Friday, 22 February 2013

Perosak Kecil, Efek Besar

Ini adalah hasil dari kerja2 perosak mahir ..daun kangkung yang bercorak2..

Cantik jer kan..

Hampir tiada yang tertinggal dari menjadi santapannnya..

Tidak mungkin angkara dia nie...

Pak spidermen makan daun ker?

Akhirnya dapat juga mengenalpasti angkara siapa, inilah..kecik2 yang berbisa..

Yang berwarna coklat kehitaman

Coklat muda

Berpasangan

Anak2 kangkung yang baru ditanam juga tidak terkecuali..

Nampaknya time for kangkung is over now. Sememangnya bila out of season, adalah tanda2 seperti serangan makhluk perosak diatas. Kalau sebelum ini sehat walafiat sahaja komuniti kangkung nie..cuma sejak kebelakangan nie kelihatan semakin banyak yg rosak dak tidak begitu subur walaupun musim hujan lately...mungkin sekarang adalah time for sawi dan familnya pula...we'll see..

p/s: ade sesiapa tahu nama makhluk Allah nie...?

29 comments:

  1. ala kangkung... sayangnya. Makhluk apa eh? family siput ker ladybug? Macam jeli2 jer.

    ReplyDelete
  2. alahai ...sayangnya kangkung tak boleh nak makanler kalau macam tu kan..

    ReplyDelete
  3. salam ummu..takpe2.sesungguhnya dia juga makhluk Allah yang menumpang diatas kebaikan yang kita lakukan..itukan sedekah namanya..mengalir jua pahala buat diri kita..Insyaallah.Atasi segala masaalah dengan sebaik mungkin..

    ReplyDelete
  4. Weird je perosak ni. Macam ada sangkar pelindung

    ReplyDelete
  5. Sejenis kumbanglah kakak rasa ni ummu. Kalau dekat kebun bapak kakak yg kacau ladybird. Anak-anak kakak suka tangkap sebab cantik tapi dia tak tahu kita tak suka sebab dia rosakkan daun.

    ReplyDelete
  6. Tak tau nama serangga tu, tapi dia comel. Heheh... Tak baik kan mula2 tuduh spider sedangkan spider itu tak bersalah dalam perkara ini.

    ReplyDelete
  7. salam dik,
    Tak apalah dah rezeki dia. sejenis serangga ke, ulat?.

    ReplyDelete
  8. Kesian nya kangkung..tak pjg hayat dek ulat tu!.. Tak pasi plak nama ulat tu apa Ummu. Yg pasti ulat perosak kan? hehe..

    ReplyDelete
  9. @nastyna
    tahlah nas mcm jenis kekabuh jer..ladybird gitu..iutlah tgk sekitar bdnnya mcm berjeli kan...

    @azmatun
    rupa dah jadi buruk dah..tak selera nak mkn wpn tak beracun kan..

    @wana
    salam kak..mmg dah rezeki mrklah kot gamaknya kak kan..mungkin dah bukan musim kangkung sbb itu depa nie wujud...

    @zamzurina
    itulah sekita tubuhnya mcm berjeli nampaknya..

    @nor azlina
    nie bukan siput laaa...mcm makluk yg sama ngan ladybird..hehe

    @kakzakie
    agaknya lah kan kakak..tgk btk bdn mrk nie..ladybird taklah rosakkan teruk sangat..yg nie mmg perosak tegar nie kakak..:)

    @lydsunhine
    comel kan..tak lah rs geli cam ulat kan..spider tuh, sapa srh dok situ...

    @puteri purnama
    salam kak..
    memang nampak mcm jenis kumbang cam ladybird gitu...

    @atieyusof
    it bukan ulat lah tie..ukat panjang warna hijau..ini mungkin jenis kumbang kot..habes sayur hijau nak dimakan kan...

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    frust betul ya bila habis daun dikerjakan! Sekali pandang mcm siput pun ada juga ya sbb kelilingnya tu!

    ReplyDelete
  11. salam ummu...

    jangan pakai racun perosak....yan selalu bland bawang putih dengan cili kering sembur kat pokok2 yang di serang insyaallah selamat..

    ReplyDelete
  12. Interesting looking insects, and they look quite hungry :)

    ReplyDelete
  13. @ummu madihah
    salam makji..
    bukan dr family siput tuh sbb kecik sgt bak ladybird.dr kumbang kot

    @yan's cottage
    salam yan... oh yan buat camtuh berkesan yer..kena cuba gak nie..

    @dewberry
    such a small insect like ladybird..they finished all my watercrest..:)

    @kesuma angsana
    tak femes kot..:)

    ReplyDelete
  14. salam, sy minat nk baca blog akak ni sbb sy minat bertani, tp nk tahu jgk kt mana sy boleh baca, awal mula cerita, bila akak ke fiji dan kenapa sampai ke sana?

    ReplyDelete
  15. @abu haniff
    salam haniff.., thanks kerana suka baca blog akak. blog akak nie takder detail sangat psl peribadi gitu..cuma ade jgklah cerita kehidupan kat sini secara selingan jer - tgk label family..maaf yer haniff takder cerita dr awal kesah idup kat sini..:)

    ReplyDelete
  16. macam rupa ladybird pun ada...bukan rezeki nak makan sayur kangkung...huhu

    ReplyDelete
  17. Ada musim jugak ke untuk jenis2 tanaman ni Ummu? Baru tahu, ingat memanjang je boleh tanam bila2 suka. :)

    ReplyDelete
  18. sis, perosak tu international kut..my kangkung memang dah lama diserang by ti stype of bug

    ReplyDelete
  19. eh,apa tu ye Nor?mcm ladybird jekan?

    ReplyDelete
  20. Jangan ditanya Okje...sebab tak pernah tanam sayur...hehe to pokok bunga keladi okje adalah...jadi kering , tgk belakang daun ada putih putih...apa tu?

    ReplyDelete
  21. Assalam
    Makhluk perosak tu semua memang menggeramkan. Geram tak suka! Tapi, yang kita sangka merosakkan sayur-sayuran kita entah-entah makhluk jenis baik, jenis yang melekap pada daun (yang kita rakamkan gambarnya, menunggu perosak sebenar untuk dikudapnya!

    ReplyDelete
  22. @Knor
    agaknya lah...

    @mia kassim
    itulah jenis kumbang camtuh nampaknya..mmg rezki dah habess..

    @myfreeminded
    kat sini ikut musim jgk ..musim yg sejuk sikit (cam kat cameron lah) utk yg lebih sejuk..musim panas tk yg tropika nyer...

    @olive
    only recently i noticed bugs nie..mmg biasanya kalau cuaca dah tak sesuai it will attract bugs..bf this was ok pun..

    @QA's mamapapa
    sy pun tak sure kak imi..bkn ladybird tuh

    @hainom Okje
    rsnya yg putih2 tuh diorang panggil aphids kot..heheh pun tak reti nama2 nie

    @temuk
    salam paktemuk
    heheh..yg spider tuh mmglah baik rsnya..yg makhuk kecik tuh mmg pendengki no.1 ..malas nak racun ker apa..bg jer lah diorang nak makan kan..

    ReplyDelete
  23. mace ladibird jah kak. ko bukan?

    sygnyo kangkung tu. tp sene jah kea nk tanam kangkung ni.

    ReplyDelete
  24. bila kena serangan ni mmg kena tukar tanaman la ye kak?bru tahu...ayut pon tak tahu apa binatang ni...

    ReplyDelete
  25. alahaii sayangkan... kalau mak liya nie selagi tak jumpa ulat yang makan ni selagi tu dok cari di sebalik daunya.. dah jumpa rasakan hehehe baru puas ati...

    ReplyDelete
  26. first time tgk makhluk perosak mcm tu... dia cuma serang kangkung aje ke?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads