Tuesday, 1 January 2013

Tomato Hapus Sedih


SELAMAT TAHUN BARU 2013 SEMUA....


Amalan memakan tomato sekurang-kurangnya sebiji sehari boleh membantu mengubati kesedihan dan mengurangkan kemurungan sehingga 52 peratus, lapor satu kajian.

Penyelidik dari Universiti Perubatan Tianjin Dr Kaijun Niu, berkata, kajian yang dijalankan mendapati tomato memberikan kesan yang hebat untuk mengatasi kemurungan. 
Sayuran ini dipenuhi lycopene yang mampu mengurangkan ketegangan dan memberi perlindungan kepada beberapa penyakit kronik seperti serangan jantung dan barah kepada mereka yang mengamalkannya. 

Ramai orang mengamalkan makan salad dan menyangka sayuran ini banyak khasiat tetapi tomato mempunyai kandungan bahan yang jauh
lebih hebat untuk membantu mengekalkan kesihatan, katanya.

Kaijun berkata walaupun sebab sebenar tidak dapat dijelaskan penyelidikan kesihatan mental ke atas 1,000 responden berusia 70 tahun di Jepun mendapati, mereka yang makan sekurang-kurangnya dua biji tomato seminggu hidup lebih gembira berbanding kelompok yang tidak mengamalkannya.
Agensi

Marilah kita tanam banyak2 tomato sempena tahun baru nie, kalau sedih boleh makan tomato kan.....:)

>>Source

30 comments:

  1. Salam,

    Selamat tahun baru juga buat awak sekeluarga. Waaa,tak sangka tomato banyak sangat khasiat yang saya sendiri pun tak tahu.Lepas ni buat salad selalu la....hehe. Jom tanam tomato organik. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      selamat haun baru utk awak & family jugak..
      sy pun baru tahu bila terbaca nie ..heheh...baik kita tanam tomato organik rajin2 yer..

      Delete
  2. Anak saya Aisyah mmg suka makan tomato... selalu kena beli lebih utk dia ratah... patutla Aisyah happy go lucky jer, sbb suka makan tomato rupanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yer ker..baguslah aishah suka tomato..biasanya budak kecil blom tentu suka..mak dia pun kena makan byk tomato jgk tu nak jd cam aishah...hehe

      Delete
  3. Assalam, pokok tomato saya tinggi dari saya. putik pon banyak tapi takde hasil. perlu mencuba dan cuba lagi tanpa jemu :) kene mintak tips dari ummuaidan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam...
      oohh..takder hasil yer wpun berputik...agaknya cuba letak baja sikit kot kasi lebih zat manalah tau kot2 nak berbuah kan...takpe keep on trying yer..

      Delete
  4. salamdi pagi tahun baru. akak suka mkn tomato buat ulam dan tahu khasiat tomato untuk jantung tapi tak tahu pula makan tomato boleh jadi gembira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam thn baru...
      mungkin akak selalu rs happy kan..dan akak tak sedar slh satu puncanya kerana mkn tomato..heheh..betul ker..?

      Delete
  5. selamat tahun baru ummu sekeluarga...:D
    info yang menarik di tahun baru...pokok tomato sy byk tumbuh..sampai tak tahu nak alih ke celah mnr lagi...harap-harap semua berhasil nanti..dpt makan happy!...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat thn baru nadia...
      heheh...cuba letak dlm polybag & jarakkan..alihkanlah mana2 y ade space...kena rajin tanam tomato nie nak selalu hepi kan..:)

      Delete
  6. salam. selamat tahun baru buat sis sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...selamat thn baru utk azalina & family jgk..

      Delete
  7. Ini satu berita yang baik buat penggemar tomato (termasuk puan blog ini. =D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hheheh...nanti ramailah orng yg nak menanam & membeli tomato kan wong..

      Delete
  8. Happy New Year mama-aidan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hepi nwe yr lengloi..may more happiness this yr for u ...:)

      Delete
  9. Salam Ummuaidan,

    selamat tahun baru utk Ummuaidan sekeluarga! wah info baru pasal tomamto ni. Pak Aji yg suka sangat tomato ni, padanlah dia cool aje. Mak Aji yg selalu mudah stress. Kalau gitu kena top-uplah dgn tomato. Or better kena tanam sendiri lagi bagus! Projek tahun baru ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji...
      selamat tahun baru makji & family.... info nie pun baru terbc jgk... tuh nampaknya makji kena tanam lebih tomato tuh...pakji nanti lagi hepi makji pun jadi makin hepi..:)

      Delete
  10. wah..ni dah baguskan..senang je nk ubat kesedihan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...makan jer tomato banyak2..:)

      Delete
  11. Assalam Ummu..
    Happy New Year buat Ummu sekeluarga di sana..:)
    wahh...hebat juga khasiat tomato ni kan.. boleh di amalkan nti...tak mo sedih2 di thn baru ni..haha..
    Pa'e suka mkn tomato mentah...ibu dia ni kurang skit...hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam atie..
      hepi new yr utk atie n family gak...
      hmm...ibua pa'e kena makan lebih lagi tomato dr pa'e jwbnya..

      Delete
  12. tomato mmg feveret akak, tambahan yg bulat2 kecik tu, sekali masuk mulut, senang aje...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...mmg peminat tomato betul tuh...

      Delete
  13. salam ummuai,
    banyak khasiat tomato,dah cuba tanam..sedang berbutik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sm,
      mmg banyak khasiat..elokkan tanam berterusan...

      Delete
  14. I wish You all the best in New Year 2013! Greetings from Poland.

    ReplyDelete
  15. ooo..ad ea kajian pasal ni...bgus2x..tp sememangnya tomato byk khasiat yer..lg2x utk kulit..hihi

    ReplyDelete
  16. hehe sy tak makan tomato. geli nk telan benda lembik2 ni. hihi.

    sbb tu la kulit tak cantik. eh takde kaitan pn kan? huhu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads