Wednesday, 6 February 2013

Kuih Keria, Donut Versi Melayu

Daripada ms terpikir nak buat kuih nie hinggalah siap dan makan lupa namanya...huhuh.. kemudian lps tuh baru google utk uih yg dibuat dari ubi keledek... keria rupanya..

Bukanlah kuih feveret..oleh kerana ade keledek kat umah dr makan rebus baik buat kuih yg mudah sket bolehlah buat minum petang. ..best sket kan...

Siap disalut gula..ready untuk dimakan

Ubi keledek yng diadun bersama tepun..nak rs ubi banyak kurangkan tepung..janji boleh uli dan bentuk cam gelang.

Yang dah digoreng namun belum disalut gula. ini baru cam donut...

Belum siap disalut gula lagi Aidan dah panggil kuih nie old mc donald (ade bunyi cam donut sketkan..huhuhu)..bila dah siap,semangat dia memakannya..Abuaidan lak, bila cuba satu katanya "why it becomes like this?" tak cam donut yer, kurang menarik bg big boss lak...heheh..


(p/s: psttt...mari2 keluar entry ckup2 sblm cuti panjang CNY..kang dah cuti panjang turunlah sket traffic jwbyna...huhuhu)

22 comments:

  1. sukomjugok kuih ni, tapi suko lagi cek mek.....hihihi

    ReplyDelete
  2. ada tak abuaidan tanya awak,sejak blogging ni selera melayu je banyak kat rumah lately.....hehe.

    Kuah keria mmg kuih feberet. Lebihkan keledek makan rasa sedap sangat. mmmm~~~~

    ReplyDelete
  3. tengah-tengah lapar ni, terliur pulak tengok kuih ni.;>

    ReplyDelete
  4. assalam ummuaidan..acik paling suk kuih ni tapi buat guna ubikayu..

    ReplyDelete
  5. sedap nya kuih keria.. peberet Atie ni Ummu..
    tapi macam jarang org jual kt sini..kena buat sendiri lah jawap nya..hehe..

    CNY pasti sunyi nti...:(

    ReplyDelete
  6. KA kalau buat kuih ni ada dua versi satu wit sugar, satu w/o sugar for myself sebab KA x suka letak gula2 ni hehehe

    ReplyDelete
  7. ooo kiranya nak buat keria mcm cek mek..sbb guna keledek dan tepung!

    ReplyDelete
  8. tak minat sangat kuih keria...donut suka la hehehe

    ReplyDelete
  9. sedap..kuih keria anak2 suka..sbb ada gula kan..

    ReplyDelete
  10. I suka mkn kuih keria ni, tapi nk harap buat sendiri tu, susahlah sikit sbb ada penyakit "M" :). mmg menggoda keria yg sudah bersalut gula di atas!

    ReplyDelete
  11. Try buat kuih keria guna ubi kayu..sedappp

    ReplyDelete
  12. Qalesya kalau nampak yang belum bersalut gula tu sure dia kata donutt big apple .. hehe sebab donut faveret dia..

    ReplyDelete
  13. kue peberet sy, erm sedapnya tp tk suka donut sbb ada bau yis

    ReplyDelete
  14. Makan panas2 sedap ni.. With or without sugar..

    ReplyDelete
  15. wah...wah,..sedapnye keria :))) feberet c'abg akak ni...bilala k'imi nk pndai maska sndiri,ehehe!!

    ReplyDelete
  16. woaahhh...saya suka apa sahaja yg dibuat dari keledek... keria... cek mek molek... talam... lepat... apa pun sedap... :)

    ReplyDelete
  17. Salam Ummuaidan,

    agak2 terkejut tak Abuaidan kalau Ummuaidan buat tahi itik ngan keledek ni?? pasti terkejut dia, he he!!

    ReplyDelete
  18. @Mixed Family
    sy pun suko che mek molek lg jgk dini..

    @Ibuqistina
    hehee..dia takder cakap apa2 psl selera melayu ..heheh..actually since peknen nie nak mkn makanan melayu lebih2 plak..

    @hijaudaun.
    kena gie beli kuih tuh jwbnya...

    @acik erna
    ooo...boleh jgk ya buat guna ubi kayu..blom pernah lagi try..

    @Atie yusof
    ooo.kat sane pun jarang orng buat yer...kuih semenanjung ni kot atie...:)

    @Kesuma Angsana
    Saya kalau takder gula rs kurang sedap plak...

    @Nadia rashid
    betul tuh nadia..cuma che mek letak gula siap2 gulung..ini kena sira dl..

    @Kniedaz
    kita pun suka donut jgk..topping cokelat

    @knor
    betul tuh kaknor..sebab ade gulalah diorang seronok

    @pendragon
    heeheh..kalo dok diperantauan kenalah rajinkan diri sket wpun ade M guna krn nak makan..:)

    @Nor azlina yusof
    nanti nak cuba jgk tuh kalau besss

    @Liya Hanif
    donut apple yer..heheh..aidan pun suka gak donut.

    @smrose
    sy bau yis tuh lah yg membangkitkan selera..hehe

    @suka suka
    kalau takder gula sy tak gemar sgt kak

    @QA'a mamapapa
    takper kak imi kan byk kedai yg dikelilingi..heheh.blh beli tuk che abe any time :)

    @eja maria
    ooo peminat keledek yer..elok tanam tuh eja ..lagi best nak buat kuih

    @ummu madihah
    salam makji...
    sy sendiri tahi itik kurang gemar hehe..kalau abuaidan tak tahulah...kuih bdak kelate mak ji pernah makan kan...?

    ReplyDelete
  19. ha ha..terkenang sejarah lama, ms mula2 kawin.. berkobar2 nak masak kuih keria. Dah la keras, bila nk buat air gula tu main taruk jer.. air nk penuh satu kuali. dah dkt sejam kacau, gula x pekat pun..lama-lama keria tu pecah berderai! Rizal balik rumah tanya mana kuih? "Tu...dh masuk tong sampah"!

    ReplyDelete
  20. hahaha..terasa i..ok ngaku..tak ckup rajin je sbnr yer ^^

    ReplyDelete
  21. suker...tp tak byk mkn yer..sbb nanti nyeret org jawa ckp..hahaha...tsekat mkn byk2x :)

    ReplyDelete
  22. @Lynnhelite
    hahaha..klakarnya citer lynn nie, satu kuali tuh air.hehe..takper itu kan semangat & percubaan ms baru2 kawen..skrang dah expert kan..

    @ayut
    oooo makan kuih nie blh jd nyeret yer yut...mungkin kot

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads