Wednesday, 23 January 2013

Ada Apa diKampung Mereka..

Setelah memasuki beberapa kampung mengikut En. Abuaidan dengan misinya, dapatlah melihat dengan lebih jelas gambaran kampung mereka ini yang terletak lebih kepedalaman tanpa sistem jalanraya yang baik. So mengabadikanlah sedikit akan pemandangan2 biasa dikampung mereka ini..

Cerita sambil bergambar lebih mudah kan..

Kampung yang dekat dengan pantai diatas bukit.. kena naik bukit yang agak tinggi dengan kereta..risau takut kereta tak dpt naik sebab jalan memang tidak sesuai untuk kereta biasa..4 wheel drive sesuailah..

Pemandangan dari atas bukit..yang lebih detail di paparkan didalam entry terdahulu..

Perkampungan yang dikelilingi bukit bukau..tenang sahaja pemandangannya.

Banyak penduduk kampung yang memelihara horshey2 (panggilan aidan untuk kuda)

Pemandangan begini mengingatkan tuan blog akan perkampungan di kawasan pergunungan di utara Indonesia..

Ayam2 kampung

 Itik2...(tapi...sampai hari ini cari telur itik nak buat telur masin tak jumpa)

Kambing diternak secara besar-besaran..

Lembu2 juga banyak diternak memandangkan kawasan ragut yang subur dan luas..bila nampak lembu dari dekat Aidan cakap "don't take me to cow, cow will bite me'.. kalau takder nak sangat dia tengok..

Tali air seperti yang biasa ditanahair..

Pemandangan ketika senja, hampir maghrib daa waktu nie..


Disebuah kampung yang lain pula, walaupun pemandangan tetap cantik..namun yang tak cantiknya ade anjing garang dok nunggu, tak boleh kuar keta..tunggu dlm keta hingga misi selesai..hehe


Ini sahaja yang mampu dirakam ketika didalam keta...

Perjalanan balik kerumah ketika langit sudah hampir merah kekuingan...



49 comments:

  1. salam
    gambar pemnadanagn dari atas bukit tu sgt2 mempesonakan.akak pasti jiwa terasa damai dan fikiran menjadi tenang jika berada ditempat sebegitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      mmg betul kak...bila melihat pemandangan sekitar perkampungan mrk nie mmg tenang minda jdnya..

      Delete
  2. Assalamualaikum kalau dapat menikmati pemandangan macam gini selalu damainyer jiwa tenangnya hati....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh azmatun..sy mmg suka dgn pemandangan yg tenang begini..rs sungguh damai

      Delete
  3. Rasa macam dah tahu byk perkara ttg fiji yg sebelumnya zero knowledge tentangnya. Terima kasih ummuaidan atas perkongsian. Sentiasalah berkongsi. Sesungguhnya mmg .x jemu saya membaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah zamzurina..ingatkan bosan bile citer psl fiji heheh..inshaallah selagi sy kat sini akan dikongsikanlah mana2 yg mmampu...

      Delete
  4. Apa yg jelas pemandangan di sana cantik. Pandai ummu cari angle yg sesuai utk kami melihatnya.

    Ummu macam kakak takut anjing. Kalau tak garang pun takut apa lagi kalau garang hihi.. Baik duduk dlm kereta selamat sikit kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kakak krn menghargainya...

      anjing tuh mmg garang..sbb tuh abuaidan srh dok dlm keta semua ..dia pun jumpa tuan rumah dalam keta tuh jgk..tak brani kuar...heheh

      Delete
  5. Assalam Ummu..
    cantik pemandangan tu.. aiks! byk itik? tapi takde jumpa telur itik masin?? pegi mana semua telur2 tu...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie...
      rsnya telur itik tuh depa keep utk kegunaan depa jer..bukan utk dijual..hmmm..tanya byk orng pun byk orng tak tau..:)

      Delete
  6. salam ummu,
    sangat cantik pemandangannya... klu dapat berada kt situ tentu seronok dan mendamaikan~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam eitusa..
      itulah yg saya sll pikirkan bila berada dikawasan ini..keindahan alam yg tak ternilai..damainya..

      Delete
  7. Hi Ummu, interesting village life. Must be a fun and educational trip for Aidan. Gambar anjing sedang buat ' stretching' is amusing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi stiletto..aidan always fascinates with animals..we used to let him watch lots of animals documentary..so now live show for him...

      Delete
  8. nor,

    cute lah aidan ....hehehe..bijak! ....

    telur itik mungkin keno book dulu kot nga demo2 nih.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dini...
      sebab tok kenal pun satu payoh nok jupo tuh telor...hok jual kat kedai tuh meme takdok lah..

      Delete
  9. AAAAAAAAA?????!!!!!!!! TAKUT ANJINNNGGGGGG!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. garang gile tuh kak..tutup tingkap lagi...

      Delete
  10. takut pulak ada anjing kat citu

    ReplyDelete
  11. ada kambing, ada anak2 itik..ada saliran air yg bersih dan tenang, langit pun berwarna merah kesumba..ahh ummuaidan pun bersama kekasihnya bergerak perlahan meninggalkan perkampungan yg.damai penuh kehijauan yg.pastinya telah berjaya dikongsikannya dgn.perasaan kasih sayang. Terimakasih dik.Semoga selamat dan sihat selalu. Si kecil dah pandai bergerak ke?..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. romantik kan cara akak meringkskan cerita nie..heheh..bukan selalu dpt peluang tgk kampung2 ni kalau ngan abuaidan yg asyik bz jer...
      ade jgk rs bergerak2 kadang2 tuh kak..alaa baru 19minggu..masih lembut tendangannya..:)

      Delete
  12. eee....bestnya.....kira kampong lah nie.....pemandangan yang memukau....cantik ada ternak haiwan2 lagi tu.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pure kampung nie yan..jln2 pun masih jln yg tak bertar meredah lalang2 yg tinggi..

      Delete
  13. Tenang jak tengo pemandangan kampung ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg menenagkan setiap kali melihatnya..

      Delete
  14. sabar jela anjing tu setia menunggu..hihihi..byk jgkkan ternakan yg ada...tp tu la sumber ye pon..klu tak,mane nk dpt bekalan kan..pendalaman lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..teringat pulak entry ayut psl anjing garang tak garang..heheh.mmg ternakan tu tuk makanan mrk & dijual jgk yut..

      Delete
    2. best kan klu duk kat tanah persendirian yg luas gini..leh ternak2x bagai...dpt jgk income :) bg mneruskan khidupan :)

      Delete
  15. environment yg sehat! semua ada...haiwan ternakan...bumi yg masih terpelihara..suka lah..tp x tahu lah bulih x hidup dgn life mcm ni skang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..kalau sy nak jer hidp ngan life yg simple & tenang camni..tp sy tahu yg en. abuaidan mmg kureng sikitlah kalu nok hidup farming2 nie..heheh

      Delete
  16. kak nor suka dgn pemandangan begini..rasa sgt damai aje..

    bab anjing tu mmg menakutkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bestkan kak nor ..close to nature..

      anjing tuh kalau bukak tingka lebih2 boleh lompat masuk dlm tuh..

      Delete
  17. As salam ummu,
    Terima kasih utk kesekian kalinya buat ummu sbb kitorg jln2 di bumi Fiji secara maya. Sblm ni saya hanya ada sedikit info mengenai Fiji tp skrg ia lbh jelas. Kita dh blh tgk bagaimana bentuk mukabuminya, keadaan geografi serta cuaca kat sana. Satu soalan, bukit2 kat sana semua mmg mcm tu ke ummu? Gondol tnpa pkk yg byk. Kalau dpt mendaki tu best sbb dpt tgk pemandangan sekitar.

    Tgk taliair tu mcm best je kalau dpt mancing ikan. Itik yg diorg bela tu itik daging kot bkn itik telur sbb tu stok telur takdok dlm pasaran. Apakata ummu bela itik telur kat laman umah. Nanti blh dgr bunyi itik buat bising..kueekk..kueekk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry..
      sama2 che adry..selagi ade kesempatan inshaallah dptlah dikongsikan sedikit sebanyak.. bukit2 tuh che adry sblh barat fiji yg kebanyakkannya mcm gondol begitu..takder pokok2 hutan kecuali pokok pines yg ditanam.kdg ade jgk diorang bakar diats bukit tuh..sy mmg tringin nak mendaki che adry..pssttt...namun suami bkn jenis yg minat sgt outdoor. kenalah taat kan..:)

      mmmm..bertuahlah kalau suami benarkan nak bela itik..nak bela ayam daging pun tak bagi..huhuhhu..takut byk kerja ngan kotorkan laman jd cam kampung sgt..haper2lah ..

      Delete
  18. suka tegk pic2 ni boleh tahu tntang cerita ditempat org hanya melaui gambar2 tq share ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah seadanya kita berkongsi KA

      Delete
  19. sehari suntuk la ummu ke perkampungan tu ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatang jer kniedaz..blh pegi 3 kampung tu..:) ..dkt2 jer lah..

      Delete
  20. Beautiful views! I'd like to visit Fiji some day, it's really beautiful there!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Here in fiji not so much development, so in many places, you can see the nature still preserves..the true beauty of the land..i hope that one day u would be able to make yr trip..welcome...:)

      Delete
  21. Salam Ummuaidan,

    pemandangan yang cantik,pendedahan secara langsung utk hero cilik Aidan! Tok sore takut anjing! Cutenya Aidan takut lembu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      aidan mmg suka kala dpt kuar tgk2 pemandangan binatang lah especially..kalau silap hari bulan nak tangkap ayam itik...

      Delete
  22. assalamualaikum ummu...betul2 suasana kampung ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama...
      mmg masih kekal kampung asli diorang nie..

      Delete
  23. takut tgk anjing tu... dah la tak diikat, teringat pula pengalaman kami sekeluarga dikejar anjing, ekekek

    Cantik pemandangan kat sini, kulihat hijau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg diorang tak ikat anjing tuh..buat jg umah ngan ladang kan..kalo tak org pencuri ker senang nak masuk sbb umah jauh2 jrk

      Delete
  24. Nice gila. Memang sebelum ni honestly tak tahu apa-apa pasal negara Fiji ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau orng barat..biasanya diorang dtg kat small private islands kat fiji nie utk holiday..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads