Tuesday, 19 February 2013

[Our Garden] Initial Investment for the Year 2013

Gempak jer kan bunyi tajuknya..hehehe...initial investment lak..hehehe

Kalau ikutkan dari segi perakaunan iniatial investment tuh maknanya pelaburan yang awal atau permulaaan bagi memulakan sesuatu projek... bila diterjemahkan dalam erti kata gardening lak..pelaburan atau modal yang dikeluarkan untuk memulakan aktiviti bercucuk tanam disesebuah kebun..betul ker? heheh

Hari ini retired accountant nie cuba nak ngasah balik otak kira2nya yang dah berkarat...manalah tahu kot balik M'sia nanti leh keje balik kan...sapalah yg nak amek..huhuhu. eloklah recall balik sikit sblm lupa...:)

Ok back to our garden initial investment untuk tahun nie...make it simple dan mudah paham yer...

  • Tools & equipments = NIL  (since semua peralatan dah ade daripada bertahun2 yang sudah maka modal utk peralatan takyah kuar ..jimat duit.)
  • Benih2 = $10.00 (benih yang dibeli pada awal tahun hanyalah benih sayur2an musim sejuk..1 paket boleh ditanam sekurang2nya 3 kali. Banyak benih daripada lebihan tahun lepas dan yang dikirim oleh rakan2 dari M'sia)
  • Upah untuk buruh = NIL (manalah kerja kami nie berupah kan..hanya tenaga ummu & abu aidan jer.... peluh jer lah upahnya)
  • Baja dan pesticides - $5.00 (Racun serangga tuh standby lah kot serius case kena gak letak racun bila tak der choice.. baja tuh taklah beli sangat cuma ntuk tomato jer yg selalu guna...lainnya letak kompos jer


TOTAL INITIAL INVESTMENT = $15.00

 Pelaburan awal untuk kobis bulat = Benih yang sepeket harganya +/-$3.00. Mengikut pengalaman wpun tanpa baja, inshaallah hasil tetap memuaskan...penggunaan racun adalah sangat terhad..kecuali jika sangat2 terpaksa.


Oklah kan since untuk tempoh sekurang-kurangnya suku tahun..namun begitu pulangan hanyalah selepas 2 bulan kemudian, bila tanaman mula mengeluarkan hasil.. 3 months later we'll talk about return on investment, inshaallah...:)


So berkebun memerlukan modal yang besar atau tidak? unless baru nak mula berkebun mungkinlah kan....



24 comments:

  1. salam, ummuaidan initial invesment quite cheap compare to hasil tuaian..yg amat berbaloi kan

    ReplyDelete
  2. hehehe...kalau baru nak start berkebun mungkin lebih sikit tapi improvasi alatan yang ada boleh jimatkan kos juga...kalau biji benih guna lebihan biji/batang sayur yang kita beli di pasar jimat lagi kot...(semua nak free huhu)tapi hasilnya tak tau la...

    ReplyDelete
  3. Good investment ummu, modal sikit pulangan berganda hihi..

    Kena tunggu 3 bulan lama juga dan mungkin aidan dah jadi abang waktu itu:)

    ReplyDelete
  4. Modal ciput jak tapi hasilnya nanti berganda2...alhamdulillah rezeki kan.... :-)

    ReplyDelete
  5. Salam Ummuaidan,

    'Besar ' tu jumlah pelaburan awal!! Teringat pula zaman muda2 bila belajar accounting (masa first year je, pastu menjurus ke bidang lain).

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu..
    erm..murah juga kos nya kan?.. tapi klu baru nak start mgkin kos sedikit bertambah sbb nak beli byk tools..
    upah utk buruh tu ada 1 tertinggal kena tmbh "abg Aidan".hehe:)

    ReplyDelete
  7. minta benih dari orang, jimat sikit.... hahaha

    ReplyDelete
  8. salam ummu..sebenarnya kalau kita ada tanah perbelanjaan nya taklah mahal sangatkan..macam kak siti ni ummu tanah pun nak kena beli..pasu lagi..haha.Tapi minat punya pasal terlupa pasal perbelanjaan tu semua...

    ReplyDelete
  9. kak siti ada satu habit tau ummu..cakap ngan sayur2 tu..yelah puji sayur2 tu kalau ade perkembangan nya..haha.Perbelanjaan tidaklah berkira sangat asalkan apa yang kita buat tu mendatangkan hasil yang agak baik..ruginya ummu jika kita ada tanah tapi tak digunakan dengan sebaiknya..

    ReplyDelete
  10. yan tak kisah sangat pasal perbelanjaan tu...yang penting hasilnya dari tangan kita sendiri tampa bahan2 merbahaya untuk kita makan...

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Salam,Nor..k'imikan sbnrnya suka tau hari2 jenguk blog Nor..buat tumpang berangan...teringin sgt nanti nk jgk ada rumah yg punya tanah skangkang kera..dapatla jadikn blog Nor ni sumebr insipirasi bercucuk tanam,ngeheh!!

    ReplyDelete
  13. Hebat kan investment dalam bidang pertanian ni, permulaan memang nampak kecil tapi hasilnya nanti, ummphh... :)

    ReplyDelete
  14. modal kecil untuk hasil yag besar & taerbaik ye

    ReplyDelete
  15. ala kak nor ni..saje kan...huhuhu..modal kerajinan tu yg kena besar sbnr yer...hihihi *nasihat dri sndrik* :D

    ReplyDelete
  16. As salam ummu,
    Nampaknya pelaburan awal saya lebih kecil berbanding ummu sbb kos pembelian baja dan racun tiada dlm senarai.

    ReplyDelete
  17. I loike your accounting. Ini manyak untung. :-)

    ReplyDelete
  18. @na
    salam @na..memang berbaloilah sbb modal kecik kan...:)

    @kniedaz
    betul tuh kniedaz..kalau kita pandai simpan benih buat benih sendiri mmg jimat...kalo tak asyik memebeli jerlah...:)

    @kakzakie
    tuh yg seronok investment gini kakak..
    3 bulan lagi dah dkt2 lah tuh..heheh

    @mia kassim
    hmmm itulah rezki yg tiada tandingnya...:)

    @ummu madihah
    salam makji.. pelaburan awal yg tidak membebankan kan... agaknya rezki kat bidang lain tuh makji

    @atie yusof
    wkumsalam atie..kosnya tuh bila dah ade brg2 dah mmg murah..kalau awal jer yg kena kuar modal sikit..
    abg aidan tuh kadang2 leh jd kerugian sbb selalu mencabut tanaman..hhuhuhuh

    @nizam.arif..
    main tkuar2 benihlah baru fair kan...

    @wana
    salam akak..mmg betul kalau tanam dlm pasu mmg byk sikit kosnya kena beli pasu, tanah, baja dsbnya..takperlah janji ade hasilnya jgk kan..
    ooo akak suka cakap ngan sayur yer.hehe mesti depa dah cam suara akak kan...:)

    @yan's cottage
    betul tuh yan..hasil dan yg organik paling utama

    ReplyDelete
  19. @QA's mamapapa
    salam kak imi..yer ker...takper nanti inshaallah bila akak dah ade laman luasnya boleh bertanam sepuas2nya yer...

    @myfreeminded
    mmg hebat..janji kena rajin usaha

    @kesuma angsana
    betul tuh KA

    @Ayut
    modal kerajinanlah yg paling utama..tp bukn senang nak ade kan...heheh

    @adry@daun
    wkumsalam che adry
    heheh..itu lagi bagus che adry lagi selamat..kat sini kdg2 tak tertolong..kenalah standby..

    @mama ponkey
    memang manyak untung..itu psl mesti kena rajin2...:)

    ReplyDelete
  20. erk.. bessar jugak utk permulaan..
    kos polisterine RM5 satu.. pasu2 kecik lagi? Tanah, alat gardening spt cangkul, glove, cakar dan entah apa2 lagi..kononnya mesti nak complete mcm pro! Then first time mesti beli benih berbagai2, excited giler padahal br nak belajar. At last hanya 10% jer yg menjadi...Bila dah pandai sikit br tau ada benih online (yg sebenarnya bit pricey tp kualitinya better). Sebab tu la ni lynn cari2 kwn dlm blog tukar2 seed..jimat sikit..

    ReplyDelete
  21. ha tu dia.. bahasa akauntan pertanian keluar sudah. hehehe tapi berbaloi berkebun sendiri ni, hasil cantik or not is belakang kira, kepuasan tu yang priceless (cakap macam gigih berkebun jer saya ni). hik hik hik

    ReplyDelete
  22. @lynhelite
    sy rs kalo kita tanam atas tanah mmg jimat sikit banding ngan tanah dlm bekas kan..byk benda/ peralatan nak kena beli..bila dah lagi pandai buat benih sendiri kan...lagi jimat..:)

    ReplyDelete
  23. @nastyna
    betul tuh nas...janji denga titik peluh usha kita dpt tengok hasil itulah yg membahagiakan tu...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads