetti meatball simple jer. Meatball tuh pun yang homemade sekali ngan burger the other day. Ikutkan hati nak melantak puas2 bila jumpa spegeti, tapi memikirkan diet kenalah kontrol sikit kan..makanlah berpada-pada..hhehe

Cubaan ke 8 - Sheekh Kebab


Kebab ade 2 jenis yang dagingnya dipotong2 dan makan dengan roti pita dan yang dicucuk pada skewer. Yang dibuat nie namanya Sheekh Kebab, cucuk pada lidi. guna ready made masala actually. Tastenya sedap jugak tapi a bit spicy for Aidan..next time kena buat yang asing yg simple without chili for him...inshaallah. Juga kebab yang dimakan ngan roti pita tuh next time.

Cubaan ke 9 - Goat Palao atau Nasi Palao Kambing


Nasi palao nie makanan rasmi kat sini untuk apa2 acara istimewa samada kenduri kawen ker, kenduri arwah ker, doa selamat ker, inilah makanan pilihan. Tastenya macam nasi bermasala lah..ade orang taruk ayam..tapi yang ini kami letak daging kambing...sedap jugak bila daging masih lembut..makan ngan salad dan sambal asam jawa (emeli chutney) lagi bertambah kesedapan.

Inshaallah projek lain lak hujung minggu nie..:)

18 comments:

  1. sebut nasi palao tu macam 'palau' atau 'pa-la-o'?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade yg sebut palau ade gak sebut plau..

      Delete
  2. alamak terliur nyer kebab...tak menjadi lagi projek kebab ni...tu sos crim cicah dengan apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh mint sauce buat cicah ngan kebab

      Delete
  3. wah menarik ni.. nampak sedap sgt !

    ReplyDelete
  4. kreatip..macam2 jenis masakan ada..

    ReplyDelete
  5. nasi palao tu macam nasi daging ke? nampak macam iya..hehe

    ReplyDelete
  6. Ummu nasi palao itu guna beras biasa macam yg selalu guna ke. Cuba ummu sesekali turunkan resepinya... dah banyak kali kakak baca N3 ummu ada makan nasi palao (macam masa pengantin india muslim yg dulu ummu tunjuk)..

    ReplyDelete
  7. Tergoda tengok kebab tu. Pandai ummu buat mint sos tu.

    ReplyDelete
  8. perkh sume menyelerakan kak... kebab akak pun nampak sedap

    ReplyDelete
  9. Aishhh.. lapar2 tengok menu2 ni..

    ReplyDelete
  10. agak-agak nasi palao dan nasi pilau tu sama tak?
    Tapi dari segi rupa macam tak sama… selalu juga makan nasi pilau kat kedai pakistan...

    ReplyDelete
  11. Di Fiji kan ramai org India/Pakistan. Mungkin nasi palao di Fiji dan sejenis nasi yg dijual di restoran mamak di sini tu sama??

    ReplyDelete
  12. I bet ur peti belum luak luak pun lagi ni kan hehehe. Takper pelan2 berdaging, once dah beku boleh simpan like forever. Nasi Palao tu saya berkenan la, kebab yg makan ngna roti pita tu kat sini panggil doner. I selalu tertukar nama hehe. Ada satu Bosnien food pakai ground beef sedap sangat, Chevapi nama dia, ala2 kebab yg u buat ni jugak la.

    ReplyDelete
  13. Nasi palao tu nampak sgt menggoda.. tak pernah tgk, ini 1st time... best jugak klu tau masak, stok daging yg ada mcm2 boleh buat & masak.. tapi kan, satu yg tetap buat atie kagum.. Ummu mmg rajin....:):):)

    ReplyDelete
  14. tgk sheekh kebab,,tak tahan..telan liur ja..:)

    ReplyDelete
  15. Baru baru ni kitaorang makan nasi Arab UA... yg lain ambik nasi Mandy, Okje ambik kebab macam tulah rupa dia lebih kurang...makan dgn roti pita mmg sedap!!...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads