Friday, 25 January 2013

[Cerita Sempena Maulud] Seorang Budak Kecik dan Masjidnya...

He's a naughty but spoiled boy, can be hyper-active sometimes, pagi2 kena berperang nak suruh buang air kecil..(huhuh.)..somehow he loves masjid sooo much.

Dia mula kenal masjid sejak berusia 2 tahun dan selalu melihat his father pergi masjid. Kat sini big masjd, tapi small jemaah dan people hardly bawak anak2 kecil ke masjid (kerana perempuan jgk tidak kemasjid). Sebenarnya dah lama keinginan untuk melihat Aidan ikut his father to masjid.tapi sebelum nie we were waiting for the right time. Tahun lepas ketika umur 2 tahun lebih masuk 3 tahun tidak sangatlah tak sesuai, bila dok masjid sempat lagi keluar merayau-rayau diluar ruang solat, suka explore sana sini..so nak slamat his father tak bawak lah dia.

Somehow since masuk umur 3 tahun, bila mana melalui masjid kat town..he was so happy always cakap "Aidan want to go to majid (panggilannya untuk masjid..heheh). Only this new year, barulah his father berani sikit nak cuba bawaknya kemasjid masa solat jemaah samada asar, maghrib atau isyak.

Budak kecik yang baru berjinak2 dengan masjid. Everyday he's looking forward untuk pergi masjid with his father.


Alhamdulillah he was well behaved so far. No roaming around in the masjid, shouting or making noise. Bila enter masjid dia akan cakap "Assalamualaikum masjid.." heheh. Bila orang solat, dia duduk sebelah his father diam2..sometimes follow solat..sometimes dok baring2 pandang sekitar solat hall, sometimes bila his father kena jadi imam ganti, dia dok sebelah tepi (bila tak ramai orang)..& ikut bacaan yg dibaca his father.

He also alhamdulillah knows how to make friend with the elders in the masjid.. one time his father told the story, he was sitting beside a man..and following him bersolat sampai habis dan siap berdoa lagi tuh..heheh. So his father was waiting outside the masjid for him lepas solat selesai, then dia keluar with that man walking together holding hand and talking like a friend....heheh..pepandai pulak..

And one time, salah seorang jemaah datang lambat, solat dah mula. So dia datang sebelah Aidan duduk berdekatan dengan his father, without anybody telling him..he shifted kebelakang an let the makmuun yang baru datang tadi join the saf. The man was very impressed with him and praised him in front of the everyone. 

'Aidan's majid'

Yang bestnya bila dia balik baru solat terutamanya solat asar dan maghrib, sampai jer didepan pintu rumah dia akan cakap.. "Assalamualaikum mummy, Aidan has come from majid.." proudly..hehehe..mmg dia seronok bila dapat  pergi ke masjid.

Yang kelakarnya one day masa kitorang on the way from visiting some villages, dia pun siap cakap "Mummy don't go to Aidan's majid, mummy go to mummy's majid..Aidan will go to Aidan's majid.." heheh..siap brlagak lagi tuh... Then his father asked him "where is mummy's masjid, Aidan?"...

So bila kitorang passed by 1 church, then he said .."this is mummy's majid!"..budak2 kan biasalah mana boleh beza in between masjid atau church..semuanya kelihatan sama bagi mereka. Then his father said to him "this is Didi's masjid, Aidan not mummy's masjid.."..didi tuh panggilan untuk kakak..jiran yg sebelah umah kami...

Begitulah how excitednya dia dengan masjidnya.. sampai terbawa2 dalam mimpi.."Aidan want to go to majid..Aidan want to go to majid...." nangis2...hehehe..

Semoga berkekalanlah cintanya pada masjid sehingga dewasa kelak...inshaalah...ameen. 


46 comments:

  1. Moga jadi anak yang soleh yek Aidan....

    ReplyDelete
  2. Sebak baca cerita ni..semoga aidan sentiasa menggembirakan ibu bapanya..such a sweet boy

    ReplyDelete
    Replies
    1. :).. kang budak nakal ..ade jgk part softnyer..betul tak? moga2 gitulah..ameen..

      Delete
  3. Alhamdulillah.. bagus duk Fiji ni kan.. mana tumpahnya kuah ke nasi jg... salute ..keep up the good work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade jgk yg bagusnya dok kat sini kak..tak byk influence dr dunia luar...kitalah yg mengatur kehidupan anak2 utk jd hamba Allah yg sepatutnya kan..:)

      Delete
  4. Alhamduillah. Anak yg suci bersih dari dosa ibu-bapalah yg membentuk. Kalau dari usia ini telah dididik kakak percaya Aidan akan jadi anak solehah. Teruskan Ummu. Tahniah dan sungguh akak suka baca N3 ini. Sejuk terasa di hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kata2 kakak tu..inshaallah itulah yang kami cuba bentuknya ..dgn niat semasa dia blom wujud la dlm perut ibu..:)..moga2 Allah makbulkan..

      Delete
  5. bagusnya... Luqman pun ktorg dah cuba mulakan utk abah dia bawa ke masjid... tapi tiap kali nak bawa, tiap kali masa tu la dia tertido...hmm tak sampai hati nak suruh bangun... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya cuba utk waktu siang lebih..maghrib lah kalau paling lambat pun..taklah dia tertido sblmnya..elok mulakan awal..tp kalau ramai kanak2 pulak nanti jd main pulak..:)

      Delete
  6. bagus......anak2 perlu di bawa kemasjid di usia begini......kerana banyak benda yang baik dapat di pelajari......moga Aidan jadi orang yang mencintai masjid.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..elok dipupuk minat awal2 kan...inshaallah semga termakbul doa semua..:)

      Delete
  7. ALhamdulillah...bagus nya Aidan.. sejuk je nengok nya..
    semoga cinta nya pd masjid akan kekal hingga dewasa kan Ummu?..
    dok train Pa'e juga spy suka kan Masjid..takut dgn cabaran2 membesar kan anak zaman skrg.. mudah2an mreka menjadi anak2 yg soleh..amin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah atie..samalah doa kami utk pa'e jugak..kitalah yg kena bentuk dan tanam minat minat didlm jiwa mrk agar lebih cenderung pada agama...:)

      Delete
  8. bagusnya Aidan...seronok baca entri ni..semoga Aidan suka dan sayang masjid sampai bila-bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah ..semoga doa2 kita dimakbulkan..dan tercapai hasrat...

      Delete
  9. Aidan is always a good boy! :) moga jd ank yg baik dan berjaya dunia akhirat ye aidan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks acik yut for yr doas.. yg part nakal tuh tak tahan..:)

      Delete
  10. salam dik, wah bagusnya sikacak ini.
    Aidan suka warna apa utk.baju dan alat permainannya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmmm..budak baru kenal masjid kan..:)
      hmmmm...dia tuh takder warna kegemarannya kan ..belum paham lagi..heheh.. cuma kami tak ajar dia pakai jeans jer..

      Delete
  11. alhamdulillah..insya Allah dgn doa kedua ibubapa yg berterusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betultuh kak..hanya dgn izin Allah..doa dan usaha kedua2 ibu bapa dan anak2lah penentu kejayaan

      Delete
  12. pandainya Aidan...inshaaAllah..moga2 kekalla begitu :))

    ReplyDelete
  13. assalam ummuai,
    Berkat doa ibubapa.....insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sm..
      doa & keinginan tuh sejuk dia blom wjud didunia lagi..namun tak tahulah kan bila dia besar nanti..mudah2an kekal..

      Delete
  14. ALhamdullilah.. sejuk baca N3 ni. good boy aidan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq auntie KA..keep praying for me pls..

      Delete
  15. assalamualaikum,

    there is a first in everything. someone has to break the culture of "women cannot make salaah in the masjid" or islam will die a natural death in fiji because the children are not familar/encouraged to frequent the masjid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      you see the culture of women can't go to masjid they brought from India..frighten that women would bring fitnah..wallahua'lam..
      here in fiji strong in Miladun group.. not teaching the right way of islam..we frighten for the ummah here since too much exaggeration in salawatul salam to prophet rather than gain rela knowledge of islam..

      Delete
  16. Salam Ummuaidan,

    Bagus tu Aidan suka masjid. Most probably sebab dari awal lagi dah dibiasakan dengan masjid. Insya-Allah akan berkekalanlah tu cintanya, Mak Aji doakan sama! Budak2, kalau x nakal tu bukan budak namanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Makji..
      kalau ikutkan sy makji ..ms umur 2 tahun tuh dah nak bwk..ajar2kan..namun kat sini kan pompuan tak gie masjid..tp biasalah abuaidan mmg selalu take precaution sblm buat apa2 takut lahkan jd apa2 lah.bila tak dikawal..nak solat pun tak kusyuk lak..nakalnya tuh mmg biasalah terutamanya bila ade kawan..

      Delete
  17. Assalamu'alaikum ummuaidan,
    Subhanallah! Semoga berterusan terikat hati Aidan kepada masjid, di mana pun dia berada, dan bila-bila pun masanya. Semoga dia diikuti oleh kanak-kanak lain nanti.... dan perlahan-perlahan, mudah-mudahan, akan berubahlah budaya mengimarahkan masji di Fiji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam paktemuk..
      Inshaallah paktemuk..kalau dalam right environment senang sikit nak didik..cam kat masjid tuh takder budak2 sgt..takder lah budaya bermain2 buat bising dlm masjid..dia pun dpt belajar dgn pemerhatian..inshaallah..tp since aidan gie masjid ade jgk yg bw budak kecil..tp sekali dua jer lah..

      Delete
  18. feel so beautiful & peaceful reading this entry abt Aidan & his's masjid!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm... how he loves masjid so much kan.. normally small kids they wont bother that much..they just like to play..

      Delete
  19. you are invited to follow my blog

    ReplyDelete
  20. sweet jer baca kisah Aidan dan masjidnya... semoga cintanya ke masjid terus berkekalan, amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah ameen..takut jgk boleh terpengaruh ngan yg sebaliknya bila dah skolah nanti...

      Delete
  21. seronoknya dengar..mudah2an akan membesar menjadi anak yang soleh..auntie doakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah ..semoga doa auntie dimakbulkan..ameen..

      Delete
  22. Terharu dgn aidan suka kat masjid. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Anak sulung saya alhamdulillah...lepas berkhatan masa 6 thn...saya suruh dia start bersolat. Agak midah menerima suruhan sbb dekat tadika diajar rutin dan kepentingan solat. belum pernah tinggal lagi solat fardhu kecuali tertidur saya suruh gantikan. Alhamdulillah sekarang sudah dia 8 thn, dah faham tanggungjawab seorang islam utk bersolat 5 kali sehari. Semoga hati aidan sentiasa sukakan masjid. Semoga aidan membesar menjadi anak yg soleh. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen..
      betul tuh. kadang susahkan nak didik anak especially anak pertama..biarlah jd contoh yg baik utk adik2 kelak..6 tahun dah mula bersolat mmg elok benar..senang menjadi tabiat...
      Alhamdulillah kat sini influence dari luar kurang, kwn2 pun kurng..jd dia lebih mengikut apa yg bapanya buat..mmg ms mengandungkan dia pun niatkan agar bolehlah jd teman bapaknya ke masjid..:)

      Delete
  23. Sharing ~~~~ Pesanan Syeikh Yusuf (Imam Al Aqsa) Instill your children, the love of Quran and be close to nature. Detach them from dunya and technology. Only those raised 'pure' will join Imam Mahdi & Isa a.s. Learn Arabic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks 4 sharing that.. mmg mencabar untuk implementkan didalam dunia hari ini kan..namun inshaallah kita sama2 mencuba..

      Delete
  24. Alhamdulillah...sejuk rasa hati baca cerita ni ummu...:D

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads