Tuesday, 26 February 2013

Bele, Sayur Paling Popular Di Selatan Pasifik

Pernah dengar atau tengok tak pokok yang dinamakan Bele (sebut 'bear - ley). Seumur hidup saya kat Malaysia belom pernah tengok mahupun jumpa atau makan daun dari pokok nie.. (tak tahulah kot sy ketinggalan lagi kan. ..yg  ia sememangnya ade kat M'sia atau wasn't aware..)

Anyway..ms awal2 tinggal kat sini rs pelik sangat ..sebab pokok nie, yakni daunnya yang dimakan sangatlah fofular disini..mesti tiap rumah ade tanam..kat umah kami pun ade..malah daunnya jgk dijual dipasar. 

Dipercayai mempunyai sangat banyak khasiat dan sangat baik untuk kesihatan. Orang2 tua disini juga mengamalkan memakan daun Bele nie untuk kesihatan dan juga panjang umur. Malah daun ini juga banyak digunakan dalam masakan bagi kaum Fijian mahupun Indian. Mereka masak seperti masak sayur letak santan, masak bersama kuih muih, goreng..buat sup dan sebagainya.

Daun bele yang bercorak bulat bersegi

 Daun bele yang lebih panjang

 e
 Pokok bele, sederhana tinggi dan batang jenis lembut..mudah ditanam hanya cucuk batang kedalam tanah, juga tidak perlu banyak penjagaan.

Oleh kerana Ummuaidan nie agak tipikal melayu sikit maka tidaklah minat sangat ngan dan Bele nie. Jarang sangat digunakan mahupun dibuat masakan. Once in a blue moon jer buat sup Bele..

Pucuk Bele untuk buat sup, terlayu sikit sebab terkena panas sikit. Masa kutip pucuk ni si Aidan dok bising cakap '"mummy, u damage Abu's plant''..berulang2...huuuu.. nak explain pun tak paham..amek pucuk jer lah. 

Daun Bele yan muda dimasak bersama2 carrot, hirisan bwg besar, tumbuk bwg putih..menjadilah bele sup. Kuahnya agak berlendir sedikit.

Mari kita tengok khasiat bele nie kenapa ia sangat popular di South Pacific ..

Its high nutritional value may also be responsible for its popularity. The protein content of the leaves is very high - 5%. It also contains high levels of vitamin A, vitamin C and calcium, as well as significant amounts of iron. So it will make a valuable addition to any diet. The World Health Organisation recommends it as a good first vegetable for babies. This is, because the young shoots and leaves contain very little fibre, so it is easy to digest. There are also records from Papua New Guinea which show that bele medicines are used for rashes, constipation, colds and sore throats and childbirth fertility medicines.  (source)



35 comments:

  1. Salam ummu, singgah jap tgk..sayur bele..sedapnye sayur air daun bele tu..mcm mana tanam...dgn biji or cucuk je ranting?

    ReplyDelete
  2. ada ke kat malaysia..tak pernah tgk..atau dipanggil dgn nama lain tak tau la...

    ReplyDelete
  3. Macam pokok ubi kayu jak dari jauh kan....tak pernah pula nampak pokok ni kat sini....

    ReplyDelete
  4. Aa salam apa rasanya daun bele tu ?

    ReplyDelete
  5. Macam sedap pulak tgknya. Rasanya cemana?

    ReplyDelete
  6. Macam sedap pulak tgknya. Rasanya cemana?

    ReplyDelete
  7. sungguh la tak tahu kewujudan pokok ini..rasa mcm sawi ke mcm mnr?

    ReplyDelete
  8. Ape rasa dia ya? awak cakap mcm berlendir...lendir macam bendi tu ka? Daun dia nampak besar.

    ReplyDelete
  9. yan pun tak pernah tengok....kat malaysia ada ke...?

    ReplyDelete
  10. tak pernah jumpa pun pokok nie kat malaysia kak. mungkin hanya native kat pulau pasific tu kut.ade buah ker pokok tu kak?

    ReplyDelete
  11. macam pokok ubi kayu la...bila dah jadi sayur macam bayam la pulak..apa rasanya?

    ReplyDelete
  12. Assalam Ummu..
    lewat skit. Busy pepagi..hehe.
    Macam pernah jumpa kt sabah ni, mak suka makan masak bening.. mmg daun nya berlendir kan bila masak?? klu betul, mmg atie pun pernah makan..:)

    ReplyDelete
  13. salam ummu..seronoknya dapat menikmati anugerah Allah yang hebat tu..setiap inci bumi Allah ade keunikan nya tersendiri..bestkan..sesungguhnya jauh perjalanan makin banyaklah pengalaman..

    ReplyDelete
  14. salam kenal...

    camne ek rasa daun bele nih? ada iras2 syr kt malaysia tak?

    ReplyDelete
  15. tak pernah tau pun tentang daun ini hehehe

    ReplyDelete
  16. macam daun betik je teksturnya...
    apa rasanya? pahit?

    ReplyDelete
  17. nor,

    uniknyo daun bele ni, takdok kot sini, tok napok pong....

    mudoh jah nok tane dio, guno bate, mace ubi kayu pulop....

    (nok bate, nok tane sini...heheheheh)

    ReplyDelete
  18. @na
    salam na..bele nie ditanam mgan cucuk jer batangnya kat tanah..tak jg pun mmg mudah hidup..

    @kamsiah
    mungkin tak sabah sarawak kot kak...

    @mia kassim
    jauh bz dari pokok ubi..btgnya lebih lurus, tak der tp bertunas..daun pulak ranting lebih besar..

    @azmatun & Zamzurina
    rs sedikit berlendir bila msak.. tak pahit tak jugak kelat..tp bila buat sup air rsnya sedaplah jgak..susah nak explain

    @mamasyaza.
    boleh tahan lah kak

    @nadia rashid & Ibu Qistina
    nak kata cam sawi..lebih lembut dari sawi terutamanya yg muda..lendir sikit macam bendi kalau goreng lg banyak kuar lendirnya..daunnya tuh ade pelbagai jenis yg lagi besar tuh..

    @Mohd Hazayri
    Ade reader fr sabah cakap mcm pernah makan.. buahnya takder..akak pun tak pernah jumpa kat M'sia

    @kniedaz
    lain sikit kniedaz ngan ubi kayu..batagnya licin jer..bercabang2 byk..rsnya tuh sedaplah jugak..berlendir sikit...

    ReplyDelete
  19. @Atie yusof
    assalam atie.
    daun dia nia kalau masak mmg berlendir, yg pucuknya tuh mmg lembut..kalau goreng lak lagi byk lendir..tp takder bau kan daun nie..

    @wana
    salam akak, mmg betul tuh kak..setiap ciptaannya ade keunikan tersendiri..mmg best.

    @Kesuma Angsana
    sy pun tak tahu bf this

    @Nizam.arif
    agak sikitlah cam rupa betik. dan tuh bila msk berlendir..tak pahit pun..mcm rs mild gitu..tak wangi pun jgk...

    @mixed-family
    dini..kalau sene nok ata meme nok wie srh balik tane..tp nok nyapa dale sebule bsuk dulu kot ..nati sy balik wat balik bate dio kito tane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh betul lah tu Ummu...
      mmg ada kat Tawau.. sllu juga buat sayur..suka makan ni..hehe:)

      Delete
    2. pokok yg sama yer atie..ramai readers yg berminat nie..blh mintak ngan atie yer..hehehe

      Delete
  20. Kakak rasa kan ummu kalau kakak boleh makan apa saja jenis sayur daun. Sedangkan pucuk betik yg org kata pahit pun kakak boleh makan. Kalau daun bele ini rasanya kalau jumpa boleh makan juga cuma tak pernah nampaklah kat sini..

    ReplyDelete
  21. nak tanam jugak...ada benih...hehehe

    ReplyDelete
  22. owh..masak mcm ni ye,sayurnya tu,..ape rase dia ye Nor?pahit x?

    ReplyDelete
  23. Nape ummuaidan tak minat dgn bele ni? Nampak sup tu macam best je. Yang lendir tu mcm lendir bendi ke? Biasanya kalo yg berlendir2 ni org kata elok utk mudah bersalin. Khasiatnya bagus jugak ye. Wp tak byk serat tapi bagus utk sembelit.

    ReplyDelete
  24. As salam ummu,
    Saya pernah lihat pokok yg hampir sama dgn pkk yg ummu tunjuk ni. Tak tau apakah pkk yg sama atau tidak. Pkk yg ni ada bunga tak? Kat sini, byk tumbuh liar di kawasan yg berdekatan pantai.

    ReplyDelete
  25. @Kakzakie
    Bagusnya kakak nie tak memilih..ummu nie agaknya sudah terbiasa ngan y dah biasa susah nak cuba yg baru..

    @smrose
    tanam dengan batanglah..mana ade benih..kalo ade benih sy kirim daa...hehe

    @QA's mamapapa
    mcm2 cara msknya kak imi..nie slh 1, tak pahit kak..mmg tekak boleh masuk cuma berlendir jerr

    @Lydsunshine
    mungkin sbb berlendir kot lyd yg sy kureng sikit..tahi kalo taruk dlm cucur style diorang best jgk..bagus utk bersalin yer nanti sy cuba...

    @adry@daun
    wkumsalam che adry
    pokok nie takder bunga che adry..batang licin blh siat kulit..pokok nie tak tmbuh liar sbb kena tanam dgn batang..bukan tumbuh ngan bunga che adry..

    ReplyDelete
  26. mcm biasa tgok tapi di mana ye..

    tumis air mcm tu knor sgt suka..

    ReplyDelete
  27. confirm, first time nampak hehe. Owh ada Aidan penjaga pokok2 Abu nya, haha ummu nak explain pun payah kan.

    ReplyDelete
  28. Tak pernah dengar daun bele..... sweet taste?

    ReplyDelete
  29. @Knor
    yg tumis air tuh kaknor diorang panggil sup..makan gitu jer..

    @nastyna
    dia tuh penjaga yg dasyhat tu nas..pot pet pot pet tak brenti..

    @tukang kebun
    kat sabah katanya ade

    @Malar
    not bad..a littwe bit sweet tak pahit pun jugak..

    ReplyDelete
  30. Bele??yg ni mmg tak pernah dgr...mmmm..agk2x tanam kat msia idup tak ek?

    ReplyDelete
  31. hahhaa penjaga dasyhat,betul2 buat kerja la tu.
    lain dah blog ummu aidan, nice... ker perasaan saya jer?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads