Monday, 31 December 2012

Garden of the Sleeping Giant - Part 1

Salah satu lokasi menarik dekat bahagian West Fiji yang pernah dikunjungi adalah Garden of the Sleeping Giant...yer lah sebab dalam garden nie banyak tanaman2 tropika yang menarik samada pokok2 besar, mahupun penutup bumi, orkids..tumbuhan-tumbuhan tropika dan sebagainya. Kebun ini terletak agak kedalam dibahagian bukit bukau..

Abuaidan kata bila masuk nie memang berjam2 lah jawabnya akan berada didalam garden ini kerana kawasannya yang luas..takut tak cukup bateri camera jer nak tangkap semua gambar... Bayaran masuk $13.00 for adult.. masuk sorang jer lah, manakala dua orang hero tunggu diluar, sebab kurang berminat sangat ...nasib baik ade tour guide yang nak temankan dan bercerita sepanjang penjelajahan didalam garden nie..kalau tak blur jugak pasal nama2 pokok sebab tiada sign board diletakkan.

Entrance, redup dan menyenangkan mata kan...

Pokok2 diluar kebun utama, kemas dan terjaga rapi

Kawasan parking

Mula melangkah menuju kedalam kebun

Disekitar corridor banyak ditanam dengan orkid2..

Begitu cantik dan tersusun..

Pemandangan dari dalam kebun ke luar -dibahagian bukit yang berhampiran

Pokok nie..pokok tropika..lupa namanya ..kat M'sia ada banyak

Landskap yang indah dengan tutup bumi dengan tumbuhan dari family keladi nie (lupa lagi namanya)

Paku pakis (ker?) dan...

Tumbuh2an tropika yan pelbagai..

Nice kan..tapi perlu banyak maintainance nie..

This one I like so much too..

Seperti pokok pinang but not very sure tentang namanya..

Dah menghampiri kawasan yang lebih kedalam...lebih berhutan..

Diatasnya tempat hideaway tuan punya kebun masa dulu2..

Simple and relaxing kan...

Another way towards the top of the hill...tak pergilah sebab penat nak panjat...lagipun just pokok2 tropika yan besar...

Gadis munger...my tourist guide...nasib baik tak mintak tips ..kalau tak menyesal ajaknya teman...huhuh

Sebenarnya banyak lagi nak share yang menarik tentang garden nie..nie baru part lanskap..belum lagi cite pasal pelbagai orkid yang depa tanam..tumbuhan2 tropika yang pelbagai dan sebagainya...nanti sambung lagi lah yer....

28 comments:

  1. An interesting place, Ummu. Yang daun where you terlupa nama ialah Syngonium podophyllum
    (Arrowhead Vine). Saya suka nama tempat ini; Garden of Sleeping Giant. I imagine masa childhood saya dan fairy tales.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year stiletto...
      wah u know a lot about plants ya.... more to comes..

      Wah masa kecik2 dlu dah ade fairy tale psl sleeping giant nie ya..

      Delete
  2. pagi-pagi yang sejuk ni buka blog ni syok nyer hijau...:D
    hilang sakit kepala..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a,sama la sejuk mata dan minda....hehe. Kalau tengok derang punya garden kebanyakkan pokok yang derang tanam ada di mesia kan? Ye la negara tropika lebih kurang macam mesia kan.

      Delete
    2. Nadia & ibu qis...
      masa masuk dalam taman nie memang sejuk mata...mmg tenang lah .namun begitu sebab cuaca panas..dlm bukit tuh pun boleh jd hangat lps 1/2 jam... ade gak pokok yg diorang import dr m'sia dn pelbagai tempat di tropika...ada yg ada kat mesia tak de kat sini..

      Delete
  3. Assalam Ummu..
    best nya kalau dpt jalan2 pi tempat mcm ni kan..redup je, sejuk mata memandang...luas juga kawasan nya ya Ummu..
    Tourist guide tu mesti ramah mesra..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kumsalam atie...
      kwsn dia nie luas lagi dulunya tie..namun sy tak larat nak jelajah semua semua berbadan 2 kan..heheh..konon...
      touris guide tuh oklah peramah tu mmg sifat orng2 fijian..

      Delete
  4. Ni konsep dia mcm Taman Pertanian kat Kuantan. Tapi garden ni lagi elok rasanya. Kalo saya, mmg tunggu kat luar jgk kot. Heheh. Tapi ce kalo bawak pegi zoo.. Saya bleh duk lama dalam zoo. Saya suka haiwan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie sy blom tunjuk seme lg nie lyd...actually belongs to western ppl ..katanya bekas artis mcm lah..tp sy tak biasa dengar nama...
      eheheh..kang awak ado anak nanti ke zoo lah manjang gamaknyer yer...hhehee

      Delete
  5. Facinating betul mata kakak memandang Ummu. Fresh dan segar. Apa lagi ada pokok bunga juga cantiknya. Boleh beli pokok bunganya ke Ummu? Kalau kakak tak cukup sejam berada di tempat macam ini. Suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kebun nie mmg menarik kak terumata cara depa tanam pokok2 bunga tuh sususnan tuh mmg kemas...depa tak jual kak zakie pokok2 sini..agaknya takut orng tanam pastuh tak nak dtg dah kekebn diorang.... hmmmm kalau ade teman boleh jd lama lagi kak...

      Delete
  6. Salam ummu..kehijauan...hehe...nyaman ja mata memandang....he...tgk tjuk td ingatkan nama buku cerita kanak2...huhu...rupanya taman..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...ade jgk yer buku cerita kanak2 nama sleepin giant kan...:)

      Delete
  7. Salam Ummuaidan,

    Seronok tengok kehijauan tropika dengan pelbagai tanaman, cukup merehatkan mata. Mak Aji kat kg ni, di rmh kakak d Pasir Tumbuh. Hujan lebat baru reda. KB ok takde banjir pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji...
      wah seronok balik kg yer... smalam call mak pun katanya banjir dah takder dah pun..kat kawsan rumah takler seteruk dul...

      Delete
  8. salam ummuai,

    ada orkid liar(species)tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sm..
      pelbagai jenis orkid kat sini ..diorang nie macam specialist lah dlm orkid nie..

      Delete
  9. cantiknya ummu...untung ummu dpt kenal tmpt org :)

    ReplyDelete
  10. Unik namo tempat ni nor ..... memang besar sungguh napok tuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. luas jgk tpt dio nie dini..mace tmn bungo kot kalu kat m'sia

      Delete
  11. tgk gambar pun dah rasa seronok, apatah lagi kalau merasanya sendiri, mmg best sgt2 kan? dah lama tak tgk suasana hijau mcm tu... rindu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm zaman muda2 dulu kan..berjungle trekking heheh..
      yer lah nur kan hidup ditempat bersalji skrang..

      Delete
  12. Sampai hati hero2 tak teman awak ya...lain kali kita pergi sama-sama biar hero2 tunggu lama...hehehehe...good exercise. Frangipani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa..takper lagipun have peace of mind sikit nak bergerka kan ..hehehe...nanti kita g sama2 lah..
      frangipani yer..betul kot

      Delete
  13. $13 tu kalau convert duit msia bpe eh kak?

    hijau nya! sejuk mata memandang. suka! ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads