Friday, 1 February 2013

Nadi, Tourist Town - Part 1

Intro lah dulu : Nadi town.. diorang pronounce Nandi (tak dari mana bunyi 'n' yg takder dlm ejaan tuh. The 3rd largest city in Fiji Islands.  Salah satu bandar perlancongan yg utama di Viti Levu (nama panggilah utk pulau nie lah)...kerana berhampiran dengan pantai peranginan yang terkemuka seperti Denarau beach. (Denarau nie kira murahlah lagi dari private islands yang kecik2 yang mana lebih popular dikalangan rich westerners. mmg tidak mampu utk gie ke private islands gitu jer cam gi pulau redang atau pulau Langkawi..sbb teramatlah mahal). 

Terletak about 62km daripada Ba Town yang kami tinggal. Tapi kalau drive lebih jgklah sejam..(mungkin sbb Abuaidan selalu drive slow..). Actually we went to Nadi town ms cuti sekolah baru2 nie (bln December)..Abuaidan nak shoppingg baju kerja masa tuh..

Terperap lama gak photo2 nie dlm folders..tak per tak basi since town tu ttp cam tuh jgk..huhuhu..Layan sahaja gambar sambil cerita sikit2 dr tourist guide yg tak bertauliah nie...

Actually Nadi town nie bandar yang terletak lurus diatas jalan utama..amatlah sikit small streets in between yg mempunyai kompleks kedai..so nak jalan dlm town nie just jln lurus jer dari ujung ke ujung..
.
Jalan yg agak sibuk sedikit dan panas pun ada...

Shopping Kompleks dipersimpangan..


Antara kompleks kedai yang terletak dihujung jalan

Kalau kat M'sia mungkin taraf jalan TAR kot rsnya...

Kompleks yg byk menjual souvenirs dan juga ade halal restaurant utk menjamu selera..


Meenos ..nie kira gedung yang menjual pelbagai pakaianlah..namun taklah kena dengan selera kita biasanya..

Yang big building tuh namanya Prouds..kira taraf shopping kompleks lah bg depa..namun tak banyak choice jugak nak cari brg2...

Yang ini pun shopping kompleks jugak ..namanya Tappo..adelah jual baju jgk..

Tappo dari dekat

Bangunan yg lebih modern sikit..mungkin ade offices kat atasnya. Nampak aksi pompuan berani mati nak melintas tuh..heheh...

Mini bus around town

Bus klasik tanpa window..kalau hujan tarik jer curtain yg kat atasnya...

Ini pula dipanggil pick-up.. untuk ke sesuatu tpt yg lebih spesifik..


Banyak lagi photos nie untuk dipaparkan ...oklah we'll see in the next part....stay tune...:)

26 comments:

  1. Kelihatan tidaklah sesibuk bandar di Malaysia. Tenang mestinya Ummu. Nak shopping pun taklah sesak. Tapi mungkin kalau offer pun sama juga agaknya.

    ReplyDelete
  2. Salam Jumaat...lebih kurang macam pekan kat Malaysia juga kan...

    ReplyDelete
  3. Tang bas klasik tanpa window tu saya suka....kalau kita naik mau terangkat tudung hehehe

    ReplyDelete
  4. salam ummuaidan...dimana pun kita berada bumi Allah ini tetap ada keistimewaan nya yang tersendiri..dan ada diantara kita berpeluang menikmatinya..salam jumaat buat ummuaidan sekeluarga..sent my regard to aidin...bye

    ReplyDelete
  5. Nk mencari baju ikut selera kita susah la ye..baju kurung macam mana?

    ReplyDelete
  6. Rendah2 saja bangunan. Tiada pencakar langit. Kalau fire drill tak payahlah nak turun dari tingkat 22 ke ground floor :(

    ReplyDelete
  7. Ok lah juga town dia ya Ummu.. ada juga tempat nak shopping kan..
    tapi bas nya masih old fashion plak..hehe..
    teringat bas dulu2 masa zaman atie sekolah..:)
    Nak cari halal food mmg tak susah ke?

    ReplyDelete
  8. @Kak Zakie
    Oklah kan kakak sbb bandar pun kecik kan kalau nak dibandingkan ngan M'sia..tp sesak jgk ms hujung minggu tu..offer aade jgk yg diorang buat namun kebanyakkan brg tidak menarik..huhu

    @Mia Kasim
    Betul tuh Mia..mcm pekan kat M;sia lah rupanya..

    @AZmatun Ismail
    Bang gitu sy kurang gemar lak..sbb panas satu, kalau kat bandar mungkin bau asap..kalau angin kuat kuat mmg kena pegang tudunglah jwbnya..:)

    @Wana
    Salam jumaat kak...betul tuh, setiap inci bumi Allah ni ade keistimewaan masing2..& tidaklah sia2 penciptaannya...alhamdulillah dgn peluang yg diberikan..:)

    @Kniedaz
    Kalau part baju tuh mmg betul..susah nak kena taste..baju kurung kena beli kain kat M'sia lak jwbnya...heheh..belum pernah upah jahit kat sini..ms balik m'sia siap buat bbrp pasang terus..:)

    @Zamzurina
    Kalau kat capital city tuh ade lah jgk bangunan tinggi..nie kan ala2 pekan lah kalau nak banding ngan m'sia..heheh

    @Atie
    Ini tempat ke3 dituju Atie kalau nak cari brg2..hmmm bukan semua ade pun jgk.bas yg old fashion tuh msh byk bersiaran..heheh ..ade food rest. tak byk..kalau terdesak makan vegetarian jer lah..heheh

    ReplyDelete
  9. assalam,Nur..boleh thn jgk bandarnya kn...nmpak mcm bersih & tak trlalu crowded mcm kt KL & KBkn?eheheh!!!

    ReplyDelete
  10. salam jumaat kak nor! ^^ berjalan shopping ke ni kak??

    ReplyDelete
  11. salam kak. tenang ajer bandarnya. sejuk mata memandang.syukur ada bandar walau tak besar,ada cukup keperluan dan tak lah sunyi sangat jadinya ,kan.

    ReplyDelete
  12. Cantik awan dan langit tu.. Tengah musim panas kut.. Kt sini dah tak berawan..awan ciput je..hari berangin je di Somban ni..

    ReplyDelete
  13. Beli baju..beli on9 je la ummu..kelass gitu..hehehe..thanks for sharing..blh tgk mcm mana kt fiji..

    ReplyDelete
  14. Menarik tengok Bangunan tepi corner yang membulat tu .

    ReplyDelete
  15. @QA's mamapapa
    betul tuh kak..tp nie bandar kecik jer kak taraf kuala kangsar kot..heheh

    @ayut
    salam jumaat yut
    haaa..betul2 ..abuaidan yg beriya2 nak cari baru kereje..alih2 satu pun tak berkenan..;(

    @Hijaudaun
    salam hijaudaun..tp kalau weekend tuh crowded jgk..tambah2 hari sabtu..ahad tutup bandarnya..nak cari brg2 kena gi sabtulah atau hari keje..

    @suka suka
    betul tuh kak..mmg cuaca panas..sebab tuh awan pun tersenyum gumbira..ooo kat seremban berangin yer...

    @nor azlina yusof
    beli online? ade ke yg nak ngantar..order je kat m'sia.import gitu..heheh

    @tukang kebun
    itu bangunan mcm shopping kompleks jgklah..cuma 2 tingkat jer..

    ReplyDelete
  16. Salam Ummuaidan,

    Salam Jumaat juga! First thing, cantiknya langit yg biru tu! Tingkap bas tu cukup unik, seronok jugak ya dpt rasa angin kat muka! Mcm naik motor pulak! Kalau nak betul puas shopping kena time balik sini, simpan stok byk2!

    ReplyDelete
  17. bas mini...teringat KL dulu2 hehe...sesak dgn bas mini

    ReplyDelete
  18. Nampak macam bandar yang tenang je :)

    ReplyDelete
  19. @ummu madihah
    salam makji..langitnya mmg cantik..tp cuacanya mmg panas makji ms tuh. hmm rsnya sbb negara nie panas kot senang guna bas camtu..kalau guna ekon kan too much lak kot.. betul tuh makji, skali balik mmg kena penuhkah stok wpun pakaian dlm

    @Kamsiah
    betul tuh kak..bas mini sardin..hehe

    @masalifah aka yong
    bandar kecik kan..taklah sebuk sangat cam kat m'sia..tambah pulak hari biasa tuh ..:)

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum ummu....menarik tenang jer...;)

    ReplyDelete
  21. assalammualaikum dik,
    mata wang Fiji guna us dolar ke?..
    rasa nak gi fiji lah hehehe..

    ReplyDelete
  22. bersih je tgk dan nmpk selamat ....klu tgk size bangunan lbh kurang bndr kemaman ni

    ReplyDelete
  23. kalau jalan lurus mcm tu, confirm tak sesat, kan?

    ReplyDelete
  24. @Maszull
    Waalaikumsalam mama..mm tenang bila hari biasa..

    @puteri purnama
    wkumsalam kak..fiji gna fiji dollar, FD1 = RM1.70+/-.akak nak dtg ker..wah seronok nie..

    @melor
    cantik lg tmpt kita kan..:)

    @Nadia
    mungkin kot..dok rs2 pun begitu..sbb bukan bandar besar

    @nurbijen
    heheh..memang susah sikit nak sesat..

    @mimi azirah
    seronoknya kat tmpt kita..semua ade.:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads