Wednesday, 6 February 2013

Kebun Tergantung...

Gutter-garden-project-01_rect540
Hanging Gutter Garden (Source : Aroma theraphy)

Here’s a list of edibles to experiment with in your new gutter garden:

Arugula, spinach, swiss chard, kale and all kinds of lettuces
Annual herbs – cilantro, parsley, chives
Strawberries – buy bare roots to save money and make planting easier
Root Veggies – beets, radishes and maybe shallow carrot varieties like Tonda di parigi
Annual Flowers – marigolds, nasturtiums, pansies and violas

p/s: Jangan bg alasan takder tanah lagi tau untuk bertanam..heheheh

48 comments:

  1. salam ummuaidan..cantik nampak tanaman yang tergantung ni..semalam kak siti pergi nursery bunga ada tanah yang special untuk tanaman gantung ni..cina tu kata tanah dia ringan..betul jugak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam akak.., sehat ker hari nie?
      mmg cantik dan jimat ruang kak..ooo ada tanah special ya...mmg patutlah sebab kalau berat2 sgt pun kan tak blh jgk...

      Delete
  2. hahaha... lepas ni sample 'gutter' yg ada kat ofis ni, boleh la kita cilok bawa balik... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh....jangan 'monyettt..'..kang kena marah ngan boss kan....:)

      Delete
  3. Menarik sangat ni. Tapi Gutter reganya sekaki rm7. Kalau mmg dah takde ruang mmg boleh tiru ni. Dah save gambar utk ditunjukkan kpd mr carpenter :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau awak klik dkt source tuh kan ade link kat original website dia tunjuk step by by camaner nak buat..instead cuma pikir bhn lain ganti gutter..buluh besar ker? heheh

      Delete
    2. Takpe...kita bg mr carpenter fikir :)

      Delete
  4. salam ummu,
    saya ada jumpa juga dalam internet tentang hanging garden ni..sangat suka..lebih2 kalau tanam pokok yang boleh dimakan...entah bila boleh buat camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kniedaz
      sy pun berminat ngan style camni sbb simple & kemas...pun seronok tgk ka..lebih2 lg tanam salad..tp tanah kebun kat umah byk lagi.:)

      Delete
  5. cantik,tp yang belah atas tu nak harvest macam mana agaknye? terfikir jugak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin pakai tangga rendah yang comel..kemas kan cara mcm ni..sy berangan nak buat para kayu tu..pegola eh org panggil..

      Delete
    2. rsnya nak harvest tuh blhlah guna kerusi panjat ..dia sangkut camtuh boleh dialihkan tuh..kalau musim ujan pun senang nak buat masuk..selamat sikit..

      Delete
  6. Salam, kreatif dan cantik.. boleh hiasan dan boleh dimakan.. berbaloi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      betul tuh..mmg elok2 sangat br orng minat berkebun kurang space kan...

      Delete
  7. cantik dan kreatif la.. blh cuba nih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nk cuba klik dkt source tuh..ade step by step caranya..

      Delete
  8. Assalam Ummu..
    Cantik kebun mcm tu.. betul tu TIADA alasan utk tidak berkebun lagi..hehe... kreatif pun ia..
    suatu hari nti boleh cuba..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie,..
      hehehe...atie kena siap psg angan2 uh camaner nak buat nanti...srh che abg buatkan yer..hihihi

      Delete
  9. cantik..kreatif..menjimatkan ruang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak...bagus untuk yg kurang ruang bertanam...

      Delete
  10. ha ah cantik..mmg tak ada alasan lg..

    ReplyDelete
  11. Idea yg bagus ummu. Guna gutter pun boleh. Kreatiflah. Bolehlah kakak tunjuk dekat abang mana tahu dia boleh buat utk kakak. Cantiklah... minat kakak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna gutter mahal ..boleh pikir alternatif lain kakak yg lebih murah..mungkin botol besar ker? buloh ker? ..kalau kakak klik kat source tuh ade link kat orginal website ..dia tunjuk step by step cara nak buat...

      Delete
  12. Bestnya kebun tergantung babylon ni. Heheh. Bleh jimat tanah. Kalo camtu, saya pun bleh berkebun kat umah flat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...elok nie lyd awak mulakan kebun babylon kat flat awak lepas bersalin..blhlah 'eksyen' sket ngan jiran2 awak..hehehe

      Delete
  13. salam,
    macam nak cuba buat je la guna paip PVC

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      bagus jgk idea tuh..boleh buat experimen dl bagus ker tak..check kat website diorang step by step detail
      http://nestinstyle.com/garden/how-to-make-a-hanging-gutter-garden/

      Delete
  14. menarik sangat2 cara ni ye ! tak perlu kawasan yang luas lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntuk tanaman ringan2 sesuailah KA..

      Delete
  15. salam kenal..just follow..sile singgah http://www.mamayayang.blogspot.com..i lurveeee ur blog..sangat menenangkan sbb sgt2 cantik scenery nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..inshaallah nanti sy singgah..thanks mama yayang

      Delete
  16. salam umuaidan.....

    cantik kan....tanam macam tu......lepas nie....yan pun nak buat juga he heee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yan..
      hmmm tuk kecil2 lan oraitlah kan..sambil menghias laman..:)

      Delete
  17. ummuaidin kak siti nak tanya sikit..beza waaktu malaysia ngan fiji berapa jam ye..contoh kat malaysia pukul 11 pagi...sana pukul berapa...Tq

    ReplyDelete
  18. ari ni kak siti semai benih ketumbar..harap2 bercambah dengan baik walaupun tak sebaik ummuaidin punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 jam beza time t kak..semoga bercambahlah ketumbar akak nanti..inshaallah

      Delete
  19. cantik, memang cantik, kemas lagi..tapi kurang praktikal. sbbnya? nak mrumput susah, nak isi baja lagi susah, yg bhg bawah tersiksa setiap kali siram pokok. (pokok bunga mungkin boleh lar..) Kena tanam pakai cocopet atau tanah campur, ia ringan (conth kalau beli petunia gantung..tanah dia lain + sabut kelapa). Ringan tapi cepat serap & tak simpan air. jrg jumpa kat rumah2 org, melainkan masa promo, karvinal ajer sbb kurang praktikal. Kat nurseri tu pun dia selalu alih-alih sebenarnya. err.. laratker nak buat sumer tuh? (em.. panjangnyer mengomel!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks utk komen yg membina nie lyn..Make sense jgk alasan lyn nie. psl merumput tuh sy rs dia gunakan kerusi kot utk buang rumput. yg sy baca - part baja tuh rsnya diorang pakai tanah special(organic potting soil, ade kat nursery kot) yg dah dicampur..jd pembajaan tak perlu dah lepas tuh. mungkin belum ramai orng yg mencubanya kan sbb tidak tak byk kelihatan..tp kalau nak exprimenting first takper kot, plant yg lights dl....more info yg kat website diorang http://nestinstyle.com/garden/how-to-make-a-hanging-gutter-garden/

      Delete
  20. kalau seblm ni liya mmg selalu bagi alasan tk ada tanah nak berkebun .. hehe pasni tk leh ada alasan lagi le...

    ReplyDelete
  21. aduuuhhhh...Nur..mmg sgt cantik & praktikalkn? hrmmmm....nantila k'imi cub fikir2kn..kot2 blh di adaptasik kt rumah buruk we olllsss ni :))

    ReplyDelete
  22. Salam Ummuaidan,

    Cantik, simple dan agak mudah dibuat, cuma nak kena rajin dan kreatif sikit!

    ReplyDelete
  23. @Liya Hanif
    hehehe..betul tuh liya..jgn beralasan..kena rajinkan diri jer..:)

    @QA's mamapapa
    mg betul kak imi..boleh t jd lebih kreatif sikit..guna tupperware pjngker heheheh

    @Ummu Madihah
    Salam makji
    mmg simple makji..itlah kena pikirkan bahan2 yg sesuai..ade cara nak buat tuh kat link source tuh...

    ReplyDelete
  24. eh..kat sini ea komen yer...hahaha..tslah plak..ayut ngaku tak ckup rjin...hihihi.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads