Thursday, 24 January 2013

Percubaan Membuat Karipap Pusing..


Bukan, bukan... bukan disebabkan  mengidam yer bersungguh nak buat karipap pusing yang agak banyak prosedur dan time consuming nie. ..cuma buat sebab dah lama tak makan karipap dan takder kuih nak makan kat umah..bosan jugak kalau asyik makan biskut ngan kerepek jer kan..

Since Kak Azlina Terminal Hijrah sangat bermurah hati mengongsikan resepi step by step dan berserta ngan photo yang lengkap lagi didalam blognya last week..rsnya why not cuba rajinkan diri mencuba kan.. mmg malas actually nak buat nie..nak buat inti lagi..berbanyak2 doh pulak tuh..kerja2 mencanai yang meletihkan..namun since ade bahan2..cubalah merajinkan diri sikit2 (walaupun malas).. Inilah hasilnya...

Taklah secantik yg Kak Azlina (kan dah cakap buat sambil malas2)..yg part kelim tuh sorry lah yer..itu hasil kerja orang yg tak pernah bother mcm mana nak buat karipap ms kat M'sia.. namun dari segi taste mmg mebeles..mmg rangup dan inti pun sedap..(aidan makan byk, sedaplah tuh tandanya..)

Ditemani ngan anak teruna yang tak brenti2 membebel bercerita tentang dinasour nya..(most of the time kena cakap hmmm..hmmm..hmmm.. jerlah utk layannya)..

 Siap ngan dinasournya sampai atas papan canai pun nak dipanjatkan..

 Siap untuk dijadikan frozen karipap.. 

Yang tak bestnya tak cukup inti pulak..kulit masih banyak lagi yg belum habis digunakan..hhhmmm...malasnya nak kena buat inti pulak lagi....kerana sibuk buat karipap pusing jugaklah  dah kul 12.00tgh hari lunch belum ready lagi utk kami berdua (tuh yg malas nak buat kuih muih..byk keja jdnya)..huhuhuh, nasib baik kenyang ngan makan karipap..

Oklah oleh kerana resepi Kak Azlina nie mmg first class, senang nak buat kulit yg berpusing2 tuh serta tak mudah pecah., intinya pun sedap jugak, marilah kita mencuba resepi beliau itu (klik sini utk karipap pusing). Selain itu banyak jugak resepi yang beliau sajikan didalam blognya..baginda eeehhh baginda lak. beliau pun minat berkebun jugak..marilah kita berkenalan ngan beliau..@http://terminalhijrah.blogspot.com.

p/s : tak sedar rupanya kat Malaysia maulidurrasul hari ini 12 Rabiulawal ..sebabnya kat sini derang celebrate  pada Isnin dpn sbg public holiday.. SELAMAT MENYAMBUT MAULID NABI yer...sama2lah kita mengingati akan bermulanya sirah pemimpin terhebat didunia...Muhammad S.A.W

30 comments:

  1. ehehehe!!!sedapnya karipap tu...kt KL ni mcm dh pyh pulak nk dpt karipap mcm ni jual2 kt kedai..bilala k'imi nk rajin mcm Nur,huwaaaaa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.ingatkan kat pasar mlm byk kan depa jual karipap pusing ..yer tak..bukan rajinlah kak ..terpaksa..

      Delete
  2. salam dik,
    karipap pusing, memang sedap.dibandar yg terdekat dgn tempat tinggal ummuaidan ada warung kopi dan gerai makan, kalau ada ummi carilah kenalan, buat karipap atau kuih2 yg senang dan hantar kat gerai diorang, ikut harga malaysialah.Tentu best kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      kat sini takder warung kopi & kedai makan terbka cam kat m'sia kak..restauran adelah ..tp sikit sgt..budaya makan kat luar tak begitu meriah kat sini..hmmm malas nak membuat camaner nak jual tuh kak..

      Delete
  3. Salam Ummuaidan,

    Wah, dah menjadi karipap pusing dlm pada tersangkut duri palas ya! Mak Aji memang banyak sangat duri palas asyik tersangkut aja. Karipap biasa pun x pernah buat sendiri, buat dengan riyal je!

    Salam maulidur rasul dari kejauhan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...
      hmmm..nampaknya gitulah..kuatkan semangat ..akhirnya tercetus jgk karipap takder ghupe tuh..kat sini kalo mls mmg tak merasalah makanan tempatan m'sia...

      Delete
  4. As salam ummu,
    Nak karipap pusing 5 ketoi.... Percubaan buat karipap pusing yg sgt berjaya. mmg menjadi dan elok karipap yg ummu buat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      boleh boleh..nak 10 ketui pun boleh..tp tak tahu lah boleh abess ker tak..hmmm itu main hentam buat jer jer adry..kan malas nak berseni2 karipap pusing..hehe

      Delete
  5. Assalam
    Ada cerita sambutan maulid Nabi di situ? Semoga berpanjangan cinta kepada Nabi Muhammad s.a.w. dan ingatan kita akan suruhan Baginda.

    Cantik karipap pusing ummuaidan tu. Tentu sedap. Ter"miss" pula, ada ke cerita intinya inti apa? Kalau Pak Temuk, gerenti pakai sardin tin saja. Hehe, mujur dinosour anak teruna tak marah + curi makan karipap cantik tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam pak temuk...
      sambutan maulid rasul inshaallah akan diadakan hari isnin nie pak temuk..public holiday lah kirnya tu..

      Intinya tuh pak temuk sama jer ngan sumber resepi tuh buat..sedap jgk..sardin pun ade buat yg kulit balance tuh..hmmm penat jgklah..hehehe

      dinasour tuh dah koyak 1 kulit karipap dah pak temuk..heheh

      Delete
  6. Wah, bestnyer karipap pusing - cantik sungguh macam yang dijual di kedai. Kalau ada permintaan, dah boleh buka gerai/kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ade cantik sean..nak tunjuk kat orang pun malu tuh..hehehe..nak jual tuh rsnya belum bersemangat lagi tu..

      Delete
  7. sedapnya karipap pusing.. saya belum pernah buat karipap sendiri, lagi satu tak pandai part nak kelim tu... hehehehe, tgn tak berseni

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh,..bab kelim tuh yg membuatka kita malas kan..sy pun tgk gambar kat internet camaner depa kelim..tak pass lg tuh..hehe

      Delete
  8. ok la ni jd cantik kelim nyer dr yg sy punya x nmpk rupa kelim hehe...:D...selamat maulidur rasul...sy kt kelate dah 3 hari emergency balik...ptg or mlm br bulih tgk blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat maulidurrasul nadia...semoga semuanya oklah yer kat sana..ooo patutlah senyap jer...

      bab kelim tuh kasar jer nampaknya kan..tak der halus berseni cam orng lain buat karipap..hehe

      Delete
  9. Salam Maulidur Rasul Ummu..
    kat sini sambutan nya sabtu smlm..
    sedap nmapk karipap tu.. pandai juga buat..hehe.. klu atie ni dok beli jer lah...haha...
    boleh geng dgn Pa'e & abg Aidan = suka karipap..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie..
      mana ader karipapnyer nak boli atie..nak makan kena buatlah hehehe..aidan tuh smangat memula jer lps tuh bo layan lah plak..hehe

      Delete
  10. ayut suke karipap!sgt2x...huhuhu..tp tak rajin nk bt..pastu klu bt kepit2x tepi tu kompem tak jadi...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kepit2 tuh kan ..bukanlah susah sgt..tp nak kena berseni baru cantik sket..akak pun blajar dr internet jer yut..:)

      Delete
  11. wah rajin sungguh buat karipap pusing..berpusing2 jugakan proses membuatnya..comelnya anak teruna tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..begitulah kanor..bukan rajin tuh ..tp terpaksa sbb nak makan..heheh..

      Delete
  12. jadilah tu. yg penting sedapkan.. tq support blog KA all this while ye... apreciate sgt2

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads