Thursday, 31 January 2013

Demi Our 'Greenhouse' Yang Usang

Kami memanggilnya greenhouse walaupun bukanlah betul2 proper greenhouse seperti kat oversea, yang dibina untuk mengawal suhu dan cahaya didalam kawasan tanaman. Namun ianya dibina 3 tahun yang lepas sebagai tempat untuk bercucuk tanam yang lebih teduh dengan diletakkan green shade diatasnya..mampu membantu tanaman untuk hidup didalam cuaca panas.

Dengan budget yang lebih dari $300, Abuaidan membinanya sendiri secara berperingkat-peringkat. Besarnya boleh memuatkan hampir 10 garden beds..(besar dari bilik tidur kami..huhuh). Katanya sebagai hadiah for me untuk meluangkan masa melapangkan otak, keep busy dan membina hobi bertanam dirumah.

So far, telah banyak berjasa dan kami menuai hasil yang berganda2 dari modal untuk membinanya..alhamdulillah.

Namun oleh kerana kesulitan sewaktu first trimester dan juga dilanda taufan baru2 ini..our greenhouse nie mmg sudah menjadi seperti hutan..(hutan yg tumbuh lebih cepat dari tanaman)..huhuhu..nak mengaharapkan Abuaidan on time tolong maintain susahlah jugak sbb dia banyak komitmen.   

Hanya rangka yang tegak berdiri, sedangkan shade telah dibuang ketika menghadapi taufan..

 Rupa didalamnya mmg bersemak samun..nasib baik kat fiji ni mmg takder binatang buas merbahaya seperti ular mahupun kala jengking..alhamdulillah..kalo tak mmg tak berani masuk..

 Tumbuh2an liar yg menjalar diatas atap greenhouse dari laman jiran yang tidak berpenghuni.

Sebelah laman jiran yang berhutan tebal  separas dada merebak ke laman lami..tuhla pasal...susah kerana tiada orang yg menguruskannya.

Jadi cuti Maulidurrasul yang disambut pada hari Isnin lepas digunakan kesempatan untuk membaikpulih semula our greenhouse nie. Dengan cuaca yang redup sepagian dapatlah Abuaidan membuat semua kerja2 berat ..memerah tenaganya sekuat mungkin..heheh

 Kerja2 meletakkan semua the green shade..agar mudahlah untuk membuat kerja dan tidaklah begitu panas sangat.

 Cleaning in progress..yang menjadi cabaran besar bg tukang untuk membersihkan kebun sendiri..semak mmg tebal gilerr..

 Hidangan potato wedges untuk orang2 yang bekerja kuat...

Inilah hasilnya setelah sepagian bekerja keras..alhamdulillah baru tak serabut mata memandang..

Kesian Abuaidan..sakit2 seluruh badan membuat kerja2 berat tu..namun taklah dia mengeluh sangat pun. 

Alhamdulillah tercapai jugak hasrat nak tgk greenhouse ni 'hidup' kembali....setidak-tidaknya biarlah mampu bertahan untuk 2 tahun lagi..

Sekarang adalah masa yang baik untuk mula bertanam sediki demi sedikit tanaman untuk cuaca yg lebih sejuk seperti tomato, kobis, brokoli dan cauliflower (mereka nie ambik ms 4 bulan nak matang), ini kerana bila cuaca lebih sejuk (alaa cam kat Cameron Highland jer), barulah tanaman almost ready untuk mengeluarkan hasil..sawi dan keluarganya kena tungguhlah sikit lagi..

Abuaidan cakap (dlm bergurau)  kalau pompuan2 lain tgk greenhouse yang dia buat untuk ummAidan nie mesti ade yg jeles kan...alaa jeles ker?, bukannya istana pun..sapalah nak jeles.. .heheh

26 comments:

  1. wah lepas ni boleh tanam macam2 lah ye Greenhouse baru dah siap...

    ReplyDelete
  2. Abuaidan dpt pahala buat greenhouse. Ummuaidan dapat pahala bercucuk tanam bagi keluarga makan fresh veges. Aidan dapat ilmu berkebun dan bertukang.indahnya

    ReplyDelete
  3. assalam..bagusla bercucuk tanam cmtu.er..sy baru follow cni..keja apa kt fiji tu?

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..senang hati dapat suami memahami...kalau di rumah sekarang x dptla saya buat begini, tunggu dpt rumah sendiri baru berbaloi hehe

    ReplyDelete
  5. tahniah.akhirnya kepenatan bekerja menampakkan hasilnya....mudah2an semuanya akan berjalan dengan lancar..good luck.Wah bestnya hero dua orang tu dapat makan potato wedges.Aidin...auntie nak join samalah sebab nak makan potato wedges tu..haha

    ReplyDelete
  6. Penat tapi hasilnya berbaloi..... (^_^)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum makyeng..
    sori lama tak jengah... mak nani tak de citer nak apdet blog.. :)
    kat fiji tak de ular? bagus tul.. takot lah.. kalau ade ular mmg kena banyak berjaga2 kan... bahaya.. eeee geli pun ada... makyeng apa khabar? sihat ke?
    sedap nampak wedges tu.. dulu masa pregnen, selalu nak makan wedges ni.. nak buat sendiri tak larat.. soh kinah buatkan.. :) kalau beli potato tu sampai sekilo kejap je.. kadang2 dua hari dah abis.. hehehehehe.. :)
    seronok la tengok en.abbuaidan yg ringan tulang di kebun.. makyeng kan tak leh wat keje berat.. :)
    ok.. take care ye.. bye..

    ReplyDelete
  8. Kakaklah salah satu yg jeles ummu sebab kakak tak ada ini semua. Kalau kakak ada kakak akan jadi macam ummu tanam macam-macam agaknya. Seronokkan bila dah boleh bercucuk-tanam. Apa lagi bila dah mula cambah dan membesar. Suka:)

    ReplyDelete
  9. ummu..boleh la tunjuk entry ni pada somi sy...sebagai pembakar semangat heheh..klu tak asyik bertangguh...trellis yg sedia ada dah senget heheh...nampaknya kne g beli kayu dulu..:D

    ReplyDelete
  10. Trellis baru,semangat baru la nak tanam untuk musim sejuk pula. lepas ni bertambah meriah la garden awak. :)

    ReplyDelete
  11. Jeles lah jugak Ummu.. ye lah ada suami sanggup buat kan green house ni.. bukan senang tau.. Beruntung Ummu dpt suami yg memahami hobi isteri..:)
    dah cantik tgk tu..boleh tanam semula kan Ummu?
    sedap plak tgk potato wedgest tu..hehe:)

    ReplyDelete
  12. Jeles tu..besar...untung ummu..hehehe

    ReplyDelete
  13. @azmatun ismail
    inshaallah ..tuh yg semangat tuh bila dah siap..

    @zamzurina zulkifli
    jd mcm gardening family pulak kan...kat sini jer..kat m'sia mungkin takder tanah kot..huhu

    @pen biru
    salam kenal..dok sini kerja housewife jer

    @wanie ibrahim
    dia actually yg memulakan & menanamkan minat berkebun nie..tp oklah since byk support kan...eloklah tunggu dpt umah berlaman besar sikit..baru best bertanam kan..

    @wana
    inshaallah berkait doa akak tuh..dia dah berpenat2 baiki kebun tuh kenalah rajin menanam plak kan..jemput dtg makan wedges yer..:)

    @mia kassim
    betul tuh..inshaallah

    @Jassnani
    waalaikumsalam maknani..
    lama jgk tak dengar cerita maknani..tertanya2 jgk dlm hati..anyway biasalah dok dlm pantang tak kemana2 kan..oooo..ngidam wedges yer ms peknen..heheh..wedges feveret 2 hero nie.cepat jer habesss..

    @kakzakie
    ms musim dah sejuk sikit mmg lagi bersemngat utk bertanam kakak..sebab cuaca sesuai..tanaman pun subur..ms tuh rs cam tak cukup tanah jer nak bertanam..heheh

    @nadia rashid..
    heheh..pembakar semangat yer..kalo sy lama nunggu somi nak buatkan..penat2 bg hint..pastuh senyap..2,3 hari kemudian bg hint lagi..hehehe.lama2 bergerak jgklah dia cari ms..hehe

    @ibu qistina
    mmg bersemngat sikitlah ..bila tempat bertanam dh tersedia kan..kalo sy mls pulak nak bertanam sia2 lah usaha & penat lelah abuaidan kan..tgk 2, 3 bulan lagi..inshaallah meriahlah bila cuaca dah sejuk sket..

    @atie yusof
    heheh..alhamdulillah atie..oklah abuaidan minat sket kalau buat kerja2 bertukang nie sendiri..makin kita tnjuk appreciate makin dia suka..heheh..potato wedges tuh feveret aidan tuh ..:)

    @Nor azlina yusof
    alhamdulillahlah azlina..kwsn mmg besar, cuma bila musim panas jer susah nak bertanam..

    ReplyDelete
  14. sejuk aje bila dtg sini..

    ReplyDelete
  15. Jeles..jeles. So sweet la abuaidan. Demi isterinya yang tercinta.

    Maulidurasul kat sana sambut ari isnin ye? kat sini ari rabu. Isnin tu sambut taipusam. kekeke.

    Awk, kat fiji kenapa takde ular dgn kala jengking? [bukanla mintak supaya ada kat sana.]. Cuma nak tau je. Banyak jugak yang saya tak tau tentang fiji ni.

    ReplyDelete
  16. walaupn bukan istana tapi memang terharu gak kalau suami saya buatkan... ehm best gak yerk duk di sana tanah luas...

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah..sekejap je dh lapang & bersihkan :))

    ReplyDelete
  18. @Knor
    dtglah lagi kalau nak selalu terasa sejuk..:)

    @lydsunshine
    hehehe..sweet yer...depa declare PH isnin spy senang depa nak sambut maulud peringkat kebangsaan..orng sini pelik2..
    mmg ular, segala binatang bisa2 tuh takder lyd..rsnya kerana cuaca yg amat panas kot..sbb pulau kan..monyet, harima..serigala pun takder..heheh

    @cho zila
    Alhamdulillah..kebanyakkan umah kat sini berlaman luaslah..ramai jgk yg suka berkebun.

    @melor
    nanti suruhlah tuan pengarah buatkan 1 utk melor..hehehe

    ReplyDelete
  19. rajinnyer.. in Shaa ALlah berbaloi ni !

    ReplyDelete
  20. sekejap je abuaidan siapkan baik pulih 'greenhouse' tu .Siap dengan merumput sekali,boleh lah ummi berdikit2 menanam utk.ringan2kan badan dan keluarkan peluh.ok jangan lupa senyumm.

    ReplyDelete
  21. sapa kata takde pompuan lain jeles... kita jeles tau... laman kita pun ada 'org kuat' yg selalu menolong... tapi dia selalu bz kerja dia... part yg tolong tu kalau dalam 10 hari ada sehari je yg dia bole masuk... hmmm... itu pasal la kita sakit pinggang tempohari - angkat alih pasu sendiri... :(

    ReplyDelete
  22. Salam Ummuaidan,

    Betul kata Abuaidan, ada pompuan lain jeles, kat sini ni! Kalau kat bawah greenhouse yg dah siap bersih dan cantik tu, barulah x takut keluar bertanam, kalau x mahu migraine dek berpanas! Tengah dok kecek Pak Aji gali lubang nak buat kompos pun x buat2 lagi. Hai jeles, jeles!!

    ReplyDelete
  23. @QA's mama & Papa
    Alhamdulillah kak..sepagi bertungkuslumus siap..

    @Kesuma Angsana
    Kena rajinkan dia KA.kalau tak lagi bersemak..:0

    @Puteri Purnama
    Kalau kita yg buatkan mungkin makan hari jgk tuh kan kan. Rancangnyer pun gitu lah jgk..mula tanam sikit2..lama2 penuh lah..inshaallah

    @ejamaria
    Kadangkan eja..orang kuat nie susah nak mintak tolong mrk..kena ade hari2 yg spesifik utk mereka buat kerja..kita yg malas & letih dok nunggu depa ..last2 buatlah sendiri wpun penat nak mampuss...

    @Ummumadihah
    Salam makji, jeles yer..nanti srh pakji buat. Tahanlah sikit panas ngan greenhouse tu.aidan pun blh msuk bermain (ke merosakkan batas..heheh) dalamnyer..makji kena tukar ngan benda feveret pakji tuh nak dpt lubang kompos dr pakji..heheh

    ReplyDelete
  24. mau tak jeles..gigih utk isteri mnanam tu...ad motivasi kat situ au :D skrg dh bersih...blh dh tanam semula...tgk wedges trus terasa nk pegi kfc beli..hahaha :p

    ReplyDelete
  25. I prefer greenhouse dari istana ...hehehe.... baguslah takde binatang buas kat sana. I ingat nak pandai-pandai gali ubi kayu yang dah mula tua di belakang rumah. Sekali ternampak biawak panjang hasrat terbantut. Kena tunggu lah papa budak-budak ni ada bersama dulu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads