Thursday, 17 January 2013

Kek Pisang Kerana Kejahilan Mereka..


Kek ini terhasil adalah kerana kejahilan dan ketidakfahaman jiran sebelah rumah. Apa pula kena mengena kek dengan jiran yer. Kek yang ditayangkan adalah kek pisang. Pisangnya pula adalah dari pemberian jiran kami sebelah umah. 

Semalam uncle sebelah umah bagi pisang kat Abuaidan, first he thought that bawak pergi ke sekolah lah (since dia ade project kat school nak setel) boleh bagi kat admin staff kat situ makan2..namun bila dilihat dua tiga kali, tidak sampai hati plak nak bagi kat staff makan pisang yang begitu, So dia bawak balik umah..since dia lewat balik nak siapkan projek, pagi tadi masuk dapur baru perasan akan pisang tu...ya Allah, tak sedar2 mereka ni tentang cara mereka memberi sesuatu pada orang lain...lihatlah pisang yang sangat hensem nie..


Ini bukan first time mereka beri..sebelum nie pun dah berkali2 bila beri sesuatu, buah atau makanan memang fail..kadang makanan yang dah semalam, esoknya bermurah hati bagi kami..kadang bagi dengan niat nak mintak sayur2 yg ade dikebun dengan 2,3 keping biskut sebagai tukaran..sedang kami tetap ingat sebagai muslim bila nak beri sesuatu pada orang (walaupun bukan muslim) berilah yang terbaik, jangan yang kita nak pandang sebelah mata pun berat..seperti maksud ayat dalam surah al-Baqarah ini ;


Hai orang-orang yang beriman, nafkahkanlah (di jalan allah) sebagian dari hasil usahamu yang baik-baik dan sebagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. Dan janganlah kamu memilih yang buruk-buruk lalu kamu menafkahkan daripadanya, padahal kamu sendiri tidak mau mengambilnya melainkan dengan memincingkan mata terhadapnya. Dan ketahuilah, bahwa Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji. (2:267)

Namun mereka adalah Hindu Kristian, susahlah nak paham. Bila Aidan bangun dari tidur ternampak dia akan pisang yang menjadi feveretnya terus mintak..menangis2 bila tak bagi, pisang buruk takkan nak bagi anak makan..cuma ade sebiji sahaja yang bolehlah dipertimbangkan untuknya (tak byk sangat yg kulit jd hitam). Dia tak cukup, cakap padanya, tak boleh makan, mummy will make cake for you. Yer lah daripada membazir dan buang begitu sahaja..setidaknya tahap lebu/ masak camtuh boleh lagi dibuat kek pisang..



Daripada dibuang akhirnya pisang menjadi kek pisang yang enak...Alhamdulillah

p/s : perkongsian sebagai renungan untuk kita semua...inshaallah..

47 comments:

  1. salam
    ayah saya dulu selalu berpesan...dan sgt marah jika memberi makanan pd jiran...makanan yg kita tak lalu makan,tak habis makan...

    pisang tu boleh juga dibuat cekodok,kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      betul tuh kak..memberi makanan yg kita tan ndak kat orng lalu mmg melampau..mcm tak blh pikie kalau kita tak nak adkh orng lain nak...

      Delete
    2. Dah kalo mereka bukan islam, terpaksa la kita terima seadanya kan? Tapi rasanya sikap mcm tu adalah sikap dalaman mereka sendiri gak kot. Yang taktahan, nak mintak sayur tukar dgn biskut. Apa laa.. Derang tak berkebun ke?

      So, Aidan okay tak makan kek pisang instead of pisang fresh?

      Delete
    3. betul tuh lyd..kdg takder kena mengena dgn agama..attitude mrk sendiri..ade gak diorang tanam sikit cuma bila kitorang ade pelbagai depa nak jgk..itu tak kesah..tak tukar ngan ape pun tak per..jgn bg yg expired kat kitorang..

      aidan kadg very cerewet..belum makan dgn semangatnyer lagi tu..

      Delete
  2. As salam saya sendiri pernah berpengalaman dengan jiran yang macam tu....kasi makanan yang nak busuk ....kita pulak yang malu nak terima sedangkan yang memberi langsung tak kesah....terima jugakla untuk jaga hati lepas tu buang je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ..
      mmg kita yg menerima nie serba salah kan..mcm depa dah taknak buang kat kita..buang jer lah kat tong sampai...tak respect jiran gitu kan..

      Delete
  3. Salam Ummuaidan,

    Begitulah kalau orang tak faham. Ada kawan Mak Aji yang arwah emaknya kalau memberi makanan kpd orang, dicedoknya dahulu utk diberi kpd orang sebelum dicedok untuk keluarga sendiri! Dan bukannya yg x habis keluarga kita makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salammakji..sepatutnya begitulah..beri pd org lain yg fresh yg kita pun berselera nak memakannya..kalau kurang sabar kan mesti dah lama kena jiran gini kan...

      Delete
  4. salam ummu...lembap basah kek nya...pasti sedap! aidan makan tak..? kalau naufal memang berkeping-keping lah..:D

    ummu itu hindu kristian...yg azali islam pun ada mcm tu...yg dah 2-3 hari perhangat kan pastu past kat jiran..siap bagi tau lagi..nak clear fridge banyak sangat makanan..allahuakbar...manusia banyak jenis

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      heee...aidan nie kan..susah nak expect mood dia tau..kdg mmg separuh dia sorang blh habis..kdg sekeping pun tak nak jeling..

      yg mcm tuh tu nadia mmg melampau..menyusahkan jiran adelah kern serba salah dgn makanan yg diberi..

      Delete
  5. Assalam Ummu..
    betul tu nak bagi kat org pun tengok2 lah dulu..pisang kat atas tu mmg dah terlebih hensem nya..hehe..
    kesian Aidan..suka jg dgn Pisang ya?? Pa'e pun sama..suka pisang.
    akhirnya dpt juga buat kek pisang...sedap nampak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      selalu depa pass pisang camtuh..yg segar2 tak diberi pulak..bukannya nak pun kan..hehe

      mmg dr kecik hantu pisang..tp memilih jgk jenis2 pisang tuh tie..pa'e pun suka jgk yer...

      Delete
  6. ya Allah tak baik betul... huhuhu baik xbagi langsung klu mcm ni...
    kesian Aidan 2...huhuhu tapi kek pisang terbaikkk akak xbagi ker ke jiran kek ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. manalah diorang tuh blh pikir kan..wpun kita tak buat depa camtuh..
      pisang nie mula2 nak bg, tp teringt sikap depa yg tak blh nak berpikir tuh yg malas pulak..:)

      Delete
  7. Assalam ummuaidan
    Alhamdulillah, ummuaidan dapat meukarkan sesuatu yang kurang sesuai untuk dimakan segar (sebab ia tak segar!) kepada sesuatu yang amat sesuai dimakan sebagai juadah minum petang atau pencuci mulut. Kek "homemade" yang kelihatan basah dan lembut itu mesti sedap, sedap, sedap!

    Entri buah sukun ummuaidan yang lepas mengingatkan Pak Temuk kepada gorengan "kerepek"nya (sebab dihiris nipis sangat!)di Medan. Pak Temuk suka ia dipengat, atau digoreng biasa untuk dicicah dengan madu. Dan bila buah terlalu masak, Pak Temuk biasa juga jadikan ia cekodok, seperti cekodok pisang. Ummuaidan ada menanam pokok "buah roti" tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam pak temuk..
      Alhamdulillah pak temuk kerana ade sikit kerajinan nak tukar jd kek..kalo tida mmg dah selamat ke pembuangan dah tuh..:)

      Sila sy pak temuk..tak peka psl buah nie kat m'sia..byk kat sini buah nie namun sy br belajar makan kat sini..itupun goreng ala goreng pisang jer..kalaulah pernah rs yg dibuat pengat atau cekodok..mesti best kan...

      kat umah nie takder tanam pak temuk sbb suami tak suka sgt buah nie ..katanya susah nak hadam..

      Delete
  8. Aidan tak faham lai ummu. Nampak pisang dah terlonjak nak makan sebab setahu dia pisang memanglah sedap. Oklah juga ummu dah magikkan pisang yg dah over masak tu kepada makanan yg lebih sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul kakak..dia belum paham..yg tahu nak makan jer yg dia ska...itulah kalau tidak dah buang kasi burung kat luar umah..

      Delete
  9. assalamualaikum.. makyeng.. haiiiii.. sampai tahap camtu diorang nak kan harta benda orang lain ye.. bagi biskut sbb nak balasan sayur.. sampai hati diorang.. isyyyy..
    tapi kek tu mmg nampak sedap.. kalau dah ranum camtu sedap gak wat cucur jemput pisang.. di cicah plak dengan sambal ikan bilis.. perghhhh.. marbelesss...
    >>> haikal mmg kuat jeles... harap2 dia akan faham.. sbb hari2 mak nani cakap.. haikal comel.. baby comel.. semua anak2 mama comel.. kalau cakap baby fiyya sorang comel, haikal merajuk lagi, heeee... sabor mak nani tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam maknani..
      mmg kdg2 tak der perasaan depa nie..konon2 baiklah bg something kat sini..tp bg yg buruk.. wat cucur diorang nie tak minat sgt ..
      klakar jgkkan kalau pikir..mungkin sbb haikal lama jd anak bongsu tuh...hehe

      Delete
  10. Sayang pulak nak dibuang.....dari pisang yg agak nampak buruknya terus menjadi kek pisang yang sedap.....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kalau malas nak buat tuh dah buang kuar dah tuh...ingat taknak membazir jer rajinkan diri jdkan kek ..hehe

      Delete
  11. opsss... buah kat bawah tu.. buah sukun.. first2 ngandong baby fiyya.. mak nani nak makan sukun goreng tau.. sampai kena war2 kan kat fb.. sape ade nampak buah sukun.. tolong carikan.. udahnya ada member baik hati.. cari kat pasar tani putrajaya.. at night time dah dapat sukun tu, then malam tu gak balik wat cucur sukun goreng.. nyam nyam.. sedap goreng rangup2 cicah susu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..ngidam buah sukun dulu ye..susah jgk nak dpt kat sana yer buah tu..kat sini pokok ade dimana2 jer..sib baek tercapai jgk hasrat tuh yer..heheh

      Delete
  12. Assalammualaikum dik,
    kira ok lagi tu, sebab free, pengelaman kami sekeluarga masa cuti2 malaysia, singgah makan disatu tempat perhentian rehat, lebuh raya utara.Oder mee hailam, dari dapur hidangan diangkat lalat kerumun dah.Bila dia hidang satu meja bau busuk udang, macam dari tong sampah..saat tu sekitar jam 3 petang tak ramai orang..saya larang anak2 makan, kami minum air oder dari kaunter lain..hidangan mee tu kena bayar rm 48.00. Saya pesan kat budak yg.menghidang, lain kali jangan bagi orang makanan yg.dah busuk. Saya halal kan duit saya..beri tahu tuan awak ye..hemm sesama org.kita.tu.Dah jadi pengajaran kepada anak2 saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak...kes akak nie lag berat..namun lebih baik kan drp makan kerana mungkin blh dpt sakit kta tak tahu.dah tu bila berbau camtuh ..tak selera pun nak makan..patutnya kena report ttg kekotoran kedai depa tuh kak..biar jd lesson...

      Delete
  13. salam kenal singgah....folow sini...jom singgah blog yan pula...

    ReplyDelete
  14. Oh. Rupanya budaya mereka, kalau benda dah tak elok, daripada dibuang baik bagi hadiah? Tidak berapa elok sikap begitu.

    Saya setuju dengan pandangan puan. Kita orang Melayu sudah dididik kalau nak beri, biarlah beri yang terbaik. Saya ingat lagi abah selalu pesan "Wong, kalau nak beri sesuatu pada orang, berikan yang terbaik. Kalau pinjam barang orang, jaga baik-baik."

    Dan ini sama seperti yang dituntut oleh Islam juga.

    Alhamdulillah, puan sekeluarga ramah orangnya ya. Yang penting puan buat baik kepada orang lain. Hanya Allah sahaja dapat membalas kebaikan puan itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan budaya rs sy wong..tp sikap mereka yg tak boleh berpikir jauh..sdgkan byk kali kami do the opposite agar mrk paham namun tak jugak mengerti..mrk ingat dah cukup baik bila beri sst wpun tidak elok..

      Betul wong...dah mmg diajar dlm quran bagaimana hendak memberi sst kpd orng lain.kalau kita buat yg sebaliknya mmg tidak tidak ikut ajaran quranlah tu...

      Delete
  15. haaaaa?????bagi buah yg dh rotten???

    ReplyDelete
  16. iyer ler kan.. kalau kita kat sini fikir banyak kali nak bagi buah/makanan yg dah x elok kat jiran.. sib baik ummu aidan ni kreatip yer.. ^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kita pun rs taknak..maknanya org lain pun takkan mkn jgk kan..hmm entahlah depa nie...

      Delete
  17. Kesian Aidan, budak tak faham lagi. Nasib ummu pandai masak dapat makan kek pisang. mmmm...faham faham ada je species orang macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..betul tu tukang kebun..kalao idak dah kena jd kompos dah tuh..hehe

      Delete
  18. allah, kalau kita nak beri mesti nak bagi yg terbaikkan.. entahlah manusia ni mcm2 .. but kek pisang tu mmg nampak sedap !

    ReplyDelete
    Replies
    1. main beri jerlah tuh..tanpa pikir panjang...kek alhamdulillah sedap gak..:)

      Delete
  19. Assalam nor,

    pisang lebam lagi banyak khasiat daripada pisang tak lebam...heheheh..betul, antikanser effect dia lebih tinggi...so selok2nya pisang lebam sendiri makan, toksah bagi orang (selain daripada faktor fizikal yg nampak tak menarik)...

    nice kek pisang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam dini...yo k gitu? baru tahu nie..takpolah next time sy sipe pise sapa lebam2 pahtu br make..:) heheh...

      Delete
  20. lite as Muslim bykkan pengajran yg sbnrye utk mjg ukhwah sesame manusia...nk memberi kena yg bek.baru btul. :)
    klu ayut pon suke mcmni...bile raw material tu dh mcm krg ok,kite crik jalan utk gunakan jgk mnjdi sesuatu yg lg sedap! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mencabar gak kan yut bila kita deal nganorng camni..kalau tak sbr kita pun blh bls camni..bila cam tuh dah takder bz dah lagi muslim ngan kafir..

      Delete
  21. As salam ummu,
    Pisang dan kek pisang ni mmg kegemaran saya sbb tu saya tnm byk jenis pkk pisang. Bila ada pisang kapas, wife saya selalu juga buat kek pisang ni.

    Ni saya nk komen tajuk entri yg ni. Ada kesilapan ejaan tu. Nanti ummu kena buat pembetulan 100 kali..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam che adry...

      hehehhe...nak tergelak saya...laaa.tak perasanlah che adry..ramai2 orng dok baca takder saaper [un komen salah ejaa..tima kasih byk2 che adry..nanti sy buat pembtuln 100kali tuh..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads