Wednesday, 13 March 2013

Their Backyards, Our Backyard

Kawasan perumahan yang kami tinggal ini adalah lebih kurang 5 min drive dari Ba Town lah. Kiranya perumahan disini dari segi pembahagian tanahnya agak terancang..mengikut saiz lot yang standard..(berapa luas tuh tak tahu).. kiranya setiap pemilik tanah mempunyai saiz lot yang hampir sama luas. Dengan rule yang spesifik,.banyak mana ruang kena jarak dari jalan raya sebelah depan..sebelah belakang suka hatilah nak buat apapun..(nak buat kubur pn takper)

Anyway, suka tak anda melihata laman2 orang lain, mencari ilham untuk mengisi laman kita jgak..? Kali nie kita tengok laman jiran2 sebelah umah Ummuaidan..manalah tahu kot boleh memberi inspirasi kan...

Backyard jiran sebelah kiri umah,

Dimililiki oleh retired couple. Tanah belakang nie samalah luasnya ngan kitorang nyer..tapi uncle nie lebih suka mengekalkan belakang rumahnya ni seperti padang yang lapang..cuma bertanam sikit2 ditepi2 pagar..adalah pokok pisang, bele, kacang panjang dan terung.. Dia pun rajin memotong rumput ditengah2 panas 2 minggu sekali..Lapangkan kelihatan lamannya...

Backyard jiran dibelakang umah,


Dimiliki oleh seorang uncle dan 2 orang anak lelakinya yang tinggal bersama.. dengan saiz tanah yang sebesar lot kami..mereka maximize kan sehabis mungkin untuk buat duit dengan membina rumah2 didalam compound ini..bayangkan ade 3 buah rmah didalamnya termasuk rumah mereka sendiri. Yang didalam gambar ini, rapat betul dengan pagar belakang dan berjarak dalam 3 meter (atau kurang?) dari pagar kami yang dipisahkan oleh longkang dalam (ada anjing garang), bila masuk dalam greenhouse tuh memanglah diorang boleh nampak kitorang dengan dapurnya mengadap kekebun..huhhuhu..kena tanam something untuk cover pagar nie..tak best bila orang leh tengok kita, kita tak leh tengok mereka...

Backyard jiran sebelah kanan,

Menjadi hutan belantara setelah dikosongkan oleh keluarga Charlie yang kematian isterinya tahun lepas.. semak yang merebak hinggalah kekawasan kami..nak racun (dari jarak jauh) Abuaidan sembunyikan racun (takut bininya meracun sana sini melampau2 kot..huhuhu)..actually ramai orng yang bertanya untuk sewa, namun no info tentang owner nie..Abuaidan pun ade hasrat nak beli nie lot nie.hehehe

Our backyard,


Asalnya macam yang uncle sebelah kiri tuh jugak lapang dan sikit jer bertanam..namun setelah buat greenhouse, luaskan area untuk bertanam..kini 2/3 drp keluasan untuk bertanam..1/3 untuk anak2 bermain..pun anak2 jrg bermain Kadang2 Abuaidan pernah berangan untuk gunakan seluruh ruang buat tanaman untuk komersial..hmmm angan2 mat jenin jer lah...

Honestly yer, kalau korang ade tanah yang reasonable luasnya kat belakang umah..macam mana korang akan manfaatkannya?..buat rumah bagi sewa pun bagus jgk kan..duit pun masyukkk...

60 comments:

  1. Syukur alhamdulillah. Luasnya tanah backyard. Kalau buat rumah sewakan kpd org tentunya tak best. Orgnya pelbagai ragam. Duit masyuk tp hati x senang. Kalau dpt penyewa ok alhamdulillah. Kalau tidak asyik tensen saja dengan ragam penyewa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah..tapi orang yg memikirkan nak buat duit nie tentunya tak kesahkan kalau takder privacy pun..janji duit masukk...:)

      Delete
  2. ummu, dgn pandu arah yg diberi, ni tgh dok imagine orientation rumah ummu kt mana di antara rmh2 jiran tu...hehe teringin jgk nk ada green house mcm ummu..
    kami pun tgh pikir nk buat apa dgn backyard...masih terbiar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..@na tanamlah pokok2 sayur..bunga2 ..buat kolam ikan dsbnya..mesti meriah nanti..:)

      Delete
  3. assalamualaikum ummu...besar juga tanahnya tu boleh berkebun juga...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah mama..bolehlah sikit2 kan..

      Delete
  4. Luasnya backyard rumah ummu....cukup utk berkebun kecil2an dan ada tempat utk anak bermain2....klu kat bandar cam tpt saya tinggal ni tak ada namanya backyard tu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ..kat bandar susah nak dpt tanah yg murah kan utk rumah yg ade halaman..kalau yg mampu pun mungkin kecil sikitlah lamannya..

      Delete
  5. Luas juga halaman kan Ummu?
    boleh tanam macam2.. suka tgk halaman org yg luas dan ditanam dgn pelbagai tanaman atau bunga... ptg2 boleh habis kan masa di sini
    (berangan masa tua nti ada halaman utk bercucuk tanam)hehehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkan mmg luas..boleh buat umah kecik sebuah lagi tuh..heheh..kat lahad datu tuh mesti ada byk tanah yg murah2 kan..jgn tunggu tua baru nak bertanam tau...hehehe

      Delete
    2. hehe..masalah nya semua benda kat Lahad Datu ni mahal2 Ummu..mengalah kan harga di bandar2 utama Sabah yg lain..pelik kan! tu yg prefer nak balik Tawau jg suatu hari nti atau pun balik Selangor ( sana dh ada rumah) hehe...:)

      Delete
  6. Kalau kat KL ada banyak rumah sewa memang masyukkkk, rumah teres setingkat dijadikan 2 tingkat utk buat rumah sewa tapi rumah saya tak de tanah so tak leh nak buat duit lebih hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kl mmg betl..bertuahlah sapa ade rumah lebih utk sewakan..dpt jugk income kan..

      Delete
  7. luasnyer...rumah saya pun ade 1 extra lot lebih..tapi nak gagahkan berkebun tu kena komitmen kak...insyaALLAh tengok dalam masa saya stabil nanti dalam kerjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh zayri..nak berkebun tak boleh hangat2 taik ayam..mesti bersungguh2 dan buatlah sikit research utk tambah minat..takpe slow2..srh orng umah yg tanam kecik2..hehe

      Delete
  8. tanah kalau di biar tak diusahakan haram, hukumnya berdosa.

    tapi nor ni sekangkang beruk pun tak ada tanah..kat kmpung ada..panjang ceritanya kalau nak cerita..ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh haram ker kak...nauzubillah
      takperlah..nanti nak bersara nanti kaknor boleh beransur2 beli tanah kat mana2 kan...

      Delete
  9. kalau yan la...tanah seluas tu yan akan tanam pokok buah2an dan sayur2.....

    ReplyDelete
  10. best tengok laman orang kan, at least ada idea, tapi yg syok tentu lah nor punyer.....hahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ado lagi hok laman lagi best dini..cumo tok brani nok gie dekat lah ke..hehe

      Delete
  11. memang luas tanah depan belakang laman...best kan kawasan perumahan mcm ni...ada laman utk anak2 main..pastu ada jugak ruang mengcukupi utk tanam2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawasan sini lot tanah dibahagikan..terpulang masing2 nak bina rumah camaner tp adlh guidelines nya kan..ramai jgk orng yg rajin bertanam kat blakang umah..

      Delete
  12. salam ummu...bila tengok pemandangan yang bagitu rasa2nya macam kat kampung2lah pulak..Kalaulah kak siti yang punya tanah macam tu ummu rasa2nya dah penuh dengan sayur2 tu ummu,,ditambah pulak lagi dengan ayam itik bagai...aaahhhh bahagianya rasa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak wani..aaahh bahagia betul tuh ngan itik ayam lebum kambing..tak yah dok kampung daaa..kat sini bela ayam kan berbau nanti orng report...

      Delete
  13. aaahhh, jeleznya saya tengok org yang ada tanah banyak nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..awak pun ade rumah ngan tanah lagi tuh..:)

      Delete
  14. Macam kat sini jugak muka buminya yeh UA...so tak delah rasa macam rindukan malaysia sesngat! hehe..
    Okje ni memang bukan rajin berkebun orangnya....tanam bunga sukalah tapi menjaga kurengggg hehe..burukkan perangai!geli ngan cacing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bentuk muka bumi tak jauh beza okje sbb iklim hampir sama..rindu2 ngadaplah pokok2 ..hehhe
      hehe..cacing tuh penyek jerlah okje sure beres nyer...hihihi

      Delete
  15. macam kat mesia sini jugalah ye... but KA plg suka backyard yg last sekali dlm pic tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh KA..yg last tuh best kan..heheh

      Delete
  16. kalau akak,pasti penuh dgn pokok2 bunga..sayur2an...ada pangkin,ada buaian hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..itu kena byk investment wang & masa tuh kak..tapi mmg bestlah kalao ade camtuh kan..

      Delete
  17. betul tu..mmg x best bila org boleh tgk kita, kita x boleh tgk org..hish! ini tidak adil!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..sedap2 ajer depa tgk kita dok terbongkok, terlentang (hehe yer ker) dlm kebun tuh..mmg kena buat sst utk tutp penglihatan tuh..hehe

      Delete
  18. Replies
    1. tenang jer mata memandangan kan..:)

      Delete
  19. salam,Nor..klau k'imi..k'imi nk tanam pokok2 buah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok2 buah pun boleh ..tp pokok besar sll jd penghadang chy tanaman2 kecil..

      Delete
  20. sangat besar kawasan boleh tanam. kalo saya la mcm ni....mmg dah berangan macam 2 la. hehe......

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..kalau sorang2 nak usahakannya mmg tak laratlah jwbnya...:)

      Delete
  21. Betul2.. suasanannya macam kat Malaysia je, kat kg2 cam tempat saya tinggal. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmglah sbb kawasan nie tidaklah semaju kat tanahair kita..bandar pun kecik jer...masih lg belum tercemar..:)

      Delete
  22. Your backyard looks much better! :)

    ReplyDelete
  23. buat green house yg gempak nyer!! nak buat commercial pun boleh. Rumah sewa? hm..mmg duit masyuk cepat tp sakit kepala kalau dpt tenant yg bengong.. Beli tanah good investment, sm mcm beli rumah. Itu lebih bijak dr segelintir org yg suka tukar keta tiap2 tahun..(walhal berhutang jugak!!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kan sy perasan ramai orang bila ade tanah lebih sikit suka buat rumah kasi sewa..maklumlah boleh masuk duit kan..tapi yg eloknya jadikanlah rumahku syurgaku kan...:)

      Delete
  24. tak penah terfikir rumah dapat lama besar tau.. dapat laman kecikpun pecah kepala fikir nak letak per.... kah... kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..takyah pikir penat2 ..nanti kalo dah dpt sure tahulah nanti camaner nak handle..heheh

      Delete
  25. First thing bila saya nampak hijau lapang camtu, terus terfikir golf. hahahaha (saya kan suka mengarut).
    Buat mini orchard pun nice kan, letak pokok rendang2, boleh piknik2 bawah pokok, letak buai sumer. Uuh best nya. Kenapa saya lak yang excited pun tak tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..rsnya terlalu miskin utk golf kan..mungkin anak2 main golf bolehlah kot..heheh..kat sini nie panas nas oii musim panasnya nak duduk lepak2 kat luar..tuh yg malas nak buat lebih2 tuh....

      Delete
    2. oh yer ker... buat swimming pool. hahaha lagi idea mengarut. nnt boleh la Aidan ngan adik nnt berendam seharian.

      Delete
  26. fuyooo. luas nyer tanah. . boleh tanam banyak pokok

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cam kat m'sia blhlah ade byk pokok2 spt rambtan, duku, langsat,ciku..sini limited sikitlah akak melornya..:)

      Delete
  27. luasnya tanah tue..best nie kalo dpt bercucuk tanam...hijau je nti..

    ReplyDelete
  28. mmg luas tanah ni...kat msia nk dpt tnah seluas ni mmg pyah la nk dpt..huhuhu.bt homestay pon ok kak..ad jgk income..tp bertanam pon leh jimat duit yer..hihihi :)

    ReplyDelete
  29. luasnya laman rumah ummuaidan....
    laman rumah saya semua konkrit... yang lagi best, ada jugak jiran2 yng tumpang sidai kain kat situ... huhuhu, sabar aje la

    ReplyDelete
  30. penuh dengan warna hijau yang menyamankan....:)

    ReplyDelete
  31. seronok bila ada laman yg luas cam nie.. macam2 blh buat... ^_~

    ReplyDelete
  32. tanam pokok buah-buahan dan sayur-sayuran.. rasa best tengok hijau je pemandangan.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads