Tuesday, 8 January 2013

[Our Garden] Recovering..

Dah tiga minggu berlalu since taufan yang melanda dan merosakkan sebahagian tanam2 dikebun kami. Namun kini alhamdulillah dalam proses pemulihan, banyak yang telah hampir pulih dan kembali seperti yang dikehendaki.. 

 Lengkuas- setelah dicantas yang patah..yang baru cepat pula tumbuhnya..

 Bendi - Abuaidan tegakkan dengan pengikat pada pancang, alhamdulillah tegak kembali dan subur..

 Kacang merah, kerana trellis sudah roboh, trellis dicabut, menjalar atas tanah pulak lah..

Tebu kesayangan - potong semua daun2 yang patah, akhirnya tumbuh yang baru....

Main garden yang masih dalam proses pemulihan..lihatlah 2 hero yang tekun membuat batas..ditengah2 panas pun bekerja (mcm manalah Aidan tak sunburned gilerrr...)..almaklumlah tukang kebun bagi dateline sebelum 20hb nie utk siapkan..(kejam gilerr kan..) hari2 dok remind..heheh

By end of this month kami akan mula untuk bertanam tanaman yang bercuaca lebih sejuk seperti Kobis bulat, cauliflower dan brokoli inshaallah. Sebab tanaman nie semua mengambil masa lebih 4 bulan untuk matang, by June kira cuaca dah semakin sejuk dan due date makyong pun dah semakin hampir (20hb June)..bertuahlah tuh kiranya menanam, menuai hasil dan dalam pantang..huhhuhu (boleh makan sayur kan pantang?)..

44 comments:

  1. amboi..rajinnya aidan tolong berkebun..hehe..kat sana kalau sejuk, sejuk sangat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sejk lebih kurang cam kat cameron lah, mlm tuh mmg sejuk gile lah...

      Delete
  2. Alhamdulillah. Cepat pokok2 tu membesar.

    ReplyDelete
  3. assalam, salam kenal dari bunda..

    ReplyDelete
  4. Baguslah tanaman puan kembali pulih. Hero kecil puan pun ringan tulang membantu.

    Saya ingatkan pulau Fiji ada turun salji di musim sejuk. Membaca cerita puan ini, nampaknya saya masih lemah geografi T.T.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiji masih lagi dalam garisan khatulistiwa wpun bwh sikit kan..cuma ade penurunan suhu sikit dalam hujung bln mei sampai sept...

      Delete
  5. rajinnya si kecik tu... luas juga kebun ummuaidan ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikecil tukang penyibuk ayah dia...bolehlah kebun tuh kalau rajin usaha..

      Delete
  6. Alhamdulillah semuanya pulih seperti semula.Bestkan abang tolong bina semula kebun tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak..dia kena buat semua tuh kak sbb sy kan tak larat..heheh

      Delete
  7. Assalam ummu..
    amboii..siap ada date line bagai noo..hihi..rajin nya c kecil tu menolong..comel je & penuh semangat ya..
    dlm pantang boleh makan sayur tapi tak bleh sayur2 yg berangin & sejuk..hihi..itu yg atie tahu lah.. kena tanya org yg lebih byk pengalaman...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      tuhla bila sekolah dah buka bukannya dia ade ms utk kebun..baik amek kesempatan sekrang..hehe
      sy rs pun gitu jugak..syr sejuk jerlah yg takleh makan...

      Delete
  8. Lega dah bila melihat semua dah kembali menyubur Ummu. Kakak tengok aidan beria-ia macam pandai dah hihi.... sukalah tengok dia.

    Makan sayurlah bagus masa pantang Ummu. Kakak banyak makan sayur senang lawas kan... Susu pun banyak. Baby pun kenyang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdlillah kak...aidan tuh dari kecik suka ikut kekebun..bolehlah pegang cangkul tuh...

      Oh gitu yer kak..sayur dan sup yg elok sgt kan.. nantilah nak tanam byk2...

      Delete
  9. Alamdulillah kebun ummuaidan sudah semakin pulih...ummuaidan nanti bila dah tanam brokoli jgn lupa letak gmbq ya..suka sanat dgn brokoli ni...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh hitomi suka yer..nanti cubalah tanam jugak..inshaallah bila tanam nanti sy updatekan..

      Delete
  10. Replies
    1. cukuplah utk makan anak branak kan..

      Delete
  11. Alhamdulillah,

    rasa mcm baru je ribut haritu,sekejap je pokok2 ni recover balik. Musim sejuk di fiji start june ek. :)

    Rasa saya boleh je nk makan sayur,tp seboleh2nya jangan la yang masak berair2 sangat. biasa orang tua2 cakap jangan makan sayur yang banyak air atau sayur yang sejuk2 macam tu mcm pokok selom,kubis dll. Kalau nk masak letak sikit lada hitam boleh kut. Macam masak lemak kubis tp letak lada hitam.

    Tak sabar pulak saya nk tgk lil bro aidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun rs baru berlaku jer...
      musim sejuk tuh lebih kurang kat cameron lah ..bukan ade salji pun..tp blhlah tanam tanaman sejuk kan..
      ooo..jgn makan sayuran berair atau sejuk yer...tp cam kobis famili th oklah kan..lada hitam letak dlm sup sedap

      kena tunggu 5 bln lg tuh..

      Delete
  12. pembaikan kebun...cepat jgk hidupnya...tanah tgh ok kot... :) planning bek dh tu kak..leh la mkn sayur nnt time pantang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanaman tuh sbnrnya taklah mati terus yut..cuma kejutan jer tuh..itulh akak tanam skrang..at least dlm pantang blh buat sup sayur best2 kan...

      Delete
  13. dh cantik & kemas balik dh..moga dipermudahkn semua,ye nor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ..tima kaseh yer kak imi..:)

      Delete
  14. As salam ummu,
    Alhamdulillah, semuanya dah hmpir pulih sepenuhnya. Kcg merah tu ok ke dibiarkan melata atas tnh mcm tu? Lps ni rasanya cik abe kena ambil alih urus kebun kot sbb tuan kebun mkin tak larat dh.. Kena rehat dr buat keja2 berat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry.
      kacang merah tuh mmg boleh hidup wpun atas tanah..boleh buat junjung tp big boss tak nak buat..:)

      Tak boleh harap sepenuhnya gak kat dia tuh che adry, once skolah bukak busy mmg semak balik..sylah yg kena uruskan jugak..cuma buat kerja2 ringan jerlah mcm siram2 air, semai benih, tanam & cabut rumput..hehe

      Delete
  15. memang untuk kalo kita berbakti kpd tanah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...itulah untungnya berbakti pd tanah...

      Delete
  16. cepatnya cantik balik...ni mmg dedicated..siap planning apa nk ditanam semua..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kalau musim lebih seju (cam kat cameron)..mmg good time utk menanam sayur hijau...:)

      Delete
  17. hai rajin nyer anak teruna tu. boleh buat calon menantuuuuuu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melor ada anak yg sebaya kan..bolehlah kita berbesan..:)

      Delete
  18. Salam Ummuaidan,

    Alhamdulillah pokok dah kembali pulih spt biasa. Wah, siap dateline lagi ya! Tak hairanlah kedua-dua hero tekun bekerja! Sayur kena pilih2lah kalau nak makan dlm pantang, silap gaya baby kembung, nanti melalak, maknya pula yg nangis, he he! Due date late Jun ya, saing ngan anak buah Mak Aji. Mak Aji pula bakal sambut cucu Julai, bulan poso pulak tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Makji...
      Kan lps dateline tuh sekolah dah buka..pastuh mana dia ade ms lagi..kenalah amek kesempatan skrang..

      itulah sayur pun takleh sbrg jgkkan..risau jgk takut kembung2..

      Wah pertambahan ummat Muhammad SAW kan...kita pun bln posa nampaknya dlm pantang lagi tu....

      Delete
  19. salam ummu...rajin betul pekebun kecik tu..:D
    boleh makan sayur..aritu mak sy watkan tumis sayur kobis, campur sawi, cauliflower..pastu ikan bakar garam kunyit..:D
    tapi ada org tak mkn air2 i dlm pantang..semua kering

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nadia..
      itu tukang sebuk tuh..berebut cangkul n cangkul hulu hilir sampai nak naik atas kpl bapak dia...:)

      sy pantang dulu makan sp jgk..kakak sy yg nurse ckp sup ngan sayur blh makan dlm pantang..makan ikan kering jer..keringlah tekak wooo....

      Delete
    2. untuk penghadaman yang baik..mak sy cuma bising jgn mkn nasi byk! tapi masalah nya kita breastfeed ni sokmo lapar..mkn nasi bertambah..lg2 ikan bakar mmg feveret hehehhe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads