Wednesday, 9 January 2013

His First Certificate..

Atas saranan ayahandanya agar letak sijil check gigi (hehehe..) anakanda diblog maka, bondanya pun letaklah buat kenangan-kenangan. 

 Sijil nie doktor gigi bagi lepas check gigi sebab semua gigi adalah bagus dan memuaskan..sijil nie his father siap gie laminate lagi nak simpan for Aidan agar blh  motivate him untuk kekal menjaga gigi.

Senyum sememek tuan punya gigi bila  org suruh senyum, tunjuk gigi. 

Actually untuk Aidan memang his father betul2 strictlah banyak pemakanan dan penjagaan giginya. No continuous supply of chocs or gula2 or makanan yang manis2 atau coke or soft drink..sekali sekala sahaja. His father lah yang rajin mencuci gigi Aidan dari kecik (cuci ngan towel) pastuh beli bbrp berus gigi buat praktis (banyak yg dia digunakan buat berus lantai & tah hapa2) sampailah dah umur 3 tahun lebih nie, kami ajar dia berus gigi sendiri gula ubat gigi, tiap kali lepas makan ..alhamdulillah nampaknya dah boleh handle...


32 comments:

  1. Tahniah aidan, Abuadidan biasa nye control macam mana makanan manis aidan? Kalo macam g jenjalan dia tak minta ka?. saya ni nk ajar anak dara saya memberus gigi. Tp dia berus lantai la,dinding la. Pantang nampak jajan dengan gula2...laju je mintak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam coklat, gula2 tuh kami mmg takbeli (jrg sangat)..jd dr kecik dia tak terbiasa...except skrang nie bila dia nampak ade naklah...kalau gie jenjalan yg bagusnya aidan mmg tak reti mintak makanan..tp kalo mainan mmg boleh sampai melompat nak..(patung tuhan hindu pun dia ingat mainan..hehe)...atas kitalah parents nie yg kena bijak kontrol..

      Delete
  2. wah tahniah untuk si remaja tampan tu, Aidan.
    Bagusnya kat sana, kanak kanak diberi sijil lagi.
    Aidan baru umur 2 tahun ke ummi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk encourage kanak jaga gigi kak..
      aidan dah masuk 3 thn dah tu kak..3 thn 3 bln...

      Delete
  3. Senyum malu pulak dia.. tak nampak sangatlah gigi.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.mmg tak pandai senyum budak nie..heheh

      Delete
  4. Ensem dah aidan tunjuk gigi tu..hehe..cik ubi ni tak tau la nnti gigi dia macamana..suka sgt makan coklat..tambah coki2..tapi rajin jgak dia gosok gigi..ikut suka dia berus..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena control jgk tuh..jgn dr kecik jd bahit suka makan manis..ade bdak baya aidan kat sini sakit gigi bengkak mulut cam org dewasa..sampai kena gi jumpa dentist..kesian merang2..

      Delete
  5. Salam Ummuaidan,

    Tahniah handsome boy atas sijil tu! Berta,bah-tambahlah hensem bila asyik senyum nak tayang gigi flawless tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      hehehe...itu gara2 bapaknya yg rajin jaga..kalau harapkan mak dia..hmm typical malaysian lah kan..hohoho

      Delete
  6. Assalam Ummuai,

    bila jadi tabiat....dah ok.
    Tahniah Aidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam sm..
      mmg betul tuh..nak didik jd habit tuh jer yg susah..

      Delete
  7. Tahniah memang cantik gigi aidan tersusun...ingat td lukisan aidan..rupanya sijil..:D keep up the good work aidan..thumb up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..nasib baik abunya rajin jaga kan...kalau harapkan mummynyer mmg kuning berkarat gigi aidan tuh..heheh

      Delete
  8. Tahniah..Manisnya senyuman Aidan tu...pandai jaga gigi..
    Pa'e pun sama rajin gosok gigi.. dengan Babah dia lagi ikut ckp bab gosok gigi ni..klu dgn sy pandai juga ngelat..hehe..
    harap Pa'e cepat sembuh dr demam...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh..kalau ikutkan aidan mmg malas..tp kena ajar & paksa hehehe..
      bagus pa'e blajar dr kecik jg gigi jgk...
      harap2 pa'e will get well soon...kesian pa'e n ibunya y risau nie...

      Delete
  9. Wahhh tahniah.. anak2 me gigi xcantik. Xmakan manis tapi jadi macam rosak umur 2thn ke atas

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...wpun tak makan manis gigi pun cepat rosak jgk yer...mungkin tak jaga kot..

      Delete
  10. Congratulations to Aidan and to one of the best fathers in the world. Aidan looks so 'kacak' with all his gleaming pearls. Later I would like to show him off, if you don't mind.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks aunty stiletto...
      hHEHEH me and aidan would be very happy if u want to show him off..but not sure whether u can handle this naughty 'cat' or not...huhuhuh..

      Delete
  11. tahniah Aidan.... dah pandai jaga gigi sendiri ya, siap dapat cert lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq untie...skrang nie dh pandai memberus yg agak betul dah..cuma asyik kena suruh jer lah..

      Delete
  12. nor tau tak...anak2 k'imi ni sura xkan daptnya sijijl seumpama ni,uhuhuh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nie mesti sbb akak rajin bwk balik coklat gula2 bg depa makan nie...huhhuh

      Delete
  13. Beruntung puan ada suami yang jaga gigi anak. Nanti hilang gigi susu tumbuh pula gigi betul. Pasti anak puan tersenyum masa melihat sijil itu. Apatah lagi puan dan tuan, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu wong,setidak2nya bila sy malas nak jg..dia yg ambil berat. itulah sijil tuh utk motivasi lah bg dia for future kan..agar terus jg gigi..

      Delete
  14. bagusnya,,siap bagi sijil sebagai galakan kan..anak2 saya cukup susah nak kontrol diri dari segala benda manis ni..sampaikan gigi susu masing2 dah rosak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang kalau gigi susu dah rosak sblm umur 3 thn mmg kesian kan..mungkin kalau kontrol dr awal lebih senang kot...

      Delete
  15. tahniah dan mmg cantik gigi dia tu... tersusun aje

    ReplyDelete
  16. bagus la jago jak kecik lg. nnti besar xmalu doh. hihi.

    ReplyDelete
  17. good boy la aidan....bgus yer...dpr certificate lg...auntie ayut bab gigi dulu2x tak jg xde dpt certificate..berlubang sudah..hihihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads