Monday, 25 February 2013

Cuci Mata Selepas Musim Hujan

Berlalulah sudah awan yang sarat memuntahkan kandungannya dibumi yan dipijak ini setelah lebih seminggu ... Pagi ini matahari mula muncul sambil tersenyum..aahhh 'welcome back, mr sun'.. dapatlah semua orang back to normal..

Mari kita tengok pemandangan dipagi hari bila sang hujan telah berlalu..

Bila menjenguk diluar pagar,

Kanak2 sekolah kembali ceria..tiada lagi hujan yang menghalang..

Sekitar laman depan rumah...

Pokok bunga kertas (betulker?) kembali ringan dengan gugurnya air kebumi.

 Bunga2 rumput menguning..aahh cepat sangat munculnya...

 Indah kan bila dilihat dari dekat..

 Yang purple..lagi terserlah...

Beralih kelaman belakang...

Panjangnya grass dengan kemuncupnya sekali melebihi lutut.. aidan pun dah pandai cabut kemuncup nie...

 Cendawan..malangnya tidak boleh dimakan, mungkin beracun..aaahh rindunya akan cendawan yang normal...

 Pokok2 bendi semakin besar malah sudah berbunga dan mula berbuah..

Hujan juga bonus bagi jagung..cepat sangat membesar...

Tanaman yang masih kecil, alhamdulillah survived walaupun ade juga yang terkeluar2 akarnya. Alhamdulillah kerana masih banyak dalam pemeliharaanNya..

34 comments:

  1. Cantik rain lily tu...lepas ni kenduri bendir la ya...bunga pink tu rasanya bukan bunga kertas...

    ReplyDelete
  2. Kalau tak salah bunga pink tu nama dia bunga janda kaya..

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah..nikmatnya pemberian Allah buat makhluknya..Hujan dan panas dua nikmat yang tak dapat digambarkan dengan kata2..

    ReplyDelete
  4. Suka tgk jagung tu. Cepat sangat membesarnya

    ReplyDelete
  5. :) kuar dh matahari....suasana lepas ujan terasa refresh je kan....semua bru blh kuar jejalan...hihi

    ReplyDelete
  6. bunga kertas tu kat sini panggil pokok janda berhias. bunga rumput tu pula nana dia rain lili memang cantik. akak melor pun tengah cari anak rain lili nih nak tanam belum jumpa lagi.

    ReplyDelete
  7. Cantik bunga2 tu Ummu...
    Tanaman tu pun nampak segar je. Tetiba teringat lagu 'matahari' oleh Maya bila Ummu sebut suria/matahari muncul..hehe..:)

    ReplyDelete
  8. cantiknya bunga-bunga berkembangan kan ummu...semoga tanaman di kebun pun membesar dengan baik..

    ReplyDelete
  9. semua pokok2 nampak segar bugar je...bila musim hujan nie...yang best pokok tak payah siram...betul tak...?

    ReplyDelete
  10. Bunga kertas ke tu? Warna dia cam lain skit. Mcm susu2 sikit kan?

    Alhamdulillah, semua tanaman kembali segar selepas hujan. Best la nanti bleh rebus jagung atau pun bakar , letak butter.

    ReplyDelete
  11. wah mentari muncul kembali...

    liya rasa yang tu bukan bunga kertas... bunga apa liya tk tahu le cuma bunga kertas lain sikit... tp tak tahu ler...:)

    ReplyDelete
  12. yg tu mmg bukan bunga kertas kot ,,,nama dier KA dah lupa hehehe

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah bila hujan semua tanaman hidup menghijau segar...

    ReplyDelete
  14. segar nampak tanaman tu...pasal cendawan tu, mmg geram je kan. tetiba teringat pulak kulat sisir campur telur buat dadar..sedapnya...kalau mak buat selalunya x mkn dgn nasi. ratah mcm tu je!

    ReplyDelete
  15. Pokok yg first tu dipanggil Mussaenda..mmg ada byk warna. Kat sekolah byk tanam sbb senang nak jaga. Yg rumput to Rain Lily ssb selalunya selepas hujan dia akan berbunga. Ada warna purple, white, yellow & pink. Kat Subang ni yg byk white & pink. Other colors susah nak cari..

    ReplyDelete
  16. @suka suka
    bendi tuh kena tunggu lagi tuh kak..hehe..ooo bukan yer...nampak mcm..

    @nudabuffy
    oo bunga janda kaya ker..

    @wana
    nikmat yg tidak terhingga untuk kita nikmati kan kak..

    @zamzurina zulkifli
    kalau hujan mmg cepat besar...

    @ayut
    betul tuh yut...kalo dak dok umah berkurung jer sbb ujan..

    @melor
    ooo pokok janda berhiasa yer..nak tanam ker rain lily tuh..kalo hujan tak tumbuh yer kat umah akak...

    @atieyusof
    ummu dah lupa dah laa atie lagu matahari tuu..heheh

    @kniedaz
    semoga begitulah..kala lps ujan mmg semuanya kelihatn ceria...

    @yan's cottage
    betu tuh yan..free jer Allah bg ayak..

    @smrose
    alhamdulillah...menjadi gmok..

    @lydsunshine
    sy main agak jer lyd..actually ade 2 warna lagi tuh...
    eh..nak merebus tuh lama lagi tu..blom berbuah lagi..heheh

    @liya hanif
    iya ker..tuh main agak jer tuh sbb mcm tgk kat mana tah nampak cam serupa..

    @Kesuma angsana
    bunga janda baik nie KA mrk cakap..

    @azmatun
    alhamdulillah ..semoga terus subur.

    @pendragon
    tuh lah PD ..lama tak makan cendawan..takdr cendawan tak beracun kat sini..sedap kat kalau kulat sisir tuh..lps ujan sure byknyerr...

    @lynhelite
    mussaenda yer..kat mah nie actually ade 3 warna tuh.. rain lily tuh mmg tumbuh sendiri kan..tp mmg cantiklah....

    ReplyDelete
  17. pokok2 kat sana macam kat Malaysia je eh... tak lah rindu sangat ke Malaysia...

    Pokok bunga pink tu org panggil Janda Kaya. ENtah macam mana boleh dapat nama macam tu tak tau lah..

    ReplyDelete
  18. Lewat sikit ummu kakak busy sangat sebab baru balik cuti sejak jumaat.

    Kalau kakak bunga kertas yg ummu kata tu kami panggil bunga janda kaya. Tak tahu kenapa janda pulak dipanggil hihi...

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum ummu....seronoknya tengok bunga2 tu...:)

    ReplyDelete
  20. suka la tgk gamba cendawan tu...erm yg pink tu janda kaya..dulu ada tanam depan umah nenek sy kat kelate..

    ReplyDelete
  21. salam ummuaidan.
    cepatnye pokok jagung tu besar....rasa br je tg gambar yg kenit2 dulu. btw bestkan lepas hujan...kat sini tgh hujan ni

    ReplyDelete
  22. Assalammualaikum dik,
    warna kuning dan pink tu, bunga rumput liar ke atau memang di tanam dan dijaga?.

    tempat akak rumput ni jenis bebawang dan dijual.

    ReplyDelete
  23. Ada kesilapan typo di situ ...bendi tu susah atau sudah berbunga...dan mula berbuah hehehe....bestnya kalau bendi tak perlu bunga tapi lompat terus berbuah...ihik.
    Wah subur betul tanamannya.

    ReplyDelete
  24. tempat akak, pokok bunga gambar no.2 tu namanya 'janda kaya' hehehe..meriahkan.

    ReplyDelete
  25. wah..dh kembali segar bugar semuanya...uhuhu!! tak suka itu kemncup ...grrr,ngehehe!!

    ReplyDelete
  26. Seronok tgk tanaman yg segar bugar tu esp jagung tu..

    ReplyDelete
  27. Mesti udara rasa segar jer kan pas ujan, nyaman.

    ReplyDelete
  28. I love the flowers! cantikkkk....

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum...saya tertarik sangat dengan entery berkebun dan aktiviti akak di pulau pasific nie. best sangat macam majalah 3 versi blog
    teruskan usaha akak..saya nantikan episode seterusnya nanti kak

    ReplyDelete
  30. @nizam.arif
    byk jgklah yg sama sbb iklim tropika jgk kan.. agaknya janda yg kaya mula2 discover kot..heheh

    @kakzakie
    janda kaya yer akak..ummmu main hentam jer sbb tgk ade mcm

    @maszull
    waalaikumsalam mama..mmg segar2..

    @nadia rashid
    rumah nie ade 3 jenis yang kaler berbeza..sy main hentam jer nama dia nadia..huhuh

    @rostina76
    salam ros, kalau ujan mmg jagung cepat benar pick up..kat sana pun ujan jgk yer...

    @puteri purnama
    waalaikumsalam kak
    yg kning 7 pink tuh rumput liar kak..lps ujan mmg cepat tumbuh..tambah2 lama tak mesin rumput..

    @tukang kebun
    terima kasih diana kerana perbetulkan..heee ade ker variety cam tuh..? nak jgk nie...hehehe

    @QA's mamapapa
    kemuncup tuh mmg leceh nak mebuangnya kak..

    @Ibu lala
    lepas ujan mmg rs mcm hidup kembali jer..hehehe

    @Pinkycat
    best cuci mata ngan flowers..

    ReplyDelete
  31. @Mohd Hazayri
    Salam Zyri..thanks a lot sbb sudi baca entri2 akak nie..semuanya simple2 jer..rs akak taklah menarik sgt kan..heheh akut orang boring pun aderr...anyway thanks for yr support..good luck 2 u too..

    ReplyDelete
  32. kak, cantik rain lily kuning tu. sini tak pernah dapat warna kuning. biasa pink dengan putih. kalau dapat tanam 3 warna selang seli tentu meriah time berbunga.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads