Friday, 8 February 2013

Heaven for Orchid Lovers

Itulah yang menggambarkan Garden of the Sleeping Giant...

Belum habis cerita pasal kebun gergasi yang tidur nie.. malas nak mengedit punya psl sebab tuhlah banyak terperap gambar2 dalam folder. Anyway bagi peminat2 orkid bolehlah mencuci mata melihat pelbagai orkid disini, pelbagai warna dan bentuk.

Mari kita mencuci mata melihat gambar2 dibawah..














Beginilah cara mereka menanam orkid...

More orchids kat luar kebun

Rumah bagi orkid2 yang masih muda

Malangnya diorang ni mengamalkan dasar untuk tidak menjual tumbuh2an mereka kepada orang luar, tidak seperti nurseri. Tengok boleh, nak buat balik tak boleh...apakan daya, kalau tak... sure dah bersemangat untuk menghabiskan duit big boss memborong orkid2 mahupun pokok2 bunga yang ade disini...:) 

P/S: Maaflah yer nama2nya tidak dapat dinyatakan kerana tidak tahu dan tak sempat nak google (..tak larat nak duduk kat meja komputer lama2...kaki cepat bengkak since smalam byk berjalan)

Happy Chinese New Year untuk our chinese blogger friends Olive & Stiletto ya... and happy holiday for all. Kami tak celebrate CNY here..sangat sikit yg bermata sepet disini...:)

19 comments:

  1. Salam Jumaat Ummu..
    cantik2 bunga orkid.. suka tgk.. oh depa tak jual ye?? syg plak tak dpt nak tanam sendiri kan?.. kawan sy kt Penang mula suka2 je tanam orkid ni.. skrg dia dah jual..org beli, Alhamdulillah dpt side income dr situ..:)
    CNY sini..meriah sgt..puas makan limau..hehe...

    ReplyDelete
  2. salam ummu..lama tak dengan cerita budak bertuah tu..sihat ke dia?Oh ya ari ni anak bujang kak siti nak balik cuti sempena CNY..so kak siti siti nak buat resepi ayam blackpeper yang ummu buat tu..

    ReplyDelete
  3. ummuaidan..mudah2an kita semua akan sentiasa dipermudahkan segala urusan dunia mahu pun akhirat..Oleh kerana orkid memang cantik kak siti bolih berjam jam menikmati keindahannya kalau ade pameran tentang orkid..tapi dlm bab membela memang fail..hehe

    ReplyDelete
  4. salam jumaat :)


    cantik2 bunga orkid, segar je tgk

    selalunya kalau taman mmg dorg tak jual.

    :D

    ReplyDelete
  5. Yess... ummu kakak salah sorang orchid lover. Sayangnya kakak tanam tapi tak nak berbunga sampai dah give-up. Pokok orchid kakak lebat dgn daun aje - geram.

    Tengok orchid yg ummu tunjuk aduh buat mata kakak tak kelip tau:)

    ReplyDelete
  6. kalau la halaman rumah luas..mcm kat kg..boleh tanam orkid mcm tu..tak payah gantung2 dlm pasu..

    ReplyDelete
  7. As salam ummu,
    Ada di antara orkid yg ada dlm foto kali ni pernah saya tanam.

    To kak zakie, baja utk galakkan orkid berbunga ada org jual. Ia dlm bentuk serbuk dan dicampur bersama air. Sembur ke bahagian akar pokok orkid.

    ReplyDelete
  8. @atie yusof
    salam jumaat atie
    mmg tak jual depa nie..kalau jual agaknya tutp bisnes lah kot orng dah ade pokok sendiri..heheh wah best tie kenyang limau..

    @wana
    salam akak..alhamdulillah budak tuh baik jer..selamat buat blackpepper chicken utk anak bujang yer kak..
    orkid nie kak kalau nak membela kena bg betul2 komitment barulah menjadi kan..

    @syazana zainn
    salam jumaat syazana..
    ooo..mmg tak jual yer...takut tutup bisnes kot..heheh

    @kakzakie
    oooh kakak minat orkid yer...tuh yg mcm adry@daun nasihatkan letak baja barulah berbunga ..mungkin kakak blh cuba lg tuh.

    @kamsiah
    betul tuh kak..memerlukan laman yg tul2 luas barulah sesuai& puas hati kan...

    @adry@daun
    wkumsalam che adry
    sy rs pun pernah tgk entry che adry psl pokok orkid che adry..
    bagus nasihat che adry tu ..blh jdkan panduan utk smua jgk...

    ReplyDelete
  9. Boleh cuba yg en adry sarankan tu dekat pokok orkid rimau mak saya dikampung

    ReplyDelete
  10. terasa macam nak try tanam lak bunga orkid.. agak2 susah tak nak jaga .. hehe nampak gayanya liya kene search ni nk tahu pasal orkid... hehe

    ReplyDelete
  11. terasa macam nak try tanam lak bunga orkid.. agak2 susah tak nak jaga .. hehe nampak gayanya liya kene search ni nk tahu pasal orkid... hehe

    ReplyDelete
  12. cantikny orkiddddd!!!!alaaa..takle beli ye..:( pssttt..k'imi cuti smiggu ni CNY, hoverrrkn??ahahah!!

    ReplyDelete
  13. assalammualaikum dik,
    Alhamdulillah, bagus juga dah kongsikan gambar pokok2 orkid ni, dapat beri ilham cara menanam pokok orkid dengan betul.Rasa nya akak nak alihkan orkit yang baru di tanam dalam pasu ni ikut cara mereka tu.

    Batang kayu yang mereka guna tu, mereka balut dengan sabut kelapakan?..

    ReplyDelete
  14. cantik. ada yang idup di laman rumah KA juga ni

    ReplyDelete
  15. saya sangat suka orkid ....tapi orkid kat sana jenis orkid hutan kan...

    ReplyDelete
  16. @zamzurina
    elok tuh...manalah tau kalau2 nak berbunga nanti

    @liya hanif
    orang cakap susah jgk nak jg orkid nie..kalau tak kena gaya susah nak berbunga..sy pun tak biasa..:)

    @QA's mamapapa
    tak boleh beli kak...selamat bercuti yer kak..

    @Puteri purnama
    waalaikumsalam kak
    elok kak tanam orkid nie kat umah akak...byk ruangnya kan...mereka ni tanam atas btg kayu yang tak mudah repu tp boleh serap air..kat umah nie ade dl.rsnya tak salut kepala tuh..

    @Kesuma Angsana
    KA pun minat orkid jgk ya...bagus2

    @Azmatun ismail
    rsnya bukan semua hutan tuh...ade jgk yg orkid biasa..

    ReplyDelete
  17. Salam Ummuaidan,

    seronok menjamu mata dengan orkid yg cantik2 tu! Sayangnya bila x dijual. Mungkin selepas ni mereka jual kut. selepas mrk yg menjaganya belajar untuk mengkomersialkannya! Atau selepas mrk dtg ke Malaysia, ke Taman Orkid!

    ReplyDelete
  18. rasanya orkid ketiga yang takda ditanam dirumah mak sy...sbb tak penah tgk..dah ada yang berbunga..tapi tak pernah serentak la berbunga

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum ummu...cantik2 nyer bunga orkid tu...:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads