Sunday, 24 February 2013

Dah Jadi Kerepek Daa

Hujan masih lagi 'mencurigakan'..sekejap lebat, sekejap brenti. Tak produktif dok dalam umah jer, kan...

Anyway yg ubi kayu dok confuse nak buat akhirnya ends up jadi kerepek untuk tea time. Alhamdulillah dapat jugak dalam sebotol besar. Mula2 takut jgk tak menjadi, namun lepas try bbrp keping ternyata mmg kesedapannya terserlah. Ni ubi kayu isi putih, cuma pernah buat kerepek ngan ubi kuning jer sebelum nie...

Mendapat sambutan, sebaik sahaja siap tiba2 ade tetamu lak..selamatlah kerepekku...

Actually bukan nak tayang resepi atau tunjuk pandai dan rajin masak..cuma inilah yg dpt diupdatekan sebagai pengisian dan cerita dikala musim hujan..yg agak kebosanan...

Marik kita tengok pemprosesan kerepek nie...

Ubi yg dipotong dgn cutter..kena hati2 sangat silap langkah ngan tangan jgk jadi kerepek ..

Siap dipotong & ditoskan

Digoreng ngan minyak (patut minyak banyak)..ni nampak sikit sebab semakin kekeringan..elok renjis air garam ms tengah goreng nie..

Kerepek ubi kayu is now ready...

Orang kat sini tak tahu buat kerepek ubi kayu..so diorang selalu goreng cam nie jer ...

Ubi  kayu dipotong kecil & digoreng..

Semua orang kenyang makan ubi kayu cam tak nak dinner lak..huhuh..anyway goodnite..kami 4hrs awal dr bumi tercinta.

p/s: inshaallah komen2 akan dijawab by tomorrow...

16 comments:

  1. X pernah buat kepek ubi ni sendiri. Sll beli je. Klw ubi rebus tu pernah la buat. Tu pun mak yg buatkan...

    Salam ziarah. Singgah sini ye...

    ReplyDelete
  2. Wah nanti nak mengikut buat juga kalau rajin...heheheh...

    ReplyDelete
  3. kerepek ubi kayu yg pedas tu pun sedap gak ummuaidan, buat banyak2 pos sini sikit boleh? hahaha
    I pun takut la pakai benda tu, wajib parut tangna sekali.

    ReplyDelete
  4. Cantik je jadinya kepek tu. Mmg ummuaidan ni skillful. Dahla pandai berkebun...masak pon pandai. Survivor di negara org

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum ummu...sedapnya tengok kerepek tu...:)

    ReplyDelete
  6. Saya tersenyum sebab saya sendiri belum pernah buat apa-apa jenis kerepek kecuali kuih gunting. Er, kira kerepek ke tu?

    ReplyDelete
  7. ni yang nak cari ubi kayu gak nih.... nak buat ubi goreng (bukan kerepek)

    ReplyDelete
  8. PC suka kerepek ubi kayu pedas tu... Tapi tak pernah buat sendiri, angkut kat kedai je...hehehe:)

    ReplyDelete
  9. salam ummu...arwah uwan kak siti dulu buat kerepek ubu sira ngan gula.Proses dia mula2 rebus ubi tu..kemudian potong nipis2 memanjang..kemudian jemur sampai kering.Dah kering nanti goreng garing kemudian sira dengan gula macam kita sira kuih keria..cuba buat sedap.Itulah kuih raya arwah uwan kak siti...sedih kalau diingat..

    ReplyDelete
  10. time mengoreng tu,akak masukkan sedikit butter/majerin..nanti kerepek lbh ranggup,kekuningan dan lemak berkrim hehe..

    ReplyDelete
  11. @Ibu lala
    salam ziarah..kat sini takder kerepek ubi..nak makan kena wat sndiri..:)

    @Malay-kadazan
    hmmm kalo byk ubi kay elok buat...

    @Nastyna
    yg pedas tuh sy suka nas..tapi tak gheti nak buat..nanti sy kirim yer..jgn lemau tgh jln udah..huhuh

    @zamzurina
    terpaksa jgk kan belajar berkebun, memasak..betullak survivor nie..hehe

    @maszull
    waalaikumsalam mama...alhamdulillah ..sedap tuh

    @mama ponkey
    hehehe..takyah buat ..leh beli jer kat kedai..heheh..kerepek lah kot jgk kuih gunting tuh...heheh

    @nizam.ariff
    selamat buat ubi kayu goreng..rebus kejaplah sblm goreng tuh..br sedap sket..

    @pinkycat
    yg pedas pun suka jgk..cuma tak gheti buat..heheh

    @wana
    wah..banyak prosesnya tuh kak..hmmm tapi mesti sedap kan..kuih raya git pun ttp sedap kak...

    @kamsiah
    oohhh..gitu yer kak..thanks atas tip nie..nanti nak cuba lah..

    ReplyDelete
  12. yg goreng tu klu mkn gan samabal tumis sdap gak tu...mkn panas2x sdap...jgn nnt mkn ubi bebyk perot angin...hihihi

    ReplyDelete
  13. ubi kayu ni kalau di rebus dan dicicah dengan gulu pun sedap nie hehehe...

    ReplyDelete
  14. Salam,Nor..feberet k'imi jgk ni :( tringat dulu zaman kecik2,,Umi k'imi rajin buat kerepek ni :)

    ReplyDelete
  15. akak pernah dengar tak ade orang masak gulai kulit ubi kayu..
    cuba akak tengok link nie..macam sedaplah nanti saya nak cuba
    https://www.youtube.com/watch?v=LStcksRPj0E

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads