Tuesday, 29 January 2013

Alamak...Kena Kopek Kelapa Plak laaa...

Ade satu projek masakan yang telah lama diprogramkan untuk dibuat, namun kena tunggu masa yang sesuai kerana inilah kali pertama nak buat sejak dok kat sini dan belum tentu lagi Abuaidan akan makan.. so best nak nak buat waktu dia pergi kerjalah..

Ulam semua sudah ade..taugeh pun dah siap homemade dari sabtu lepas lagi..takleh simpan lama2 nanti tak fresh. Tinggal kelapa yang belum setel..Abuaidan tak sempat nak kopekkan smalam. Walau macam mana pun projek ni nak kena buat hari ini jugak..mau tak mau kena kopek juga kelapa ni walaupun susah..huhuhuh..

 Korang rs bolehker ummuaidan mengopek kelapa nie dengan jayanya..?

Ini alat yang digunakan, pisau cina dan screw driver. Belum pernah kopek sendiri sblm  nie..cuma tgk dia buat jerlah..kira take risk lah nie..

Tetak ngan pisau cina dululah..atas kebawah..parang besar sebelah tuh tak guna ..cuma standby jer..

Bhg yg telah ditetak..

 Kopek kulit ngan screw driver..

Macam inilah..ulang2 proses tetak kulit dan kopeh hingga habess..

 Alhamdulillah siaplah kopekan sebiji kelapa..alaaa bukannya complicated sangat..tak sampai setengah jam pun dah siap..(cehhh..berlagak...)

 Setelah dibelah..alhamdulillah isi yang elok...

Kena lak kukur ngan (koghre) kukur yang leper nie..camaner yer..biasa yg boleh duduk diatasnya..

Haa...mcm nie lah cara mengukurnya..heheh..budak kena dera kukur kelapa..(dia cakap "I can't, mummy Aidan don't want to sit here")..alaa duduk buat demo jer Dan..heheh

Siap ! agak kasar jgk kukuranya..takperlah drp takder..(sakit blakang nak habis sebelah pun)..huhuh

Begitulah, kat sini takder santan mahupun kelapa parut yang dijual siap. Yang ade kat pasar cuma kelapa yang dah dikopek jer..(yg ade kat umah kelapa orng bagi belum kopek lagi). Pokok kelapanya banyak..pun begitu takder monyet yang memanjat (monyet kan takder kat Fiji walau sekor)..depa jolok jer rsnya..

Kelapa dah setel.. so masa untuk memulakan kerja2 membuat nasi kerabu lah pulak... boleh ker nie? belum pernah buat sendiri lagi nie, selalu jd tukang penolong jer...huhuhu..banyak kerja tu nak kena buat...:)

Hidup kat tempat orang kena ade survival skills kan.. kalau tak mmg  susah..:)

36 comments:

  1. Salam kenal.
    Suka baca pengalaman orang di negara orang...
    sebab sendiri tak ada kesempatan nak hidup di negara orang...

    ReplyDelete
  2. Masa budak dulu, paling best kukur kelapa guna alat kukur yang duduk tu...cam naik kuda2 jak...hehe

    ReplyDelete
  3. Kopek kelapa memang susah ......mesti dah teringin sangat nasi kerabu sampai sanggup kukur kelapa tu

    ReplyDelete
  4. Hihi.... salute kakak dgn Ummu tau. Gigih sampai Aidan jadi model tak berbayar :)

    Kakak tak pandai pakai kukur yg duduk Ummu. Kakak guna mesin yg biasa ada. Kalau tak biasa macam anak kakak kelapa boleh terpelanting. Bahaya tapi kakak dah biasa - org kampung katakan.

    Oh.. disana tak ada monyet baguslah buah-buah selamat tak macam kg kakak apa buah pun jadi mangsa dia.

    ReplyDelete
  5. Tuuu dia...respek lah. Kalau saya angkat bendera putih dah

    ReplyDelete
  6. salam dik,
    kerja yg.paling saya tak suka kopek kelapa, tak pernah kursus hehehe. semoga abuaidan suka tu nasi kerabu, kalau tak alahai penatnya membuat, seorang2 makan.

    ReplyDelete
  7. wallah...tabik spring madam ummu...
    lama betul dah tak duduk atas koghre tu...ni mesti nak wat nasi kerabu! betul tak??
    lupa nak tanya...tak sampai lagi ke benih ulam raja...lebih 2 minggu dh kut kan?

    ReplyDelete
  8. Wah! berjaya juga Ummu kupas kelapa tu..klu atie comform failed..haha! dok harap santan jadi beli kt pasar..NAsi Kerabu?? wahh i likee...
    nak gelak tgk picture Aidan duk atas pengukur tu..comel je dia..:)

    ReplyDelete
  9. wah..nak buat nasi kerabu rupanya...lama tak kopek kelapa..dulu-dulu waktu kecik je...

    ReplyDelete
  10. hehe..kelakar pulak akka tgk kopek kelapa guna screw driver tu..tak pernah dibuat org...
    nasi kerabu mmg 'renyah' nak buat..byk bahan2..tp makan,sedap..

    ReplyDelete
  11. Nasi kerabu so !!! hantar sini ghatek....hihihi

    ReplyDelete
  12. dah lama tak kukur klapa..guna alat tu tak pandai..parut tu oklah..

    nostalgia sungguh..

    ReplyDelete
  13. salam ummuaidan...ari tu kak siti kirim kukur kelapa dengan anak kak siti yang study kat kelantan tu..terasa hebat bila dapat mengukur kelapa di zaman yang serba canggih ni..haha.Sampaikan wana kata best pulak first time kukur kelapa...tapi bagus jugak anak2 kita tau macam mana nak dapatkan santan masa dulu2..Anyway good luck with you nasi kerabu dan harap2 Abuaidan akan menyukainya..krm salam ngan Aidan..bye

    ReplyDelete
  14. @Nizam arif
    Salam kenal nizam,hidup kat tmpt orang tak sesenang tinggal kat tpt kita..apapun sbg pengalaman hidup kan..

    @Mia Kasim
    Betul2 tuh mia..pun kat umah mak ade kukur dudk tu..siap bonceng lagi tuh seronok...:)

    @azmatun
    nak kata teringin benar tak jgak..cuma ms nie ade bahan2 yg agak cukup utk buat..kalo tunggu lama kan mungkin tak takde lak kan..:)

    @KakZakie
    Hmm aidan tuh tension sbb tak reti nak kukur hehehe..
    mesin pun kat sini takder kak..depa mmg main kukur jer kat umah. tulah ms nak try dulu rs susah sangt cam nak terpelanting..tp this time ok lah...

    @zamzurina zulkifli..
    hehehe..dah terpaksa kan..kalo tak tak mo lah jgk..:)

    @Puteri Purnama
    Betul tuh kak..memamg leceh kukur kelapa nie..kadang boleh tercedera kalau slh teknik..tak tahulah abuaidan makan ker tak..orng melayu kita pun ade yg tak makan, kan...

    @Nadia
    begitulah cita-citanya..nak berkerabu yg tak pernah dibuat..heheh..
    so far takdok lag nadia..biasanya kalo hok fr m'sia amek ms more than 2 weeks..takpo gapo2 sy roger..:)

    @atieyusoffamily
    salam atie.., dah terpaksa kan..sblm tuh dok pikir mmg tak boleh kot nak kopek kena tunggu abuaidan jgk..kukur tuh takder mslh..
    hmmm..nasi kabu pertama kali..heheh

    @Kniedaz..
    begitulah cita-citanya..heheh..kukur kepala pernah ms budak2 ..cuma kopek jer tak pernah..heheh

    ReplyDelete
  15. @Kamsiah
    Golok kecik takder kak..kalau tak guna screwdriver mmg susah nak kopek heheh...betul tuh buat nasi kerabu mmg melecehkan..makan jer sedap..:)

    @Mixed Family
    Nasi kerabu siap!..4ya setengoh so..hehehe..kos penghantaran 20ya..:)

    @Knor
    Parut tuh lebih mudah sikit kan..betul tuh nastolgia zaman budak2...:)

    @Wana
    Salam kak..kalau buat kdg2 mmg seronok..tp kalau nak kena buat selalu, nak kukur selalu mmg lecehkan..baik beli santan siap...tapi mahallah sikit kan..buat nanti tak tahulah abuaidan suka ker tak..sbb berulam ngan byk sambal berkelapa kan..heheh..aidan kim salam auntie balik..hehe

    ReplyDelete
  16. Haaa....tu dia..gigih nk ngopek klapa yer..screw driver bagai kuar.. :D moga menjadi nasi kerabu yer...lame tak mkn..dulu ayut gian kot mkn tu..tp skrg mkn laksa je keje yer :)

    ReplyDelete
  17. berbaloilah dgn prosess tu,,, dapat nasi kerabu yg sedap hehehe

    ReplyDelete
  18. Salam Ummuaidan. Yeah, dah tau mesti berjaya punya. Sebab tu citer kat blog kan? Lagipun semangat juang perantau2 ni biasanya tinggi.

    Aidan ke yang tolong parutkan kelapa tu? Atau dia hanya jadi pelakon utk menunjukkan teknik2 je?

    Saya yakin mesti berjaya jugak nasik kerabu tu. Good Luck! Budu ada?

    ReplyDelete
  19. salam ummuaidan.......

    wah hebat betul.....siap boleh kopek dan parut sekali tu......kalau yan jangan harap laaa....beli yang siap parut je....ehhhh...kelapa kat sana tebal betul isinya ye....mesti lemak sangat santanya kan....?

    ReplyDelete
  20. rajinnya alahai ummuaidan ni lah...

    ReplyDelete
  21. @Ayut
    tepaksalahkan yut buat tuh semua utk capai hajat..mmg lama tul akak tak makan nasi kerabu nie..taklah ngidam tp since ade budu why not kan...heheh

    @Kesuma Angsana
    Hmm takut berpenat2 kan tak menjadi lak haru jadinya..:)

    @Lyd Sunshine
    Salam lyd..tak konpiden sebenarnya tuh. Aidan tuh cuma tlg demo cara2 jer..heheh,..budu yg mak anta dulu ade lg, tu psl nak buat sgt tu..

    @Yan's cottage.
    Betul tuh walaupun buahnya kelihatan kecik namun bila kopek tgk besar jgk kelapanya..isi pun besar..santan tuh normal lah..boleh perah 2 kali gak.:)

    @Liya Hanif
    Bukan rajin liya..terpaksa tuh..heheh

    ReplyDelete
  22. Assalamu alaikum,
    Maaf Ummu Aidan dah lama tak berblogging ni. Rindulah pulak kat kawan-kawan. Saja hari ni datang menjenguk, wah tererlah juga membelah dan memparut kepala sendiri. Saya dengar cerita, di Filipina mereka akan simpan air kelapa tua tu, campurkan dengan kelapa parut untuk dijadikan santan dan seterusnya minyak kelapa dara. Kalau kita, buang aje air tu. Ummu Aidan bagaimana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..wah lama benar tak berblog yer..cuma tgk mamaponkey active dlm FB jer..apapun welcome back..ait kelapa tuh kan, kalau abuaidan selalu suruh simpan..dahtuh bila ramas santan nanti letakkan air kelapa tuh ms meramas..kurang2 tak membazir & air pun rs kelapa jgk kan..

      Delete
  23. Salam Ummuaidan,

    Kelakar entri kali ni, buat saspens aje! Nak buat nasi kerabu rupa2nya sampai kena kopek kelapa sendiri! Siap anak bujang jd model pulak! Harap hilang kempunan nasi kerabu tu! Macam mana dgn dua hero tu, makan ke mereka??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji..
      Hheeheh..yer lah sbb bh2 dah ready..nak tunggu abuaidan kan tak fresh lak plak bhn2 tuhkan...baik ler mencuba nasib sendiri..heheh..
      hero berdua tuh tak minat makanan camnie..heheh

      Delete
  24. Assalam
    Hebat betul, guna screw driver + parang! Pak Tamuk tabik-tabik-tabik kepada ummuaidan.

    Di kampung Pak Temuk, sampai sekarang, orang gunakan "mata cop" (lebihkurang bebentuk mata lembing) untuk mengupas kelapa. Dengan menggunakannya, Pak Temuk dulu boleh mengupas sebiji kelapa dalam masa setengah minit. Geli hati betul lihat tempurung kelapa ummuaidan yang bertakik sana sini, hehehe. Elok belahan kelapa tu, dan tahniah kerana sempurna mengukurnya dengan menggunakan gajet yang simple tu.

    ReplyDelete
  25. Wah, peralatan macam ini untuk kopek kelapa? Kreativ sangat,kata orang "when there's a will, there's a way". Btw, isi kelapa Fiji agak tebal, nampaknya.

    ReplyDelete
  26. As-salam singgah&kenal dari BS

    ReplyDelete
  27. @Mama Ponkey
    Waalaikumsalam..wah lama benar tak berblog yer..cuma tgk mamaponkey active dlm FB jer..apapun welcome back..ait kelapa tuh kan, kalau abuaidan selalu suruh simpan..dahtuh bila ramas santan nanti letakkan air kelapa tuh ms meramas..kurang2 tak membazir & air pun rs kelapa jgk kan..

    @Temuk
    Wkumsalam paktemuk..
    Hehehe..takder golok nipis kat sini pak temuk..kalau nak cungkil tuh mmg susah sangat..yg ade pisau besar tu pun nipis..tak best..:)

    Rsnya dl kat kampung nenek mmg diorang guna tuh jgk..ingat masa kecik2 dlu pernah tengok yg diorang tanam dlm tanah tu kan..sini rsnya takder.. alaa paktemuk..itu bertakik tuh nak buang bulu2 tempurung tuh. ..yg belah tuh plak nasih baik 2 kali ketuk jer pecah..heheh

    @Stiletto
    Don't say wah lor...heheh..no choice..at least creative kan..hehe...betul tuh mcm kata2 orng melayu pun begitu jgk..'dimana ada kemahuan, disitu ade jalan. Isi kelapa tuh depends..sometimes tebal..sometimes ada jgk yg thin..tgk jenis kelapa jgklah.at least like that blh dpt more santan kan..

    @Mohd PK
    Salam kenal..thanks kerana sudi singgah..

    ReplyDelete
  28. wahhhhh..mesti sedap nasi kerabu Nur kn?teringin plak k'imi nk merasa,ehehehe!!!

    ReplyDelete
  29. ooo..pttla...ada budu ye kak..sdapla nk membuat yer...ayut budu ni mkn mmg gan nsi kerabu jer..mkn gitu mmg tak tertelanla jwab yer..hihihi

    ReplyDelete
  30. eh mace pelik jah koyok nyo gitu. hihi. klasik tu caro kukur nyo gtu. kalu ore meme surrender abih doh. huhu.

    ReplyDelete
  31. salam sambil blogwalking nak drop komen jugak :D

    best betul dapat peluang merantau ke negeri org :D


    p/s: dekat fiji tu duduk dekat dgn area pantai ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal syazana

      best tuh kejap jer..lama2 rindu kat tanahair..hehehheh

      fiji tuh pualau so, dikelilingi oleh pantailah..:)

      Delete
  32. wah repect betul-lah akak , berusaha nak buat nasu kerabu...fav saya tu, walaupun bukan orag pantai timur...tapi saya suka nasi ulam jugak.
    rasenyerkan kalau import pucuk kaduk, daun sekentut, pucuk cekur ker boleh buat nasik ulam

    ReplyDelete
  33. @Mohd Hazayri
    nasi kerabu tuh sedap hazayri tambah2 lama tak makan..:)
    mungkin next time kalau balik boleh bw masuk pokok2 yg zayri ckp tuh kan..bagus idea tu..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads