Monday, 17 December 2012

Colorful Indian Wedding - Part 1

Alhamdulillah semalam cuaca masih mengizinkan untuk upacara perkahwinan diadakan. Mereka adalah muslim family yang asal usulnya dari North India (yg kulit lebih cerah dari south indian).Kakak kepada pengantin serta suaminya adalah family friends kami, yang amat rapat dan hubungan seperti saudara sendiri yang boleh ditumpang susah senang. Jadi sebagai kawan rapat, dapatlah kami bersama-sama mereka dalam rombongan perkahwinan serta kenduri doa selamat dan walimah. Dikongsikan gambar2 event semalam...

 Kereta pengantin yang dari pedalam (rumah mereka) telah tiba disimpang jalan tempat kami menunggu untuk bersama2 rombongan. Kemudian kami bertolak bersama2 sebuah bas dan 2 kereta lain sebagai konvoi..hon dibunyikan setelah sampai dirumah pengantin perempuan

 Telah sampai ke destinasi, rumah pengantin perempuan

 Rombongan che kiah pengantin lelaki 

 Kaum lelaki menuju ke kekemah lelaki yang berasingan

 Pengantin lelaki (Dola) bersama Kadhi  dikhemah lelaki sebelum upacara nikah dimulakan

Tetamu wanita di khemah yang disediakan berasingan untuk kaum wanita

 Pelamin ringkas di bawah khemah wanita (untuk bergambar)

 Rombongan pengantin lelaki berada didalam rumah pengantin perempuan untuk memberikan hantaran (yg dibawa didalam beg besar)

 Ahli keluarga lelaki memakaikan pengantin perempuan tudung


 Kakak pengantin lelaki menyarungkan gelang

 Mengambil keizinan dari pengantin perempuan untuk upacara nikah

 Makanan ringan dihidangkan sebelum jamuan kenduri

 Gula batu dan kismis

 Sebelum pukul 1pm, setelah upacara nikah dan doa selesai, jamuan kenduri dihidangkan..tidaklah kebulur sangat-sangat

 Nasi palao ayam (bermasala), menu utama setiap kenduri

 Palao rice, salad serta jalebi (warna merah)

Kaum wanita sedang menjamu hidangan

 Pengantin perempuan (dulhan) keluar dari rumah menuju ke pelamin...

Bersambunglah yer part 2 since banyak lagi gambar2 menarik yang hendak dikongsikan..gambar2 pengantin dan walimah sebelah lelaki pulak...inshaallah.


(AUTO PUBLISH : Kalau tak dapat jwb komen atau BW tu maknanya power cut off kerana cuaca buruk)

17 comments:

  1. terserlah budaya kaum India... kalau tak tahu mungkin tak sangka yg mereka juga muslim seperti kita... :)
    * baju pengantin dia cantiknya...

    ReplyDelete
  2. yum yum nasi palao tu..tak terbuat lagi...:D
    semoga tak blackout..nk tgk next episode lagi..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum dik,
    mahal tak gelang tu?sebiji berapa?..kat maidin ada, tapi same ke..hehehe kalau murah macam kat maidin tu nak satu..warna hijau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak...
      alaa gelang tuh rsnya murah sangat tuh..kat maidin ade kot..akak minat yer...

      Delete
  4. Simple je tapi nampak menarik...tak sabar nak tengok gambar2 selanjutnya ^_^

    ReplyDelete
  5. Pengantin perempuannya cantik betul.. tak gelap.
    Moga kakak dapat mengikuti next part. Harap cuaca di sana segera pulihlah ummu..

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu..
    semoga semuanya baik2 je..
    nampak meriah juga majlis nya kan..Makanan depa mcm pelik skit..huhu.. dpt juga Ummu merasa kan..?
    awat pengantin nya muka mcm sedih je?
    Tapi betul2 mcm org India khawin plak kan..
    Ummu yg baju maroon pegang Aidan tu ke?? hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam atie...
      agaknya muka pengantin tuh kot jenis cam tuh kot..heheh
      alaa ummu yg amek gambar ..tuh bkn ummu la..

      Delete
  7. nasi palao tu nampak sedap sangat.....yg makanan ringan tu dia bagi kismis dengan gula batu ek. gula batu tu makan gitu je ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa gula batu mkn cam gula2 lah kemang dlm mulut..

      Delete
  8. Pengalaman menarik ni. Boleh pergi kenduri kawen kaum lain dan makan masakan tradisi mereka. nasi Paolo tu lembik2 ye? Yg jalebi tu apa? Limau jeruk ke? *memandai je.

    Simple je wedding ni. Dan betul la india ni kulit melayu, agak cerah berbanding india kat malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. paloa tuh cam lembik lah jugak..tp sedap sebab masak ngan daging dan rempah..
      jelebi tuh makanan manis diorang lah...rsnya buat ngan tepung kot..

      Delete
  9. 1st time tgk wedding kaum india yg mcm ni

    ReplyDelete
  10. nasi dia memang gaul trus nasi tu...kyg skali mkn..huhuu

    ReplyDelete
  11. salam,nor..sedap ke nasi dia tu?nampak mcm sedapkan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam QA's mama...mmg sedap jugak nasi diorang ..byk lauk dlmnya ...heheh

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads