Thursday, 28 February 2013

Tropical Plant Showcase

Hari mendung..hujan renyai2 diluar sana. Hasrat mak buyong nak ke garden pun tak tertunai..ingatkan nak cabut rumpai rumpai yang memanjang kat laman tu kerana musim hujan yang lepas. So duduk jerlah didalam rumah. Hendak membuat rancangan masakan terasa malas sebab takder idea ngan tak cukup bahan pun satu.

Anyway since berita dari kebun tak dapat disampaikan..kita tengok sahaja berita dari kebun orang lain. Ini adalah entri terakhir untuk Garden of the Sleeping Giant. Kali ini inshaallah nengok tumbuhan2 tropika yang mereka tanam dikebun yang besar itu.

Layan sahajalah gambar yang bernama dan tidak bernama..yg tidak bernama itu bolehlah rakan2 menolong namakan mereka yer..:)

1. Aloe Vera

2. Vanilla

 3. (sapa taww??)

 4. (Sapa tawww??)

  5. (Sapa tawww??)

6. Lady palm...(info by Stiletto n K. Nadz..)

7. Same plant as above? yg dah matang yer...

8. sapa tawww?

9. Umbrella tree

 10. Macarthur Palm (informed by Stiletto)

Little that I know kan..itulah ..kalau bab mengingat2 nama nie fail..(bab figures bolehlah).  So kalau anda semua yang budiman tahu nama2 yang tidak ternama tuh..silakan yer ...thanks..:)


36 comments:

  1. As salam....
    no 1 tu jak tahu pokok dia...yang lain...memang tak tahu...ada yang tak pernah nampak pun cam no 4 tu...ganjil betul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam
      no.4 tuh jrg ade dimana2..lpa dah jgk nama dier..

      Delete
  2. masuk show case ummuaidan jap...betul mcm mia kassim ckp tu..pic 4 tu bukan saja tak tau nama...tengok pun tak penah...tapi bentuk buah tu mcm persimmon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @na
      yg no.4 jrg2 terdapat @na..cam buah kelapa sikit..

      Delete
  3. Pokok aloe vera dan pokok yg macam daun palas rumah kampung kakak ada ummu. Kakak lagilah naif bab nama pokok ummu. Tanam suka tapi tak tahu nama.

    Yg macam pinang kakak tengok dah macam buah kurma di Madinahlah ummu. Teringat pulak pokok kurma di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak ade yer pokok aloe vera ngan yg tu yer..

      tp yg penting bkn kurmalah kakak..mungkin family nyer jer lah..

      Delete
  4. Assalam Ummu..
    Banyak juga yg tak tahu jenis tumbuhan di atas tu..yg no 6 tu mmg pokok palas kot.. no 10 pinang.. tapi yg sllu tgk buah pinang yg colour oren2 tu..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie
      rsnya kan atie pokok palas bukanker ade jgk yg dlm bentuk tertutup ker..yg kita buat ketupat tuh..yg kaler oren tuh biasa rsnya kat m'sia

      Delete
    2. wkumsalam atie
      tp tgk dekat2 yg mcm palas tuh takder yg belum terbuka lagi laa aite..ingat nak amek...heheh

      Delete
  5. pokok payung tu sangat cantik dan unik daunnya...sesuai ditanam ditepi laman rumah..pastu buat pangkin kat bawah tu..ptg2 minum teh kat situ hehe..(mula lah beranagn ada laman luas)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok tuh besar jgk tuh kak..kalau letak laman mmg sesuai sebab redup...blhlah minum tea kat bwh tu..hehe

      Delete
  6. assalammualaikum dik,
    gambar no.6 tu, okid tu mereka tanam dalam polybag je?..
    Semua gambar2 tu cantik, terimakasih kongsikannya.

    ReplyDelete
  7. yg umbrella tu cantik.....kak nor tak tahu ayut lgla.... =.="

    ReplyDelete
  8. paling ingat tang pokok aloe vera tulah . dulu duk suka tenyeh2 kat muka hehehe

    ReplyDelete
  9. kat sana pun ada daun palas ye......senanglah nak buat ketupat palas.....

    ReplyDelete
  10. semua yg ummu tanya "sapa taw"..semua sy tak tahu..tapi daun semuanya cantik-cantik..:D

    ReplyDelete
  11. Assalam
    Maaf, merujuk entri2 lalu. Sup bele dengan samosa ummuaidan kelihatan cukup menarik. Pokok bele tu ada ke di Malaysia?

    Hihi, semua yang Pak Temuk tahu, yang ummuaidan paparkan dalam entri kali ni, sudah diberi nama. Yang lain tu kena tunggu Adry@Daun nampaknya. Sejuknya kalau dapat berehat di bawah "umbrella tree" tu!

    ReplyDelete
  12. yg mcm daun palas tu kami sini panggil 'monkey palm' yg orkid tu rasanya mcm orkid hutan, yg satu tu mcm pokok nenas batu...dan yg berbuah tu tak pernah tengok pula.
    yg buahnya beruntai cantik tu royal palm kot.

    ReplyDelete
  13. @Puteri purnama
    yg no. 6 tuh atau yg tepi dia tuh yer kak..?mungkin orkid yg masih kecik lg kot kak..

    @ayut
    umbrella tu mmg unik

    @kesuma angsana
    hahaha..pernah gak buat camtuh dl

    @yan's cottage
    kat tpt tu jer kot yan..payah nak jumpa rsnya kat sini daun palas..

    @nadia rashid
    itulah pokok2 tropika yg diorang import dr pelbagai negara tropika nadia.

    @pak temuk
    waalaikumsalam paktemuk. pokok bele tuh kalau mengikut rakan blogger kat sabah cam ade tuh. pokok umbrella uh mmg mcm redup sikit sebab tertutup kan..orng2 cina yg masuk kat kebun tuh beriya2 amek gambar umrella tree..hehhe

    @nadz
    thanks kak nadz kerana bg nama2 untk tumbuhan2 tuh..nanti sy akan updatenya..yg berbuah tuh jrg didapati..tak boleh makan lak tuh...

    ReplyDelete
  14. Hi Ummu, I only know the ID of two of the following plants as I have them in my garden:

    6. Rhapis excelsa (Lady Palm)

    10. Macarthur Palm (Ptychosperma macarthurii)

    IMinta maaf, yang lain, saya pun tak taww :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi stiletto..thanks for sharing the info..wow u have the plants at home ya..the rest i think imported from somewhere else around the world...:)

      Delete
    2. Hey, dah bagi info, Ummu jangan cheeky, eh! :P

      Delete
  15. cahayacinta.com

    salam..
    wah menghijau dan subur sekali. adakah ini kawasa sekitar rumah? sejuk mata yang melihat ;)

    rumah saya cuma ada pokok2 mudah tumbuh sahaja. nak juga bela ros putih, pink tapi takut tak serasi dengan tangan pula heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      ini adalah dekat kawasan kebun yang ade dkt fiji nie...:)

      takper janji cuba tanam dulu..manalah tau kot2 nak tumbuh ker...

      Delete
  16. yang nombor 4 tu pelik la..buah dia memang tumbuh camtu ek...saya pun tak tau nama-nama pokok yang lain..aloe vera tu tau la...

    ReplyDelete
  17. I envy you that you can grow an aloe in your garden! :) We can grow it only as a pot plant.

    ReplyDelete
  18. As salam ummu,
    Pokok yg lain2 tu semua saya penah tgk dan ada yg ditanam tp yg nmbr 4 tu ni kali pertama lihat. Buah mcm epal atau bidara tp pokoknya berlainan. Buah tu blh mkn tak?

    ReplyDelete
  19. cantik2 nya..geram tgok..

    terlambat singgah sini..sibuk bangat

    ReplyDelete
  20. Salam Ummuaidan,

    Kalau x silap yg no. 3 tu sejenis orkid liar yang menumpang pokok lain. Namanya wallahualam!

    ReplyDelete
  21. sy rasa sy tau yang nombo empat tu, tu buah labu kayu, ubat kanser, sori kalo silap

    ReplyDelete
  22. no 3 yang saya tau..tu orkid liar..ade tanam kat rumah saya . bunga nya kuning kecik...

    ReplyDelete
  23. cantik2 semuanya..k'imi kenal lidah buaya tu je,ngeheheh!!Nor, yg mcm buah tu buah pong pong ke?

    ReplyDelete
  24. saya pun tak kenal pokok2 yg tak de caption tu... huhuhu, x dpt nak nolong

    ReplyDelete
  25. yang no 4 tu macam limau bali kan.

    ReplyDelete
  26. @Kniedaz
    yg no.4 tuh mcm buah limau besar sekali tengok..tp buahnya takleh makan tuh..

    @dewberry
    sorry dew, i didn't plant them..they all from one of the private garden here..:)

    @adry@daun
    wkumsalam che adry..buahnya tuh sebesar buah limau barli..tp takleh makan..hiasan jer tuh

    @knor
    unik kan tumbuhan2 nie..

    @ummu madihah
    salam makji..yer lah kot.semua orng ckp orkid liar tuh

    @smrose
    yg no.4 tuh sy sendiri taksure namanya..tp yg penting takleh makan

    @Mohd Hazayri
    orkid liar yer...thanks 4 info

    @QA's mamapap
    tak tahulah kak..buah pon pong pun tak tahu camaner..ngehngehnghe

    @nurbijien
    tidak mengapa..tidak mengapa..:)

    @nastyna
    mcm lima barli tp bukan ...takleh makan tuh..

    ReplyDelete
  27. hehehe... tak tahu pun apa nama2nya.. tapi pokok vanilla tu ada tengok kat dokumentari baru2 ni.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads