Wednesday, 2 January 2013

Kerana Kejahilan - Kailan dan Kailan Ikan Masin

Setelah dekat 3 bulan beralahan tidak gemar makan sayur, akhirnya kebelakangan ini barulah terbuka selera untuk memakan sayur. Memandangkan kailan yang ditanam dari benih yang dihantar oleh leng lui Olive telah pun besar dan berusia lebih 3 bulan tetapi belum pernah sekalipun dituai, maka since teringin nak merasa maka dituailah..

 Kailan yang berusia lebih 3 bulan

Kemudian bersemangatlah mencari resepi terbaik untuk buat kailan ikan masin, memandangkan banyak ikan masin pemberian Kak Puteri Purnama. Memasak kailan ikan masin memang tersangatlah mudah dan simple, tak perlu banyak bahan...pun siaplah..

Bersemangat hendak makan tuh dengan nasi panas..kan dah bertahun tak jumpa.... 

Memandangkan kerana kejahilan tukang kebun serta keadaan yang tidak mengizinkan...setelah dicuba, kailan yang dimasak tadi pahit rasanya..aaahhhh... tak tercapai hajat nak makan kailan...terlampau terlebih matang agaknya..sepatutnya guna baby kailan ini guna grandmother kailan lak...huuhhu

36 comments:

  1. Assalam Ummu...
    hihi..kesian plak..jadi pahit erk..selalu nya kalau makan kt kedai makan sedap je kan..hihi..
    Kailan ikan masin pun salah satu favourite sy tau..takpe...lain kali cuba masak lain ye Ummu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam atie...
      hehehe..yg kat kedai tuh diorang taklah guna kailan tua rsnya..sebab kailan yg dah matang pahit rsnya..bari sy realised

      Delete
  2. assalam..kesian akak..teringin ke?tanam lain lah akak..chaiyok!!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..nampak gayanya gitulah..akak kena tanam y baru lg...

      Delete
  3. maknanya, kalau kailan tu pahit, dia dah tua ye? tak berapa gemor kailan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. atau kailan y tua itu rsnya pahit..hehehe...tak suka yer...

      Delete
  4. Ala boleh aje Ummu. Tapi betul ke pahit kailan besar tu. Kakak tak kisah baby ke grand-grand mother kailan kakak makan aje ummu.

    Ok lepas ini kena cuba lagilah ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak zakie kailan yg tua tuh pahit..eee..nak telan pun tak masuk tekak..terasa pahitnya..
      nantilah ..kena tanam semula tu

      Delete
  5. Assalamualikum..Letak sos tiram tak? kailan memang rasanye pahit sikit..tp bila tambah ngan sos tiram rasanya akan jd ok..cubalah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...meman dah letak dah sos tiraam tuh emaa..tp masih lagi pahit ..rsnya mmg sebab kailan..

      Delete
  6. Xpe...pahit2 tu kan ubat...yang pahit leh bg khasiat yang banyak...:-)

    P/s; salam kenal dr saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal izzah...
      hehehe..kalau boleh makan yg tak pahit, nak yg tak pahit lagi kan...:)

      Delete
  7. As salam ummu,
    Nmpk mcm ok je lagi kailan tu. Rasa daun kailan pahit sikit tp tak begitu terasa bila kita dah jadikan masakan spt kailan goreng ikan masin. Ummu alah dgn rasa kailan ni kot. Yg tak begitu pahit terasa mcm sgt pahit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam che adry...
      nampak cam ok..tp dah terlebih masa matang dah tuh kailan tuh..rsnya dah tak alah cuma kailan tuh yg mmg pahit..lepas nie sy tanam lagi sebulan lebih jer sy terus harvest

      Delete
  8. siannya. tp selalu saya duk masak tak pahit sgt. mgkn sebab yg dibeli. bkn yg di tanam.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...agaknyalah kot..sy makan kat kedai pun tak pahit jer...:)

      Delete
  9. hehehe... sama la - terkena... actually yg saya perasan... kalau pokok dah tua, baik kailan atau pun sawi - rasa dia jadi pahit... tak best langsung nak makan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..eja pun pernah kena yer...betultuh..tak boleh tinggal lama2 tanpa harvest, nampak besar jer, terus tuai dan masak

      Delete
  10. Salam ummuai,
    Agak Nya dah Tua Kailan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SM..
      mmg dah tua betul kailn tu...

      Delete
  11. Salam ummuai,
    Agak Nya dah Tua Kailan tu

    ReplyDelete
  12. Salam ummuai,
    Agak Nya dah Tua Kailan tu

    ReplyDelete
  13. Kailan tu dah nampak sgt sedap, tapi tak sangka rasa pahit pulak... lain kali boleh cuba lagi... dah lama juga tak makan kailan ikan masin.:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh..nampak sedapkan..bila rs..hwaaa..takleh nak masuk tekak...yerlah nanti leh tanam ngan masak lg inshaallah

      Delete
  14. grandmother kailan.... heh heh istilah barutuu...

    ReplyDelete
  15. takpo Nor, dah dapat lagi satu ilmu baru...dini pon baru tahu...kailan ikan masin keno guno kailan mudo.....heheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla dini..bila sy tgk resepi smula ..baru sy tahu yg guna org guna biasanya baby kailan

      Delete
  16. kesian sis ni, mesti kecewa kan...tak apa. ...since now tak minat sgt vege like u said :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. frustrated jgk kan..takplah since your seeds masih byk..boleh tanam lagi..:)

      Delete
  17. saya pun penah kena...masa potong batang dia dh agak da sebab keras sikit..tapi gorengkan jugak hehhe (takmo membazir kunun nya)...langsung sy sorang je kena abiskan..

    ReplyDelete
  18. oh dear nor..k'imi kan klau namanya kailan pahit mcmna k'imi telan je ngeheeh!!

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum ummu...sedapnya kalau goreng ngan ikan masin...:)

    ReplyDelete
  20. kailan pn ada baby ngn grandma eh? hihi.

    sy tak mkn kailan. tak tertelan rasanya.

    #nak panggil akak apa eh? ummuaidan tu mksudny ibu kpd aidan kan?

    ReplyDelete
  21. suke sayur niiiii.....sedappp :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads