Wednesday, 20 February 2013

Speechless Wednesday

Dikala sedang berehat dan tertidur..tiba2 terjaga, agak senyap sikit suasana didalam rumah. Mana perginya budak sorang nie, tertido agaknya. Keluar ke ruang tamu menjengok..Ya Rabbi ini kerja anak bertuah nie masa mummy tengah tido..patutlah senyap tak mengganggu..

'Anak kerbau' tengah berseronok...muka yg tak rsa bersalah

Habis sebotol besar bedak  bapaknya...huhuhu

Nak berleter marah2 kan, buang karan jer ngan budak nie..spoil my mood jer... so bagi dia choice,
 "Do you wan to clean up the mess or I'll give u good beating?".. (cuba mengawal diri drp jadi ibu singa)
"I'll clean up....don't beat me..."... jawabnya..

Cuba mengumpulkan balik bedak yang dituangnnya..tapi sia2 jer..

Menjalani denda....sapa suruh selerakkan bedak diseluruh umah...
(sebenarnya dia lagi suka dpt main ngan mop)

Tak cukup ngan mop kena lap lagi ngan towel...huhuhu

Nasib baik mummynya berjaya mengawal marah..yer lah dengan badan yang tak larat, nak kena cuci bedak tuh seluruh umah berkali2..sapalah yang enjoy....hmmm..last2 mummy jugak yang kena mop berkali2...huhuh..aidan..aidan..

44 comments:

  1. huwaaa!!!!!aidan...aidan...sbr betul mummynya,..klau k'imi mau meroyan,ahahah!!but at least dia responsible kan..pndai aidan,eheheh!!

    ReplyDelete
  2. Haha...bkn macam kobau tu ummu tp dah ada rupa tepung gomak.. Bdk2 ni kita nak mrh pn tak blh sgt, diorg bkn tau apa..tau nak main je. Kena denda mcm tu, mungkin akan beri mereka peringatan dan pengajaran.

    ReplyDelete
  3. Hahaha...kan dah kena denda..si aidan nak buat kuih agaknya...mungkin bedak disangka tepung...hehe

    ReplyDelete
  4. Assalam Ummu..
    hahaha... Pa'e pun pernah buat mcm ni tau. Terlelap jg..tup2 terjaga habis dah bedak dia tumpahkan..hihi..
    nasib baik tak bertukar jd ibu singa ye..hehehe:)

    ReplyDelete
  5. Hahhaha sorry just cant stop laughing. Tunjuk ni kat my hubby, he said " I've seen enough". hhaahaha Tak perlu trasnlate pun we laughing like crazy. Sabar yer ibu mengandung.

    ReplyDelete
  6. alahai budak2....comel je...hehehe...bile tgk muka innocent diaorg ni nak marah pun tak leh...walaupun nakal tapi comel...tu yg tahan marah tu

    ReplyDelete
  7. Aidan feeling main salji kot..hehehe

    ReplyDelete
  8. salam ummu..bila anak2 sebesar aidan melakukan kesalahan macam tu..sekarang tugas kita pulak buat dia bertanggung jawab diatas apa yang dia lakukan..itulah proses pembelajaran namanya..dulu kak siti kalau anak buat macam tu sebenarnya belakang dia kak siti ketawa geli hati...aidan2 be a good boy ok...

    ReplyDelete
  9. Hihihi.... akak tengok pun tergelak ni ummu. Aidan rilex je tu. Dapat mop lagilah dia enjoy, konon dapat buat macam mummy selalu buat.

    psst: kenapa budak suka main powder ye? Mujur dia tak sapu muka mummy dia yg lena masa tu:)

    ReplyDelete
  10. hoho...talcum powder..hebat! my kids used to play with tepung gandum..

    ReplyDelete
  11. Ya Allah,sabar je la......aduila nk mengemas tu hazab jugak tu. Bedak kan.......mmmm. sabar ya awak,kemas slow2. Aidan...aidan.....haha.

    ReplyDelete
  12. tergelak sakan akak tgk gelagat anak manja nan sorg tu..adeiii..mummy tgk preegy..tak larat nak kemas la Aidan..

    ReplyDelete
  13. hehe... ok siang hari... kita kena tengah malam anak main bedak - pun sebotol... tengah sedap tidur... tetiba bau wangi sangat... sekali bukak mata nampak macam 'hantu Juon' tu... haih... dah la remang-remang lampu tido kaler oren... ada pulak 'hantu putih melepak'... rupanya anak tak tido dia bantai main bedak sebotol... huh... hangin mak malam-malam... sampai pagi pening dgn bau bedak yg dah semerbak sebilik... huhuhu

    ReplyDelete
  14. Hahaha!!!!!cute je aidan. sabor ye mummy.

    ReplyDelete
  15. lawaklah keletah aidan nasib pandai nak cuci sendiri sabar je lah mummynya...

    ReplyDelete
  16. untung la, ada anak yg dengar cakap...hehehe

    ReplyDelete
  17. so cute...aidan just innocent good boy...hehe

    ReplyDelete
  18. heee.... so cute.. sabar ye mommy..

    ReplyDelete
  19. macam cinderellaman..cian dia..tgok betapa kreatifnya dia.

    sabar menahan marah:)

    ReplyDelete
  20. oh aidan....slmt ngaku slh..gud boy..menjalani hukuman sambil2x bergumbira...hihihihi :)) tenang yer mummy.... ^^

    ReplyDelete
  21. hahahahhahaha....smart boy la aidan ni...heheheh..

    takpo nor, sebenarnya ni proses belajar.....bagus nor tok maroh, tapi bagi pilihan dia kena cuci sendiri.....so that dia ingat lain kali kalau wat lagi, dio keno cuci...heheheh...

    ReplyDelete
  22. Oh...anak sy pernah bedakkan trek keretapinya yg atas carpet..konon2 snow kat setting keretapi tu...jenuh vakum carpet...sabar jelah hehe

    ReplyDelete
  23. @QA's mamapapa
    kalau ikutkan boleh meroyan jgk tuh kak..namun disabarkan sbb mmg kuang karan jer lah membebel2 mmg kita jgk yg kena..dia bukan paham apa heheh

    @adry@daun
    salam che adry.mmg betul kdg marah2 buat buang air liur jer..dia lupa buat balik..mmg selalu kalau sepahkan umah srh dia kemaskan balik..dia buat ..heheh

    @mia kassim
    dia mmg pantang dpt bedak tuh mulalah nak sapu kat seluruh badan..dah dapat, ada peluang..apa lagi...huhuhu

    @atie yusof
    wkumsalam atie
    mmg budak2 pantang tgk kita lepa sikit kan..terus amek peluang..ingatkan dia dah besar taklah buat cam tuh lagi..namun..tak boleh nak harap jgk//huhuh

    @nastyna
    silakan ketawa2 yer...hehehe...kalau tgk skali rs sesangat lah marah..pastuh pun nak tergelak jgk...yg amek gambar tuh sbb nak kontrol marah..kalau tak dpt amek gambar tuh maksudnya dah selamatlah aidan tu..hehe

    @ummu sharifah
    mmg betul..bila tengokkan muka diorang yg ala2 innocent tuh nak pukul pun rs tak sampai ati..tp still lah jgk tunjuk muka serius...heheh

    @no azlina yusof
    heheh mungkin lah kot yer..tak pun nak buat cam kerbau...hehe

    ReplyDelete
  24. alahai...nie kalo nak marah sekali wat muka kesian, xjadi nak marah nie.

    ReplyDelete
  25. huyo....aidan..nie nak melulur badan ke apa nie...siap pakai bedak seluruh badan lagi....ummu...masa macam nie lah kesabaran perlu ada...kalau tidak dah kena kau..he heee....

    ReplyDelete
  26. @wana
    salam akak..biasanya kami kalau dia sepahkan umah nak senang citer suruh dia betlkan balik drpd dok pukul2 pun sakit ait jgk..baek bg pengajaran kat depa nie...heheh

    @kakzakie
    tuh pun kena maintain buat muka serius kakak..kalau tak dpt tahan sabar sure dah kena crab dah tuh..heheh yg sabar tuhlah boleh amek gambar lg..
    agaknya dia biasa tgk kita pakai, dia pun nak cuba jgk kan..kalau sapu kat muka mummy mmg adalah yg kena kan nanti, takut jgk dia..:)

    @lynhelite
    tepung gandum lak.heheh..budak2 mmg kreatif cara nak bermain..huhuh

    @ibuqistina
    mmg hazab awak..nak mop tuh mcm dah stock mop umah sebulan..bkn blh ilang sekali dua..hehehe

    @kamsiah
    mmg pantang kalau kita 'lepa' dan ade benda menarik sure dia gunakan peluang tuh .heheh

    @ejamaria
    tergelak sakan baca komen eja nie..heheh jo'un kecik yer mlm2 buta..sure selamatlah kan diorang..bedak wangi mmg memeningkan..

    @rostina
    sib baik mummy sabarkan..tuh yg sempat ambik gambar dlm serius muka tuh..heheh

    @smrose
    takut tuh sebenarnya..kan kena crab sbiji dua kan..hehehe

    @na
    betul tuh @na..kalau pikir2 kan mmg stil very innocent nak marah2 sakan...:)

    @azian elias
    no choice kan..kena be rasional ..terpaksalah mummy sabarkan..huhuhu

    ReplyDelete
  27. Salam Ummuaidan,

    Tergelak sakan tengokkan muka innocent Aidan! Lepas main bedak dapat main mop, pastu main lap ngan towel lagi - he was really having a good time, he he he!! Good for him though not so good for mummy! Mak Aji pun bila tengok foto tu teringat zaman silam - kes yg sama, main bedak, main lukis lipstick kat dinding - the list goes on and on.... Sekarang bolehlah gelak tp time tu berasap je!!

    ReplyDelete
  28. @knor
    hehehe...habis kreatif dah tuh ngan bedaknya..sampai dlm dinasournya dia letak ..huhuhu

    @ayut
    hehehe..mmg good choice kan drp kena pukul baik buat kerja yg mmg dia dok selalu sibuk2 bila kitorang buat..heheh

    @mixed family
    selalu kan dini kalu dio wat saloh, ngube ko, tohok baghre ko..kitoghre sruh dio kutip smula..sapu smula..dale malas2 dio pun keno jgk buat..hehehe

    @wanie ibrahim
    kalo atas karpet pun susah jgk..mmg kena sabar jgklah mcm mana pun..

    @mrs lurve
    x marah sangat ..cuma wat muka serius ngan bagi arahan ngan serius ..heheh

    @yan's cottage
    agaknya lah kan yan..dia nak mandi bedak tuh.. sbb mummy baru bangn tido kan blur2 nak bagi apa ..so baik denda jer...hehehe

    ReplyDelete
  29. Hahahha.. cerita ni betul2 buat saya ketawa. Ummuaidan, saya rasa budak2 mmg suka main bedak la kan? Termasuk saya sendiri masa budak2 dulu.

    Tapi bagus kalo awk berjaya control kemarahan. Siap sempat amik gmbr lagi. Bagus cara awk bagi option kat dia tu. Heheh. Muka dia pun cuak semacam je takut kena pukui.

    ReplyDelete
  30. aduhai... mmg boleh meletup gunung berapi ni... sabar je la... marah pun xguna kan?! kemas je la...

    ReplyDelete
  31. arhhhh!! Aidan terlalu terlalu cute!! gelak tak berhenti-henti! sis, u pun boleh tahan ah..i mean can tahan marah! not bad! ask him to clean is good at least he will not do it next time :-)

    ReplyDelete
  32. arhhhh!! Aidan terlalu terlalu cute!! gelak tak berhenti-henti! sis, u pun boleh tahan ah..i mean can tahan marah! not bad! ask him to clean is good at least he will not do it next time :-)

    ReplyDelete
  33. Aidan.. aidan.. Tapi baguslah dia tahu nak bersihkan balik...

    ReplyDelete
  34. @ummu madihah
    salam makji..mmg aidan lah untung..sbb tu bila bapak dia balik..tlg mop sket lagi..dia pun sibuk nak mop jgk..huhuuhu..kerja2 mop tuh samalah ngan mop umah sebulan tuh..huhuhu

    @Lyd sunshine
    agaknya main bedak nie best kot nyer ..putih2 berdebu..heheh..nanti tgk anak awak lak lps nie lyd..:)
    terpaksa bg pilihan wpun akhirnya sy jgk yg kena setelkan..huhuhu

    @nora karim
    hampir2 gunung berapi meletus..tp belum sampai kepuncak lagi...hmmm terpaksa jgklah susah2 pun..:)

    @olive
    actually if i dont have sabar dah awal2 lagi kena good beating kan..cuma i know useless jgk kalau asyik pukul..lain kali dia buat lagi...but i warn him..no more dinosaur prgram for u today...heheh

    @nudabuffy
    oklah sanggup jgk bersihkan...sapa nak kena pukul kan..:)

    ReplyDelete
  35. Bedak tak pe lagi nasib ibu boleh control mood.Mesti minggu ni rumah wangi semerbak. Yang adik beradik berdua tu tahun lepas papa dia baru beli beras pastu semua orang sibuk dekat luar depa main baling beras-beras kat dapur ingat sandplay kut. Mama pula at school. Tension papanya...huhuhu...

    ReplyDelete
  36. kalau saya dah jadi monster dah...huhuhu....dulu mak kata saya dan adik masa kecik pi tabur bedak keliling rumah...nasib baik kat luar so takyah la cuci tapi habis gak sebotol bedak hehe

    ReplyDelete
  37. Assalam
    Hihi, sempat juga si aidan menunjukkan bakatnya sebagai pelukis abstrak pada media lantai, dengan bedak wangi tu, sementara ibunya lena. Boleh masuk Rekod Ginis ni, ummuaidan!

    ReplyDelete
  38. Salam dik,
    dua hari tak bertandang ke halaman Ummuaidan lantaran terlalu sibuk,hehehe..Aidan nakal.Cantik sangat gambar no.3 tu, cuba besarkan gambar tu dan simpan, hadiahkan padanya suatu ketika nanti.

    Ada benda yg.aidan bayang kan saat dia bermain dengan benda ni..comel tapak kaki yg terbentuk. cuba tanya aidan apa yg dia ingin atau bayangkan tentang permainan ini.

    ReplyDelete
  39. @Tukang kebun..sib baik bedak yg bukan wangi yg dia tumpahkan tu..hehe... laaa ngan beras pun blh wat main baling2 ker...heee kesian papanya...

    @kniedaz
    heheeh tabur keliling umah..cam nak halau antu jer..hehehe...

    @temuk
    Wkumsalam pak temuk..mmg boleh tuh paktemuk ..rekod budak2 buat corak ngan bedak..ms kita tido ms tuhlah dia nak berkreatif..huhuh

    @puteri purnama
    salam kak..bz yer..patutlah senyap jer...nanti sy bg dia tgk bila besar nanti..kalo tanya dia sure takder alasan dia nak bagi tuh..kalo bg pun mesti merepek2 jer..hhuhuhu

    ReplyDelete
  40. Hahahaha. Paling best muka tak bersalah tu. bagus Ummu Aidan beri dia choice, saya dia tahu actions ada consequences.
    Sebenarnya saya pun pernah tabur bedak atas lantai simen juga. Lepas tu main ice skating atasnya. Seronok, lepas tu cuba buat pusing laju-laju, apa ke namanya, piroutte ke menda tah. Ni masa darjah 1 ye. Hehe.

    ReplyDelete
  41. hehehe... sweetnya.... tapi saya pun gitu gak Ummu, budak kecik 2 orang tu, ada aje xtvt dgn bedak, memang kena sorok kalau tak sebotol boleh tahan sehari aje bedak tu. :)

    ReplyDelete
  42. hehehe.. 1 st itme surf blog akak.. besh.. bnykinfo.. love it..bila la sy nk penuh kn blog sy tu akak.. ermmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks azizah kerana sudi singgah diblog akak..tulis sehari 1 entry lama2 penuh laaa..:)

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads