Sunday, 1 December 2013

Berpagi-pagi Pulut Pagi

Hari nie masuk hari kedua en. Abuaidan takder kat umah..Arissa alhamdulillah demamnya agak kebah sikit dahng..pun begitu masih lagi ade ragamnya..nok ngerat org kelate panggil. Siabang lak, alhamdulillah tiada tantrum so far..obeying mak dia walaupun pepagi tadi tengok ade pokok aku kena cabut..hisshhh, bagi dia some programs kat computer & he'll be happy enough..

Bila big boss takder kat umah mulalah otaknya berpikir tuk makan makanan yang diidam-idamkan..padahal big boss pun suka jugak makan. Dek kerana Arissa perlukan much more attention so tak banyaklah makanan idaman yang dapat disediakan..

Like pagi nie awal2 pagi lepas subuh alhamdulillah selamat mentanak pulut pagi..

Pulut pagi cicah kelapa ngan tea kosong...jangan sesekali pikir tidak boleh didapati dibumi asing...hehe

Siap dibungkus ngan daun pisang lagi tuh..beriya-iya melayur daun pisangnya..buruk ghuper daun pisang tuh akhirnya...heheh. Warna pulut tidak segelap yang biasa punya kerana nisse atau gula melaka kat sini lain sikit.

Bila buat pulut pagi selalu ingatkan mak kat kelantan (sob..sob..)..mak memang pandai tanak pulut nie dengan nisse..dari kecik hinggalah ketuo tetap suka pulut yg mak masak..cuma dok kat tempat orang, jadi mak orang kenalah masak sendiri..

Pulut pagi nie ade lah kot buat dalam setahun tuh sekali atau dua dek kerana kekangan nisse..nisse yang ade kat sini kurang sesuai dan tak sesedap nisse kelate..namun yang Abuaidan buat balik lately (yg kat tengah tuh dalam gambar), yang terbaik n sedap. tuh pasal semangat nak buat pulut.

Penangan pulut pagi..daripada bekfes hinggalah lunch menikmatinya, sib baik siabang pun gemar jugak.

19 comments:

  1. rindunya pulut pagiiii...sedap!

    ReplyDelete
  2. sedapnya...sana tak ada durian ke ummu?

    kalau ada..lgi ngamlah

    ReplyDelete
  3. Pulut kalau jarang2 makan memang sedap kan Ummu.....tapi dengar2 kalau ibu yang menyusukan anak tak sesuai makan banyak pulut takut nanti anak kembong perut...:D

    ReplyDelete
  4. As salam ummu sedapnya pulut pagi....ummu apa khabar saya menunggu hari nak bersalin dah tak larat nak berjalan doakan semoga dipermudahkan yer...beza sangat berbeza masa mengandung 9 tahun dulu....

    ReplyDelete
  5. Di Utara, orang kampung memang suka makan pulut sebagai breakfast. Mereka kata utk menjadikan perut kejap (lambat lapar). Biasanya pulut dimakan dengan kelapa parut yang digaul dgn garam + ikan kering sama ada ikan talang, ikan gelama masam, ikan sepat masin...Bila pagi2 ikan kering digoreng, aromanya akan ditiup angin sejauh 100 meter sudah dapat dihidu menyebabkan perut berbunyi meminta makan....

    ReplyDelete
  6. lain pula kalau tak duk perantauan ni ummu...berkerek-kerek ada nisse dale peti ais tu..tapi bab2 pulut gini sy tak reti..beli saja kalau nak makan....tetiba teringin..esok harus cari :D

    ReplyDelete
  7. oh, gitu ekk rupa nise dorg…..patut xgelap pulut demo. xpola, rupa tiada pun yg penting sedakk.

    ReplyDelete
  8. syoknyaaa pulut pagiii. lama xmakan. kalo kat sini kitaorang taruk serbuk kopi sikit dalam pulut. kasi hitam. hehe

    ReplyDelete
  9. Sedap nampak pulut tu... kalau k mar makan pulut gini sure lepas tu lelap..

    ReplyDelete
  10. Dulu cukup suka makan pulut tapi sekarang makan sekadar untuk merasa..

    ReplyDelete
  11. feberet saya jugak.. tapi kalau nak makan di bumi asing ni, mimpi aje la… mmg tak pandai buat :(

    ReplyDelete
  12. sedapnya...tp kalau buat,akak ja yg makan..anak2 suka yg gaul nyior dan ikan kering..

    ReplyDelete
  13. salam UA, sedaaaaapnyer pulut pagi tuh...agaknya nisse Fiji dibuat dari nira tebu kot ummu, tu mace light je kala dio..

    ReplyDelete
  14. sedappnya...dah lama tak makan pulut..
    sy suka makan dgn ikan masin Ummu...hehe

    ReplyDelete
  15. Salam UA..saya kalau kat kampung ni makan dengan santan plus ikan masin..makan dua pinggan pastu tido balik..perff..memang syahdu..hehee..

    ReplyDelete
  16. sedap nyer siap berbungkus bagai...

    ReplyDelete
  17. Tak pernah masak pulut ni UA sebab OKje kurang suka pulut.... sedap yeh?

    ReplyDelete
  18. boleh la tu. rupa tak sama asalkan rasa hampir nak sama pun dah okay. masakan mak memang sentiasa disukai.... huhu...

    ReplyDelete
  19. Salam Ummuaidan,

    Sedapnya pulut pagi, walaupun kalernya tak segelap yag Kelate punya, janji sedap dan hilang kempunan!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads