Wednesday, 9 January 2013

[Wordless Wednesday] Truly Kelate

Setelah sekian lama, merasa juga ulaman denga budu kiriman Ibunda..alhamdulillah

38 comments:

  1. Replies
    1. kak mar pun minat budu jgk yer..:)

      Delete
    2. Minat oo En Din pun suka sebab kami ada ramai sedara dari Kelantan..kadang2 makan dgn temu pauh...

      Delete
  2. Mesti bertambah nasi kalau makan ni.....pembuka selera

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..kalau makan tak cukup sepinggan nie...

      Delete
  3. sedapnye....dua2 hero awak tu makan x? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. idaklah depa berdua to..baguslah jgk selamat budu sy dr kena kongsi..cepat habes...:)

      Delete
  4. Salam Ummuaidan,

    Berselera nampak!! Berapa botol yg dikirim? Perlu simpan stok bila jauh ni ya. Mak Aji balik kg tempoh hari beli ikan budu, dlm 10 ekor gak, simpan stok! Makan xleh selalu sgt, nanti blood pressure naik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji..
      alaa mak br cuba2 kirim..3 botol kecik jer..tuhpun 3 hari dah nak habes sebotol huhuhu...kalu makan ngan budu ulam gini..nasi 2 kali tambah 4 sure..hehe

      Delete
  5. Saya siap buh bawang banyak2 dalam budu..hehe...mesti cicah dgn kacang kelisa...best2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy nyer kacang kelisa lebih 4 bulan tanam tak berbuah2..huhuhu..budu sampai dulu...tringin tau nak mkn ngan kacang botor tu..

      Delete
  6. begini lah menu sy kalau hari jumaat mkn sekeluarga..kne ada..nasi makan bertambah2..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejak dpt budu nie nadia..hari2 sy mkn nasi ulam ngan budu..hhuhu..sedap..takder lauk lain pun tak kesah..

      Delete
  7. Kakak belum belajar lagi nak makan budu Ummu. Tapi kalau sambal belacan kakak berhantu tak mengira walau lepas tu sakit perut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kena blajar nie drp org2 yg betul2 kelate..sure lps 3/ 3 kali makan mmg jd hantu hehehhe

      Delete
  8. ayut tak pandai mkn budu...huhuhu..pernah try mkn sekali jer..pastu tak try lg dah... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa cubalah lagi....nasib baek ayut bakal kawen ngan orng bkn kelate kan...

      Delete
  9. mmg sedap sungguh even en hubby je from Kelantan but KA satu family semua suka budu ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap KA kalau biasa makan...bertambah2 nasi..

      Delete
  10. alahai ummuaidan, menu ini membuatkan aku rindu pd 'cik'.masa bersamanya hampir hari hari cik hidangkan ini pd.kami sekeluarga.Walau aku yg.masak cik tetap masuk dapur buat budu dgn segala rencahnya, biasanya aku tabah tempoyak lagi, akan jadi tempoyak budu..cica pulak petai celur..hemm naik berat badan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...tuhla akak kan kawen ngan org kelantan mesti pandai makan budu..heheh..tempoyak takder kat sini..kalu idak dah belasah daaa.... petai cicah bdu sedap kak...

      Delete
  11. Assalam Ummu...
    dah balik dari cuti.. tapi Pa'e demam plak..dah bawa gi klinik td.
    sedap nya ulam2 tu...sy pun suka makan budu...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciannyer pa'e ..demam lg pulak yer..hari2 bertambah ok...
      heheh,,atie orng sabah pun suka..tak sangka yer..ingat org sabah tak pandai makan..

      Delete
  12. segar n besar bendinya.goreng kicap best ni

    ReplyDelete
  13. As salam ummu,
    Menu ulaman dan budu ni sama dgn saya mkn utk dinner mlm td. Cuma kacang pjg tu saya tak petik dr kebun. Budu tu saya tambah durian nk bg naik aromanya.

    Blik kg hari saya beli budu dua dozen..hehe.. Yg dikirim kpd ummu ni cap apa ye? Saya suka cap Teghe(ketereh) sbb tak dok pewarna. Saya alergik dgn pewarna kimia dlm makanan/minuman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      sy takder durian kat sini..takleh buat tempoyaklah..heheh...

      wah sampai 2 dozen tuh.tahan brapa lama agaknyer... yg mak kirim nie cap teghreh gak..sedap..sebotol kecik 3 hari dah nak habess...

      Delete
    2. mai aii en.adry,sampai 2 dozen.... (T.T) berapa lama agaknye bertahan tu? Saya suka budu yang di buat oleh orang kampung dekat area felda kerteh rumah mak mertua saya. Budu dia agak lite2 dan tidak terlalu hitam. Sedap dan tidak terlalu masin. :)

      Delete
    3. Hehe..dua dozen tu stok utk setahun. Biasanya beli sedozen tp blm smpt smpai masa nk blik kg, budu dah abess.. Kat tmpt saya duk skrg ni ada kedai yg jual budu tp hrga sekali ganda drp hrga kat Kelantan. Budu yg cerah tu org panggil budu sukat. Kita blh beli byk mana yg kita suka sbb diorg sukat je budu tu.

      Delete
  14. huuu. L ramai saing ngn budak kelate. hehe umah sewa L ni 4org kelate.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak gayanya L pun kena merasa bud jgklah yer.:)

      Delete
  15. fuyoo sedap!!!! Budu har! budu with tomato nice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyyooo amoi budu nie...mana ade orng makan budu dgn tomato rice meh...first time dengar nie..:)

      Delete
  16. ada orang cica tomato ngan budu Ummi. saya pun makan budu ngan tomato dan bawang besar, timun.Mak angkat dan member sebelah melaka kalau nak makan budu mesti lengkap ramuannya iaitu, perah budu ngan limau kasturi, tumbuk cili padi separu hijau hiris bawang besar dan campur sekali, cica tomato atau timun dan ikan bakar.hemm sedap tau.Hari tu tak sempat bawa budu, banyak bawa balik tempoyak dan lempuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg paling best kak bila budu ade cili, limau nipis..hiris nipis tomato, tempoyak .. bwg sy tak gemar..spoil taste..hmmm kalau ade ikan bakar mmg terangkat...

      Delete
  17. assalamualaikum ummu...sedapnya terliur tengok...;)

    ReplyDelete
  18. sedapnya budu, a part of appetizer.. ekekkek!
    saya byk juga stok budu tinggalan rakan2 yg dah balik M'sia... makan sikit2 jer takut cepat habis, kena catu!

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah,...sedapnya nor...c'abg k'imi pun suka sgt kmn mcm ni..esp tang mkn telur ngan budu tu,m=ngehehhe!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads