Wednesday, 2 January 2013

[Wordless Wednesday] Moses Beard or Janggut Musa

Have you seen it before?

34 comments:

  1. pernah nampak..selalu orang gantung...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..biasa yer...sy tak pernah tgk lagi sblm nie..

      Delete
  2. salam..selamat tahun baru 2013.. kat rumah adik K Mar ada ni.. sidai kat pagar je..hidup walaupun nampak rupa macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pokok nie hidup wpun akarnya mcm takder kalau tgk..gantung jerr

      Delete
  3. Assalam Ummu...
    tak pernah tengok lagi pokok ni...hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      samalah cam sy baru first time jumpe

      Delete
  4. salam ummu,
    waah da lame xnampak tumbuhan ni.. mase kecik2 dulu sy tgk jiran sy gantung depan rumah dia banyak dan mase tu sy fikir jiran sy pelik sbb suke gantung akar depan rumah.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam eithusa...
      betulkan kalau tgk pokok nie mmg pelik sbb gantung camtuh dia idup jerr..pdhl bukan akar

      Delete
  5. salam ummu,
    penah tgk! ini spesis orkid gak kan..umah pakcik ada..dia letak gitu gak kat tiang gazebo nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      mcm kata stiletto dibwh ini family bromeliad..(yg sy pun tak tahu ape..huhu....mmg letak gitu jer

      Delete
    2. ooo sudah di google spesis kecil pada epiphyte..assemblage of orchids and bromeliads...bergabung 2 family jadi lah sedemikian kut...berjanggut2 hehehhe

      Delete
  6. Hi Ummu, its an air plant, a Tillandsia which is a species of the large Bromeliad family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi stiletto ..thanks for sharing the infos....first time i saw this plant..

      Delete
  7. Ummu at least there call Moses Beard but kakak's family call "janggut hantu" - ghost beard. Do not know from where they got the name hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...janggut hantu tuh mmg menakutkan kalau panggil gitu kan kak..

      Delete
  8. Tak pernah. apa tu? Macam mamee je. Cuma kaler ijau. Heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...lain lah sikit dr mee..mee lg bergulung sy rs....heheh

      Delete
  9. mcm pernah nampak..tapi x sure nampak kt mane ..real ke kt dlm gambor je,uhuhu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin ade kot tgk kat maner yer tak..

      Delete
  10. yup penah nampak. slalu digantung, kalo tak salah akak le. cam rumput ajekan

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok nie agak lembutlah sy tengok..tpi kinting2 lah sikit

      Delete
  11. saya ada pokok ni, mak sy kata namanya janggut Ali, mak sy pun ada pokok ni. nanti sy pun nk citer pasal Janggut ali kat blog Semua Menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak pun ade yer..ok nanti citer yer

      Delete
  12. yg ni pernah nmpk..slalu jgk org ltak dpn umah..gantung2x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker...akak jer baru nampak..:)

      Delete
  13. As salam ummu,
    Saya ada tnm pkk ni. Nk tnm pn senang sbb ia tak perlukan tnh. Kita sangkut kat dawai je. Pokok ini dikatakan hidup bergantungan pada batu dan menyerap embun atau air hujan utk hidup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry...
      ohh..che adry pun ade tanam jugak yer..sy tgk pun diorang letak camtuh jer..senang betul nak jga yer..

      Delete
    2. Nk kata senang tu tak juga sbb kalau terlebih terima air, ia blh mati. Lemas kot..hehe..

      Delete
  14. pernah tgk.. happy new year ye

    ReplyDelete
  15. tak pernah kak!

    salunya yg menjalar mcm ni pokok duit2 je knl. hihi.

    ReplyDelete
  16. rumah mak saya banyak. rimbun lak tu. senang je tanam ni. potong sikit, lepas tu gantung je :)

    ReplyDelete
  17. ade..saya masih tanam secara gantumg kat depan rumah...dangling gitu...tapi nak selalu siram nanti jadi macM kuih karas pulak jadinya kekeringan

    ReplyDelete
  18. @Mohd Hazayri
    Kena siram selalu yer..akak tak pernah tanam pokok nie tak tahu sgt..:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads