Saturday, 9 February 2013

Cucur Udang yang Pertama-tama Kalinya

Dunia maya agak sunyi sedikit hari ini dengan kesibukan rakan2 ditanahair bercuti Tahun Baru Cina, namun dunia nyata seperti biasalah tidak sunyi dengan kerenah anak bujang yang nakal dan juga kesibukan big boss with his volunteer work itu menyebabkan berdualah jgk kami tinggalnya hingga sepetang. Tiada CNY disini memandangkan kaum cina adalah sangat sikitnya berkelana dibumi ini..(hari raya pun takder pblic holiday....:(

So layan sahajalah keinginan untuk merasa cucur udang di negeri orang (4 tahun tau tak makan huhuhu), setelah terlihat akan udang yang ada dlm fridge. Inilah percubaan buat pertama kalinya.

Resepi yang diambil menggunakan campuran tepung gandum dan tepung beras. Nasib baik masih ade homemade taugeh..kucai takder letak kangkung ngan daun ketumbar (tah apa2 invention..huhuh). 

Tidak semestinya sempurna untuk pertama kali kerana daripada berpuluh2 resepi di internet, mana satukah yang dapat memberikan hasil terbaik seperti yang pernah dimakan..wallahua'lam. Anyway ikut instinct jer lah dalam memilih resepi..hasilnya not bad lah. Bolehlah jugak merasa.

Anyway..yang campuran ngan tepung beras ni bukanlah the best..kalau korang nak buat elok try yang menggunakan yeast mungkin lebih gebu rasanya....

15 comments:

  1. kalu cicah dengan kuah kacang sedap jugak ni...tak penah guna tpg beras...kalau bubuh yeast yg sy buat la..mesti masuk minyak..jadi berminyak..

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap...sesuai sangat untuk minum petang.....

    ReplyDelete
  3. Salam Ummuaidan,

    Ada sorang kawan Mak Aji cakap, "kita yang bikin, kita punya sukalah nak letak apa! Janji sedap!" Jadi, xde salahnya boh apapun, asalkan sedap dan kena dgn selera kita. Kalau ada kureng sikit, pastu kita pandai2lah kita ubah suai ya! Apapun, nampak sedap tu, makan petang2 nih!

    ReplyDelete
  4. salam Dik,
    sunyi kan. Cuaca ni membuat sekeliling terasa sunyi. Sabar lah. sedap tu cucur udang. mesti aidan suka kan. ok takecare.

    ReplyDelete
  5. salam, 4 tahun...lama tu. Saya pun berura2 nak bercucur udang jugak ni.

    ReplyDelete
  6. biar betul sis dah 4 btahun xmkn...huhuhu
    btw cucur yg sis buat 2 nmpk sedap... terliur sy...hehehe

    ReplyDelete
  7. cicah dengan apa?
    air cili atau kuah kacang?

    ReplyDelete
  8. @nadia rashid
    mmg sedap rsnya kalau cicah ngan kuah kacang..sy rs guna yeast lagi sedapkan

    @mia kassim
    alhamdulillah..sedap jugak

    @ummumadihah
    betul kata kawan makji tuh..ikut style kita kan...lainlah kalau nak jual mestilah ikut style pasaran..heheh

    @puteri purnama
    salam kak..
    betul tuh kak..sunyi krn cuaca... aidan nie fussy..udang jer dia makan..huhuhu

    @nastyna
    salam..betul ...dah 4 tahun since dok sini tak merasa...:)

    @kesuma angsana
    oklah kan KA drp takder langsung

    @Ahlam Miera Amirul
    betul alham miera..takder kat sini..nak makan kena buat tuh..huhuhu ..heheh awak boleh jer gitu beli nanti kan...:)

    @nizam.arif
    cicah ngan sos cili jer..malas nak buah air cili mahpun kuah kacang..hehhhe

    ReplyDelete
  9. Mmmm. Saya alah sikit dengan tepung gandum, jadi saya biasa campur apa sahaja tepung lain yang ada. Tepung beras, tepung ubi, semua jadi mangsa. Tapi oklah tu buat cucur lain dari yang lain, kan Ummu Aidan.. Tauge tanam sendiri tu yang mahal tu.

    ReplyDelete
  10. wahh..1st time buat pun nampak sedap lah Ummu..colour pun menarik...lama tak makan ye? atie pun suka makan cucur ni.. org sini kekadang cecah kuah kacang..:)

    ReplyDelete
  11. @mama ponkey
    aaa alah ngan tepung lak mama ponkey nie...tak per janji kreatif kan..tp kan yg taruk tepung beras nie, esoknya dah tak sedap dah nak makan..hhuhu

    @atie yusof
    teringin jgk nak wat cicah kcang tie tp malas nak buat kuah kcang ..hhuhuhu

    ReplyDelete
  12. 4 thun doh ko kak dok denu? lamo doh tu.

    ReplyDelete
  13. Tengok ummu punya cucur udang buat kakak kecur aje hihi...

    ReplyDelete
  14. salam,Nor..klau campur tepung beras ni dia rangup sikitla kot,ye?ehehhehe!!layankanla soalan cepu emas dr makcik yg xpandai masak ni,ngeheheh!!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads