Monday, 14 January 2013

Kenduri Setahun Arwah di WaiWai

Alhamdulillah pagi ahad semalam telah selamat menghadiri jemputan kenduri setahun arwah. Kat sini ada yang buat kenduri ada yang tidak buat sebagai memperingati pemergian arwah. Family yang buat kenduri semalam, arwah adalah rakan sekerja dan kawan kepada Abuaidan. 

Kampung mereka nie dipedalaman mountain area ditempat yang sama, yang mana majlis perkahwinan yang kami hadiri dulu..depa nie adik bradik. Nama kampung nie kampung WaiWai..20 minit drive dari rumah. Dah boleh expect dah kenduri depa nie bakal menkebulurkan, makan mak buyung siap2 bawa bekal roti siap ngan sweets dan asam masin lagi..konon bekal untuk Aidan takut lapar..(belum sampai ketempat kenduri, mummy yg awal2 perabih 2 keping roti ..malula kan nak makan roti depan orng ramai2 kat majlis..)

Tetamu2 atau jemputan2 wanita dibawah khemah..bukan setakat muslim, hindu pun ade, fijian kristian pun ade..kira semangat kampung lah bila buat kenduri mesti jemput semua..walaupun majlis keagamaan.

Di dalam hall tempat tetamu2 lelaki..MC sedang mengacarakan program.. bermula kul 10.30pagi

Pelajar madrasah menyampaikan bacaan quran.. setelah tu disulangi dengan 3 ceramah dari speakers yang berlainan.. mmg tak paham apa yg diorang cakapkan..dok diam, buat bodo jer lah..

Tetamu2 lelaki yang berada dibelakang..tekun mendengar ceramah

Budak lelaki ni plak tekun bermain dengan auntie (kawan ummaidan) yang paling rapat dengannya. Penat auntie nie nak layan...

Berdiri untuk selawat..

Muslims, hindus mahupun kristian pun berdiri jugaklah masa selawat..

Pukul 1tgh baru makanan ringan diagihkan..disebabkan lapar..dah separuh makan baru teringat nak amek gambar..uhuhuh

1.30tgh waktu zohor kaum lelaki sembahyang berjemaah..

Kaum wanita tengah releks2 menunggu solat berjemaah selesai..

Kul 2.00tgh barulah lunch dihidangkan..kalau kat M'sia nie jawabnya ramai yg lari balik nie betul tak..? namun tetamu2 kat sini berbeza, depa tetap tunggu walaupun lapar...

Palao rice daging kambing hidangan yang menjadi kemestian lah palao nie.(Palao rice nie adalah nasi yg dimasak menggunakan banyak masala bersama2 daging atau ayam) Chicken palao pun ade namun second round daru dapat..habis 2 pinggan jugak sebab kebulur kan..ngehnghengeh..

Dah habis makan barulah tetamu2 beransur pulang..anak2 dari madrasah bertolak pulang ...

Panas sungguh cuaca sewaktu berada dimajilis walaupun hall diluar rumah (takder kipas) berpeluh-peluh, sebab tiada angin yang bertiup pun satu. Pukul 3ptg baru kami sampai dirumah dengan perut yang teramat kenyang sampai terasa tersangatlah letih..hari pun mendung bagai nak hujan...mmg tak lama lepas tuh hujan. 

46 comments:

  1. Pengalaman ummuaidan memberi pengetahuan kpd saya ttg byk perkara di Fiji.tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prblem zamzurina..selagi sy dok sini apa yg menarik n tak menarik inshaallah sy kongsikan..:)

      Delete
    2. menarik fiji ni. Baru saya perasan kat sana ramai org india ye? Masakan paolo tu asalnya masakan tradisi sana atau india di sana?

      Delete
    3. Palao tuh masakan tradisi indian muslim kat sini lyd..

      Delete
  2. Saya sokong apa yang ummuaidan paparkan sangat menarik ....teruskan...

    ReplyDelete
  3. bagus semua agama ada dan saling hormati..sanggup tunggu..kt area sy duduk ni ada jugak terkena serve makan lewat...tahan jelah..ada la 2 3 family..biasa majlis2 yang lewat ni..diorg start dgn selawat, nyanyi puji2 bagi Allah dan Rasul..nasyid..mcm2 lagi lah...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa..betl tuh nadia camtuhlah..program mogram..kalau ikut sunnah takder pun benda2 camtuh..orng dtg serve shjlah..lgpun ade anak2 kecil serta ibu ngandung kan..heheh

      Delete
  4. bagusnya.semua agama pun dtg...tu lah manusia ni pokok pangkal nya pada hati kan :) sebab xda agama yg ajar penganutnya buat benda yg x baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh azlina..niat mrk dtg th Allah n mereka shj yg tahu..setidak2nya adenyer mrk disitu dgn speeches drp ustaz2 ..bertambahlah pengetahuan mrk tentang islam inshaallah..

      Delete
  5. Agaknya Aidan communicate dgn auntie-auntie dgn bahasa inggeris atau bahasa sana Ummu? Kakak musykil juga ni hihi... terrorlah kalau Aidan boleh berbahasa bahasa sana kan.

    Nasi dia macam guna brown -ricelah ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau orng yg dah kenal biasanya dlm english kak.kalau depa br kenal belasah dlm urdu..rsnya bila dia start tadika next year kat sini banyak kot yg dia boleh belajar bhs...
      nasi tuh kakak diorang letak byk masala tuh sbb tuh kaler gitu..:)

      Delete
  6. Salam Ummuaidan,

    Baguslah komuniti sana, saling menghormati agama lain, - salah satu resepi keharmonian antara agama! Kalau bab makan lambat, kat sini apa kurangnya, kalau majlis kat hotel yg semua org makan sekali hadap (bukan mcm kat rmh), memang kena makan dulu, kalau x kebulurlah!

    setuju dgn zamzurina, Ummuaidan dah create much interest kami semua ttg Fiji, kalau x sekadar nama je, x tau apapun ttg negara tu. Tabik springgg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      itulah depa nie nak berprogram..berprotokol lah plak..ikutkan sunnah makan jerlah kan..sebab orng dah dtg jauh..anak2 n pompuan2 kelaparan nak nunggu...yer ker makji ade interest ngan citer fiji nie..hehehe..berkongsi pengalamanlah kan..

      Delete
  7. assalammualaikum dik,apa khabar.
    kalau kaum lelaki sibuk baca doa, baca quran dan sembahyang,
    tetamu perempuan yg.hadir buat apa?, kalau sekadar hadir utk.jamuan, lama sangat tu hidangan, hampir setengah hari jam kerja.alamak tak sanggup rasanya,baik balik cabut rumput atas batas sayur hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam khabar baik kak..
      actally kaum perempuan pun blh dengar jgk ceramah dan program tuh sbb ade speaker.. yg muslim 2 dalam satu lah kot..
      selain dr makan agaknya bg mereka nak menghormati dan menyokong saudara mara serta jiran kalau ade apa2 function..kat wajib pegi bila ade jemputan dari saudara kita..

      Delete
  8. Assalam Ummu..
    ramai juga kan walaupun just kenduri arwah.,kira bagus lah berbilang bangsa hadir kan diri..meriah.. tapi lunch jam 2pm tu mmg lewat kan?.. buat nya org ada gastrik, mau tak naya.. huhu:)
    Aidan tu rajin gak erk sembang dgn geng..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsala atie..
      mmg agak ramai yg datang tie..sepatutnya depa hidang makanan ringan tuh awal2 kan buat alas perut.ini dah nak tutup progm baru nak idang semua...huuuu
      aidan kalau ade orng yg nak lyn main ngan dia mmg suka sgtlah dia..:)

      Delete
  9. Alhamdulillah semua urusan berjalan lancar .. dimeriahi oleh pelbagai penganut disitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kita mcm majlis keagamaan mcm tak biasa kan kaum lain join..

      Delete
  10. semua dtg...agk2x klu kat Msia tak jmpe kot gini.klu kenduri kawen ada..hahaha...tahanla perot berjam klu ada evebt slalu gini ye kak nor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini majlis cam keagamaan sikitkan yut..rsnya kat m'sia org agama lain tak join..
      mmg kena tahan perut yut..kalau makan awal2 pun nak tunggu 2 jam lagi lak mmg lapar jgk...

      Delete
  11. TQ SHARE,,,nnti ada program lain tolong share lgi ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah..stay tune lah yer..:)

      Delete
  12. Assalamualaikum... makyeng.. sihat hari ni? ade berkebun tak? sure tak larat dah kan.. hari ni mak nani dah 13 hari..
    >> macam tu ye kenduri arwah kat sana.. ye la.. lain negara lain lah cara dan adat2nya kan.. sib baik makyeng bawa roti.. mak nani pun selalu bawa bekal.. konon utk anak.. tapi maknye yang makan lebey.. wakaakaka... ok makyeng.. take care ya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam maknani..alhamdulillah sehat..nak berkebun tuh nak tp cuaca panas sangat yg teramat..nak kuar umah pun malas...wah ade 27 hari lg tu..heheh
      betulkan ..bw bekal anak, kita yg mkn lebih..anak cubit sikit jer pun.hehe

      Delete
  13. lamanya baru nk boleh mkn.. hehe

    ReplyDelete
  14. tq berkongsi sesuatu yag amat berbeza dgn yg ada di Mesia...

    ReplyDelete
  15. melor ketinggalan ketepi. maaf nak tanya, sapa yang meninggal nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie tak baca betul2 la nie melor..alaa kawan abuaidan yg dah meninggal setahun yg lepas...

      Delete
  16. bertuahnya ummuaidan dapt tinggal di negara orang...luas pengalaman..dapatla kami di malaysia menumpang mengambil tahu budaya orang hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..wanie..biasa jer hidup kat sini..bukan mcm kat negaa omputeh..heheh..budaya orng tuh sonok lah jgk blajar..

      Delete
  17. nasib baik lah you dah bersedia dgn bekal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itlah sbb dah expect dah makanan mesti lambat serve nyer...

      Delete
  18. lama juga yerk nak tunggu baru boleh makan... Nasib baik ummu ada bawa bekal klo idak jenuh nk menunggu yer.. mmg selalunya kalau kenduri arwah mmg cam tu ker? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kenduri arwah mahupun kenduri kawen bab makan mmg atucara yg last liya..

      Delete
  19. kalu ore la kak memey xlalu doh nk makey tu. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..tok lalu make nasi palaoo tu ko aim...sedap tuh kalo beso...

      Delete
  20. lamanya majlis tu... yg bagusmya semua sabar menunggu walaupun makanan dihidangkan akhir sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lama nur sbb ny program..depa tuh tunggu dr awal hinggalah akhir..

      Delete
  21. hrmm...mcm tu sklai itinerarynya ye...mmg menahan laparlakn,eheheh!!tp xngapela kannor..yg pnting itul budaya masyarakatnyakan :)

    ReplyDelete
  22. Seronok menimba pengalaman dalam blog UA ni hehe...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads