Friday, 21 June 2013

Hasil Dari Membongkar Kebun Rahsia

Dah dua hari mendung dan hujan turun dengan yg kadar cukup untuk melembutkan serta membasahkan bumi. Dalam hati dok berkira - kira untuk membuat sesuatu..jajan ker untuk anak bujang sorang nie makan ketika maknya berpantang nanti..taklah asyik makan biskut ataupun junk food jer nanti...

Big boss masih lagi tak dapat menggunakan tangannya untuk membuat kerja2 berat..sakit otot bahu masih lagi belum pulih (tarik sikit dah terjerit). Yang mak buyung lak terasa masih ade saki baki energy dengan diberi sedikit masa lagi. So pagi semalam dengan gardening fork yang besar, kurung budak kecik tuh dalam rumah..turun gali isi yang dalam kebun rahsia nie (klik sini napa panggil kebun rahsia)..

Kemudian instead of tanam balik yang sama, gantikan dengan keledek kuning lak..agar dapat digunakan sebagai makanan baby dalam 6 bulan akan datang..keledek kuning nie kadang susah nak dapat kat pasar.

Berbalik kepada isi dari kebun rahsia tadi..setelah digali dalam 2 rumpun berpeluh2..dicuci2..dipotong2, disagat2....digoreng..maka menjadilah all time ferevet kerepek semua orang dalam umah nie..sepagi jugaklah bekerja.. naik sembap jadinya kaki ..


Sebaik sahaja masak dah ade pembeli kecik dok nunggu..sepanjang dok menggoreng..sepanjang itu jugaklah dia dok berulang alik memenuhkan bekasnya hingga terpaksa skip lunch sebab perut kenyang ngan kerepek.

Sebanyak ini sahaja tinggal setelah siap semuanya..yang sold out adalah setengah balang kot (plus masuk perut mak sekali, yg bapak lak rs sikit jer sebab puasa). Malamnya yg budak kecik tuh nak makan kerepek lagi taknak dinner..pagi nie pun nak lagi..hohohoh..nampak gayanya sold out sebelum mula pantang kalau  gini gayanya lagu nie....hmmmm..tak jadi bekal lah gitu..kena sembunyikan kat tempat yg dia tak tahu nampaknya nie..

61 comments:

  1. assalamualaikum..rajinnya kakak..sedap krup krap krup krap tau2 dah habis..kerepek tu kak ummu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gitu kerepek nie..sekali makan takleh nak brenti..tengok2 dah nak abes...hehe..
      awak nyer blog link mana yer?

      Delete
    2. ha kak, kita dekat anakpakya.blogspot.com

      Delete
  2. kalo kt sini beli jer...hehehe(saje nyakat sikit)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kalo sy kat sana mmg tak buat daa..:)

      Delete
  3. Salam Jumaat Ummu....masih kuat lagi nak tarik ubi kayu tu yek...sedapnya bila dibuat kerepek camtu, nampaknya memang tak sempat buat bekallah ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat mia..
      masih lg kuat alhamdulillah..heheh..
      kena sembunyi tuh baru leh buat bekal..hehe

      Delete
  4. Ya Allah Ummu, sempat lagi gi menggali..hihi
    Sedap sangat kot Ibu buat kerepek, tu yg sold out awal..hehe..
    klu harap sy ni Ummu, asyik nya dok beli je kt sini..(punya pemalas ibu pa'e ni)..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sy dok sana pun atie sure beli jgk..mana leh tanam ubi takdak tanah..hehe

      Delete
  5. waaaaaaaaaa bestnyer kak, rajin akak menyagat segala bagai... kirenyer ada banyak lg tu kalu nk tunggu lps2 akak bersalin nnti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade lg tuh ..tak kena sembunyikan sebelum habes..hehe

      Delete
  6. Assalamualaikum Ummu,
    Kalau kita berjiran kan senang.
    Mewah K.Sham makan ulam pucuk ubi utk cicah dgn apa2 yg patut.
    Tp tang nak menyagak ubi tu mmg kurang rajin la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam k.sham
      pucuk ubi tuh tak pernah wat ulam..pernah amek dl tp rsnya cam pahit sket...
      menyagak tuh takut jgk luka tangan..huhu

      Delete
  7. Oit? belum beranak lagi ke? hehe.... masaih ada entri lagi ni
    Untungnya dak Aidan ada mama yg rajin ...tak boleh lupa kerepek mama ni bila dia dah kawen sok!
    Agaknya kalau OKje duk negera orang harus terer jugak okje masak nikan UA...hoho perahsan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kalo dah kawen takmo dia layan krepek nie kot..heheh
      eh..mesti tuh..sebab dah despret kan..tambah2 okje penggemar masakan melayu asli kan..

      Delete
  8. salam ummu :)
    waah.. dapat buat kerepek ubi sendiri bestnya..!! :D
    boleh letak macam2 perisa, di kawasan rumah sy ni xada peluanglah nak tanam ubi, selalu banjir bila air pasang dan hujan bertembung. ade jiran tu tanam tebu pun rasanya masin sebab asyik kena air masin jer. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam eithusa..
      oh yer ker..susah jgk camtuh kan..tak bertanam pun tak boleh..
      ingat nak buat sira tp malas lak..heheh

      Delete
  9. assalamualaikum.. makyong...
    kuat betul tarik ubi tu ye... siap dapat hampir dekat2 2 balang jugak la kalau tambah yang dah makan tu... hmm nampak sedap.. ubi2 tu makyong hiris nipis dengan pisau atau pun pakai penyakat yang khas tu? rajin betul buat ubi goreng ye...
    >makan apa lunch tadi... mak nani hari ni sakit peyut... period pain.. gagah jugak masok opis hari ni.. sbb sehari je.. sok cuti dah kan.. kalau tak tahan lepas2 tengah hari ni, nak mintak balik umah.. sbb mmg sakit benor memulas2 kat belakang pinggang + perut ni... alahaiii.. tengah hari ni mak nani lunch ayam masak kicap.. sempat pulak godek kat dapor pepagi tadi wat ayam kicap.. :) simple2 je.. nak isi perut lunch nanti.. mak nani bawa bekal.. sbb jarang kuar lunch time utk gi kedai makan.. kalau kuar pun sbb cari barang dapor.. ade la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      bila hujan mudah sikit nak tarik..tp ade gak yg terpatah2 dlm tanah..heheh
      ubi tuh guna penyagat yg khas nani..takut gak ngan tangan2 tersagat..hohoho..

      siannya nani kena period pain..amek panadol tak? sib baik bwk bekal takyah kuar2 kan...

      Delete
  10. salam jumaat ummu....nampak gayanya belum ada tanda2 lagi nih...masih larat lagi membuat kerepek tu...seronokkan bila kita tengok hasil penat lelah kita habis dinikmati tanpa sebarang komen...hehe.,,minggu ni kak siti seronok sekali...dapat berkumpul dengan anak2 yang jauh...yang kelantan baru je sampai pagi ini...yang kat penang insyaallah pagi esok...Pagi tadi husband kak siti tegur...ai penuh bakul dari pasar..hahaha..bertambah seronoknya pagi ni dapat hasil dari kebun...tomato yang segar,,,,roseelle yang nak dibuat jus..daun kesum nak buat asam rebus...alhamdulilah rezeki Allah dipagi jumaat yang mulia...Ummu..pokok peria kak siti sedang berbuah dengan lebatnya...Ummu take care sentiasa bersedia dengan tanda2 untuk melahirkan...wish you all the best....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat k.siti..
      wah seronok yer kat sini semua balik berkumpul..ngan sayur2 yg dah ready dr ladang yer..mesti seronokkan masak utk mereka nanti..peria tuh goreng ngan telur sedap kan..
      thanks a lot atas doa tuh kak..:)

      Delete
  11. Salam...

    Kuatnya semangatkan. Dalam keadaan macam tu pu masih kuat nak menggali ubi, package lengkap buat kerepek seli pulak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jun..
      bila hujan lebat senang sikit kerja2 menggali..tuh yg sanggup tuh..heheh

      Delete
  12. rajinnyoh nor, sarat pon buat kijo berat lagi......sedak tuh kepek fresh...terbaik dari ladang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaek tuh hok cepat sold out tuh..hehe

      Delete
  13. Rajin betul UA ni...suka sgt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks tuan..terpaksa lah kan dok diperantauan nie..:)

      Delete
  14. Kerepek keledek... Wahhhh..!!!, rajin betul UA nilah..
    Walaupun dalam sarat2 macam ni...
    Bagusnya perancangan... Walaupun masih jauh lagi tapi dah ready food untuk baby...
    Salutelah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerepek ubi kayu tuh..heheh...
      kena plan sbb nak dpt hasil tuh kan makan masa..:)

      Delete
  15. Aduhai adik kakak, masih larat lagi buat ini semua. Alhamdulillah sihat tapi baby macam selesa betul duduk kat dalam tu hihi... auntie di Malaysia pulak yg tak sabar:)

    Jgn kata Aidan, kalau kakak pun sama bila dah balang kerepek ubi depan mata selagi tak habis terus krup-krap-krup-kraplah makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..autie yg tak sabar yer..baby nak rest2 sikit lagi nie..

      kalau kerepek mmg susah nak brenti kan..addcited!

      Delete
  16. As salam ummu,
    Kerepek ubi stello ni ni pastinya makanan baru bagi Aidan. Bila dah makan dan rasa sedap, pastinya dia teruja utk terus makan. Tu yg sold out. Ummu blh pack jual kat kitorg..hehe.. Sekali dgn kos penghantaran, sebungkus dah jadi berpuluh ratus ringgit rasanya..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry,
      kerepek ubikayu tuh..symmg pernah buat sblm nie..sbb dia sangat suka tuhla yg sy semangat nak buat tuh..heheh
      mmg tak berbaloi kalau nak jual..yg kat m'sia kerepek sira lg best..tp sy malas nak buat..

      Delete
  17. bestnya kak..mengadap itu sehari habis tue..gigih lagi akak tgh sarat nie hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau diikut-ikutkan perasaan ..mmg leh habes dlmsehari..:)

      Delete
  18. Assalam ummuaidan
    Camne bila dikerepekkan rupanya macam kerepek ubi kayu pula? Atau patut tanya, cermin mata Pak Temuk beli kat mana? Hihihi.

    Kerepek @ krup krap, tv ditatap, dianya lesap, dengan cepat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk..
      mmg kerepek ubi kayu lah tu pak temuk..heheh..ubi keledek tuh citer lain..hohooho...
      masin2 kena minum air kerap..tuh yg jd kenyang pun yer..

      Delete
  19. hanya org yg rajin ja sanggup baut kerepek ubi tu hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jugak kat..kena merajinkan diri bila anak suka makan kan..

      Delete
  20. rajin nya..mmg cpt je habis kudpan tu...

    mkn sambil berlari pun boleh

    ReplyDelete
  21. salam UA, masih kuat kijo tu...tok leh dok dien...kat sana tak dok jual ko kepek tu ummu? tp hok buat sediri mmg sedak la ke...napok gaya tuh blum pate dah abih stok jajan tuh...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      gitulah nampaknyo..tok sedap dok sajo2...kerepek lain ado jgk, tp hok ubi takdok..

      Delete
  22. nampak gaya kena sorokkanlah jwaabnya.. tapi tak sampai hati pulak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..tp kalau dibiar tak nyempat lak..hehe

      Delete
  23. sedapnya... memang sold out sebelum waktunya la tu... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kena amik langkah prevention tuh..

      Delete
  24. waa walau menunggu hari, ummuaidan masih gagah nii..alhamdulillah.
    Krepek ubi buat sendiri tu paling sedap tanpa bahan awet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahulah dr mana dpt kegagahan tuh kan..appun alhamdulillah..:)

      Delete
  25. mau tak sembap kaki kalu duk ghenyah-ghenyah (tak duk diam), seriau I imagine tau. Kita kalau tengok orang pregnant buat kerja mmg rasa seriau kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriau ker..heheh...kalau jd yg peknen lak takder istilah seriaunya..bila dah tak boleh dok diam nak jgk wat kerja ..heheh

      Delete
  26. Ummu; respect, dok sarat gitu masih dapat buat kerepek, hendaknya anak dalam kandungan bila besar nanti jadi seorang yang ringan tulang, Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..alhamdulillah,Dr.. moga2 begitulah hendaknya..:)

      Delete
  27. Dah tu cemana nak jadikan jajan masa umi dia berpantang nanti. Itu belum yg sira manis2 pedas lagi. Aidan makan kerepek ubi banyak sgt tak angin ke perut dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde lak komplen sakit perut sakit perut..main belasah jer kot budak2 ..tak reti angin tak angin..hehe

      Delete
  28. sah-sah tak sempat berpantang, kerepek tu habis kalau tak sorok....
    saya pun tergoda tgk kerepek tu... kat mana la nak cari kerepek lagu tu kat sini... nak buat sendiri, jauh panggang dari api.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sana kerepek yg popular mesti potato chips kan..ker nak saya export ke bradford nie..hehe

      Delete
  29. Wah..kuat lagi akak berkebun..biasa nak cabut ubi kayu boleh tahan kuat gak..esok nk pg cari kerepek ubi kayu la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..tak sangka jgk kan ade energylebih nie..
      selamat mencari kerepek..

      Delete
  30. perghhhh!!terbaikla mak buyung...yg x buyung mcm k imi ni pun xserajin awak..hukhukhuk!!malu sndiri..tpkan mmg seronokkn klau kita buatkan ape2 yg sgt disukai anak2 & spouse..hilang penat lelahkan?:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads