Sunday, 6 January 2013

Tomato Yang Paling Sesuai Untuk Musim Panas

Cuaca panas di negara2 tropika kadang2 tidak menggalakkan penanam tomato yang mana paling produktif masa musim yang lebih sejuk. Namun begitu tidak bermakna kita tak boleh tanam tomato dimusim panas. Ini kerana ada variety ada yang agak sesuai dan tahan denga cuaca panas serta penyakit.

Salah satunya dari variety Roma atau orang tempatan memanggilnya Jamun. Percubaan menanam untuk pertama kali 3 bulan yang lepas, alhamdulillah kini telah mengutip hasil. Dari pengalaman menanam tomato pada musim yang lebih panas ditahun lepas yang mana hasilnya tidak begitu memuaskan, namun berlainan dengan tomato jenis roma ini. Tidak memerlukan banyak penjagaan, pokok yang lebih rendah, tahan serangan penyakit dan matangnya lebih cepat.

Tomato yang masih putik

 Yang telah masak selepas datangnya taufan

Siap dituai.

Kalau diperhatikan buahnya lebih bujur dan panjang, Didalamnya tetap juicy seperti baka biasa. Kalau inginkan hasil yang lebih baik elok juga memberikan baja NPK sekali sekala untuk menggalakkan pembuahan.

20 comments:

  1. Assalam Ummu..
    sy jarang tgk tomato jenis ini..jarang kot kat malaysia kan?..depa panggil Jamun ya..besar je..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      sy dulu pun tak pernah tgk...tak dek kot yer kat m'sia...bujur comel..

      Delete
  2. comellnyaaaa tomato ni nur..bujur2 rupanya ye..rasanya sama x mcm tomato biasa tu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya sama jer kak..cuma tomato biasa lg berair lah..:)

      Delete
  3. tak penah tgk buah tomato bujur camtu. bestnya

    ReplyDelete
  4. Saya suka tomato..he...kat malaysia xdak ke tomato jenis ni ummuaidan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak sure hitomi ..bukan takdek kot...

      Delete
  5. tak pernah tgk varieti tu kat malaysia..yg ada tomato bulat2 tu dan tomato ceri tu ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker...nanti blh eksport kat mesia nie...:)

      Delete
  6. As salam ummu,
    Dlm byk2 jenis sayuran, tomato tiada dlm plan utk saya tnm setakat ni. Tp rasa teruja dan teringin mkn tomato segar dr kebun mmg ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry...
      oh belum tanam lagi yer..cubalah tanam..takder susah sgtkan...at least lg fresh kat umah sendiri..

      Delete
  7. Assalam ummuai,
    Buah bujur dan besar pulak.....bestnya kalau dapat benih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksmalam sm..
      kalau nak benih cakapyer..nanti sy bg email & inshaallah hantar

      Delete
  8. Macam tomato saya la....haha. bujur....kalo tgk pada pack benih luaran bulat bukan main cantik lagi. Bila berbuah jadi bujur pulak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh awak pun ade jgk yer...bujur pun bujurlah janji tomato kan..:)

      Delete
  9. Saya pun prnah tnam tomato roma ni. senang jadi & berbuah 1 biji.. tp blm smpat nak merah pun, dah kena kebas leh monyet kat luar tuh. lps tu mati plak. huh stress.. ni tngah cuba tnam lgi. tomato roma ni famous kat italy sbab dorg pkai utk buat sos tomato.. sya pun beli benih ni online je dulu. nak mintak kat ummu lah kalau ada simpan benih dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee..monyet pun suka..ooo...tomato nie good utk buat sos yer...kalau awak nak benih cakaplah nanti sy bg email..serius..sini ade jual dlm peket..

      Delete
    2. ye tomato tu sedap buat sos spagetti, lasagna (teringin plak italian food :p) etc.. okay ummu nak benih sikit. hehe.. ni emel sya seungh18@gmail

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads