Wednesday, 16 January 2013

[Wordless Wednesday] Buah Apa Pulak Nie..?



Inilah pokoknya...

Korang sememangnya bijak dari ummuaidan ttg nama2 nie..maka beritahulah wahai sahabat2 budiman..:)


25 comments:

  1. hye sis...ika baru join blog sis!rajin2 singgah la blog ika ya :)
    setahu ika ni buah sukun sis :)

    ReplyDelete
  2. Mmg mcm buah sukun. Kalau sukun. Sedapnya digoreng cicah gula.

    ReplyDelete
  3. SUKUN - my febret... sedap ni... goreng celup tepung... dalam tepung tu tumbukkan jintan dgn ketumbar... lepas tu makan cicah dgn sambal kicap... perghhh... terbaekkk...

    tapi kalau org tak tahan bole pening / angin lepas makan, lebih- lebih lagi kalau sukun tu lepas petik terus dimasak / goreng (getah masih basah lagi)... hehehe... itu kata mak saya la... saya makan ok je... :)

    ReplyDelete
  4. itu buah sukun,antara feveret saya. Biasa buat goreng sukun macam goreng pisang,tak pun sagat nipis2 jadikan kerepek atau buah pengat/bubur manis letak sukun pun sedap. :)

    ReplyDelete
  5. buah sukun ni..goreng sedap cicah sambal kicap

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu..
    buah sukun kot?? hehe..
    klu goreng sedap makan minum with Teh O panas..kan..kan?? :)

    ReplyDelete
  7. Assalam Nor,

    buah sukun kan.....oghe Fiji wat lagu mano buoh ni, goreng po kito jugok ko?

    ***psst, kawe tok berehi buoh sukun .....

    ReplyDelete
  8. mcam buah sukun..sedapnye klu buat goreng nih..teringin plak nk mkn goreng sukun

    ReplyDelete
  9. Buah sukun kakak suka goreng makan cecah dgn sambal kicap Ummu. Sedap. Tempat kerja abang salah satu tanaman lanskap dia buah sukun so selalu kakak dapat rasa. Boleh buat kerepek juga Ummu kalau tak terhabis makan.

    ReplyDelete
  10. Salam semua...
    Korang semua mmg bijak2lah.. ummuaidan bila dok kat sini baru kenal ngan buah nie..ingatkan korang pun jakun mcm sy jgk..hehehehe..rupanya daku jer yg jakun, kay mlaysia tak pernah tau psl buah nie..hehehe..
    kat sini depa makan buat kari lah kalau indian..fijian lak rebus mcm ubi kayu makan..indian pun ade gak yg goreng celup tepung..mmg sedap..
    orng yg jakun nie br first time merasa buah sukun nie bila dok kat sini...heheh

    ReplyDelete
  11. liya tahu... hehe buah sukun nie... sebab kat depan umah mak ada pokok nie.. mak liya selalu buat sukun goreng.. ^_~

    ReplyDelete
  12. sukun,,buat kerepek pun ok gak..tapi kalau makan setengah org boleh berangin badan hehe

    ReplyDelete
  13. pastinyer sukun!..sedap goreng cicah dengan sos kicap pedas!

    ReplyDelete
  14. buah sukun ni. goreng nipis sedap makan rangup2 ataupun digoreng makan dengan sambal ikan bilis!

    ReplyDelete
  15. buah sukun...kalau nak grg mcm grg pisang tu,jgn tunggu terlalu masak ranum...

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum ummu...sedapnya kalau digorengkan..;)

    ReplyDelete
  17. nama ye sukun!hihihi..ni klu mkn xde air blh tersekat tak tertelan.. :D tp sdap je klu mkn gan smbal kical..nyum2

    ReplyDelete
  18. As salam ummu,
    Semua org dah jawab soalan ummu dgn baik. Info mengenai pkk ni ummu blh baca kat blog saya. Ada dlm entri yg dulu2..
    Buah sukun bkn saja sedap digoreng mcm ubi keledek/pisang tp ia juga sedap dibuat cucur.

    ReplyDelete
  19. Salam semua...
    Thanks sekali lagi kerana sudi menjawab kemusykilan sy tuh..actually sy hanya tahu nama in english sahaja yg diorang panggil breadfruit ataupun org2 fijian panggil uto...nanti inshaallah kalau dpt buah nie boleh goreng mcm goreng pisang lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg liya ni plak baru tau buah ni dipanggil breadfruit dlm bhasa english hehe... baru terpikir lak.. ^_~ thanks sbb bgtau..

      Delete
  20. a'ah ni buah sukun feberet k'imi :P owhhhh..belum ernah buat cucur...

    ReplyDelete
  21. Salam Ummuaidan,

    Rupanya di sana ada gak ya. Mak Aji pun kenal buah ni sejak dok KL, masa di kampung x pernah jupo, pun x pernah make. Mak Aji suka goreng mcm goreng pisang, potong nipis2, goreng garing, makan camtu je. Kalau memang angin kureng berani nak makanlah, badan memang dah byk angin pun, nanti sakit urat.

    ReplyDelete
  22. Kalau Suku Bungis Makassar - Indonesia sebutnya Bakara
    wasSalam

    ReplyDelete
  23. Buah sukun orang Bugis Soppeng pulak panggil Baka'....orang-orang Bugis memang tidak dapat dipisahkan dengan buah ini

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads