Tuesday, 15 January 2013

[Our Garden] Too Hot for Gardening

Kalau korang perasan, agak kurang entri pasal garden dari ummuaidan lately kan.

Yang excuse utama dulu tak larat nak berkebun kan sebab banyak cabaran2 first trimester peknen..namun alhamdulillah kini memasuki 5th month, alahan dah pulih dah cuma fatigue tu yang still ader..takleh buat kerja berat, cepat jer penat.

Kini pulak since taufan dah berlalu almost sebulan, cuaca menjadi teramatlah panasnya ya Rabbi, humid. Kul 7am (actual time without daylight 6.00am) matahari dah naik..by 7.30am matahari dah terik dan panas mula terasa...by the time finish bekfes nak turun jenguk kebun dah terasa bahang panasnya yg amat..sapalah yang sanggup berpanasan camtuh kan..lg satu kalau kuar mmg susah jgk sebab Aidan pun bising jgklah nak kuar, bila dok luar umah tak maunya nak masuk..mmg sanggup berpanasanlah budak tu..so baik semua jgn kuar!..hhuhu

Cuma petang after 7.00pm dah teduh sikit..bolehlah kalau nak kuar jenguk2 kebun...tp singkatlah masa sebab kul 8.00pm dah maghrib pulak kan. Nak prepare dinner lak lagi..sempat menyiram jerlah tanaman untuk setangah jam.

Setelah Abuaidan dah pulihakan half part of the garden, mulalah sikit2 menanam..namun kerana cuaca yang problematik nie..tanaman pun tak berapa nak respond jugak..tengoklah nasib mereka nie...

Benih kailan dan bayam merah ditabur beberapa hari yang lepas masih lagi belum ade tanda2 penumbuhan

 Pada batas yg satu lagi ditabur bayam jugak..nampak ade yg penumbuhan tp tak surelah bayam ker apa...rumput pun semakin membiak..

 Semaian cili dan tomato..nampaknya tak sudi tumbuh..tanah pun dah merekah2..1 jer cili yg germinated..
  Cuma bendi jer nampaknya boleh bercambah..syarat kena siram keraplah...

Kangkung yang terdahulunya..masih lagi survive..tp kena alirkan banyak sgt air...

 Kerana kepanasan kacang panjang pun tidak berapa nak berbunga...

Samalah dengan tomato2 ini...dah tak berbunga lagi...

Itulah cabaran2nya untuk bertanam dimusim teramat panas..setiap hari mengharapkan hujan..Nak keluar berkebun dan mulakan projek baru kalah dengan kepanasan..(nak  kuar jemur kain pun kena kuatkan semangat...). Nampaknya kena pikirkan strategy2 untuk untuk meneruskan usaha bertanam nie wpun cuaca sangat unfavorable,..paham2 lah yer kalau kurang bercerita tuh..masih lagi dlm progress nak memulakan balik, inshaallah...


35 comments:

  1. As salam ummu,
    Sama la dgn tmpt saya skrg ni. Dh tiba musim timur. Musim timurv ialah waktu di mana cuacanya panas kering. Tak berapa sesuai utk bertanam. Kalau nk tu blh tp kena rajin menyiram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      ooo..musim timur ya..baru dengar nie..mmg susah nak bertanam che adry..yg pentingnya nak kuar umah siram tanaman pun tak tahan sbb awal2 pg dah panas..kira semai jgk tuh sbg effortlah taknak waste sumber kan..

      Delete
    2. Sekejap je dah 5 bulan. Alhamdulillah kalo dah abis alahan. Tapi dugaan baru la plak yg ganti. Iaitu penat.

      Awal kul 7 pagi dah terik ke? Takleh la nak berjemur dgn matahari pagi utk dptkan vitamin D ye? Yang penting si Aidan tak kisah pun berpanas. Saya rasa budak2 mmg kental kan? Asalkan dapat bermain.

      Pilu hati tgk kebun camtu. Tak rimbun mcm dulu. Tapi takpe la.. slow2 bina balik. Tunggu la musim tak panas nanti baru gigih bangunkan semula kebun tu.

      Delete
    3. penat tuh kan lyd dari awal lg tak hilang2..takut jgk anemia kan...
      nak berjemur tuh mmg tak boleh lyd..budak2 mmg takder perasaan panas ker sejuk nie..kecuali masa tido jer nak kipas..tahu panas...

      Delete
  2. Semoga ummuaidan tetap tabah menanam. Saya mmg suka baca bila ummuaidan cerita ttg tanaman2. Blhla menambah ilmu saya yg x seberapa ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah zamzurina..cuma tak tahan panas jer nie..tnggu hjn kalo blh bantu pertumbuhan..alaa sy cite psl tanaman biasa2 jer dr pengalaman..

      Delete
  3. cuaca skrg sukar dijangka,kan...

    ReplyDelete
  4. Assalam Ummu..
    selamat pagi..:)
    Alhamdulillah apap yg tinggal pun tumbuh dengan subur kan.. tak lama lg boleh tuai dah..hehe
    Aidan tu rajin, tu yg nak ikut sokmo gi kebun..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      slamat tghari..hehe.. yg batch lama tuh oklah masih survive..dptlah rezki dr situ..
      aidan tu sbnrnya rjin main kat luar mah tu yg nak kuar sgt tu..:)

      Delete
  5. cabaran bertanam dalam cuaca panas... kena cari pokok yg tahan panas juga la kan... tapi tak nafikan, semaian mmg susah sikit la nak menjadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh eja..tp prblmnya panas gini susah nak bercambah apupn sekali except rajin siram..tp nak kuar siram pun panas...

      Delete
  6. Musim panas memang tanaman susah sikit nak menjadi...rajin yek Ummu berkebun.....(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh mia..taklah rajin sgt..malas gak tu..:)

      Delete
  7. Pukul 8 baru maghrib di sana ye Ummu. Itulah kalau panas memang pokok susah nak menjadi. Kena banyak guna air. Aidan mestilah suka keluar - nama pun budak ummu dapat keluar macam bebas kan itu yg susah nak masuk rumah bila ada peluang di luar:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kul 8 tuh kak dgn daylight kalau actual time kl 7. .mmg susah nak suruh dia masuk mah kak once kuar berperanglah jwbnya nak blh masuk..:)

      Delete
  8. nor,

    penang pon oni tgh 'summer' kot...siang-malam panas .....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. penang pehe sgt dini kalau panah meme panah sbb dkt laut..

      Delete
  9. salam ummu,
    biasa berapa lama musim panas ni..panas betul 7.30 dh terik..sy 7.30 tu br nak menyiram..kalau boleh takmo..sbb air sejuk..tu kadang tak siram pagi..balik keje petang br siram

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      kalau musim panas nie dri nov hingga march lah..paling panas bln dec-feb..
      kalau ikut time hok sebenar nadia tanpa daylight saving, kul 7.30 tuh=kul 6.30, bygkanlah kul 6.30 th panah terik dok..bilo lah bulih tubik...uhuhu

      Delete
  10. morning kak...hehe

    panas2 pon boleh tumbuh jugak pokok ye..tp kene rajin sirim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. morning tinie..
      ade gak lah yg nak tmbuh..tp bykkan susah nak tumbuh

      Delete
  11. As salam ummu puas hatikan dapat makan hasil tanaman yang diusakan sendiri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam azmatun..
      alhamdulillah hasil kebun lebih segar..:)

      Delete
  12. Musim panas atau musim hujan,memang cabaran bagi tanaman sayuran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh sm..kalau tak kuat semangat menanam mmg kalahlah..

      Delete
  13. tkde rezeki la dia nak tumbuh. tk sesuai ngn cuaca la tu :D

    ReplyDelete
  14. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji pun x mau sangat kuar rumah bila panas, silap gaya kena migraine, susah pulak. Sini pun dah mula panas balik selepas habis musim hujan. Pun lemah nak kuar rumah menyiram, nak kena tengok2 pula masa sebelum panas terik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      betul th makji kalau panas tuh mmg malas nak kuar umah..iiii..tak tahan..nie lps sbuh dah mula panas..bilalah dpt kuar menyiram...

      Delete
  15. yang mencabar tu yg best, lagi gigih & bersemangat lah kita.. tak gitu hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh KA..kena jd makin bersemangat..

      Delete
  16. owh..musim kemarau ye kt sna Nor?kenan kerap siramla ye pokok2 tu..yg penting mak buyung pun kena byk minum airkan :)

    ReplyDelete
  17. Sini pun monsoon dah habis nak mengharapkan air hujan macam dulu sudah tiada. Takpe take it slow.

    ReplyDelete
  18. tu le cabaran nk dptkan hasil yg freshkan ummu...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads