Monday, 7 January 2013

Garden of the Sleeping Gaint - Part 2

Sambung lagi ya a tour around Garden of the Sleeping Giant nie.  Kita bercerita sambil layan gambar ok, so that tak payah banyak merapu rapa...



Sangat tenang dan damai berada dikolam teratai ini.. berehat-rehat sekejap sambil cuci mata tengok keliling..


Bunga2 teratai yang sedang kembang...cantikkan..?

Ini pula lobby garden ini yang terletak diluar kebun..dah keluar depa bagi segelas fresh orange buat basah tekak

Pemdangan dari luar lobby..tak payah bayar nak duduk kat sini...

Pokok2 besar yang rendang..menarik...

Pokok2 bunga yang ditanam sekitarnya..

Ah... kelihatan seorang anak kecil tekun memungut buna diluar..mcm familiar yer toddler nie... bunga yang dikutip diberi pada mummynyer..

Macam batu nisan kubur kan? heheh..ini adalah kayu2 yang di pacakkan untuk orkid..ade orkid tuh atasnya kalau tengok betul2..

Kawasan sekitar parking...kelihatan begitu damai...

Redup dan terjaga... 
Inilah main place yang mereka peilihara orkid..(betul ker perkataan nie..)


Pemandangan jalan on the way balik dah nie...

First part and  second part nie kita banyak melihat akan landskap dan persekitaran garden. Actually too many photos to share with you all tapi kena banyak sort and edit lah dulu... next part will show about their tropical plants and orchids.. inshaallah..

Click here for Part 1

p/s: Aiii...ade tetamu pulak datang umah nie..

42 comments:

  1. mendamaikan..penuh kehijauan dan terpelihara suasana semulajadinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. betl tuh kak ..bila masuk jer rs damai sgt..

      Delete
    2. Cantiknya kolam yang ada teratai tu. Bunga teratai pun cantik bila kembang.

      Sweetnya budak yang kutip bunga bagi kat mummy dia tu.

      Delete
    3. rs mcm nak jd katak dok dlm kolam tuh kan bersama teratai..huhu...
      budak tuh bab kutip bunga mmg rajin..:)

      Delete
  2. salam.. cantik tempat nikan..

    ReplyDelete
  3. aduila, rasa tenang je melihat kehijauan ni..teringin duduk di tepi kolam teratai tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dudk kat kolam tuh lama2 pun boleh..:)

      Delete
  4. Replies
    1. heheeh...bolehlah duta tak bergaji

      Delete
  5. salam ummu..ralik aidan kutip bunga..kalau yg mcm batu nisan tu ada bunga mesti lagi cantik

    p/s: mana alamat rumah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia...yg tuh diorang tak bg masuk lak..agaknyer tpt pemeliharaan kot...nanti sy bagi inshaallah

      Delete
  6. Bestnya kakak tengok Aidan jalan atas bunga macam dalam filem hindustanlah... kalau kakak sah tak cukup sejam-dua ni ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...aidan part kutip bunga mmg suka sgt dia...kalau bwk akak mesti best kan..

      Delete
  7. Salam Ummuaidan,

    tempat yang cukup bagus untuk menenangkan hati kalau tengah berserabut! Seronok anak bujang ngutip bunga ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...
      mmg menenangkan..anak bujang tuh pantang tgk bunga nak kutip jer dia...

      Delete
  8. Cantiknya kolam tu..huhu...bleh duk situ 24 jam ni...sngguh mendamaikan....

    ReplyDelete
  9. salam dik,
    lawanye teratai putih ni..
    terimakasih membawa saya jalan2 tengok pemandangan dibumi Fiji..meski dialam maya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak...
      lawa kan...nanti bw akak jln2 lagi..tunggu yer..

      Delete
  10. sgt2 indah & cantik, tq share with us ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prblm utk benda2 y cantik nie..

      Delete
  11. Assalam ummuai,
    cantik Dan semulajadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam sm..
      mmg cara dioran buat nampak naturAL..

      Delete
  12. cantiknye.......speechless tgk kecantikan dia. Model awak tu pun seronok main kutip2 bunga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. model tuh pantang nampak bunga..,nak jer dia kutip..

      Delete
  13. As salam ummu,
    Saya suka tempat yg mcm ni Penuh kehijauan, damai dan tenang. Pokok teratai yg ummu maksudkan tu sebenarnya pokok telipok. Ramai yg keliru antara teratai dan telipok. Biarpun nmpk seakan sama, ada perbezaan ketara antara mereka. Famili utk teratai dan telipok juga berlainan.

    Simple tp menarik cara diorg tanam orkid tu. Mmg sekali pandang, nmpk mcm perkuburan. Bila tiba waktu orkid berbunga mesti lagi menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      ooo pokok teliput yer...mungkin keliru sikit..nanti sy updatekan... susah tgk nak beza..

      yg kat umah che adry pun cantik2 jgk sy tengok...

      Delete
  14. kak zu jalan jalan dan singgah sini...salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak zu..tq krn singgah..

      Delete
  15. lambat dtg sini Ummu.. dok cuti2 dgn Pa'e kt umah mak..:)
    cantik nya Ummu..suka bunga teratai & pokok yg rendang tu..anak kecil yg bermain tu comell jew..hehe.. Aidan buat apo tu??:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oih..bercuti2 yer atie...pa'e mesti sronok...
      sy pun suka kolam teratai th... aidan sibuk kutip bunga.pastuh bg mummy...:)

      Delete
  16. suka la dgn teratai tu.... damai jer bila tgk landscape yg hijau2 ni... skrang masih winter, semua pokok masil togel, tak sabar nak tunggu daun2 keluar semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dalam winter agak dull kan suasana ..putih jer sana sini...bila dah habis baru kehijaun balik..:)

      Delete
  17. Tenang aman damai kita pun suka...Wah bestnya kalau ada kolam besar macam tu...kalau penuh dengan bunga tanaman air eksotik...mmm...kalau sini kena jadi tempat angsa dan itik berendam pula.
    Saya pun nak melawat rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti suruh muscleman gali yer..buat kolam jugak..hehe..tp kena berkongsi ngan ayam itiklah yer..

      Delete
  18. Cantik tenang mendamaikan dgn kehijauan pepohon dan bungaan..

    ReplyDelete
  19. wah...mmg cantik tempat ni,nor :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads