Friday, 18 January 2013

Beautiful Tropical Flowers from Garden of the Sleeping Giant

Banyak actually gambar bunga2 tropikal dikebun ini. Since dah sebulan lebih gambar terperuk dlam folder, tuan blog pun dah hampir lupa nama2 yang diberitahu..confuse pun ade. Dah penat google nama2 mereka akhirnya give up lah..too much time consuming..so sapa2 yang tahu boleh inform nama bunga2 seperti didalam gambar dibawah..thanks.. 

So kita just cuci mata dengan bunga2 tropikal ini. yang cantik dan menarik nie...



1.  Heliconia (Sepit Udang)


2. Guzmania sanguinea

                                                                                 3. Guzmania sanguinea


4. Blood Lily

5. Brassia Rex

6. Flamingo flower?

7. Wild pineapple?

8. Periuk Kera?

9.

10.

11.

12. Cup and saucer?

 12.

 13.

 14.

 15.

 16.

17. 

Agaknya kena buat peraduan teka nama bunga nie sapa boleh bagi nama betul kesemuanya..bagi hadiah kan..hmmm..

41 comments:

  1. Salam Ummuaidan,

    Cantik2 dan agak pelik bunga ya, ada yg belum pernah tengok! Gusmania tu yg Mak Aji br pertama kali lihat semasa blk kg hari tu (kat nurseri). Yg no. 13 tu mcm bunga kunyit tp berwarna pulak.Bunga cup n saucer eh, he he! Betul tu, kena buat contest teka nama bunga, pastu hadiahnya benih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji...
      ade yg jenis liar makji..yg local n bwk dr luar pun ade..rsnya ade jgk dr family ginger tp lupa lak nama2 mrk tuh...:)

      Delete
  2. salam ummu..confirm sy kalah...ingatkan lupa nak taruk ada nombor saja..rupanya mmg sengaja tinggalkan no je..unik-unik semua bentuk bunga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia...hehe..tinggalkan no..spy senang nak refer utk sapa2 yg tahu bg nama kan..ada pelbagai spesies kat dlm kebun tuh naia..diorang nie tuh tk letak nama lak tu

      Delete
  3. Cantik-cantik ummu. Dalam banyak-banyak tu no. 10 aje yg kakak ada. Kakak ada warna putih/merah/pink dan kuning. Sekarang pun dah makin kudut dan nak pupuslah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya yg no.10 tuh mcm common sket kan kakak..bkanlah bunga liar sgt..syg tuh dah nak pupus..jglah elok2 kakak..:)

      Delete
  4. halaman tak ada ada batu bata je..dtg sini nak tgok tamn bunga..indah ciptaan Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nie semua pun kat kebun orng kak nor..kite pun takder..:)

      Delete
  5. liya mmg tak tahu nama2 bunga2 nie.. tp tulah kalau bapa mentua liya mesti tahu semuanya nie hehe sebab dia pengusaha nursery bunga.. banyak buku2 pasal bunga kat rumah dia.. ^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..yer ker...mesti dia mmg tahulah kalau gitu...:)

      Delete
  6. Semuanya cantik-cantik...tapi tak tau nama hehe

    ReplyDelete
  7. ayut lg la tak knal name bunga...hehehe..slalu klu name bnga ni tang mak-mak mesti hebat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..mcm akak jgklah..akak rs mak akak pun gitu jgk..:)

      Delete
  8. Assalam Ummu...
    kalau tanya atie lagi failed..haha... cantik2 semua bunga tu.. dah jarang nak jumpa bunga2 lawa kt sini..ntah lah...depan rumah org dh jarang ada bunga.. banyak nya depa parking keta je..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie.
      rsnya ade kot kat kebun2 bunga yg diorang tanam..yg kat sini pun depa bwk drp luar jgk..hmmm dah maju kan gitulah tie semua nak buat utk kemudahan jer..

      Delete
  9. Assalamualaikum.. apa khabar makyeng? dah lunch? menu apa lunch tadi? mak nani makan sup daging ngan ikan merah slice goreng je.. alhamdullillah.. mr mama siapkan awal pagi sblm gi keje tadi.. tak sabar nak tunggu mr mama ngan anak2 cuti esok.. ramai sket ada org dlm rumah.. kalau tidak boringggggg.. dok bertiga ngan haikal je.. :)
    >>>> lawa la gambar2 kat atas tu.. sonok cuci mata.. dari dulu sampai skrg cukup teruja tengok periuk kera..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam maknani..
      baru abes dinner makan ayam goreng jer..heheh..baguskan mr mama tuh mmg rajin..nanti esok meriahlah sikit kan semue ade...

      suka periuk kera yer..dulu pun jungle trekking pernah gak tgk..

      Delete
  10. Salam Jumaat.....surrender kalau ada peraduan teka nama bunga...hehe

    ReplyDelete
  11. cantik2 bunga ni jadi hiasan taman

    ReplyDelete
  12. Subhanallah..semuanya unik dan cantik...salam kenal dr M..

    ReplyDelete
  13. Cantik bunga2 ni..suka suka..tapi saya pun tak tau apa nama bunganya..hee..tp suka sgt kat bunga no 15 tu..wangi kan?pernah tanam sepit udang tu ummuaidan..tp tak berbunga pun..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg 15 tuh rsnya spesis ginger tuh atau halia hutan kot..mmg wangi..susah jgk yer tanam sepit udang..sy tgk byk orng tanam kat taman...

      Delete
  14. seronoknya tgk bunga ni.. semua rasa nak tanam.
    yg no.12 tu bkn spesis orchid ke?
    no.13 family ginger agaknya.
    no.14&15 namanya halia bara / alpina purpurata.
    no.12&16 spesis heliconia jgk.
    agak2 dpt hadiah tak teka nama bunga ni? hehe. jgn lupa jengah blog sya jgk> djardin18@blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..banyak tahu nampaknyer...peminat setia bunga yer...sy org dah bg tau pun blh luperr...heheh..
      hadiah yer..hehehe inshaallah kalau semua betul ngan nama yg tepat ..heheh

      Delete
  15. These flowers are absolutely gorgeous! My favorite is bloody lily. I wish I could grow such plants in my garden, they're stunning! I'm very happy that I've found your blog :) Greetings from snowy Poland and thanks for following my blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi dewberry.. i think those flowers suitable most in the tropical country..and many of them are wildflowers.. thanks a lot for visiting.

      Delete
  16. As salam ummu,
    Ada antara bunga yg ummu paparkan kat sini, saya kenal dan tanam. Ada juga yg saya tak penah lihat spt bunga no 17 tu.
    Bunga no 10 tu namanya Queen Of Thorn atau ore Kelate panggil pokok bunga nasib.

    p/s : Nasib baik ummu dah buat pembetulan tu. Kalau tak buat, cikgu denda berdiri sampai habis kelas..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      sebenarnya tour guide tuh ade bg tau seme nama tp cam biasalah mana blh ingat byk2 kan..nyesal tak nama nota..hehehe..rsnya yg no. 10 tuh byk org tanam.. kebnykkan bunga2 tuh adlh bunga hutan tp cantiklah...hehehe..che gu pun lambat bagi tau kesalahan...dah hantar buku br cakap..:)

      Delete
  17. Apabila melihat Heliconia saya teringat tentang satu lawatan kelas yang pernah saya hadiri. Kami melawat ke sebuah taman Heliconia di Melaka. Pakcik di situ menerangkan Heliconia ini asalnya Amerika. Tak begitu unik untuk orang Malaysia. Ketika kami melawat, dia berkata tamannya kini mula dipenuhi dengan spesis halia. Ia cantik dan lebih bersifat natif.

    Gambar-gambar yang puan tangkap cantik-cantik belaka. Sesuai dengan bunganya yang tak berbau juga. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp kan wong saya lihat byk ditaman2 kat malaysia diorang tanam heliconia nie..rs sy spesies halia cepat pulak merebak kan..kena laman yg luas kalau nak tanam..

      alhamdulillah..tks wong..

      Delete
  18. satu pun saya tak tahu apa nama bunga2 tu... huhuhu, mmg buta bunga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper...bukan berseorangan...:)

      Delete
  19. Rasanya ada kerabat "bromeliad" dalam paparan ummuaidan tu. Pak Temuk rasa bunga-bunga yang dipaparkan tu jenis keras dan tak wangi. Tapi, tetap menarik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya pun ade jgk pak temuk..tp susah nak tentukan nama yg betul untuk mereka nie..dah penat bandingkan dgn gambar2 dlm internet..agaknya kena pergi satu round lagi kan..hehehe..

      Bunga hutan kan pak temuk.biasanya taklah berbau sangat..tp periuk kera yang paling unik kan..agaknya kera betul2 buat msk ker dlm periuk tuh...:)

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads