Wednesday, 30 January 2013

Nasi Kerabu Yang Diidam-Idamkan..

Smalam beriya2 kopek kelapa, kukur kelapa nak buat nasi kerabu kan...heheh.. tahu apa yang terjadi?

Malangnya dah siap nak prepare bahan2, tiba2 nak hidupkan dapur gas..takder gas pulakk...hwaaaa!!! Frust sungguh tapi sabar jer kan. Biasanya Abuaidan akan reserve 1 tong gas kat luar standby, namun nak dijadikan nasib kali nie terlepas pandang empty plak...huhuh. Nak panggil orang hantar boleh, tapi belum pernah buat dan rasa tak selamat lak kan since Abuaidan takder kat umah, tak elokkan orang lain masuk umah wpun hantar gas..so dia cakap tunggulah dia balik..  so lunch masak simple using electric frying pan..huhuh..sabar jerlah..jadi semalam tak buatlah nasi kerabunya..postpone!

Maka hari nie..pagi2 lagi mula kerja2 membuat nasi kerabu..kul 8.00am dah masuk dapur..heheh, kul 9.00am siap! Kul 10.30am siap masuk dalam perut...hehehe..nampak sangat kepingin...

Nasi kerabu versi perantau, apa2 yg terkurang tuh boleh dimaafkanlah yer...telur masin dan solok lada jer yg takder...

Keropok keping,ayam panggang..kerana adanya kropok yang bonda hantar hari tulah yang menyebabkan bersemangat nak buat nasi kerabu..kalau takde mmg tak lengkap!

Ulam yang basic sahaja, Taugeh, kacang panjangg dan timun (takder serai kayu mahupun bunga kantan mahupun daun kesom..mana nak cari???).. dan sambal kelapa+ ikan yang perfect.

Namun begitu nasinya agak tak biru sangat..(walapun dah habis bunga telang kat pokok tu diletak.)..Sambal tumis mmg seperti yang diharapkan, alhamdulillah.

Alhamdulillah bila mula menikmati terasa seperti berada dirumah mak, makan beramai2 ngan kaum keluarga..(sedihnyer kan dok jauh2 nie)..nikmatnya yang susah nak digambarkan (hehehe..konon)..begitulah kerana lamanya tidak makan nasi kerabu.....

Dah habes kenyang sepinggan lebih mulalah terasa seperti menzalimi diri sendiri, Ya Allah, ampunkan aku.... makan tak ingat dunia. Sbb tuhlah tak larat nak update pagi2 blog ngan citer nasi kabu nie..heheh...teruslah tertido tak lama kemudian...hihiiii..

Kul 3pm tadi makan lagi second round..heheh..aidan makan ngan sambal tumis..tp dia cakap pedas..so just makan ngan kopok jer. Abuaidan next time jerlah cuba sbb dah sikit tinggal..hehe (bertuah punya bini..)

Kini betul2 teringin lak nak makan nasi kerabu ngan telur masin rsnya..mana nak cari telur itik nie...? ker kena bela itik dulu..:)


27 comments:

  1. kalo bela itik lambat pulak nk dapat telur nye.....hehehe.

    tahniah sebab berjaya buat projek nasi kerabu,walau di perantauan ttp sedap. :)

    sian abu aidan tak merasa,ummuaidan habis kan semua. hehe.....

    ReplyDelete
  2. time bace kena beli itik dulu tgelak ayut...hahahaha...sabo jela..alhamdulillah..menjadi dh.. :) sabar ye kak..duk diperantauan bru menghargai segala yg ada...hihihi..tak gitu?kan3x ??

    ReplyDelete
  3. rjinye kak...klu nasi kerabu ni..sy suka letak sayur bnyk...sedp

    ReplyDelete
  4. assalam nor,

    aduh sedaknyoh make sampa buleh terlajok tido tuh......puah hati kn buat sendiri......

    meme takdok oghe belo itik ko denu? gi booked dulu tokleh klu hok ado belo tu.....

    ReplyDelete
  5. takde telur masin?...waaa... T_T

    ReplyDelete
  6. cer guna telur ayam yg baru, asinkan ia, mgkn boeh kot tapi xleh rendam air garam lama2..

    (kadang2 perlu kreatif, huhuhu)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum ummu...wah sedapnya...;)

    ReplyDelete
  8. wah sedapnya!!! lama x buat nih!! terliur mak buyung kat sini hehehe

    ReplyDelete
  9. Bunga telang x bg warna yg biru pekat ja? Rajin ummu masak..

    ReplyDelete
  10. alaaaaaaaaaaaaaaaaa...ummu sekali lagi tayang makanan feveret time sy pose...haip...ayam tu sedap pulak tgk hahha nafsu nafsu..bagus betul la berjaya buat nasi kerabu..tak perfect pun tapi berjaya buat sy terliur ni...

    emm cadangan bela itik..bagus jugak...kalau sesuai dgn keadaan persekitaran why not ummu..:D

    ReplyDelete
  11. wahh..sedap nya Nasi KErabu Ummu..
    mesti selera bertambah2 nak makan..hehe..
    Ummu, telur masin boleh buat sendiri kan?..
    mcm pernah terjumpa cara nak buat..nti atie cuba cari kan link nya semula..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dari blog member juga.. buat telur masin sndiri. simple sgt..boleh cuba kot..hehe..
      http://monsterglider.blogspot.com/2012/11/telur-masin-homemade.html

      Delete
  12. sungguh menyelerakan nasi kerabunya..lengkap dgn ayamnya lagi..

    berkat tangan siisteri utk hidangan keluarga.alhamdulillah

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah tahniah Ummi. Siap juga nasi kerabu tu.Agaknya yg.jual digerai nasi tu berwarna biru, mereka bubuh pewarnakan bukan ori guna bunga telang.

    ReplyDelete
  14. Saya kalau makan nasi kerabu mesti kena ada solok lada..baru umpph...tapi kalau jauh di perantauan memang susah nak cari lada solok tu ya...mmm

    ReplyDelete
  15. mmg puas makan bila buat sendiri,kan...sambal kelapa tu boleh simpan dlm peti ais...lain kalau tak payah buat kalau nak makan hehe...akak suka jugak sambal kelapa tu cicah dgn nasi impit..

    ReplyDelete
  16. @Ibuqistina
    Mmmg lambat..tp rsnya itik yg ade kat sini itik serati..tak tahulah telur yg sama ker tak rsnya...eee..tu pun baru first time buat sorang2 jgk..pstt..actually ade sikit lagi tp simpan utk makan esok..heheh

    @Ayut
    Akak rs itik depa tuh itik serati ..tak tahulah telur sedap ker tak..hehe.betul tuh yut bila dok diperantauan kena hargai apa yang ade dan tidak boleh terlalu fussy..kena memandailah..hehe

    @saya disini
    bukan rajin, nak makan kena buat..akak pun suka letak sayr byk2 gak..

    @Mixed Family
    salam dini.. meme puah ati make buat sediri..kenye gilo..bulih make sebanyok mano..tp kena wat sedaplah..hehe..itik tu mace payoh jah sbb banyak kat kg2 pedalame..tok dok jual kat kedai pung..

    @eja maria
    takder telur masin takper lagi..tp kalo takder budu mmg tak semangat..

    @umi alya
    terpikir jgk nak guna telur ayam..cuma takut rs tak sesedap telur itik atau tak menjadi lah kot..tp maybe nak cuba jgk..thanks

    @maszull
    waalaikumsalam mama..
    alhamdulillah mmg puas

    @wanie ibrahim
    ala mak buyung kat sana boleh beli anytime nak makan ka..tp buat sendirilah puas...

    @Nor azlina yusof
    tak tahlah naper tak jd biru sgt..bukan rajin....terpaksa sbb nak makan..:)

    @Nadia rashid
    nadia pose lagi yer..sori kita tak tau..takper blh bg inspirasi kat nadia utk bukak pose..heheh..
    bertuahlah kalau abuaidan nak bg bela itik kat laman..mimpi jer tuh..hehehe

    @Atie yusof
    alhamdulillah puas hati atie..dpt spt yg dikehendaki..heheh..mmg tak pernah berselera sebesar tuhlah sblm nie..heheh, thanks atie bg link..nanti sy check..

    @knor
    alhamdulillah buat setakat mana yg termampu kan kak..bukan semua bahan ade...

    @puteri purnama
    tima kasih kak..heheh tercapai jgk hajat. tp sy masak nasi tuhkan, ade lah buang air sikit sbb tak msk ngan rice cooker, rosak..sbb tuh tak biru kot yer...

    ReplyDelete
  17. @Kniedaz
    isi solok tuh rsnya blh buat..cuma lada yg besar tuh mmg susah nak dpt..mmg sedap nasi kerabu ngan solok

    @kamsiah
    mmg puas ati kak buat sendiri..ade lagi lebih tuh ..mmg simpan dlm peti ais dah..esok blhlah makan lagi..heheh ..rsnya dulu pun pernah makan gak sambal gitu ngan nasi himpit..

    ReplyDelete
  18. rindu nasi kerabu mak kite la pulak

    ReplyDelete
  19. Salam Ummuaidan,

    Tergelak pula tentang nak bela itik tu! Nak makan telur asin punya pasal! Apapun, sedap nampak nasi kerabu, sampai tertidur kekenyangan mak yong! Lain kali kena buat lagi untuk Abuaidan pulak ya, he he!

    ReplyDelete
  20. salam ummuaidan...tahniah berjaya buat nasi kerabu walaupun serba kekurangan..tapi nampak sedap..kak siti tak pernah buat selalunya jiran sebelah yang bagi sebab dia orang kelantan..hehe...sebenarnya malas sebab banyak kerje..Nasi dagang selalu kak siti buat..sebab tak lah banyak kerje sangat..haha.Good idea nak bela itik...

    ReplyDelete
  21. My feberet ni. Esok pagi bekfes nasi kerabulah

    ReplyDelete
  22. K Mar hari2 leh makan nasi kerabu sebab memang ada jual kt cafe ofis ni.. Tapi boleh kata hari2 mkn nasi dagang sebab itu yg boleh jalan.. pe pun puas hatikan ummu projek berjalan lancar he he..

    ReplyDelete
  23. salam,Nur..kt sna mmg takde itik,ye...k'imi slalu dpt titipan telur masin homemade dr MIL ..trnmpak plak dlm peti ais td..teringat kt Nur..biasa Nur blik Msia brpa lama skali?nti balik Msia mkn la semua feberet food puas2,tau :))

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum kak nor. oloh sienyo ngidam nasi kabu. ore br jah makey tadi. hihi.

    kalu ado solok lado tu lagi sedap keh. nikmat makey. huhu.

    #ohh lamabt lg la kak nok balik sini.

    ReplyDelete
  25. @Melor
    kena balik kglah mcm tuh..

    @Ummumadihah
    Salam makji, kang susah sgt nak dpt telor..itulh opsyen terakhir..heheh.. alaa abuaidan tuh tak kesah dia..lgpun dia blom tentu suka makanan berkerabu2 nie makji..hehe

    @wana
    seronok lah akak takyah masak leh makan nasi kerabu best..heheh..ooo nasi dagang akak pun pandai buat jgk yer..orng kelate jgk ker..?

    @zamzurina
    silakan..silakan...

    @suka suka
    bestlah kalo camtuh ...tp kalo makan hari2 pun boleh jd boring jgk kan kan..nasi dagang tuh dah lama tak makan..takder beras nasi dagang...

    @QA's mamapapa
    salam kak imi...itik tuh ade kak..cuma telornya takder orng jual ..susah nak carik...hmmm sejak dok sini baru blk sekali jer..inshaallah ujung tahun dpn balik for good...

    @nuraim
    waalaikumsalam aim..oloh sedapanyoh demo make nasi kabu..takpo meraso jgk doh tuh..solok tuh kalu ado meme best..tapi lado besar takdok nok buat..:)

    ReplyDelete
  26. rasanyer KA ada komen, tapi komen x kuar ye... mmg cukup suka nasi kerabu ni!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads