Saturday, 26 January 2013

[Our Garden] Yang Diatas Pagar

Sebenarnya mengikut perjanjian persefahaman dengan big boss setelah pagar baru dibuat tahun lepas, tak boleh dah tanam pokok2 menjalar ditepi pagar..namun setengah tahun selepas itu, tukang kebun nampaknya telah melanggari persefahaman dalam diam2..huhuhu..ni pasal malas nak buat trellis ngan nak mudahlah... 

Semua yang ditanam dan menjalar atas pagar nie Malaysia mari punya benih...

Kacang botor.. dah 5 bulan tanam tak berbunga2 nyer jugak...tak paham lerr naper..

Yang ini lak..ditepi pagar, sebelah greehouse..(greenshade pun dah removed sementara). Bermacam2 ader..3 or 4 in 1 (Kacang botor, labu kundur, kacang panjang dan bunga telang)


Pokok bunga telang...sedang dalam penilaian samada nak terus biarkan atau remove sebab bukan rajin sangat kerja2 buat sirap bunga telang..lagipun taste  sirapnya tuh biasa jer lah... cabut buang better kan drp dok berserabut kat pagar?

Kacang botor yang kat sini pun belom jgk berbunga mahupun berbuah..brapa lama lagi kena tunggu nampaknya....huhuhu

Labu kundur benih dari Kak Puteri Purnama yang pesat menjalar..mula menguasai pagar..

Banyak dah bunga2 dan buah yang kuar..actually tak begitu sure labu kundur nie sama ker ngan labu air..atau mcm mana rsnya yer..? kena tunggu buah besar baru dapat tengok kan...

Yang diatas pagar nie..baru2 nie dapat warning daripada boss verbally.. katanya kena remove semua pokok2 dok bergayut atas pagar tuh sebab boleh merosakkan pemandangan, nampak tak elok dan susah nak maintain lah..huhuhu.. so mintak extensionlah sikit sehingga dapat melihat dan merasa pokok2 kacang botor berbuah ..gitu jugak labu kundur tuh kan..dah 5 bulan lebih menunggu takkan nak sacrifice cam tuh jer kan (walaupun dia dah cakap awal2 jgn tanam apa2)....sia2lah hari2 keja dok ngecheck kacang botor bila nak kar bunga...

Hmmm..moga2lah terselamat yang diatas pagar nie untuk beberapa bulan lagi..inshaallah..:)

20 comments:

  1. salam ummuaidan...pokok kacang botol tu kalau nak berbunga kena buangkan sedikit daun2nya...itu petua from my motherlah..cuba buat ...Insyaallah akan keluar bunganya..budak bertuah yang suka pergi majid tu sihat ke..sampaikan salam buat dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam wana...begitukah petuanya? thanks for sharing ..nanti akak akan cuba petua mak wana nie..budak majid tuh alhamdulillah...pi maghrib ngan bapaknyer tuh ha..heheh

      Delete
    2. ummuaidan..lupa akak nak cakap.Sebenarnya wana tu anak akak..masa tu akak terjumpa blog ummuaidan ni dan akak berminat nak share..pas tu wana kata pakai dia punya email je..tu yang kuar gambar wana tu.Nama akak siti norbaya..panggil je kak siti..wana anak akak yang first baru je abis study..2nd n 3rd masih study..Alhamdulilah mudah2an budak majid tu akan sentiasa mencintai majid sampai bila2..

      Delete
    3. Oh yer ker..? thankslah kak siti kerana sudi nak bekawan ngan orang jauh nie..:)..oooo semoga semua anak2 akak berjaya yer sampai keahirnya...

      Delete
    4. thanks jugak sebab sudi jadi kawan..

      Delete
  2. alamak,sayangnya nor...bunga tu boleh buat nasi kerabu,ahahah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..nasi kerabu ms buat kat kelantan pun tak pernah warna biru kak..hehe

      Delete
  3. mungkin da start cuaca panas ni berbunga kut kacang botor tu..sy punya sekarang dah byk berbuah..siap tua di pokok..tak sempat tuai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..mungkin kot...tp nie dah kurang panas sket cam dulu wpun panas lah jgk...budu pun dah nak abis tunggu kacang botor tak berbuah2..:)

      Delete
  4. salam kak. subur benar pokok kacang botor tu. saya pun pernah alami keadaan ni. tak berbunga. ada orang kata bila time hujan baru dia berbunga. kena sabar jugak nak tunggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hijaudaun..lama menyepi..heheh..
      betul ker? nak tunggu time hujan yg banyak2 tuh rsnya dah nak lepas dah..nie cuaca kering jer nie...

      Delete
  5. Kalau ikut kakak ummu biarkan aje - lagipun bukan dia mengganngu. Sayangnya kalau dibuang. Bunga telang tu yang buat nasi kerabu kan. Kakak nampak tempohari penyewa rumah kakak pun jalarkan di pagar sampai naik atas pokok mangga.

    Sayang kalau ummu nak buang cari tempat dulu tanam tempat lain. Dan tumbuh baru buang yg di pagar ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm...betul jgk tuh kakak..namun cepat dan luas jgk sebaran mrk tuh..tp kat kelantan pun tak pernah buat nasi kerabu ngan bunga telang kakak..heheh

      itulah pikir gitu jgk..nak kena tanam dulu lah nie..

      Delete
  6. Salam Ummuaidan,

    pokok kacang botor Mak Aji tempoh hari berbunga tp buahnya takdok pun?? Puas dah belek! Ada ke berbunga je berbuahnya tidak?? x faham betul.

    ReplyDelete
  7. sis, kacang botol memang lambat sikit berbunga one compare other bean. sis , i pun dilemma ni . my passion fruit tu subur but dah more than one year. dunno nak buang kah tak

    ReplyDelete
  8. salam dik,
    wah banyak daun sayur2 menjalar tu ye. Buang je lah..nampak gaya macam semak sangat, betul kata abuaidan tu, mencacatkan pemandangan.Banyak lagi sayur lain lebih cantik dan meriah.
    akak pun dah buang pokok2 bunga telang yg.tak perlu, tinggalkan yg perlu je utk.kolam hias.

    ReplyDelete
  9. Amin... harapnya akan ada hasil tak lama lagi, syg juga kalau nak terus clear

    ReplyDelete
  10. @Ummu madihah
    Eh..belum berbuah lagi yer...ingatkan dah menikmati hasil daa...

    @Olive
    betul ker olive..penat dah tunggu...passion fruit tuh tunggu lah setahun lagi..:)

    @Puteri Purnama
    Salam kak..
    Nampak semak yer..tapi belum lagi dppt merasa hasilnya kak..cuma bunga telang th terasa cam nak bang jer...

    @Nurbijen
    Harap2 gitulah..lama tunggu nak makan kacang botor nie..:)

    ReplyDelete
  11. pokok kacang kelisa/botoi memang ambil masa nk berbunga,
    kena tunggu lama juga pokok sy dikampung,
    kalau tanam lebih daripada satu pokok dalam satu lubang,
    boleh cuba buang satu untuk pastikan sepokok sahaja didalam satu kawasan,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana info nie yer en. zabri. sebenarnya ade yg ditanam sepokok jer satu kawasan tak juga berbuah2 lagi...takper lah kena sabarlah nampaknya tuh..:)

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads