Thursday, 14 February 2013

Our Tropical Garden is Now Ready

Semasa membangunkan kembali kebun, terngiang2 kata2 Dini-Mixed Family ( dlm entri selepas kebun teruk dilanda taufan dulu), "Adjustlah balik pelan2 kebun, nanti lps nie boleh buat baru design lain plak"...mcm membakar semangat untuk berkebun lagi dan membuat yang lebih baik. Alhamdulillah effort by effort, sehari demi sehari, sedikit sedikit...hampir 2 bulan berlalu siaplah kebun untuk tanaman sayur2an tropikal kami...yang terletak diluar greenhouse..

Yang ditanam batas demi batas adalah jagung, bendi, kacang panjang, cucumber, ubi keledek serta petola.


Petola yang semakin besar dan bersulur..trellis pun awal2 lagi sudah siap..

Jagung 3 minggu usia

Timun batang yang berusia hampir 2 minggu..begitu mencabar untuk percambahan memandangkan cuaca panas..

Ubi keledek yang telah mengeluarkan sedikit daun kelihatan..

Lebih kurang 15 pokok bendi yang terawal ditanam, kini berusia sebulan lebih

Kacang panjang juga semakin besar dah hampir ready untuk memanjat..

Rasanya 6 jenis tanaman kat luar nie sudah cukup...inshaallah sehingga mengeluarkan hasil. Lagi 3 bulan mereka boleh duduk kat sini since bila cuaca menjadi lebih sejuk (taraf CH laa).. tumbuhan tropika nie tak sesuai pulak.

Penat jugak untuk menyiapkan kebun nie...Sekarang dah siap alhamdulillah cuma tingal penjagaan sahajalah....

Kebun untuk cooler season masih in the making..batch by batch, part by part...inshaallah soon akan penuh dan will be ready for preview..heheh (ade ker org nak tengok..)

Buat masa sekarang tukang kebun terpaksa berehat dari kerja2 berat sebagai precaution...tensen jgk nie..

35 comments:

  1. alahaiii bestnye tgk. kalo en. abah tgk ni, dia mesti lagi suka, kalo bab berkebun mmg minat dia, tapi umah akak tanah yg ada cuma sekangkang kera, boleh le setakat nak tanam pokok pisang cikit, pokok nenas ckit, sayo2 ckit

    ReplyDelete
  2. gigihnya ummu berkebun...seronok kan bila berkebun? rasa nak mengadap setiap saat tanaman tu tgk dia membesar..

    ReplyDelete
  3. Paling suka tanam jagung dan bendi sebab senang nak tumbuh...hehe

    ReplyDelete
  4. salam ummu aidan, ubi keledek tu tanam dengan ubi ke? sbb saya selalu cuba tanam ubi ni tapi tk pernah hidup.. hrp ummu aidan blh bg tips sikit..tima kasih byk2

    ReplyDelete
  5. I suka tengok. tak dpat tanam sendiri, jamu mata tengok pkok2 tu tumbuh pun jadi la :D

    ReplyDelete
  6. tak sabar nk tunggu entry untuk cooler season punya.....tungguuu...... :)

    ReplyDelete
  7. wah...sejuk mata tengok semuanya sedang giat membesar...betul tu..berkebun-berkebun jugak, tapi kesihatan ummu dan baby kena jaga juga ya!

    ReplyDelete
  8. Assalam Ummu..
    nampak nya kebun Ummu dah beransur pulih.. hehe..Alhamdulillah! tinggan menunggu hasil..
    buat masa ni biar lah rehat lebih ya, nti dah deliver boleh lah aktif berkebun semula..:)

    ReplyDelete
  9. Indahnya suasana kebun hasil usaha sendiri. Rasa macam terbakar juga ninak tanam banyak-banyak. Saya ni jenis kedekut nak semai benih banyak-banyak. Tapi kalau tak buat macam ru, macam mana nakdapat hasil banyak ye tak? Untung keluarga Ummu Aidan dapat makan sayuran fresh hasil tanaman sendiri.

    By the way Ummu Aidan, saya dah semai benih salad dan cucumber soarer kiriman Ummu Aidan tempohari. Dah bercambah dah cucumbernya, tapi yang salad belum lagi. Sini hujan lebat selalu, hampir setiap hari begitu.

    ReplyDelete
  10. alhamdulilah..semuanya berkat usaha dan keizinanNya jua..Kak siti rasa ada satu perasaan yang sukar digambarkan bila segala usaha kita bakal menampakkan hasil..kadang2 tu tak sabar nak tengok pokok2 membesar..yalah macam kita jaga anak jugak..hehe.Sampaikan salam akak buat aidin...

    ReplyDelete
  11. dah mula nk bercambah semua yer...moga membesar dgn shat pokok2x kak nor nnt :)

    ReplyDelete
  12. sebenarnyer KA admire sangat hasil usaha u ni tau !

    ReplyDelete
  13. wah nor, bestnyer kebun baru !!!!

    thumbs uppp....hihihi...
    tak sabar tunggu hok sejuk pulop.....

    ReplyDelete
  14. Walau letih dan penat tapi bila melihat hasilnya puas hati ummu.

    ReplyDelete
  15. Hi Ummu, I admire your semangat! Selamat berkebun.

    ReplyDelete
  16. @Zamzurina
    Hehehe...thanks

    @Mamasyaza
    Oh yer ker, dia minat yer...
    sekangkang kera kita buat cara sekangkang kera kak..janji tanah yg ade kita dpt manfaatkan..ada jgklah hasilnya nanti...

    @wanie ibrahim
    itulah kalau dtg semanatnya mmg tak ingat hapa..itu kerja sayalah tuh mengadap tanaman tiap2 pagi hehehe

    @Mia kassim
    betul tuh mia..senan tumbuh, tak perlu byk penjagaan

    @@na
    Salam @ana..nie first time jgk nie tanam keledek..heheh..tanam ngan ubinya tuh..tp yg dah bertunas laaa tu...nak bg tips pun baru mencuba nie..hehe

    @nastyna
    heheh..selamat menjamu mata ya...jgn boring lak nanti..

    @Ibu qistina
    cooler season tuh kena amek ms sikit tunggu abuaidan buat batas..ikut jadual dia tertundalah sikit plan...huhuhu

    @Kniedaz
    alhamdulillah kniedaz..setelah berpenat lelah kan bila dah besar seronok rsnya...thanks kniedaz, sangat betul tuh...

    @atie yusof
    wkumsalam atie
    alhamdulillah...tunggu hasil tuh makan ms jgk tuh tie..heheh..
    kang bila dah deliver tah ade ms ker lagi..baby asyik dok panggil nak susu..:)

    @Mama ponkey
    Bab benih tuh betul..mcm investment lah..banyak dah dit habeh kat benih tuh tp alhamdulillah cost yg dicoverkan jgk tak kurang juga

    Hujan ker kat sana...sy pun dah lupa psl benih2 tuh..dah lama tu..:)

    ReplyDelete
  17. @Wana
    Betul tuh kak...sekurang-kurangnya tanah yg ade taklah terbiar begitu dan juga kita pun enjoy melihat pokok2 membesar dan memberikan hasil..nikmat tuhan kan ...

    @Ayut
    Inshaallah ayut..moga2 begitulah

    @Kesmua Angsana
    Yer ker..eeee malulah..heheh

    @Mixed- Family
    Hepi jgkla dini sebab berjaya menyiapkan ke..wpun nok abeh tenago nie hehehe

    hok sejuk tuh slow slow jgklah..tp progressing..:)

    @Kak zakie
    Alhamdulillah kakak, itulah yg dinamakan kepuasan berkebun kan....

    @Stiletto
    Hi stiletto, just a little bit of effort to make use of the land and fulfill my spare time kan....happy gardening too...)

    ReplyDelete
  18. O.M.G. Heaven yang amat ada kawasan seluas ni.. Syabas!

    ReplyDelete
  19. sangat rajin..mudah-mudahan akan menjadi elok.

    ReplyDelete
  20. wah, tak lama lagi menghijaulah kubis kubis bulat yg.cantik didalam kebun ummuaidan.Tempat saya memang tak nak tumbuh kubis tu. Tak pa, tumpang cuci mata kat kebun ummuaidan aje lah kan..hehehe.

    ReplyDelete
  21. teringat pulak kisah pasal timun - masa mula2 kawin dulu, selalu tersasul dgn husband, I panggil tembikai tu timun! org kelantan biasalah panggil tembikai tu timun atau timun cina, timun mentimun tu panggil timun batang utk membezakannya. now, husband pun dah faham loghat kelantan walaupun x pandai nk ckp. wah...tak lama lagi dpt lah merasa hasil kebun tu!

    ReplyDelete
  22. @Nudabuffy
    heaven ker? hehehe..kdg tak larat nak kerjakan...:)

    @nadz
    inshaallah masin mulut nadz..:)

    @Puteri purnama
    kobis bulat yer..heheh..inshaallah..masih kecil lagi tuh yg baru tanam..kdg tak semua tanaman boleh idup dalam kebun kita kan..tgk kesesuaian jgklah kan..:)

    @pendragon
    hehehe..itupun i berhati2 takut tersalah almaklumlah timun tuh kan dlm otak kita tembikai..timun cino..hehe..ade orng tersalah order jus timun instead of jus tembikai..heheh..
    inshaalllah moga2 menjadilah hendaknya...:)

    ReplyDelete
  23. Your garden looks very promising! I wish you good crops!

    ReplyDelete
  24. bestnye ada kebun sayur sendiri mcm ni. ros suke tgk green scenery mcm ni. kat sini mmg sepanjang jalan ada kebun2 sayur persendirian mcm ummuaidan bt ni

    ReplyDelete
  25. wah...tahniah sebab tak berputus asa. Tangan ummuaidan memang sesuai utk berkebun. Jadi, amat rugi kalau tak terus utk bangunkan semula selepas kemusnahan dulu. Daun bendi tu mcm daun tembikai. [ye ke tak? hahah.. agak je. ]

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum kak nor.

    wahh mace2 ado deh. kalu xtau msti igt kak nor ni dok nanam mesia jgk .hehe.

    mudrikah ibrahim? sero mache rajin dgr jah namo tu. saem kepada saem ore sero. bakpo kak?

    ReplyDelete
  27. Salam Ummuaidan,

    Cantik kebun elok je beratur! Mak yong xleh byk sangat buat kerja kebun, sikit2 cukuplah, biar big boss buat yg berat2, baik lebihkan kerja mandur je, he he!

    ReplyDelete
  28. Salam Ummuaidan.. lumayan ni.. dah boleh plan juga untuk sayuran untuk berpantang nanti.. sawi, kentang etc dah tak ingat..

    ReplyDelete
  29. @dewberry
    thank u very much...i hope so..)

    @rostina
    alhamdulillah ade gak ruang blakang umah utk bercucuk kan..bestnya kalau sepanjang jln leh tgk kebun gitu

    @BUNDA
    inshaallah bunda

    @Lydsunshine
    Tangan yg dah jd kasar yer Lyd krn berkebun hehehe...lain lah lyd ngan daun tmebikai..daun tembikai kecik sikit

    @Nuraim
    wkumsalam aim
    hehehe..dok mesia..umoh mok pun kecik jah tanoh blake umoh...:)
    tuh anok sedaro kaknor tuh...

    @ummu madihah
    salam makji
    big boss tuh asyik bz krja luar manjang..malas nak nyuruh2, nunggu dia kan kena wat sendiri barulah kebun berjalan sket..hehehe

    @suka suka
    salam kak mar...ade jgklah plan tuk sayur ms tuh nanti tp tak tau sesuai ke idaknya..:)

    ReplyDelete
  30. bestnya kalo ada tanah utk bercucuk tanam gini, seronok sekli bila nak tuai hasilnya..atau bila terasa nak makan, petik je. Family sy dulu ada jgk kebun gini, memg best tiap2 ptg habiskan masa di kebun..tp tanah tue org dh amek semula..xde lagi dh skrg..

    ReplyDelete
  31. Cantiknya kebun, cantik sangat.. Ya Allah bagusnya Ummu.

    ReplyDelete
  32. wah, kebun dah kembali ceria.. betul tu, buat sikit2, lama lama dah cantik pun :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads