Friday, 15 February 2013

Domestic Worker Berinti Kelapa

Salam Jumaat untuk pembaca2 yang budiman....

Kalau korang yang bekerja sibuk bekerja untuk hari terakhir dalam seminggu sebelum weekend, pernah tak terpikir apalah yang pompuan2 dok umah ataupun housewife ataupun domestic worker (yg dipanggil kat sini) buat hari jumaat begini kan..best kan ok umah manjang leh goyang kaki, tengok tv takpun borak2 ngan jiran sebelah umah..hehehe ...(itulah yg pernah kusangkakan dulu..huhuh)

Hakikatnya tidaklah seindah itu..(indah ker?).. hanya mereka yg berada ditempat itu lebih memahaminya...:)

Weekly rutinnya hari jumaat hari untuk menyental umah betul2 so that ujung minggu bolehlah bersantai2...

Anyway yg domestic worker sorang ni pun sepagian penat mengerjakan umah.drp menyapu, mengelap mengemop..memasak..rsnya kaki  dah mcm kebas2 gitu..huhuhu

Baby yg didlm perut pun mengamuk mintak kuih, asyik ditendang2 perut maknyer nie..hhhehhee (iyolah tuh). Maka atas rs keibuan kan dia pun dalam penat2 buat jgklah kuih ketayap dari lebihan inti kelapa pau semalam..


Kang dah kebulur sebab dah kul 11am dah bila kuih siap, apalagi hadaplah sepenuh perasaan...kuih feveret nie... Ms kerja dulu, bila singgah gerai selalu beli kuih nie untuk bekfes...takder kuih lain pun takper. Sib baik inti dah ade, cuma buat kulit jer yg secepat dan semudah buat lempeng. 

Yang pau semalam lak...


Pau biasa jer guna tepung gandum (mana ade tepung pau mudah2 nak dapat).. berintikan kelapa tua..hehe..janji leh makan... Aidan & Abunya kurang gemar sikit pau nie so taklah cepat sgt sold out (selamat pau aku, hehehe)

Dah siap tulis entri dan makan besar kuih ketayap nie..mak buyung merancang meneruskan lagi kerja2 pembersihan umah yg mana blom beres..kain masih dalam mesin ..(napalah Aidan takleh tolong mummynya jemur kain..takleh harap..huhhu). Semoga beres by zohor, inshaallah leh lah betulkan nak betulkan belakang sket..aduhhhh..lunch lum siap lagi nie....hhuhuh (nasib baik suamiku takder dirumah)

25 comments:

  1. Ummu ni rajin betul tau. Kalau kakak dah tak larat agaknya. Dgn membawa perut lagi nak mengemas rumah, nak buat kuih, lepas tu nak masak tengahari lagi.

    Banyak ganjaran. Untunglah baby dlm perut tu semua yg dia nak dapat:)

    ReplyDelete
  2. Kuih Ketayap tu feveret.....kat sabah kuih ni kami panggil kuih lenggang.....

    ReplyDelete
  3. hehe.. ketayap... lama tak buat kuih2 tradisional nih.. heee

    ReplyDelete
  4. salam ummu..haha kuih ketayap..tapi org tua2 kg kak siti panggil kuih gulung..baru semalam akak buat..kuih kegemaran anak bujang akak tu..Takpe2 buat pelan2 keje umah tu..senaman gakkan..mudah2an senang bersalin nanti..bye ummu..take care

    ReplyDelete
  5. kite pun suka mkn kuih tu tapi tak suka buat lambat la nak siap

    ReplyDelete
  6. Mmmm cantiknya rupa ketayap tu, dah la lapar ni tak breakfast lagi...
    Sebenarnya jadi housewife memang kena disciplined kan, kalau tidak household tak smooth. My MIL selalu off dapur duty on Sabtu. Saya pulak, off bila rasa tak larat. Hehehe. Tapi yang tak larat tu,bila keluar ayat ayat 'daripada duduk rumah tak buat apa, baik join (insert activity here, contohnya join MLM dia ke, tolong dia buat sesuatu ke). Heheheh. Taknak saya jadi lemerja free dia. Baik saya berkebun ke lipat kain ke, susun balik rumah ke, buat tomato ketchup sendiri ke, menjahit ke, baca buku ke, surf internet ke. Banyak lagi untuk dibuat di rumah.

    ReplyDelete
  7. kuih ketayap nie peberet betul..suka kalo mak wat yg intinya letak kelapa gula merah kot...

    ReplyDelete
  8. salam ummu....

    wah rajinnya ummu semalam buat pau hari nie ketayap...mmmm sukanya kuih ketayap nie...mesti pakai kukur kelapa nie...nampak kasar je...inti tu...yan suka inti kelapa kasar2 macam nie..bila gigit terasa yummy sangat.....

    ReplyDelete
  9. Wah...nampak sibuk bebenor ye Ummu AIdan ni.. kena train bro Aidan tu tolong sidai kain..hehe..
    kuih ketayap peberet Babah Pa'e..atie kurang skit..jangan baby mintak makanan2 yg ada Malaysia plak..hehe..
    Weekend esok lusa atie plak buat kerja2 rumah...:)

    ReplyDelete
  10. Sedapnye kuih ketayap awak buat.... mmm~~~

    pau tu pun nampak gabu je,hehe.

    Pada saya jadi housewife tak semudah yang di sangka. Di tambah dengan rutin menjaga dan mendidik anak. Tp itulah nikmat menjadi housewife ni sbb dapat didik anak,besarkan anak depan mata dan masak untuk anak. Compare ibu2 yang bekerja,memasak untuk anak hujung minggu je,menjaga anak time mlm dan hujung minggu.

    Salute sama full time housewife. :)

    ReplyDelete
  11. salah satu kuih yang aku suka...
    lebih-lebih lagi kalau warna hijau tu dibuat dengan daun pandan...

    ReplyDelete
  12. @Kakzakie
    kenalah merajinkan diri kan kakak..kalo tak sapalah yg nak membuatnya..takkan nak tunggu suami balik buat semua kerja2 tuh kan...huhuhu ..larat itu idaklah sangat, tp cer..cuma kena kuatkan semangat jer..hehehe

    @Mia kassim
    oh kat sabah kuih lenggang ya..cam kelakar lak ..:)

    @mama firdz
    sekali sekala buat seronok...:)

    @wana
    salam akak..kuih gulung yer...dah lupa lak apa orng kelantan panggil..akak pun buat jgk yer..hehehe

    @melor
    rsnya tak la lambat sg..cuma kena buat 2 keje jer kan.heheh

    @mamaponkey
    hehehe..mmg bila dok umah semuanya ditangan kita..takkan nak tengok umah tunggang langgang kot kan...husband pun ade expectation gak kat kita utk jaga umah sebaiknya..kalo balik kerja umah mcm nak pecah..mesti sakit lagi kepalanya..huhuh
    sy jenis kalo larat takleh dok diam nak jgk buat sst tgk kebun ker..setel keje umah ker..check internet ker...
    join activity tuh ..tension ya mama ponkey...hehehe

    @miss lurve
    yg biasa sy tengok orang buat inti gula melaka kan..sedap letak byk2 inti..

    @Yan's cottage
    salam yan..
    mmg kukur dengan semangatnya yan hehehe..ms buat donut tu tak terpikir lagi..pagi nie br dpt idea nak buat ketayap lak..hehe

    @atie yusof
    itulah atie..agaiknya aidan kena guna tangga kot nak sidai kain..heheh
    baby bercitarasa m'sia nie..heheh..sib baik maknya ade semangat nak buat kalo tak lupakan saja..huhuhu..selamat mengemas ajak pa'e lak tukang mop...heheh

    @ibu qistina
    hehehe..senang kan nak buat kuih ketayap nie...
    Betul kata awak tu ibu qis, dah membesarkan & mendidik anak sendiri drp dok ditangan pengasuh..cuma kena sabar dgn kerenah mrk yg kadang2 mentensionkan...
    lgpun jd housewife nie kan, expectation husband kat kita tinggi....
    kalo working wife & mother lak../ iron lady..heheh

    @nizam.arif
    feveret jg yer... sy buat pun ngan daun pandan gak tuh..cuma taruk pewarna utk kasi lebih terang lagi..

    ReplyDelete
  13. sedap tu. sempat juga bikin kuih2 ni ye !

    ReplyDelete
  14. These meals look tasty! I don't know what it is, but I'd eat it! :)

    ReplyDelete
  15. wah.. kelihatan sangat sedap..

    ReplyDelete
  16. Saya bayangkan domestic worker tu yang berintikan kelapa. RUpanya kuih ketayap. Susah jugak ye nak makan mcm2 kat sana. Kalo nak makan kena buat sendiri. Yang bagusnya, kurang sikit risiko kegemukan berbanding org yg duk kat malaysia ni. Nak makan apa2 boleh beli je.

    ReplyDelete
  17. betul tu ummu, walaupun kita ni dok rmh je tapi kerja kita tak pernah habis kan!?

    ReplyDelete
  18. hahaha gelak tengok tajuk, takper ummu, u rajin2 gerak ni, nnt baby lam perut tu kuar dia akan buat sumer ni untuk ummu nnt.
    Kerja macam tak habis2 kan, take a rest, enjoy the ketayap.

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum kak nor :)

    eh kak peknen bpo bulan doh?

    gano nk contect ngn mudrikah tu? ado fb? dio umo bpo kak?

    ReplyDelete
  20. Salam ziarah,

    Emm talked about FTH, aduh penatnya... Tapi kelebihannya itu lah dapat tengok anak 24 jam.

    So this is also blog orang yang pandai memasak ye. :)

    ReplyDelete
  21. @Kesuma Angsana
    heheh..sempat lagi..biasalah multi tasking kan..

    @dewberry
    it made from flour (the skin) filling with grated coconut cooked with sugar..very nice taste..:)

    @Lydsunshine
    mmg susah lyd..yer lah tak der orng melayu kan...eh risiko gemuk nie sama jer...lain jenis pulak leh bedal hehehe

    @pendrago
    mmg tak pernah habis PD ..takkan nak dok goyang kaki jer kan umah tunggang langgang..heheh

    @Nastyna
    uweehhh..bagusnya kalau baby leh wat seme..leh lak maknyer releks2 gitu..hehehe

    @nuraim
    waalaikumsalam aim...masuk 6 bln nie.. ,kalo saeng aim kenal dio, kenal lah tru saeng tuh ..fb namo sama lah..

    @myfreeminded
    selamat berziarah..heheh..betul tuh at least kita boleh kontrol aktivi anak2 kita & didiknya sendiri kan...
    bukan pandai lah...ini blog yg yg terpaksa memasak..hehehe

    ReplyDelete
  22. Haaaaa..ketayap tu feberet k'imi jgk..tp klau pau k'imi suka kcg merah,ehehe!

    ReplyDelete
  23. Salam Ummuaidan,

    nampak sedap tu! Dah expert nampak! Projek berpotensi pd masa hadapan - buka gerai jual kuih tempatan, tentu sambutan cukup baik, makanan eksotik, he he!

    ReplyDelete
  24. pau dan kuih ketayap, dua dua saya tak pandai buat... balik M'sia la baru boleh merasa

    ReplyDelete
  25. Sangat kagum dengan awak UA...awak memang rajin!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads