Thursday, 13 June 2013

Jawapannya Untuk Pokok Apa Yer...

Thanks yer rakan2 yang sudi meneka akan pokok yang dipaparkan semalam. Actually tuan blog sebenarnya nak tengok pengetahuan rakan2 since beberapa tanaman/ pokok yang dipaparkan sebelum ini selalunya mendapat jawapan yg tepat dari anda semua..heheh

Pokok nie memang jarang dilihat di Malaysia..kalau banyak ditanam pun mungkin di India..untuk komersial. Kalau ade ditanam dirumah2 pun, jarang2 lah sangat..kat sini pun jarang sangat orang tanam..namun pokok rendang camtuh boleh memberi teduhan, sebab tuh kami tanam dilaman.

Ramai yang meneka petai, petai belalang, kacang dan sebagainya..kalau petai atau petai belalang tuh tuan blog mmg takkan letak awal2 sebab tahu memang korang semua sure tahu nyer..jahat perangai kan..?

Yang baru dikopek tuh masih muda, hijau lagi..namun yang korang selalu makan tuh yang kuning tuh, yang dah dikeringkan dah ..dah diproses dah..keras dah jika nak masak atau makan gitu..

Nie yang lebih matang sikit dari yang diatas..sesuai untuk dimasak sebagai kari..ade selaput kulit diluarnya...

So tahu lahkan yang pokok itu adalah POKOK DHAL sebenarnya..heheh...

Hanya sorang jer yang berjaya meneka dengan tepat. Tidak lain dan tidak bukan otai2 yang tahu semua pasal tanaman dan pokok2 iaitu En. Adry@Daun dari blog Dedaun Alam. Kalau nak tambah atau musykil tentang sesuatu pokok atau tanaman camaner rupanya bolehlah mencari2 jawapannya dari blog Che Adry nie...free of charge..:).. kagum ngan Che Adry yang banyak pengetahuan..(nak hadiahker?..hehe)

So untuk rakan2 yang sanggup mencuba walaupun tidak tepat, thanks jugak diucapkan...marilah menikmati jemput2 pisang ngan air teh 'o.heheh..

Jemput2 pisang made in Fiji..panas2 lagi nie..

63 comments:

  1. ooo kacang dhal yer, baru ler sy tau, smalam tak brani nk jawap sbb tak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..takper skrang dah berani bersuara..:)

      Delete
  2. Tak pernah nampak pokok dhal selama ni....selalu makan kacang dhal jak, tak pernah nak ambik tau pasal pokoknya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan kat umah nie big boss ygrajin nak nanam..dptlah kenal hehe

      Delete
  3. Bertambahla ilmu kita hari ini.
    .Tq kerana berkongsi....

    ReplyDelete
  4. salam UA, yeaayyy jawapan sy "betul la" ummu...teka kacang cuma tok tamboh dhal jah....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      kira betul 50% markahlah yer ..hehe

      Delete
  5. Salam... He..he.. Saya memang failed dalam bab pokok2 ni... So tak memalukan diri sendiri tu yang tak meneka ha...ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ..takper .itu yg lebih baik dr hentam karuma jer..hehe

      Delete
  6. Assalamualaikum ummu
    laaa kacang dhal ke ? serius tak terfikir pun hehehe tau makan jer selama ni rasanya kat Msia tak de kot pokok dhal....( ummmu rumah saya area Wangsa Maju bukan Damansara)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam azmatun..
      mungkin takder ataupun susah nak jumpa kot..

      dr gambar nampak cam yg pernah sy tgk damansara..sbb tuh tanya...:) thanks..

      Delete
  7. Laa..... langsung out of kakak punya mind tau ummu. Sungguh macam tak sangka macam itu pokok dan buahnya. Pokok dhal pun ummu tanam juga. Bestnya.. kalau nak buat dalca senanglah. Yg ummu tunjuk itu pun kalau dikeringkan dah lebih dari cukup buat dalca utk buat makan bertiga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya kalau nak buat dalca yg fresh gini tak sesuai sgt kakak..sbb takkan dari pekat gitu..

      Delete
  8. Sahlah memang tak tau ....dahlah kurang suka makn dhal hehe... tapi kalau buat wadei mmg faveret...letak bawang banyak2 sedapnya UA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh okje wadei goreng mmg sedap..tp yg blom proses nie takleh wat wadei..

      Delete
  9. Assalam. Seronok betul bila tengok pembaca kagum, hairan, terkejut... + macam-macam perasaan..... bila tahu itu buah kacang dhal! Pak Temuk sengaja tak mahu jawab awal-awal, sebab Pak Temuk sendiri tak pernah tengok, hihi! Thanks for sharing, ummuaidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam paktemuk
      ooo..pak temuk pun belum pernah tgk jgk yer..mmg kat m'sia susah nakjumpa pokok nie kan...:)

      Delete
  10. Salam Sis,

    Bentuk macma kacang peas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam qash..
      mmg ade rupa sikit tuh..:)

      Delete
  11. pokok kacang dhal, tak pernah terfikir nak ambik tau rupa pokok kacang dhal, tapi bila oder roti kat kedai mamak pandai pula minta kuah dhal..hehehe..apa pun terimakasih atas perkongsian ini..tambah lagi ilmu.Keberkatan Allah bersama ummuaidan sekeluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mmg camtuh kak..tp once kita dah kenal tertarik lak nak pikir bagaiman pemprosesan yg jd dhal tuhkan

      Delete
  12. laaaaa pokok dhal ke... hehehe liya tau makan je pokoknya mmg liya tak tahu cam ne rupanya hehehe.... thanks UA at least liya dh belajar sesuatu hehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..sy pun belum pernah tengok kat m'sia liya..:)

      Delete
  13. Assalam Ummu...
    lama tak berkunjung kesini.. sihat tak?? rinduuu tau...hehehe
    oh macam tu ke pokok dhal?? 1st time tgk..ingat awal2 td pokok petai..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      kami semua sehat + rindu kat atie.
      pokok petai lain atie..kecik sikit kalaupetai belalang tuh..:)

      Delete
  14. ohooooo pokok kcg dhal yek kak... kalu yg msh hijau tu di msk rasanyer mmg lemak2 mcm kacang dhal gk ke kak? tibe2 dh tgk tu terus rasa nk msk vadee ujung minggu nih... ish2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg hijau tuh lain rsnya ngan yg dah kering jadi dhal tu..yg hijau mcm lembut sikit..tp takleh nak hancus cam yg dah kering..

      Delete
  15. Pertama kali tengok walaupun gambar, kacang dhal yang masih fresh. Terima kasihlah Ummu sudi berkongsi di sini.

    ReplyDelete
  16. oo..ini rupanya pokok kacang dhal..selalu dok beli dah kering dah..rupanya begini hehe...

    ReplyDelete
  17. tersasar terus dari jawapan yang bagi semalam..
    biasa tengok kacang dhal yang dah siap untuk dimakan je.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..betul tuh ..manalah kita biasa tgk kat m'sia kan..

      Delete
  18. assalamualaikum ummu..
    OOOOoooooOOOOOO jawapannya pokok kacang dhal ye... :P baru ku tahu.. sblm ni tak penah tengok pokoknye pun... :) tu yg jakun ni.. whaahahha :alasan tak pandai menjawab sebenarnya:

    >> kat ofis hari ni dah 2 kali blackout.. smlm pun sama.. terkejut gak bila tetiba blackout ni.. almaklumlah.. sensorang je kan.. tu yg boleh BW sini.. :) tu pun lambat sampai sbb lambat flight.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciannya nani dok dlm opis yg blackout..sib baik ok balik dah kan..

      Delete
  19. Ooo..tak pernah terfikir pun cam tu pokok dhal..lebat rupanya buah kacang dhal tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kena musim sejuk sikit mmg buahnya leh jadi lebat lagi..

      Delete
  20. As salam ummu,
    Alhamdulillah..jawapan saya tepat dan saya tak tersilap ingatan masa kecik2 dulu. Dulu saya tengok pokok kacang dhal ni org tanam tepi kuartes pekerja(semua Melayu). Dek sifat ingin tahu, saya bertanya pada org2 yg lbh byk ilmu. Kata mereka, yg tu pokok kacang dhal. Seingat saya, pokok kacang dhal dibiarkan meninggi melepasi bumbung kuartes. Waktu ia berbunga sangat cantik.

    Ummu nak bagi hadiah?? Yeayy..saya nak jemput-jemput pisang yg ummu buat tu. Saya ni dari kecik lagi suka mkn jemput-jemput pisang dan jemput malas..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry,
      betul tuh boleh jadi tinggi sampai kebumbung..yg kat umah nie baru tanam dalam 6 bulan..tp cepat besar pokok nie..sllnya berbuah bila musim sejuk sikit cam skrang..panas tak berbuah mana..

      sy kalau ade pisang tak habes mmg sll jd jemput2 jer dpr dok buang gitu...:)

      Delete
  21. Salam Ummuaidan,

    Cayalah Adry ni, Mak Aji memanglah x tau. Bagus tu info ni, bila lain kali terjumpa pokok ni xdelah jakun lagi ya, in fact boleh (dengan eksyennya) bagitau ngan org lain, he he!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      heheh..siap ngan eksyennyer tuh ..takper bertambah sikit info kan..sy pun sblm nie tak tahu hapa..

      inshaallah nanti sy email makji yer..

      Delete
  22. Oh ya Ummuaidan,

    Mak Aji nak minta alamat Ummuaidan di Fiji. Boleh ke tolong hantar kat e-mel Mak Aji, shimah60@gmail.com?? Have something to send you!

    ReplyDelete
  23. oh, pokok dhal....kalau you tak ckp ni sure I ingat pokok petai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..pokok petai besar dan tinggi..nie rendang jer..:)

      Delete
  24. ooo yea ke first time nor melihatnya...mati2 ingat petai belalang.

    selama hari ni tak pernah terpikiur pun nak tgok pokok dhal..tq ummu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. petai belalang pokoknya lebih kecik dan rendah..

      Delete
  25. Belajar benda baru K.Sham ari ni.
    Thanks Ummu.

    ReplyDelete
  26. eh...?pokok ye btk gitu ea...kak nor...ayut pon bru tahu tau tu pokok yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..akak bila dok sini baru tau..:)

      Delete
  27. ooo...kacang dhal rupanya..akak ni tau makan je...masalodeh,dalca...tp tak pernah tgk pokoknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..samalah.dl pun sy tak tahu jgk..:)

      Delete
  28. Mcm itu ke rupa asal kacang dhal... Ya Allah kagumnya. Tak sempat nak join teka wp confirm salah. Hehehe..

    Rindu awk la ummuaidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama bertapa yer lyd...welcome back..

      Delete
  29. OOooo, macam tu rupanya pokok dhal... tambah ilmu baru nih..
    jemput2 pisang fav saya tu.... kenyang datang sini boleh minum teh o lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kalau ade pisang tak habes lehlah buat jemput2 kan..

      Delete
  30. ohh kacang dhal ade pokok ye? ingat tanam mcm tanam kacang tanah je. heee.

    ReplyDelete
  31. frust jawapan salah..tapi sebab akak masak cekodok pisang, saya bedal..

    ReplyDelete
  32. Hohoho baru saya tau kacang dhal datangnya dari buah atas pokok, bukan kekacang dari tanah. muahahhaha. ingatkan sepesen ngan kacang tanah. terima kasih UA, tambah pengetahuan saya, siap hidang cekodok lagi tu.

    ReplyDelete
  33. owhhhhh...kacang dhal ye Nor,eheheh!!k'imi tau bedal je,ehehe!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads