Sunday, 24 February 2013

Rezeki Dipagi Ahad

Hujan lagi hari ini walaupun sudah tidak segalak semalam...(hinggakan ade kawan abuaidan tinggal keta kat umah nie takut banjir kat umah dia). Moga2 beransurlah awan gelap..terbitlah sang matahari.(byk kain dok jemur dlm ampaian..huhuhu).

Seronok tido dipagi hari sejuk2, tambah2 bila budak sorang tuh his father sibuk dok melayan. Sejam jer pun tido..bangun2 dah kena buat morning tea utk big boss. Goreng kentang (fries) jerlah light sikit kan sebab nak lunch lak lagi.

Anyway..masuk2 dapur tengok2 ade seplastik ubi kayu pemberian jiran sebelah umah..alhamdulillah...

Tengah2 pikir nak buat apa..tepung boko taknak dahlah sebab serik kena bagi makan kat burung..uhhuhu. Mungkin kupas2 kulit simpan dalam freezer..takpun goreng jer kan mcm goreng pisang gitu...

Kemudian turun kekebun, meninjau2 keadaan penghuni disitu..manalah tau kot ade yg memerlukan bantuan, kot lemas too much water 2,3 hari nie..alhamdulillah so far so good. Ternampak pulak petola yang dari pokok lama, dah besar buahnya...

 
Dalam keadaan yang tak tamak cukup nie buat sayur air lada hitam mahpun sayur putih campur kan...sedap jugak.

Kemudian melihat untuk kesekian kalinya pada labu kundur..nampaknya dah ready dah tuh..siap berbedak dah, cuma tak bergincu jer lagi. Ade cita2 nak wat sesuatu tapi musim hujan tak sesuai..kena tunggu panas. Since dah seminggu lebih berbedak silabu kundur nie, pikir2 eloklah petik sblm terlebih matang..bagi kat jiran ngan kawan2 dulu..

Kena berhati2 sket bila handle benda buah labu kundur nie sebab ade banyak duri2 kecik mcm miang buluh gitu.

Alhamdulillah rezki dari kebun ke kebun dimusim hujan...

24 comments:

  1. Alhamdulillah rezeki dpt ubi kayu. Kalo saya ubi kayu suka makan yg rebus cicah sambal bilis ka...tak pun buat ubi ketuk. Sedap....

    labu kundur nampak sedap sgt.....kalo saya nk experiment buat air winter melon rebus dgn gula perang.....sedap

    ReplyDelete
  2. Lumayan..ubi kayu..rebus..pastu tumis bwg putih n merah..daun kari..tambah serbuk kari..garam n gula..sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu arwah abah saya suka buat macamni...sedap!

      Delete
  3. Assalamualaikum kak nor :)

    hujan jgk eh denu kak? samo la ngn kelate. huje skmo gok loni.

    petola tu buoh tene keh ?

    ReplyDelete
  4. Alhadulillah.. dpt ubi lagi... paling simple pengat ubi... sedap.. talam ubi pun sedap juga...ada yg kukus ada yg bakar dalam oven...teringat pulak kawan yg jual kuih kat ofis.. dia pernah jual kek ubi... ok gak rasanya..

    ReplyDelete
  5. ubi kayu sedap buat tapai hehe..ataupun buat bengkang...kek ubi kayu pun sedap

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah ada juga rezeki Ummu.
    erm, buat ubi rebus makan dgn ikan masin, minum kopi oh.. fuh! sedap..hehe.. teringat zaman kecik2 dlu..:)

    ReplyDelete
  7. ubi tu cuba buat tapai ubi...
    sedap wooo... kalau menjadi la.
    kalau tak menjadi, rasanya masam.
    dulu2 masa kecik pernah buat tapai ubi kuning. Statistiknya, 10 kali buat, 1 je yang menjadi sedap manis... selebihnya aku salahkan kulat yang aku pilih untuk fermentasi tu....

    ReplyDelete
  8. Ubi tu rebus saja pun sedap...goreng ngan bawang putih pun sedap....macam funfries juga...labu kundur tu sedap buat apa ummu?

    ReplyDelete
  9. Salam Ummuaidan,

    Yg Mak Aji tahu kalau ubi kayu bila dikopek kena terus masak takut masuk angin (kembung perut, he he!), x tau yg boleh simpan dlm freezer?? Very interesting nak tau lebih lagi! Brp lama boleh tahan?

    ReplyDelete
  10. @Ibu qistina
    sy cam mals lah nak kukur kelapa nie nak buat getuk..mmg suka..biasanya hujung minggu jer kami bekfes ubi2 rebus nie hehehe... labu kundur tuh tringin nak buat halwa..

    @Nor azlina
    nie mcm kari ubi rebus kan...

    @BUNDA
    lepat yer..nie kena tgk camaner resepinya..

    @Nuraim
    waalaikumsalam aim..
    huje mace nok banjir sini aim..
    petola tuh samolah nge buoh tene...

    @suka suka
    mmg sedap kak kalau buat pengat mahupun talam..cuma part nak proses kelapa tuh yg malas....

    @kamsiah
    dah cuba kak..namun tak menjadi mungkin sebab ragi lama kot..

    @atie yusof
    ubi rebus ker..heheh..makan ngan kelapa kan..eee nak malas nak kulur kelapa...huhuhu

    @nizam.arif
    aku cuba dah buat..namun tak menjadi mungkin sebab raginya lama kot..mcm takder proses penapaian jer ...

    @kniedaz
    ubi rebus cicah kelapa gitu pun sedap kan... labu kundur tuh mungkin msk cam lab air kot..tgh pikir2 jgk nie..:)

    ReplyDelete
  11. @Ummu madihah
    betul tuh makji..nanti dia jd hitam sebab masuk angin..tp kalau lepas kopek terus masuk freezer mmg leh tahan lama..berbulan2..nak mesin ngan food processor pun blh...

    ReplyDelete
  12. Salam Nor..ubi kayu tu feberet k'imi tau :)..rebus je then cecah ngan kelapa parut :)) nyum@..pekena plak ngan kopi o..pergghh!!hujan2 ni plak :)

    ReplyDelete
  13. Dofollow blog nie..
    Sedapnya dapat makan sayur segar dr kebun sendiri,,, tu le hasil kalau berbudi pd tanah kannn...

    ReplyDelete
  14. reseki melimpah ruah..berkat lagi..hasilnya dpt di nikmati semua..

    kalau mkn sorang labu tu mau kembung perut..

    ada juga tgok di pasar..mcm tak sanggup beli..sbb kompom tak termakan punya..lagi pun tak tahu nak masak apa..cer bg resepi nti ye..

    ReplyDelete
  15. Rajin berkebun. Tu la syoknye ddk tmpt yg byk tanah kan. Leh tanam macam macam.

    ReplyDelete
  16. saya yg duk tengok gambar hasil tanaman ni pun senyum2, macam puas nyer hati makan hasil sendiri, siap boleh bagi jiran2 lagi. Syabas bateyy. hehe

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, rezeki....
    Makan ubi rebus cicah nyior @kelapa parut sedap ni musim hujan...kat sini hujan gak renyai2 skg ni...rasa nak mkn ubi rebus plak lepas baca entry ummu ni:)

    ReplyDelete
  18. @QA's mamapapa
    salam kak imi..sedap mmg sedap ubi rebus makan ngan kelapa parut tuh kak imi..cuma malas nak parut kelapa jer..heheheh

    @aimaniman
    thanks 4 folo..
    alhamdulillah rezki yg terindah..:)

    @knor
    betul tuh kaknor..labu tuh mmg tak habes nak makan..dahla baru kenal jerr..nanti dah dpt idea leh kongsi..inshaallah

    @ibu lala
    alhamdulillah tanah tuh cukuplah utk bertanam..cuma malas ngan rajin jer..hehehe

    @nastyna
    hehehe..mmg puas ati alhamdulillah mera beta..heheh

    @pinkycat
    mmg sedap PC Makan ngan kelapa parut kan..heheh..tp malas nak parut kelapa lak....huhuh

    ReplyDelete
  19. tu petola dr yg dulu2x ke kak?dpt lg petola yer...best jgk ni.rezeki hasil berkebun... ^^

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah... mesti rasa puas kan ummuaidan .. sebabnya tanaman yg kita tanam membuahkan hasil ... ^_~

    ReplyDelete
  21. @ayut
    betul tuh yut..petola ayut lah tu..:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads