Friday, 11 January 2013

Tips Blogging Untuk Blogger Baru

Maaflah yer kalau banyak terkeluar dari topik2 yg biasa lak...tetiba datang angin untuk berkongsi blogging tips pulak dengan rakan yang baru bukak blog..walhal blog nie pun blog baru jugak namun alhamdulillah usaha selama ini tidak menghampakan...

Tips2 ini adalah berdasarkan pembacaan, research dan pengalamanlah masa awal2 berblog...kalau ade yg tak kena tuh maaplah serta tolong tnjukkan lah yer...

Macam mana nak cari traffics pada awal2 kemunculan blog...?
(Bukan kerja senang nie...sapapun tak kenal kita..boleh jadi give up jgk kalau takder respon..)

1. Tetapkan objektif kita menulis blog, nak suka2 jer ker, nak berkongsi cerita atau nak share info atau nak buat duit dengan iklan.(nie bukan senang..tgk nasiblah)..Bila dah ade objektif, tulislah sebaik yang mampu dengan sekreatif yg mungkin idea kita..jgn panjang sangat mcm novel, jgn pendek sangat mcm quote jer, letakkan sedikit gambar2 yang elok. Take it easy, satu sehari pun cukup, janji kita tetap menulis, kalau kita berterusan menulis tiap2 hari, maka sampai masanya google search engine akan recognise blog kita..dan akan mula muncul dalam search engine.. yang nak kuar search engine nie kena banyak bersabarlah..makan masa jugak..bukan sebulan dua.

2. Submit blog kat search engine macam google or yahoo or bing dsbnya..
Sbg contoh utk submit kepada google - kena pergi dekat webmaster tool , dah tuh submitkan URL anda..ini untuk memudahkan google search engine jumpa website kitalah,.., lps tuh follow jerlah instructions kat situ..

3. Komen 
Rajin2lah komen diblog2 orang lain, buat2 kawan..makin banyak blog yg kita tinggalkan komen makin bagus sebab nanti ramai yg akan discover kita, mereka akan click balik dkt profile kita dan datang ke blog kita. Juga bila orang tinggal komen diblog kita rajin2 lah balas sebab kebanyakkan pengomen akan dtg balik untuk melihat jwpn kpd komen2 mrk.. banyak saya lihat blogger yg telah mencapai berjuta2 traffiknya tetap menjawab komen2 pengomen seperti Hanis Zalikha, Redmummy, Salam2benua dsbnya..Lagipun dengan menjawab komen orang akan dapat tahu dengan lebih tentang apa yg kita tulis..sbg appreciation utk komen2 mrk jgk..barulah ada interaction 2 hala dengan our readers...

Ade lagi tu tipsnya namun setakat inilah dulu kerajinan nak tulis tips nie..kalau ade apa2 yg tak betul tuh blogger yg dah berpengalaman boleh tegur dan kongsi info...


48 comments:

  1. Assalam Ummu..
    salam petang Jumaat..
    TQ for the tips ya Ummu...boleh dipelajari & senang difahami... InsyaAllah atie akan perbaiki kelemahan2 yg ada..cthnya balas2 komen tu..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      heheh..lama dok terpikir2 nak tulis psl tips bodo2 nie ..yerlah bg sikit panduan pd yg baru...blh improve lg tu atie

      Delete
  2. lg satu,elakkan widget2 yg tak perlu..mcm jam..posts/page..jgn la sampai berbelas,berpuluh entri kat satu page...memberatkan loading blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..pada awal berblog tak perl letak byk2 widget...sgtlah menyusahkan dan menserabutkan..

      Delete
  3. setakat itu kerajinan...hihihi..klakar la ayat tu kak nor...adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas nak tulis byk2 yut..heheh

      Delete
    2. nnt rajin smbg balik ye kak....hahaha :)

      Delete
  4. thanks kak sbb kongsi tip ni... hehe

    ReplyDelete
  5. Teringat masa memula buat blog...ummuaidan la yg jd follower pertama..lepastu baru bersemangat nak tulis blog..nak berkongsi cerita dengan kawan2..hehe..trima kasih ummuaidan...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ms tuh sy pun masih baru lg jgk hitomi.heh.nak carik2 kawan kan..pun masih blur...agaknya tak jauh jrk kita mula berblog kan...

      Delete
  6. assalamualaikum ummu...best la tip2 tu ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama..biasa2 jer..buat permulaan..

      Delete
  7. yesssssssssss... memang tip tip berguna utk blogger baru.. cuba2 lah praktikkan.. :) baik utk kita pun skali.. :) hehehehe

    dinner per malam ni? dah siap makan ek? nani baru lepas minum kopi o light ngan biskut lutut LAGI!!.. hujan kat sini.. baru stop.. sejuk sangattttt!!.. esok mr mama pegi JPN nak buat surat branak Fiyya.. tak larat mak nani nak follow.. tak kuasa nak ampu perut.. dok umah je la.. lagi baik.. kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh mak nani ..baik utk semuooo..

      heheh..baru pagi nie jwb..makan bekfes ngan roti ..lunch bat ikan msk tomato.. takperlah biarlah mr mama jer pegi..maknani kan msih lemah lg..rest jerlah kat umah makan biskut lutut..heheh

      Delete
  8. tip yg sgt bagus tu..saya follow kat sinilah ye

    ReplyDelete
  9. bagus tipnya..hehehe...rajin..saya la mls menulis panjang2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sy pun kdg malas..kdg dtg angin rajin..tp utk SEO elok ade penulisan..br google senaraikan kita

      Delete
  10. Penting juga SEO puan. Namun kenalah bahasa penuh sebab SEO prioriti lebih kepada itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh wong... namun SEO tuh kenalah ade perbincangan khusus ttgnya nanti...

      Delete
    2. Pasal komen pula, meriah juga ya blog puan dengan komen-komen blogger lain. Itulah hasil usaha puan menjenguk blog lain. Saya ni bersikap selektif. Lalu agak sukar nak dapat komen banyak. Teruskan usaha puan berkongsi perkara menarik di Kepualauan Fiji.

      Delete
    3. sy rs elok jgk jika kita mempunyai kawan2 blogger, berblogwaling..agar tidaklah bosan sgt kita berblog n tidak mndpt reaction..

      Delete
  11. Nice tips .. tapi kak Yan kalau menulis selalu skema je . Kurang kreatif

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper ..ramai jgk yg tulis skema..lama2 biasalah tuh..

      Delete
  12. Terima kasih ummu tips yang sangat berguna untuk saya blogger baru...

    ReplyDelete
  13. bagus semua tips ni nor..thanxs for sharing :)

    ReplyDelete
  14. Tips yang berguna......Thanks !!

    ReplyDelete
  15. assalam.tips yang sngt bguna utk umi..thanks akak

    ReplyDelete
  16. Ok..noted..boleh jadi rujukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sajaer jer kak tulis tuh tukar angin lak..:)

      Delete
  17. tips no 2 sy tak buat..nanti ada masa boleh try2..:D tq for the tips!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalh tips no 2 tuh..memudahkan utk listed dlm search engine google..

      Delete
  18. Salam Ummuaidan,

    Bagus petua yg diberikan dan banyak manfaatnya. Yg paling x syok bila kita komen blog orang, tuannya buat derk aje, pastu kalau masuk pun lagi malas nak komen lagi, sbb mcm cakap ngan tiang je!

    Kalau tulis cara skema tu Mak Ajilah tu, org tua gitulah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      mmgg banyak yg mcm tuh skrang nie..sbb depa guna stlye bls ngan blogwalking jer..sy pun kdg malas cakap ngan antu or tiang..heheh

      Delete
  19. blogwalking memang perlu, seolah-olah kita menziarahi jiran. Dengan cara itu kita akan dikenali.

    ReplyDelete
  20. bagus tips ni..thank you for sharing..

    ReplyDelete
  21. Salam kak Ummu, thanx sebab share tips2 ni. Saya budak baru belajar, cara kak Ummu explain pun jelas n ringkas. Boleh la saya try... Minta izin ye.. Salam perkenalan..
    http://hairacookies.blogspot.com

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads