Sunday, 13 January 2013

Kek Batik Setelah Sekian Lama



Kek Batik yang kedua kalinya dibuat dalam masa seminggu. Actually biskut marie memanglah susah nak dapat kat sini, dulu ade, namun sekarang diorang jarang import dah from Malaysia.  Nasib baik beberapa minggu yang lepas ade sedara yang kirimkan. So dapatlah buat kek batik setelah sekian  lama tak merasa. Yang first time actually untuk family yang datang bermalam kat umah kitorang last week, diorang suka sangat dengan Malaysian food..kek batik pun pernah buat ms first year dok sini untuk depa..so since ade biskut dua bungkus buatlah.

Tak boleh makan banyak kek nie..cepat terasa muak sebab manis.. makan dengan aiskrim sebagai dessert pun sedap jugak... Resepi kat sinilah.. ade banyak2 resepi, carilah yang termudah dan banyak komen2 yang bagus sebelum dicuba..:)

Oklah..pagi nie kena gie jemputan kenduri setahun arwah. Harap2lah lunch tidaklah dihidangkan terlalu lambat..kalau program start kul 10.00am, lunch kul 2.00pm mmg pengsan..

30 comments:

  1. Assalam Ummu..
    wah..sedap je nampak kek batik tu.. kesukaan kami jugak tu.. sy & Pa'e lah suka..Babah kurang plak..selalu juga buat..
    Selamat berhari minggu ye.. (harap2 takdelah kes2 kelaparan ye)...hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie...
      kalau kita simpan lama sikit dlm fridge lagi sedap..sy nie dah kurang dah sket sbb lama tak jumpa...pa'e selali ikut ibu yer..heheh
      hehe...siap bwk bekal dah tuh takut kebulur..kalau tak mmg kebulur..kul 2 br makan..

      Delete
  2. dah lama juga tak buat..anak perempuan knor pandai juga buat kek batik ni..itu pun belajar di sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. senangkan buat kek nie..takyah susah2 nak bakar atau stim..anak2 pun blh buat..

      Delete
  3. salam ummu, rajin wat kek batik..sy lamo dah tak buat..lagi pun adik suko duk buat..jadi make hok dia buat jah..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...sebab ado sekut nadia..sbb payoh jupo baik wat kek batik bilo ado..cicoh air tok sedap sekut marie...sene jah nok buat nie dok..oghre smalas pun blh buat..:)

      Delete
  4. Assalamualaikum ummu...mmg sedap kek batik tu...:)

    ReplyDelete
  5. haaa...kek batik ni mmg feberet we ollsss jgk ni,nor..senang tp sedap :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. oiihh.kak imi pun feveret gak..mmg senang & sedap...

      Delete
  6. Mak Yong tak leh lapar ... kena bawa bekalan sikit-sikit untuk alas perut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah siap bwk dah kak mar..siap ngan asam masin lagi.heheh..nasib baik tak kebulur..:)

      Delete
  7. Klu bab2 menunggu makan masa kenduri susah sikit...klu nak pegi kenduri siap2 mkn di rumah dulu supaya gastric nunggu mkn...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah mmg siap makan dlm keta tuh otw..kalo nak bukak bekal kat kenduri kan malulah jgk...

      Delete
  8. Rajin ummuaidan wat kek batik ni..sya buat aritu keras.huhu..terbubuh susu pekat banyak kut..manis jangan ckp la...nasib baik ada org yang bg perabih jugak.hehe.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ker..rsnya kena taruk air sikit jgk kot baru lembap sikit..ade orng letak susu sejat..lagi sedap dr susu pekat..sy letak sikit jer susu pekat..

      Delete
  9. lama tak buat kek batik...biasa bila dah buat tak mkn pun sebab manis hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..yg buat tuh pun tak abeh lg sbb manis..:)

      Delete
  10. kalau sesuap dua mmg sedap..tp muak kalau mkn byk2 sbb serbuk koko tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg btul kak..agaknya kena kurangkan gula dan susu taknak manis sgt..

      Delete
  11. Salam Ummuaidan,

    Ni favourite anak dara Mak Aji. Hujung bukan ni dia cuti, nanti nak kena buatlah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      oh yer ker...takperlah makji buatlah sekali sekala utknya...

      Delete
  12. aritu kwn ayut ad bt...2 bkas..ayut tkang mkn..member tak mkn wlupun dy yg bt sbb dia ckp tak cantik..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kdg yg ornag buat kita lg semangat nak mkn sbb terasa sedap kan..akak nyer nie tak abeh lagi jgk

      Delete
  13. serus KA dah lama x bikin kek batik ni. Sebab anak2 dah req kek coklat aje... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh KA..coklat kek kurang muak sikit banding ngan kek batik.

      Delete
  14. Teringinnya nk makan kek batik nie... tp tk buat2 pun.. nk beli yg dah siap tk da lak jumpa lagi hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..betullah skrang nie mana ade orng jual kek batik lagi kan..depa jual kek coklat jerrr..

      Delete
  15. ore suko buat kek batik ni tp xsuko makey. buat pn sbb ank2 sedaro suko. huhu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads