Wednesday, 13 February 2013

Menanam Jagung Fiji Style

Peace be upon you all...

Selamat sudahkan ber Gong Xi Fa Chai holiday...takper hari sabtu lagi 3 hari, boleh rest lagi kan...:)

Anyway way kali nie nak kongsikan cara orang2 Fiji menanam jagung (dalam kuantiti yg banyaklah), yang telah dipraktiskan dikebun kami... alhamdulillah...  So mari belajar secara bergambar..:)

Tractor baru sewa..ehhhh En. Abuaidan sedang membajak tanah, nampaknya beliau membuat 'drain' 2 lines untuk menanam

Benih kemudiannya ditabur kedalam 'drain'

3 bijilah satu tempat/ lubang..kalau 1 mati kurang2 ade lagi 2..lepas tuh tutuplah sikit benih ngan lapisan tanah yg nipis

Benih yang telah bercambah dan menjadi anak jagung selepas seminggu...

Selepas 3 minggu kemudiannya..anak2 jagung telah membesar, begitu juga rumput rumpai melitupi the drain dan sekitar....elok bagi lembu ragut nie...

Masa untuk normalise the site, tutup drain ngan tanah sekelilingnya... perhatikan batang pokok yang berada dalam drain telah ditutup ngan tanah untuk menjadikannya lebih kuat...(kalau ditiup angin pun taklah mudah tumbang ..inshaallah..). Ladang kawasan jagung pun dah kemas & cantik kan..perhatikan pokok yang terbesar sekali tuh, adalah kerana taburan benih terawal, cuma itu jer yg tumbuh..(benih awal yg ditabur expired, beli yg barulah tumbuh)

Ker kat Malaysia tanam cam nie gak...aku ker yg ketinggalan...?

Alhamdulillah  dah setel department jagung nie, tunggu berbuah jer inshaallah dalam 2 bulan lagi..

31 comments:

  1. Kakak rasalah ummu sebab kakak pun org kampung cara ini teknik yg sama yg bapak kakak guna. Tapi kalau sekarang ni org Indon (pekerja bapak) tanam dah guna mesin besar senang...

    Jagung bakar sapu butter sedapnya ummu hihi...

    ReplyDelete
  2. wahhh dah ada hasil ley makan ye.. sedapnye law dpt mkn bubur jagung hahahaha

    ReplyDelete
  3. kalo saya nak tanam dalam container,agak2 nk semai dalam satu bekas tu berapa biji ya?

    ReplyDelete
  4. Kami dikg pun tanam camtu...cuma tpt biji2 benih jagung tu ditabur kena cover sikit guna kayu2 kecil takut ayam mkn biji jagung tu....

    ReplyDelete
  5. owh..mcm ni rupanya tanam jagung...cepat jgk growthnyakn? :)

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu..
    best nya tanam jagung sendiri.. teringat dulu masa kecik2 kami sllu juga tanam jagung.. Arwah ayah rajin menanam belakang rumah..
    boleh cuba kot cara ni Ummu..:)

    ReplyDelete
  7. masa akak kecik2 dulu..mcm tu la arwah mak tanam jagung...bkn ladang tp tepi rumah je..kdg2 tak tumbuh lansung benih tu sbb biji jagung dikorek,dimakan oleh ayam2...

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum ummu..baru je bercdng2 nk semai jagung...he..rajin abuaidan berkebun....:D

    ReplyDelete
  9. abah sy pesan, kalau tanam jagung jangan bercakap atau ketawa, nanti bijinya (isi) akan jadi jarang2 (tak penuh)

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum dik,
    tanam jagung macam ni, terus atas tanah.Baguskan.Nantilah ikut cara ni.

    Ayah ibu akak tanam jagung dulu2 pakai 'tugal'.Kayu panjang yg ditajamkan hujungnya macam mata pensil.Besar kayu tugal mesti sebesar genggaman orang yg akan menggunakannya, kalau genggam mesti penuh batang kayu itu rapat2, supaya buah jagung itu penuh isinya.satu lubang isi 3 butir, dengan niat satu untuk haiwan apa2lah dua lagi untuk tuan menanam..Insyallah hasil tuaian sangat menjadi dan tiada musuh langsung.Itu kisah dulu2..sewaktu semua orang pun hidup susah..sekarang banyak duit, beli aje lah, tapi saya tetap nak makan sendiri tanam punya..hehehe.Ok dik, jom masuk kebun.

    ReplyDelete
  11. @Kakzakie
    bapak kakak pun guna cara cam nie jgk yer..ish..ish...mmgg ketinggalan kite nie...
    mmg sedap kakak, cam kat pasar malam..tp kena tunggulah jgk bila berbuah nanti

    @zamzurina
    alhamdulillah ngan ruang yg diberikan kan..:) manfaatkan jer lah

    @cheida_maymee
    hasilnya lambat lagi cheida..kita pun nak makan bubur jgk..:)

    @ibu qistina
    alaaa awak...jagung nie akarnya agak besar dan dalam jgk, eloknya agak gali jer tanah kat tempat awak nak letak pasu tu..heheh kalau nak tanam jgk.letaklah 3 biji bila dah kuar tu..besar sikit tinggalkanlah 1 jerr

    @Mia kassim
    betul tuh, kalau tak ayam burung yg dok korek tanam cari makan..mcm ta2 jer..

    @QA's mamapapa
    lebih kuragnlah nie caranya kak...cepat2 pun dalam 3 bln jgk baru dpt hasilnya kak..

    @atie yusof
    wkumsalam atie..mmg seronok tanam jagung sendiri..anak2 pun enjoy nak memakan...nanti atie tanamlah jgk yer..hehehe

    @kamsiah
    oooo arwah mak akak pun tanam cam tuh jgk yer..mmg kalo ade ayam kena hati2 kalo nak jenuh nunggu tak tumbuh2 jgk

    @hitomi lavender
    wkumsalam hitomi..heh hitomi dah sehat yer..welcome back..jom tanam jagung..abuaidan tuh kena sruh baru rajin..hehhee

    @smrose
    oh yer ker...alaaa ms tanam tuh ade jgk bercakap2 membebel kat aidan..yg dulu2 takder jarang pun ..hehehe

    @puteri purnama
    waalaikumsalam kak..jom kita tanam jagung banyak2 kak..srh abg akak buat batas takpun pinjam kerbau kat mana2..hehehe

    cam tuh yer cara jagung dulu2 ditanam..mmg unik kan..mesti jagung dulu2 pun sedap... orng skran semua guna duit jer kan kak...takder semangat berusaha langsung..heheh

    ReplyDelete
  12. salam ummu....

    aduhai....berkebun jagung pula ye....rajin sungguh berbudi pada tanah moga hasilnya nanti lumayan ye...

    p/s ummu...bila dah berbuah jangan lupa tayang kat sini nak tengok isi jagung fiji ok tak...?

    ReplyDelete
  13. As salam ummu,
    Ni anak murid datang nak menuntut ilmu dgn sifu jagung. Jagung yg saya tanam, tak berapa nak menjadi buahnya. Kena praktikkan cara yg sifu tunjukkan ni pula.

    p/s: Oleh kerana cadangan bela itik telur sblm ni ditolak oleh ummu, maka dgn muka tak malu saya mencadangkan ummu bela lembu pula utk makan rumput2 tu..hehe..

    ReplyDelete
  14. terbayang2 jagung muda yg manis!

    ReplyDelete
  15. mcm tu jugalah caranyer di malaysia ni

    ReplyDelete
  16. Teringat zaman kecik2 dlu...ayah tanam jagung kt tanah blakang umah...sekarang ni,usahkn jagung nk tanam rumput pn xde tmpat..hehe...best ummu ada kebun sendiri kn...dpt hasil,lg rasa best sbb penat lelah berbaloi bila tgk hasilnya ya...

    ReplyDelete
  17. @adry@dan
    wkumsalam che adry..laaa sifu ker..che adry lah gurunya..nie cuma share ilmu jer..heheh..selamat mencuba & semoga berjaya ya

    bela lembu? hhihihi kalo sy tak kesah..tp che abe saya yg akan tolak mentah2..bkn minat dia tuh berternak

    @pendragon
    nantilah..inshaallah ade rezki dptlah merasa hehehe

    @kesuma angsana
    yer ker..haaaii ketinggalan zaman lagi..huhuh

    @izzah
    oihhh rumput pun takder? mesti pesat kan pembangunan kat kampung tuh..heheh ..oklah kebun kcik nie..cma kena rajin ker nak mengerjakannya...:)

    ReplyDelete
  18. rajinnye. saya bab bab bercucuk tanam ni memang failed...

    ReplyDelete
  19. Dulu arwah my dad pernah la tanam jagung tepi umah macam ni, saya tak perasan lak steps dia, tetiba jer tengok dh besar dah boleh ambik yg muda tu. Best kan nnt petik jer.

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum ummu

    seronoknya dpt bercucuk tanam..macam nak tinggal di kmpung aje nia ha..

    ReplyDelete
  21. Salam Ummuaidan,

    Org cakap balik kg. tanam jagung. Ni x payah balik kampung dah tanam jagung, he he! First time tahu cara gini tanam jagung. Mak Aji susah sikit nak buat batas/drain bagai sebab ayam jiran entah dr mana asyik dok datang kais tanah, jadi kalau yg dalam pasu je yang selamat, haish, susah gak!

    ReplyDelete
  22. Terima kasih di atas teknik Ummu Aidan. Nak kena cuba ni. Saya masih belum berjaya menanam jagung. Nak merasa hasilnya...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum kak nor :)

    xtau la mesia tanam gini ko dop. sbbnyo tahu makey hok siap jah. kalu nanam ni xrajin hayat pun tolg mok nanam. hihi.

    mok ore keh supo akak la. suko sgt nanam tepi2 umoh tu.

    ReplyDelete
  24. Hmm saya pun tak tau gak. Tapi tanam an jagung saya tahun lepas tak menjadi sebab saya dok berjalan, maka tak bersiram. Kecik kecik lagi dah berbunga, kemudian mati :-( Oh sedih ku rasa.

    ReplyDelete
  25. @Ibu lala
    heheh....sy pun dulu tak tahu haper2...

    @nastyna
    ooohhh..dah biasa makan jagung dr kebun sendiri la nie..heheh...inshaallah bila sampai msnya nanti mmg seronok..

    @knor
    wkumsalam kaknor
    seronok tuh seronot jgk..tp penatlah sikit..kasarlah sikit tangan hehehe...

    @ummu madihah
    salam makji
    tuh tp bila blk m'sia takleh nak tanam jagung sbb takder tanah..hehehe..kat sini takder ayam tp burung lak dok ngorek2 ..hehe

    @mama ponkey
    Mesti cuba mama ponkey...cepat2 tanam..lps 3 bulan berhasillah.tp carilah spot yg boleh dpt full sun baru sbur jagung nie...tp kalau dah besar sy pun dah tak siram cuma yg usia less than a month sbb dia besar boleh survive jer..kecik dah berbunga tuh mungkin tak dapat ckup sun ataupun tanah tak sesuaii

    @Nuraim
    waalaikumsalam aim..
    hehehe..takpo ms kaknor dok m'sia mulo pn malah jgk pee tanoh nie..dok sini jah ghajin wat ile puah..heheheh

    ReplyDelete
  26. dlm 3 mngu nmpak hasil dh.... :)) best yer...

    ReplyDelete
  27. Jagung, anak2 suka jagung rebus tapi saya suka puding jagung dan bubur manis jagung. Bestnya Ummu.

    ReplyDelete
  28. @ayut..
    alhamdulillah kalau ade rezki kan

    @myfreeminded
    anak sy pun ska sangat jagung rebus..heheh..tp kalao wat bubur mmg sedap jgk.

    ReplyDelete
  29. Nak tanya...untuk satu pokok jagung,dia cuma boleh berbuah sekali je eh?

    ReplyDelete
  30. Nak tanya...untuk satu pokok jagung,dia cuma boleh berbuah sekali je eh?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads