Saturday, 19 January 2013

Kerana Kak Kamsiah

Last week rasanya Kak Kamsiah ade tayang didalam blog beliau tentang ayam goreng ala2 KFC. Melihatkan ayam goreng yang kelihatan rangup dan sedap terasa terliur sangat. 2,3 hari dok pikirkan tentang ayam goreng tu. Last2 suruh Abuaidan buat balik chicken pieces yang halal. Ingatkan nak buat exactly cam yang beliau buat namun, ade sdikit ingerdients yang terkurang.takder tepung beraslah plak...mesti tak rangup kan kalau tak letak..

Terpaksa tukar resepi, guna KFC original recipe  untuk menggoreng ayam yang rasanya memang seperti KFC..Alhamdulillah menjadi jugak...



Dua hari jgaklah menggoreng ayam KFC nie kerana taknak membazir minyak dah bahan2 ramuan yang masih elok...puaslah jugak dapat merasa since kat sini mana halal KFCnya...buat kan umah pun mmg tak cukup memuaskan hati...^-^

19 comments:

  1. Salam Ummuaidan,

    Sedapnya! Alhamdulillah mak yong puas makan, kalau x nanti meleleh air liur baby! Kentang tu x kopek kulit ya, kata org lebih sedap gitu. Belum pernah buat gitu sbb fries mentah yg dibeli memang dah xde kulit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji..
      alhamdulillah tercapai jgk..tak mengidam sebenarnya cuma terliur hehehe...ketang tuh actually mungkin terlebih garing sbb tu rupa camtuh..heheh

      Delete
  2. Krup Kurp Crunch mesti ranggup ni :0.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rangup sbb original recipe kan..

      Delete
  3. alhamdulillah...begitula rezeki utk Nor & anak2..nti klau balik Msia mkn KFC puas2,ye :) eheheeh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah bila blk mm'sia nanti byk nak kena pulun..heheh

      Delete
  4. a'ah ada k.kamsiah wat entry ni..sy pun teringin nak buat..tp tak cukup bahan...puas kan wat sendiri..boleh mkn banyak2...kalau KFC betul sy mudah nak berbiji dalam tekak after makan...tak tau sebab air ke..atau rempah2 yang digunakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jer tuh bhn dia..nadia boleh buat tuh ..cuma sy takder tepung beras pulut jer...kfc tak sesuai ngan tekak nadia yer..mungkin MSG kot byk..

      Delete
  5. sedapnyee ! nampak sedap sangat .. tiba tiba jadi lapar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput makan meh..ade lebih nie...

      Delete
  6. Replies
    1. kira ikut kreatif sendiri la tu...

      Delete
  7. saya pun baru buat....tapi kukus terlebih dahulu isi ayam jadi lembut barulah goreng....sedap....sebijik macam ayam KFC

    ReplyDelete
    Replies
    1. kukus dulu yer..sy lps salut ngan tepung terus goreng ngan api kecik jer..rs ttp maintain..:)

      Delete
  8. salam ummuaidan...sedap tu...ada peniaga kantin beri petua untuk rangupkan ayam goreng... rempah perapan tu dia letak santan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak mar..yg buat ni original recipe ..yg spicy ngan rangup tuh blom wat lagi..nanti nak cba gak tu..

      Delete
  9. Assalam Ummu.. sedap nampak ayam ala2 KFC nya tu..
    ohh..kt sana KFC nya tak halal ye? kesian plak kan, klu teringin sgt.. nasib baik boleh masak sndiri..:)

    ReplyDelete
  10. liya pun da baca sebelum nie dalam entry blog kak kamsiah tue.. teringin jugak nk buat tapi tu lah hehe tak tahu lagi bila.. hehe

    ReplyDelete
  11. cam sedap pulak homemade KFC... kalau tepung jagung ganti tepung beras boleh rangup jugak tak kak?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads