Friday, 8 February 2013

How to Make Dosa at Home

Pernah buat Dosa kat umah? Alaa dosa tuh dlm bhs hindi kalau tamilnya thosai.. kalau tak pernah buat buat biasa makan kan kat kedai mamak...kalau kat sini dosa atau thosai tak femes...depa tak buat pun kat umah utk bekfes..kalau makan kat restauran kat luar semahal makan mcDonald regenya...mencekik darah kan...?

So kalau rajin dan nak try to impress big boss bolehlah belajar kan buat kat umah sendiri drp makan kat luar yg tak berpatutan harganya...

Kita nie pure malay..& berperut melayu..bukanlah suka sangat makan indian food and dhal nie kan..tp sesekali bolehlah. Pernah buat thosai ni adalah bbrp kali setelah tgk kat video cara membuatnya... walaupun tiada kuali leper besar untuk memasaknya..guna kuali leper biasa jer..tapi hasilnya tidak mengecewakan...

Thosai yang crispy dimakan bersama dhal curry

Mari kita tengok camaner thosai nie dibuat..

Bahan utama adalah kacang dhal putih (merah tuh sbb kena campur ngan anak bujang dhal merah didlmnya) dan beras. Nisbahnya 1 cawan dhal, 3 cawan beras..untuk lebih rangup dan  sedap. Rendamkan lebih kurang 7 jam..

Lepas rendam tuh blend kedua2 bahan bersama sampai halus (tp biarlah ade rs butir2 beras yg kecil sikit spy lebih rangup). Campurkan 1/2 sudu halba.. biarkan semalaman. Pagi esoknya bolehlah masak buat bekfes. 

Panaskan kuali leper. sapu sikit jerlah minyak takut melekat kerana bukan guna kuali thosai yg sebenar.
Lengserkan tepung yg dikisar dan dibiarkan semalaman tadi diatas kuali leper, seleper mungkin. Titiskan minyak sedikit diatas permukaan supaya tidaklah kering sangat.

Gunakan api kecil. Biarkan thosai masak perlahan2 sehingga bahagian tepinya garing ngan sendiri dan tidak melekat pada kuali.. jika melekat boleh letak sikit minyak..

Bila dah garing semua bahagian, angkatlah dan hidangkanlah...

Walaupun tidaklah secantik, senipis dan sebesar yang didapati dikedai mamak, namun yang dibuat sendiri nie tidaklah mengecewakan. Malah kena gaya boleh bertambah2 selera orang yang memakannya...:)

Pun ade jugak indian yang mintak resepi nie after makan yg tuan rumah buat...^-^heheh

19 comments:

  1. tq share , one of feveret food KA ni

    ReplyDelete
  2. saya suka makan thosai kalau cicah dengan kari kambing lagi sedap ...

    ReplyDelete
  3. Salam Ummuaidan,

    wah, pandai bikin thosai sendiri ya, sampai org India pun minta resepi, boleh tahan tu!!

    Mak Aji memang suka makan thosai, ini yg selalu dipesan kalau ke mamak!

    ReplyDelete
  4. wahh..nampak sedap lah Ummu.. selalu juga makan thosai ni..tapi makan kt kedai lah..hehe..
    oh mcm tu ye cara buat kuah dhal?
    sedap je tgk nya! :)

    ReplyDelete
  5. sedap ni..bunda pun suke makan ni..

    ReplyDelete
  6. menarik nikn,Nur...tak susah n tak remeh..bolehla skali skala ganti lempeng,ngeheheh!!

    ReplyDelete
  7. cantik dan menjadi...:)
    akak tak pernah buat thosei ni..

    ReplyDelete
  8. owh senang jer, cuma kena sabar menunggu la. thanks for sharing.
    Salam kenal.

    ReplyDelete
  9. K Mar suka rawa tose dpd tose ni.. tapi tak taula kalau rasa Ummuaidan punya boleh on kut.. lepas ni buat la rawa tose pula..

    ReplyDelete
  10. My favourite ni....everyweek Friday pergi mkn masala dosa kt club! rasa kelakar kan dorang panggil dosa..bagi kita 'dosa' tu dosa la kan..:)

    ReplyDelete
  11. sekali sekala ke kedai mamak order thosai sebesar dulang. sedap betul. sekali makan rasa nak lagi. saya pernah cuba buat sekali tapi tak berapa menjadi. dal putih ni yang dorang panggil urad dhal tu kan?

    ReplyDelete
  12. @Kesuma Angsana
    Oh yer ker..:)

    @Azmatun Ismail
    kari kambing ataupn kari ayam mmg sedap kan..

    @Ummu madihah
    salam makji..yg dtg umah kan..mrk rs sedap so tanyalah resepinya hehehe

    @Atie yusof
    itu cara bat thosai tu atie ..bkan dhal hehehe...dibuat menggunakan kacang dhal

    @Bunda a..a. KN
    wah bunda pun suka yer

    @QA's mamapap
    betul tuh kaka imi..kdang makan gitu tanoa curry pun sedp bila tengah panas2..:)

    @kamsiah
    alhamdulillah wpun peralatan tak berapa cukup syarat..nanti cubalah kak..:)

    @nastyna
    salam kenal..memang kena planlah timing bila nak buat tuh kan spy boleh makan pd ms yg dikehendaki

    @suka suka
    rawa tosai tuh camaner kak..belum pernah rs lagi ko sblm nie..

    @zamzurina
    tenkiu tenkui..:)

    @pendragon
    ooo kat sana pn ade jgk yer..itulah klaka jer namanya dosa..hehehe

    @wani sc
    mmg betul tuh wani..kalau buat kat umah boleh makan susuka hati...a'a yg dhal putih nie urad dhal namanya...

    ReplyDelete
  13. menarik ummu..senang jugak bahan2 nyer...thosai ni ayah sy memang cukup minat...boleh la nanti try..:D

    ReplyDelete
  14. impressive! i suka makan n i hav a kuali leper yg belum saya pakai lagi

    ReplyDelete
  15. Wahhh cayalah Ummu Aidan! Saya suka tosei ni tapi tak pernah buat sendiri... Tapi kalau idli saya lagiii suka. Kena cuba suatu hari ni.

    ReplyDelete
  16. @nadia rashid
    hmmm..cubalah nadia..cuma kena dptlah kecairan yg betul spy boleh lengserkan atss kuali jd nipis...

    @mia kassim
    nanti blhlah mia cuba buat yer

    @olive.
    Hepi CNY leng lui..tada celebrate ker dok kat blog lagi nie hehehe...u also like indian food errr...

    @mama ponkey
    idili yg taruk kepala tuh kan..abuaidan tak berapa suka idli tu..so sy pun malas nak cuba..:)

    ReplyDelete
  17. Salam Ummu..
    sedapnya thosai.. nyum..nyum..
    kali terakhir sy buat thosai mase deepavali tahun lepas.. tp frust sbb thosai asyik melekat pd kuali jer.. huhu..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads