Sunday, 6 January 2013

[Selera Melayuku Di Perantauan] Homemade Dadih

Sebenarnya dah lama teringin nak buat dadih nie but since stock agar2 takder kat umah dah lama, tak dapatlah nak menunaikan hajat. Agar2 susah nak dapat kat sini, kedai cina yang terhampir dalam 30km pun dulu ade jual namun agar2 lama yang dah berabuk..tak berselera tengok..

Alhamdulillah masa Abuaidan ke Suva (Ibukota Fiji) baru2 nie orderkan dia beli agar2 dari kedai cina disana..barang lain yang makanan orang Asia pun ade jugak kat situ.. 

Salah satu objektif lagi yang rajin nak buat dadih nie adalah untuk mededahkan Aidan terutamanya kepada makanan tempatan yang mak dia biasa makan..agar dia biasa dan menjadi sebahagian dari kegemarannya jugak nanti..kalau tak kesian dia tak jumpa semua tu..:)

Simple sahaja maklumlah diperantauan, bahan2 pun limited. Janji dua2 big and small boss suka. 

Perasa vanilla dan milo. Buat sikit jer cukup 2 cawan sorang, dah buat 2 kali dah sebab ade demand..



Dikongsikan Resepi ringkas Dadih :
- 1 peket kecil agar
- 500 ml susu segar
- 500 ml air
- Gula mengikut rasa 
- sedikit vanilla dan milo sebagai perasa
> Panaskan air, gula dan agar2 sehingga larut.  Kemudian masukkan susu segar serta sedikit vanilla atau sesudu besar milo untuk perasa. Masak dalam 3 minit hingga bercampur rata..masukkan dalam acuan dan sejukkan. Dah sejuk sikit boleh letak dalam fridge.


19 comments:

  1. sedap! one of my favourite jugak ni...

    ReplyDelete
  2. sedap bila disejukkan dlm peti ais..terutama masa cuaca panas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..kalau sejukkan makan dlm cuaca panas..mmg best..

      Delete
  3. perisa vanila..sedap...saya kt sini x pnh msk..beli ja...hehege...nampak sgt mls

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkan malas tuh ..tp sbb ade kemudahan..beli jer senang..:)

      Delete
  4. Pandai ja ummuaidan buat food sendiri. Macam2 masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah terpaksa zamzurina ..kalau tak beli jgk...:)

      Delete
  5. dadih???mcm senang je nampak nor buat..tp klau k'imi buat mau x semudah tu jadinyakn?huwaaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa kak imi mmg mudah nie ..macam buat agar2 jer..:)

      Delete
  6. erm..sedap nya kalau makan sejuk2 kan Ummu..
    pa'e pun suka dadih..same with ibu dia juga..masalah nya kt sini susah plak nak dapat susu segar..huhu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh tuh...sejuk2 mmg sedap...
      oh kat sana susah dpt susu segar..ingat semua kat mesia senang jer bekalan mana2

      Delete
  7. Dadih is very refreshing and great for dessert. Even better when it is homemade. We have instant dadih with different flavours in the market here. Pak Temuk bergantung kuatlah kat depa.... kat dapur, gelegakkan saja dalam evaporated milk. Tapi pastilah tak sesedap homemade dadih macam ummuaidan buat.

    Ummuaidan sediakan 2 cups/person. Bila tengok gambar, rasanya ada yang dapat bonus 1 cup, hehehe. Siapalah agaknya? Ceria selalu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ade instant dadih sure nak buat yg instant nyer pak temuk..senang..tak yah nak mikir bahan2..:)..alaa homemade ckuplah selera keluara kan...

      ade extra yer...maybe yg lebih tuh kot2 ade sesaper yg ngunjung kan..:)

      Delete
  8. rajin kak buat..sy xmkan dadih

    ReplyDelete
  9. Budak2 mmg suka,beli yang instant buat banyak2 masuk peti bagi si kenit makan....tak pandang kita dah kalo mkn. Mintak sikit pun tak kasi. heheh.

    ReplyDelete
  10. sedapnye makan dadih time panas2 mcm kat kulim skrg ni huhu

    ReplyDelete
  11. jd la...kat mane lg nk crik..home made pon lg sdap..rajin dgn tak jer..hihihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads