Tuesday, 22 January 2013

[Our Garden] Cerita Ketumbar dan Katak

Walaupun sekarang nie cuaca tersangatlah panas untuk percambahan tanaman, namun semangat bertanam tidaklah pudar begitu sahaja. Masih memikirkan alternatif yang dapat membantu. Memandangkan sudah lama tidak bertanam ketumbar dan stok dari kebun pun sudah kehabisan, dipikir2kanlah cara terbaik untuk percambahan mereka ini. 

Kotak untuk penanaman dibersihkan dan ditabur dengan benih ketumbar dan disiram air sekucupnya.

Ditutup pula dengan green shade agar cahaya panas terik dapat dielakkan sekurang2nya 50%..so adalah kelembapan yg dapat dikekalkan.

 Esoknya bila dibuka terdapat pasangan bahagia yang mula mendiami kotak nie.. nak cool kan badan mereka kot..Bersabar jer dulu..

Lps beberapa hari ketumbar dah banyak yang bercambah..katak pun semakin ramai yang berkampung untuk dapat  free aircon kat sini..tanah digali2 mereka buat lubang.. mmg cukup mengganggu benih2 ketumbar yang dah bercambah.


 Geram jugak dengan mereka ni. Nak coolkan badan yer..? Nah rasakan free shower,do u feel  cooler now or want some more? ..

Enough is enough, tak larat dok menyiram hari2 dan yang menikmati kenyamannya adalah sang katak, sedangkan ketumbar yang ditabur pun tertanggu..bagi pun bukak the green shade..biarkan jer begitu, open ditengah2 panas..bagi jer tempat nie ntuk mereka for free..duduk boleh, tapi air kena taruk sendirilah che2 katak yer...

 Terpaksalah guna plan lain..tanam dalam kontainer... letak ditempat yang lebih redup..

 Disungkupkan dengan rumput2 kering dan disiram kurang2 2 kali sehari agar sentiasa lembap tanahnya...

Semoga tumbuhlah hendaknya..kalau tak kena guna plan no.3 pulak...huhuhu



33 comments:

  1. banyaknya katak....kalau saya..dah melompat macam katak huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy takper ..asalkan jgn lompat kat sy sudah..

      Delete
  2. ape plan no.3 nye.....hehe. Cuaca panas katak2 pun mencari free aircond. Sabar je la. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no. 3 tu ingat nak buat dinding tinggi..so sang katak takleh masuk heheh

      Delete
  3. Katak o katak....panggillah hujan :)

    ReplyDelete
  4. ooooo....ghamanyoh pok dio tuh si katak....tok geli ko nor? kawe gak katok ni tokleh la nok dekat.....geli....ehehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayo takpo selagi tok noppak ko sayo..tgk jahlah ..ni katok baik nie..heheh

      Delete
  5. Ramainya katak2 menyinggah...hehe

    ReplyDelete
  6. saya takut katak..takut dia melompat kearah saya hehe...

    ReplyDelete
  7. banyaknya geng katok..... klu sy yang jumpa ni, confirm sy yg melompat bukan katak2 tu hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kalo tak kacau diorng tak lompat..

      Delete
  8. Gigih ummu nak tanam ketmbar ye. Katak-katak saja tumpang berteduh cari tempat yg sejuk tu:) Kalau kakak sebelum katak melompat kakak dah melompat dulu ummu hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg selalu mcm tuh kakak..bila tempat yg paling byk kita siram ai..itulah tpt yg palingg nyaman bg mrk..

      Delete
  9. adehhh..sepasang plak duk menumpang..huhuhu

    ReplyDelete
  10. Ummuaidan, green shade tu memang membantu ke utk meredupkan tanaman? Kalo warna dia lain ada beza tak? Contoh kaler biru atau hitam ke?

    Eii.. katak... geli geleman plak rasanya. Harap2 teknik baru tu akan membuahkan hasil ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg boleh membantu lyd..sbb ia dpt menahan cahaya & haba..hitam tuh mcm menambahkan kepanasan lyd...

      moga2lah harapnya..

      Delete
  11. Assalam Ummu...
    kami dah balik ke Lahad Datu subuh td.. ngantuk! subuh2 dr Tawau..hehe..Katak ni suka sgt tmpat ketumbar tu kan? sejuk kot Ummu..hehe.. tu yg katak suka..:)
    harap ketumbar tu tumbuh dgn jaya nya..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam atie..
      wah penat kan berjalan..takperlah rest2 dulu.. mmg sejuk tpt tuh atie tuh psl yg depa nak nyaman tu...

      Delete
  12. ahahahah!!!menyemak je sang froggy,ngeheheh!!

    ReplyDelete
  13. In Shaa ALlah tumbuh suburlah nanti

    ReplyDelete
  14. sini pun panas. tak sanggup nak berkebun lama-lama.

    ReplyDelete
  15. kalau qalesya nampak le katak tu ..sure menjerit lari lintang pukang.. ^_~

    ReplyDelete
  16. yg pastinya ka nor sgt cemburu melihat org bercucuk tanam..rasa macam nak turun aje ni..kat kebun tu..

    ReplyDelete
  17. salam dik,
    kalau tubuh semua tu ketumbar, penuhlah seluruh tapak semaian.Macam mana lah halau tu katak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak.. hmmm tuhlah tp yg baru tanam dalam bekas jer...dok pikir juga cara terbaik nak halau katak nie...

      Delete
  18. wua haha funny la cerita katak ni ...ingatkan sis u tanam ketumbar n peria katak..Haha

    ReplyDelete
  19. wua haha funny la cerita katak ni ...ingatkan sis u tanam ketumbar n peria katak..Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..nasib baik u tak cakap tanam ketumbar tumbuh katak ..heheh

      Delete
    2. hehehe ummi, tergelak pula iya kan ,tanam ketumbar tumbuh katak..

      Delete
    3. kalau really tanam ketumbar tumbuh katak, kena tukar title as "magic"..hehe!

      Delete
  20. tgk katak tu, teringat kat katak mak saya bela... hehe..

    by the way, done follow u.. salam ziarah dan follow dari:
    http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. ummu x geli pulk awk yer ngn katak2 lembik tu...klu sy xde dh nk b'main shower dgn diorg

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads